Cum sa dezactivezi cumparaturile din aplicatie (in-app purchases) pe iPhone si iPad – Tutorial

0
2338

App Store permite dezvoltatorilor de aplicatii si jocuri sa creeze pentru titlurile lor o serie de pachete suplimentare numite „cumparaturi din aplicatie” (in-app purchases) care sa poata fi achizitionate de catre utilizatori separat de aplicatie, oricand doreste. De regula, cumparaturile de aplicatie se gasesc in jocuri, unde pentru cativa € vei putea primi bani virtuali, mai multe vieti, debloca nivele, trece mai departe in joc, etc. Problema acestor cumparaturi este pretul. Cu toate ca ne sun oferite niste pachete care au preturi mici de cativa centi/euro, dezvoltatorii pot oferi pachete mai generoase pe care le poti achizitiona cu cateva zeci sau chiar sute de euro.

Poate ca daca folosesti doar tu dispozitivul iPhone sau iPad, nu este o problema chiar atat de mare in a te opri din achizitionarea cumparaturilor din aplicatie si golirea banilor din conturile bancare, insa daca pe acelasi dispozitiv sau pe un altul conectat la ID-ul Apple personal tie, care are atasat un card de credit se poate juca si copilul/copii tai, atunci trebuie sa te gandesti serios la dezactivarea cumparaturilor. In trecut s-au intamplat cazuri destul de grave cu copii care au ajuns sa cheltuiasca, in unele cazuri, cateva mii de dolari, fara stiinta parintilor, pe aceste cumparaturi din aplicatie, fiind atrasi de cele oferite. Cum este posibil un astfel de lucru? 1. copilul iti stie parola ID-ului Apple la care este atasat cardul de credit (complet nerecomandat, mai ales daca este la o varsta frageda), 2. ai introdus parola ID-ului pentru a cumpara o aplicatie, apoi ai oferit dispozitivul copilului fara a fi atent. App Store si iTunes Store iti ofera o fereastra de 15 minute dupa introducerea parolei in care ea nu iti va mai fi solicitata, asa ca in acel interval copilul tau are timp berechet sa iti goleasca ori sa afecteze grav finantele tale (fereastra poate fi dezactivata, urmand acest tutorial).

Din fericire pentru toata lumea, cumparaturile din aplicatie pot fi dezactivate cu usurinta, asa ca atunci cand copilul/copii tau/tai vor vedea un mesaj atractiv care il/ii incurajeaza sa apese un buton pentru a trece mai departe in joc/primi diverse recompense, nu le va fi permis sa cumpere aplicatiile respective. iOS 8, din fericire, vine cu functia Partajare familiala care iti va permite sa distribui contul cu intreaga ta familie si din rolul de parinte sa gestionezi aplicatiile pe care copiii tai doresc sa si le cumpere, de la distanta. Insa pana la iOS 8, cel mai sigur ar fi sa dezactivezi, folosind controalele parentale, cumparaturile din aplicatie si sa activezi aceasa functie numai in momentul in care doresti sa cheltui cativa euro pentru a debloca anumite functii din aplicatii/jocuri.

Cum sa blochezi cumparaturile din aplicatie pe iPhone si iPad

  1. Deschide aplicatia Configurari de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone sau iPad;Ecran de pornire home screen iOS 7.1
  2. Atinge General;Configurari notificari general
  3. Deruleaza in jos si atinge Restrictii;general jos
  4. Acum:
    1. Daca restrictiile erau activate pe terminalul tau: introdu codul de acces setat de tine pentru restrictii (nota: poate diferi de codul de deblocare al dispozitivului);
    2. Daca restrictiile nu erau activate: atinge Activati restrictiile si introdu, apoi confirma un cod nou pentru restrictii. Acest cod nu trebuie sa fie stiut de copii sau de persoanele care nu doresti sa iti umble prin restrictiile dispozitivului, si cu certitudine nu trebuie sa fie la fel ca si codul de deblocare al dispozitivului (care probabil este cunoscut sau va fi aflat si de copii). Seteaza un cod pe care sa ti-l amintesti pentru a putea face modificari ulterioare in Restrictii.Cod pentru restrictii
  5. In sectiunea Permite, comuta butonul din dreptul Cumparaturi din aplicatie pe gri (O) pentru a dezactiva functia.restrictii cumparaturi din aplicatie

Incepand de acum nu iti va mai fi permis sa cumperi pachete din aplicatii, chiar daca iti cunosti parola ID-ului Apple. Pentru a reactiva cumparaturile, urmeaza pasii de mai sus, si comuta pe verde (I) butonul din dreptul Cumparaturi din aplicatii.

Retine ca aplicatiile vor putea fi in continuare achizitionate de pe App Store. Cumpararea/descarcarea lor poate fi, de asemenea, restrictionata din panoul Restrictii. In cazul in care vrei sa te asiguri ca aplicatiile vor putea fi cumparate doar de tine/cei care cunosc parola ID-ului Apple, atunci dezactiveaza fereastra de 15 minute (urmand linkul de mai jos) si fa ca terminalul tau sa ceara intotdeauna parola inainte de a-ti permite sa descarci aplicatii sau alt continut de pe magazinele virtuale ale Apple:

Daca vrei sa iti schimbi parola ID-ului Apple, urmeaza tutorialul:

 

Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti sa propuneti un tutorial, lasati un comentariu mai jos in aceasta pagina sau un mesaj pe forum.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.