Fiindca multi utilizatori sunt interesati sa vada cat de mult costa in realitate un produs atunci cand in ecuatie nu intervine adaosul comercial pus de catre producator sau vanzatori, cei de la IHS iSuppli le desfac pe cele mai importante dintre ele si incearca sa estimeze care este costul componentelor lor. Dupa iPhone 6 si iPhone 6 Plus, nici iPad Air 2 nu a scapat de estimarea IHS, fiind desfacut si calculat “bucata cu bucata”.
Potrivit rezultatelor obtinute de catre ei, un iPad Air 2 de 16 GB are un cost de fabricatie de 275 $, el fiind mai scump cu un dolar decat modelul de anul trecut. Rata profitului in cazul acestui model nu ar fi chiar atat de mare fata de rata profitului modelelor de iPad Air 2 cu spatiu de stocare mai mare.
La fel cum s-a intamplat intotdeauna, Apple cere cate 100 € in plus pe fiecare treapta de crestere a spatiului de stocare, insa costul aferent cresterii acestui spatiu nu este nici pe departe atat de mare. Potrivit estimarilor, Apple ar plati in plus doar 50$ pe versiunea de 128 GB in comparatie cu cea de baza (de 16 GB), insa asta nu o opreste cu nimic sa ceara in plus 200$ pentru ea. Eliminarea versiunii cu 32 GB spatiu de stocare si reducerea preturilor cu 100$ pentru versiunile de 64 GB si 128 GB a redus rata profitului pentru acestea fata de modelul precedent, asa ca de la 61% cat era maximul anul trecut, acum rata profitului a scazut cu 4 procente la 57%.
Daca versiunile cu spatiu de stocare superior ofera companiei Apple un profit mare, costul celorlalte componente din interiorul iPad au suferit diferite modificari. Ecranul, spre exemplu, costa acum mai putin cu 13 dolari decat costa anul trecut (90$) si asta deoarece Apple foloseste in esenta exact aceeasi unitate. Cu toate ca ecranul are aceeasi calitate, teoretic, ca si cel de anul trecut, unitatea de anul acesta are toate straturile lipite unul de celalalt, dar si un strat antireflex, astfel ca vorbim despre o imbunatatire a calitatii sale. Balanta este oarecum echilibrata de componente precum cipul Apple A8X sau camerele imbunatatite care costa mai mult decat costau cipurile Apple A7 si camerele principala si frontala ale primului iPad Air.
Ok, daca stam sa calculam doar componentele care il compun si facem o comparatie potrivita pentru clasa a II-a, atunci vom vedea ca Apple are un profit de cel putin 124 de dolari in urma vanzarii fiecarui iPad. Ceea ce trebuie, insa, sa luam in considerare sunt si celelalte costuri aferente dezvoltarii, producerii si vanzarii, cum ar fi costurile cu cercetarea si dezvoltarea, software-ul, licentierea unor componente, promovarea si distribuirea unitatilor (printre altele). Toate aceste costuri vor reduce, deci, din rata profitului pe care o estimeaza cei de la IHS bazandu-se doar pe costul componentelor individuale. Da, Apple castiga de pe urma fiecarui iPad vandut, pentru ca asa este normal intr-o lume capitalista, insa nu face o avere si nici nu are adaosuri comerciale colosale.