Apple Pay este un nou plan ambitios al companiei Apple ce isi propune sa ofere oamenilor primul sistem de plati pentru mobil viabil. Serviciul va fi oferit initial doar in Statele Unite ale Americii si, in ciuda celor mentionate de catre Apple la conferinta de prezentare a iPhone 6 si Apple Watch, inca au mai ramas intrebari importante legate de acest serviciu, insa raspunsurile la ele vor veni mai devreme sau mai tarziu avand in vedere implicarea mai multor parti in proiect.
Financial Times crie astazi ca Apple va face destul de multi bani si de pe urma serviciului sau de plati pentru mobil. Bancile si retelele de plati vor plati impreuna companiei Apple peste 0,15 procente din valoarea fiecarei cumparaturi facuta folosind serviciul acesteia. Dintr-un calcul simplu reiese ca Apple va castiga 15 centi la fiecare plata de 100 $, o suma deloc neglijabila avand in vedere numarul imens al celor care vor folosi noul sistem.
Potrivit mai multor directori de banci, Apple a reusit sa convinga institutiile financiare si detailistii sa ii ofere o suma atat de mare din cauza ca nimeni nu a vazut nimic problematic in Apple Pay si foarte multi stiu ca si-ar putea in curand pierde clientii daca nu sunt in pas cu tehnologia. Tot ei sustin ca acest sistem a fost creat in asa fel incat bancile sa fie puse in mijlocul fiecarei tranzactii, iar Apple sa nu stocheze informatiile despre platile efectuate de consumatori (Apple va fi, practic, un canal prin care se fac platile si nu una dintre parti).
De asemenea, detalii importante despre securitatea sistemului apar din nou. Apple Pay are construit un sistem extrem de sigur bazat pe NFC si amprente. Pe langa criptograma generata automat intre un card de credit sau debit si terminalul de plati, Apple Pay vine si cu un sistem de simboluri care va cripta fiecare pas facut in procesul de plati. Simbolurile sunt deja implementate si vin standard cu tehnologia NFC, insa Apple le extinde la mai multe ramuri ale platii pentru ca apoi sa securizeze totul prin Touch ID si un sistem unic de autorizare bazat pe amprenta. Fiecarui card stocat in Passbook prin Apple Pay ii este atribuit un simbol pe care Apple il denumeste “numar dinamic de cont”. Acest numar dinamic este stocat intr-o enclava securizata de pe procesorul iPhone si vine insotit de o criptograma unica generata la fiecare tranzactie.
La final, aflam ca platilor facute prin sistemul celor de la Apple li se va aplica tariful “cardul este prezent” date fiind sistemele de securitate avansate ale companiei americane. Comerciantii vor putea plati si targiful “cardul nu este prezent” pentru cumaraturile facute prin Bluetooth LE si nu NFC sau atunci cand platile sunt efectuate din aplicatii.