Tehnologia care avanseaza extrem de rapid este extrem de benefica nu doar pentru utilizatori sau diferiti comercianti, ci si pentru industria medicala, unde inca mai sunt de facut progrese importante. Dispozitivele iPhone au fost folosite in trecut pentru diferite experimente medicale, si sunt utilizate in diferite spitale mari din Occident sau de peste Ocean de medici pentru a tine evidenta pacientilor sau pentru a le arata diagnosticele intr-un mod mai usor de inteles. Vorbind despre modul in care ar putea ajuta dispozitivele Apple pe medici pentru a diagnostica medicii, aplicatia The DermoScreen ar putea fi extrem de utila pentru medicii dermatologi. Creata de un profesor al Universitatii din Houston, aplicatia reuseste cu succes sa detecteze prezenta tumorii numite “melanom” – cea mai periculoasa forma de cancer de piele. In fazele de testare aplicatia are o acuratete de 85 de procente, iar dezvoltatorii ei incearca sa imbunatateasca modul in care ea poate detecta tumoarea inca din cele mai incipiente faze pentru a ajuta la salvarea pacientului.
O asemenea acuratete este gasita in randul medicilor specialisti dermatologi si foarte rar in randul unor medici primari. Melanomul – tumoare maligna a pielii de origine pigmentara – este cauzata de regula de o expunere prea indelungata la soare si este responsabila de aproximativ 3/4 din mortile provocate de boli ale pielii. Daca nu este descoperita in fazele incipiente, cand o operatie poate fi salvatoare, boala se poate extinde rapid pe toata suprafata pielii si genera in cele din urma moartea pacientului.
Daca va intrebati cum poate un iPhone sa stie, chiar si cu toate codurile scrise de dezvoltatori impreuna cu medici, ei bine un dermatoscop in valoare de 500 $ atasat in spatele dispozitivului iPhone, impreuna cu camera principala a terminalului pot inregistra o imagine cu alunita sau leziunea suspectate de medic. Analizand imaginea, aplicatia poate spune in cateva secunde daca este prezenta tumoarea maligna sau nu pe acea portiune de piele.
Deocamdata nu se stie cand vaplicatia va iesi din perioada de testare si va incepe sa fie folosita in diferite spitale pentru a salva vietile pacientilor. De asemenea, chiar daca ea va aparea, nu ne putem astepta ca spitalele din Romania sau clinicile private sa o foloseasca prea curand.