Lansat in anul 1976 de compania Apple Computer, Apple 1 este primul computer pe care compania fondata de catre Steve Wozniak si Steve Jobs l-a creat si a carui utilitate la acea vreme nu era inteleasa de foarte multa lume. Dat fiind faptul ca au trecut 38 de ani de la lansarea lui, iar Steve Wozniak a asamblat personal in jur de 50 de astfel de computere in faimosul garaj a lui Steve Jobs, un Apple 1 a fost vandut la o licitatie cu suma colosala de 905.000 de dolari.

Un element care face aceasta placa de baza cu atat mai rara este faptul ca ea este functionala, asa cum demonstreaza si casa britanica de licitatii Bonhams intr-un clip video publicat entru aceasta licitatie. Expertii casei de licitatie estimau ca pretul de vanzare al componentei va fi curpins intre 300.000 $ si 500.000 $, insa in final s-a ajuns ca Muzeul Henry Ford sa liciteze peste 900.000 $.

Partea interesanta este ca alte Apple 1 au fost vandute la licitatii similare cu preturi de 330.000 $ sau chiar 671.400 $, in conditiile in care cea din urma venea si cu o scrisoare a lui Steve Jobs adresata proprietarului. Valoarea mare a acestuia din urma este data nu doar de faptul ca este functional, ci si ca a fost asamblat personal de Steve Wozniak, in conditiile in care din cele aproximativ 200 de unitati produse, la doar 50 a lucrat cofondatorul companiei Apple si cel care a creat primele Mac-uri.

In 1976, pretul de vanzare al unui computer Apple 1 era de “doar” 666,66$, o suma considerata colosala pentru un lucru cu care lumea nu stia ce sa faca, dar care a devenit azi indispensabil.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.