Apple a lansat versiunea beta publica a OS X Yosemite

0
276

Captură de ecran din 2014.07.24 la 19.21.56

In conformitate cu anuntul facut de compania Apple in cursul zilei de ieri, in urma cu numai cateva minute a fost publicata versiunea beta publica a OS X Yosemite pe portalul AppleSeed. Asta inseamna ca toti utilizatorii care s-au inscris pana acum sau care se inscriu acum folosind ID-ul Apple si parola acestuia la adresa: https://appleseed.apple.com/sp/betaprogram/welcome, vor putea sa descarce gratuit actuala versiune beta a OS X Yosemite pentru a o testa pe propriile Mac-uri alaturi de dezvoltatorii de aplicatii.

Daca te-ai inscris deja in programul pentru descarcarea OS X Yosemite, atunci vei primi pe propriul computer Mac un e-mail cu un cod promotional pentru a descarca OS X Yosemite de pe App Store. Alternativ, poti merge la adresa: https://appleseed.apple.com/sp/betaprogram/welcome si obtine codul promotional de acolo, el fiind necesar pentru a putea descarca OS X Yosemite pe propriul tau computer.

Captură de ecran din 2014.07.24 la 19.21.51

Inainte de a descarca OS X Yosemite, retine ca nu va trebui sa faci acest lucru pe Mac-ul principal, adica pe care il folosesti de zi cu zi, intrucat este in versiune beta. Da, la fel ca si cu versiunile iOS beta, ele sunt adresate celor care vor sa testeze noile functii si sa ajute Apple la imbunatatirea sistemului de operare, asa ca pot aparea o gama larga de probleme majore, care pot duce chiar si la pierderea unor date importante. De asemenea, retine ca unele functii noi ale OS X Yosemite functioneaza numai alaturi de iOS 8, asa ca nu le vei putea testa in cazul in care nu ai aceasta versiune instalata pe propriul Mac.

Actuala versiune beta a OS X Yosemite are si cateva probleme cunoscute de catre Apple, ele fiind in special legate de functionarea programelor de editare si stocare a imaginilor – iPhoto si Aperture, de noile functii ale iCloud, de sistemul AirDrop – nu functioneaza – si de Safari in timpul vizionarii de continut video pe anumite platforme online. De asemenea, exista sanse mari ca alte aplicatii de la terti producatori sa nu functioneze pe Mac dupa instalarea Yosemite. Apple mentioneaza ca, exact ca si dezvoltatorii, utilizatorii vor beneficia de actualizari beta constante, insa mai rare decat cele oferite creatorilor de aplicatii. Toate actualizarile le vei putea efectua prin acelasi sistem Actualizare software, deci din App Store.

Inainte de a descarca Yosemite nu uita sa faci backup Mac-ului tau, iar recomandat ar fi sa descarci aceasta versiune pe un hard disc separat sau chiar intr-o partitie facuta pe hard discul integrat in computerul tau. Un tutorial legat de actualizarea la versiunea beta a OS X Yosemite va aparea mai tarziu.

Lansarea versiunii finale a OS X Yosemite este programata pentru luna octombrie a anului curent, potrivit unor informatii recente. Pana atunci, insa, spre deosebire de iOS 8, vei putea testa chiar si fara a fi dezvoltator de aplicatii aceasta versiune. Recomandarea mea: stai departe de OS X Yosemite pana cand nu va fi lansata versiunea finala!

- Reclamă -