Printre noutatile grozave pe care le aduce iOS 8 utilizatorilor de iPhone si iPad se numara extensiile. Aceaste noi API-uri permit dezvoltatorilor sa isi extinda aplicatiile in cateva ditre meniurile sistemului sa operare sau chiar in interiorul unor aplicatii preinstalate.

Printre extensile pe care Apple le accepta in iOS 8 se numara cele pentru centrul de notificari. Aceste extensii pentru centrul de notificari poarta denumirea de widgeturi, asa ca pe langa cele preinstalate din iOS (rezumatul zilei de astazi si de maine, Calendar, Mementouri si Bursa), utilizatorii pot instala si alte astfel de widgeturi pentru vizualizare rapida a informatiilor. Widgeturile sunt, in teorie, niste aplicatii in miniatura care, in cazul centrului de notificari, iti afiseaza informatii utile sau iti permit sa efectuezi diferite actiuni simple (cum ar fi calcule matematice), fara a mai accesa aplicatiile.

Printr-o singura aruncatura de ochi in centrul de notificari (pe care il poti accesa chiar si de pe ecranul de blocare), poti, asadar, as obtii informatiile de care ai nevoie si pe care le-ai obtine in mod normal accesand fiecare dintre aplicatiile favorite in parte.

Ca sa te bucuri de noile widgeturi din centrul de notificari al iOS 8 pe iPhone si iPad va trebui sa urmezi pasii de mai jos:

Cum adaugi sau elimini widgeturi din centrul de notificari al iOS 8 pe iPhone si iPad

In primul rand, pentru a avea aceste extensii, va trebui sa descarci aplicatii care ofera widgeturi pentru centrul de notificari si/sau sa le actualizezi pe cele instalate pe dispozitivul tau la cea mai recenta versiune din App Store>Updates (Actualizari). Nu toate aplicatiile au widgeturi si widgeturile nu se gasesc separat de aplicatii pe App Store ori oriunde altundeva.

De la aplicatii meteo sau sociale si pana la cele cu informatii sportive, de traducere sau care permit efectuarea de calcule matematice, aproape orice aplicatie poate oferi widget in centrul de notificari al iOS 8, dar daca dezvoltatorul ei a lucrat putin la crearea lui. Ca sa iti fie mai usor sa gasesti aplicatii cu widgeturi, Apple a conceput o lista cu aplicatii de pe App Store care aduc widgeturi pe iPhone si iPad. Poti vedea aceasta lista urmand acest link.

Dupa ce ai instalat aplicatii cu widgeturi pe propriul dispozitiv iPhone sau iPad, acum a venit timpul sa le activezi urmand pasii de mai jos:

 1. Deschide centrul de notificari de pe dispozitivul iPhone sau iPad cu iOS 8. Centrul de notificari poate fi deschis printr-o glisare in jos efectuata din partea de sus a ecranului (principal sau de blocare);centru de notificari ios 8 #itutorial.ro (5)
 2. Atinge fila Astazi in partea superioara a ecranului sau efectueaza o glisare spre dreapta pentru a o accesa;centru de notificari ios 8 #itutorial.ro
 3. Deruleaza pana in partea de jos a filei Astazisi atinge butonul Editati (observam ca, in partea inferioara a acestui buton, apare mesajul x widgeturi disponibile, in cazul in care ai adaugat sau actualizat aplicatii care ofera widgeturi si nu le-ai vizualizat inca);centru de notificari ios 8 #itutorial.ro
 4. Acum:
  • Pentru a adauga un widget nou in centrul de notificari: in sectiunea Nu includeti a listei, atinge butonul plus + situat in partea stanga a pictogramei aplicatiei a carei widget doresti sa il incluzi in centru;centru de notificari ios 8 #itutorial.ro (1)
  • Pentru a reordona widgeturile: in partea superioara sectiunii Nu includeti, atinge butonul de ordonare (reprezentat prin trei linii paralele) situat in dreptul aplicatiei a carei widget doresti sa il muti si trage-l in sus sau in jos pana la pozitia dorita;centru de notificari ios 8 #itutorial.ro (4)
  • Pentru a elimina un widget adaugat deja in centrul de notificari: in partea superioara a sectiunii Nu includeti, atinge butonul rosu din partea stanga a pictogramei aplicatiei a carei widget doresti sa il elimini din fila Astazi a centrului de notificari. Dupa atingerea butonului rosu, pe ecran va aparea un alt buton rosu cu textul Eliminati. Atinge-l pentru a elimina widget-ul respectiv din centrul de notificari.centru de notificari ios 8 #itutorial.ro (2)
 5. Atinge butonul OK din partea superioara dreapta a ecranului pentru a aplica modificarile efectuate.

Acum vei vedea pe ecranul Astazi din centrul de notificari noile widgeturi adaugate, exact in ordinea aleasa de tine.centru de notificari ios 8 #itutorial.ro (3)

Este recomandat sa accesezi centrul de notificari periodic pentru a vedea daca exista noi widgeturi disponibile, in functie de actualizarile primite de aplicatiile instalate deja sau de aplicatiile instalate ulterior. Daca exista, sub butonul Editati din vizualizarea Astazi va aparea textul: X widgeturi disponibile.

 

Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti sa propuneti un tutorial, lasati un comentariu mai jos in aceasta pagina sau un mesaj pe forum.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.