In lume exista multiple firme preocupate de brand-urile companiilor de pe piata care, folosind diferiti algoritmi, stabilesc la o anumiat perioada de timp, care este compania cu cel mai valoros brand din lume si care sunt predecesorii in clasament. Una dintre companiile importante care face astfel de studii este Millward Brown, cu studiul numkit BrandZ. Daca anul trecut compania Apple devansa toate celelalte firme in ceea ce priveste valoarea brand-ului, la fel ca si in anii anteriori, anul acesta s-a produs o schimbare interesanta la varful clasamentului. Potrivit studiului BrandZ pe 2014, Google este compania cu cel mai valoros brand din lume, Apple ocupand anul acesta “abia” pozitia a doua in clasament.
Potrivit rezultatelor date de niste calcule nu tocmai obiective, Google are un brand care valoreaza 158,8 miliarde de dolari, in timp ce brandul Apple valoreaza “numai” 147,8 miliarde de dolari. Valoarea brand-ului Apple a scazut cu 20 de procente fata de anul trecut, in studiul Brandz, in timp ce valoarea brand-ului Google a cunoscut o crestere de 40 de procente fata de aceeasi perioada anului trecut. Avand in vedere aceste cresteri si scaderi absolut spectaculoase care ar trebui sa apara dupa lansarea unor numeroase produse de succes, respectiv dupa adevarate esecuri, studiul celor de la Millward Brown nu este chiar cel mai obiectiv dintre toate cele aparute pana acum, cu toate ca pana anul trecut valorile brand-urilor nu fluctuau chiar atat de mult de la un an la altul.
Daca va intrebati cum calculeaza Millward Brown valorile brand-urilor – nu ale companiilor – ei bine acestia folosesc o combinatie intre diferite informatii financiare – inclusiv previziunile legate de vanzarile viitoare – si studii facute pe consumatori, pe baza carora determina care este cel mai valoros brand. Combinand date legate de cat de apropriati sunt unii consumatori de brand-uri si interesati sa ramana loiali lor, cu cele legate de cateva previziuni financiare, cei de la Millward Brown obtin valoarea brand-urilor diferitor companii. Avand in vedere modalitatea de calcul bazata pe date deloc concrete, studiul nu este deloc unul obiectiv.
La fel ca si toate celelalte studii care stabilesc valoarea brand-urilor, BrandZ nu este unul bazat pe calcule stiintifice care ar trebui sa dea rezultate apropriate de adevar. Prin astfel de studii, diferite companii doresc sa vada cat de mult din valoarea unei companii o reprezinta brand-ul acesteia. Subiective sau nu, este interesant sa privim astfel de studii si fluctuatiile spectaculoase ale valorilor brand-urilor nu de la decenii la decenii, ci de la ani la ani.