Zilele trecute, probabil in lipsa unor subiecte mai bune, s-a vorbit intr-o emisiune a televiziunii de stat chineze despre faptul ca iPhone reprezinta “o ingrijorare nationala privind securitatea” din cauza functiilor de localizare (si inclusiv a caracteristii locuri frecvente care inregistreaza in iOS 7 fiecare locatie in care ai calatorit). De asemenea, in cadrul acelei emisiuni televizate s-a vorbit de faptul ca cercetatorii chinezi ar fi descoperit sau, mai degraba, banuit ca datele stocate de iOS s-ar putea sa fie accesate din exterior (de americani), ceea ce ar reprezenta o mare problema de securitate pentru intreaga natione chineza, cu toate ca nu au venit cu dovezi clare.
Desigur, totul vine pe fondul programului de spionaj PRISM in care s-a descoperit ca agentia de securitate nationala a SUA nu a spionat, cu ajutorul marilor companii din industria IT, doar cetatenii acelei tari, ci si persoane din alte tari, inclusiv inalti demnitari. Nu o data Apple a negat toate aceste acuzatii, insa acum este nevoie sa o faca din nou printr-o scrisoare deschisa publicata pe prima pagina a site-ului web propriu din China. Raspunsul companiei din Cupetino a fost publicat atat in choneza, cat si in engleza, iar in cadrul acelui text, oficialii companiei americane reitereaza faptul ca intimitatea utilizatorilor este foarte importanta pentru Apple, iar serviciile de localizare exista pe iPhone si iPad doar pentru a ajuta utilizatorii sa se localizeze pe harta si sa poata naviga folosind aplicatii speciale. Ei mai adauga faptul ca aceste servicii pot oricand fi dezactivate, dar si ca functia “Locuri frecvente”, ce poate fi, de asemenea, dezactivata, nu ofera companiei Apple acces la locatiile salvate intrucat ele sunt criptate.
La final, Apple incheie prin a asigura toti clientii sai ca nu a lucrat niciodata cu nicio agentie guvernamentala din nicio tara pentru a crea acces “pe usa din spate” la produsele sale si jura ca niciodata nu a fost permis accesul la serverele sale. In trecut, compania Apple a mai publicat scrisori adresate consumatorilor prin care le prezenta cat de bine sunt securizate datele, dar si singura situatie posibila cand ar putea sa le ofere acces institutiilor statului la datele lor, nesecurizate/necriptate – atunci cand exista o decizie judecatoreasca sau legea ii obliga sa o faca, cu toate ca lupta in instante sa isi protejeze utilizatorii.
Aceasta nu este prima data cand se incearca discreditarea companiei americane, mai ales ca si-a anuntat in repetate randuri dorinta de a intra mai puternic pe piata chineza avand in vedere potentialul urias al ei. Ar fi bine ca aceste banuieli sa fie dovedite inainte de a se mai face astfel de acuzatii si poate sa se arunce un ochi si in curtea vecinilor companiei, care nu securizeaza deloc sistemele de operare si datele utilizatorilor.