OS X 10.9.3 creste VRAM-ul unor modele de Mac

0
191

Apple a lansat recent OS X 10.9.3 pentru toti posesorii de Mac-uri capabile sa faca actualizarea la OS X Mavericks, oferind utilizatorilor cateva imbunatatiri si corecturi de probleme. Chiar daca, poate, la o prima aruncatura de ochi, actualizarea nu pare a fi atat de importanta, iar unii au ales sa nu o efectueze, in realitate aduce si imbunatatiri ascunse, de care Apple nu a mentionat nimic, dar care perfectioneaza experienta de utilizare. Una dintre aceste noutati ascunse este legata de cresterea cantitatii totale de VRAM* utlilizat de placile grafice Intel HD 5000/5100/5200 si chiar 4000 utilizate in cele mai recente modele de MacBook Air, MacBook Pro cu ecran Retina si chiar Mac mini.

vram macbook air informatii sistem

Asa cum noteaza diferite site-uri, pe MacBook Air si MacBook Pro cu ecran Retina, modelele 2013/2014, respectiv 2013, OS X Mavericks 10.9.3 aduce o crestere a cantitatii de VRAM de la 1024 MB la 1536 MB, adica de la 1 GB la 1,5 GB. Pe MacBook-ul meu am observat aceasta crestere, VRAM-ul mentionat in OS X 10.9.3 fiind evidentiat in captura de ecran de mai sus. Cresterea cantitatii de memorie partajata ar fi putut fi efectuata de Apple in ideea de a imbunatati performantele 4K pe anumite computere, dar nu pe toate (MacBook Air sau Mac mini nu suporta afisajul 4K).

Partea interesanta este ca nu doar pe MacBook-urile de cele mai noua generatie au fost efectuate modificari privind totalul de VRAM, anumite computere Mac cu cipuri Intel HD 4000 inregistrand o crestere pe acest segment. Mac mini lansat in 2012, are acum o cantitate de VRAM de 1024 MB, crescuta de la 768 MB.

Utilizatorii curiosi pot vedea cantitatea de VRAM de pe OS X 10.9.3, si nu numai, din programul Informatii sistem ce poate fi accesat fie din meniul Apple>Despre acest Mac, fie din Launchpad, dosarul Altele. Deocamdata Apple nu a facut modificari in articolele de asistenta de pe site-ul sau, care arata ca Mac-urile accepta maxim 1 GB de video RAM, si nici lista cu modificari a OS X 10.9.3 nu reflecta aceasta noutate.

*Video RAM (VRAM) sunt toate formele de memorie cu acces aleator (RAM) utilizate in stocarea datelor pentru monitor, el fiind practic o memorie intermediara intre procesorul computerului si monitor.
- Reclamă -