[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Hq8j5vsqCCo]
Probabil ca toata lumea stie ca una dintre caracteristicile, revolutionare la acea vreme, ale iPhone 4 a fost asa-numitul “ecran Retina“. Asa a ales sa defineasca Apple ecranul cu cea mai mare claritate implementat pana in acel moment pe un telefon mobil, iar Steve Jobs, regretatul cofondator Apple, ne-a explicat pe intelesul tuturor ce inseamna standardul Retina. El spunea ca exista un numar “magic” de pixeli, in jurul a 300 de pixeli per inch, care face imposibil pentru ochiul uman sa distinga pixelii individuali de la o distanta de 25-30 cm. Steve Jobs sustinea ca la aceasta distanta retina ochiului uman nu poate distinge mai multi pixeli, astfel ca textul arata exact ca si cel imprimat pe o hartie de calitate.
Nu a durat mult ca producatorii din industrie sa aiba o revelatie si sa vina cu ecrane la standardul Retina. Fiindca ecranele lor nu au impresionat in fata celui de pe iPhone, acestia au venit cu artificii cum ar fi ducerea ecranelor la o densitate a pixelilor mult mai mare decat a celei de pe ecranelor Retina. Desi putini consumatori au fost impresionati de povestile lor, ei nu inceteaza sa promoveze ecranele cu o denistate a pixelilor mai mare de 400 de pixeli per inch, iar cei care incearca zilele acestea sa demonteze afirmatia lui Jobs sunt asiaticii de la LG. In cadrul conferintei de prezentare a LG G3, oficialii companiei au declarat ca brandul Retina este o conceptie gresita a industriei.
Oficialul LG care a facut aceste declaratii nu s-a referit in mod direct la Apple, dar s-a referit la iPhone si definitia ecranului iPhone de 300 pixeli per inch:
[quote_box_center]There’s one common misunderstanding within the smartphone industry. There’s a misconception that the human eye can only distinguish differences in display quality up to around 300 pixels per inch. However, this is not the case. The human eye can in fact discern differences in display quality above this measure and this is a fact that’s already understood in the printing industry. Today what they consider the best print quality is what LG has achieved with the introduction of its first Quad HD display, as seen in the G3. [/quote_box_center]
Ca sa intelegem mai bine, cei de la LG au lansat un telefon cu ecran de 538 pixeli per inch, si au dorit sa promoveze cat se poate de bine aceasta mutare. Ei au comparat un ecran HD la 269 de pixeli per inch cu unul Full HD la 403 pixeli per inch si cu cel QuadHD, de pe G3, la 538 pixeli per inch. Pentru a arata diferenta au prezentat 3 imagini capturate la cativa milimetri distanta de ecran, si au sustinut ca daca nu ar exista o diferenta (ochiul uman nu ar percepe pixelii la o densitate mai mare de 300 pixeli per inch), atunci noi nu am putea percepe diferentele de claritate intre cele trei imagini.
Desigur, in mod cert la distante microscopice exista diferente date de densitatea pixelilor, dar nu stiu cati dintre consumatori stau cu ochiul la 2 centimetri de ecran. Ideea este ca pixelii nu pot fi distinsi, la o denisitate de peste 300 pixeli per inch, atunci cand ecranul este tinut la o distanta “normala” de aproximativ 25 de centimetri de ochi. La acea distanta ecranul pare foarte clar, iar ochiului ii va fi destul de greu sa perceapa diferentele de calitate intre un astfel de ecran si unul cu o denistate a pixelilor de peste 500 pixeli per inch. In mod cert la distante mai mici diferentele de claritate apar si sunt percepute, dar ele nu sunt atat de importante, cum ar fi diferentele dintre un ecran traditional (non Retina) si unul Retina. Ce conteaza cu adevarat sunt tehnologiile ecranului, luminozitatea, nivelurile potrivite de saturatie (nu supra-saturatia folosita de unii producatori) si contrast si alte cateva aspecte care fac diferenta intre modul in care vedem si percepem elementele afisate, indiferent de densitatea pixelilor.
Intr-adevar, Apple nu a facut nicio modificare a densitatii pixelilor ecranului iPhone, asa ca incepand cu iPhone 4 toate terminalele au o densitate a pixelilor de 326 pixeli per inch, cu toate ca intre timp a fost marita dimensiunea ecranului, si, implicit rezolutia, pentru a se pastra acest standard. iPhone 6 urmeaza sa aiba un ecran mai mare si este posibil ca Apple sa opteze si pentru prima crestere a densitatii pixelilor de pe ecranul iPhone de la iPhone 4 incoace, o crestere determinata nu de noi strategii de marketing, ci de triplarea pixelilor (iPhone 4 avea o rezolutie dubla fata de modelele anterioare, iar iPhone 6 urmeaza sa aiba o rezolutie cu 50% mai mare decat iPhone 5s pentru a face mai usoara optimizarea aplicatiilor). Aceasta triplare a pixelilor va duce si la o crestere a densitatii lor, modelul de 4,7 inch urmand a avea 416 pixeli per inch.
Asadar, nu se stie cine minte mai mult. Steve Jobs care a spus un lucru adevarat. Sau poate LG care incearca prin orice mijloace sa atraga clientii catre telefoanele lor deloc populare.