Atat Samsung, cat si Apple sunt gasite vinovate de incalcarea unor brevete de inventie in procesul in care s-au cerut despagubiri de 2 miliarde de dolari

- Publicitate -

instanta ciocan decizie

Dupa trei zile de dezbateri si cateva saptamani de prezentare a dovezilor, al doilea mare proces dintre Apple si Samsung, inceput in ultima zi a lunii martie, a fost solutionat de o instanta americana, juratii dand un verdic unanim. In urma dovezilor stranse de Apple si a pledoariilor avocatiilor si expertilor celor doua parti, juratii au ajuns la concluzia ca Samsung a copiat dinadins trei dintre cele cinci brevete de inventie invocate de Apple in acest proces, obligand compania sud-coreeana sa plateasca despagubiri in valoare totala de 119,6 milioane de dolari, o suma mult mai mica decat cele 2 miliarde de dolari pe care le asteptau avocatii companiei Apple.

Juratii au descoperit ca toate dispozitivele Samsung violeaza patentul Apple care transforma textele tiparite (cum ar fi datele, numerele de telefon sau adresele de e-mail) in linkuri, brevetul care descrie modul in care sunt sugerate cuvintele de catre sistemul de auto-corectare, in timp ce doar o parte dintre dispozitivele companiei din Coreea de Sud violeaza brevetul care descrie celebra metoda de deblocare a ecranului “glisati pentru deblocare”. Instanta a decis ca celelalte doua brevete invocate de Apple in acest proces (cautarea universala si sistemul de sincronizare a datelor pe fundal) nu au fost incalcate de Samsung, motiv pentru care nu au obligat compania sud-coreeana sa plateasca nicio despagubire in privinta lor. (Citeste mai multe despre brevetele invocate de Apple in acest proces).

In cadrul procesului de 2 miliarde de dolari, Samsung a acuzat si ea Apple ca i-a violat doua brevete pentru care a cerut o suma infinit mai mica decat Apple. Juratii au descoperit ca Apple a violat doar unul dintre cele doua brevetre, care descrie un sistem asemanator celui folosit de Apple pentru fluxurile video din cadrul apelurilor (video) FaceTime. Pentru incalcarea acestui brevet, compania Apple a fost obligata sa plateasca 158,400$ despagubiri.

Sumele cerute initial de ambele companii erau mult mai mari. In procesul inceput pe 31 martie, avocatii Apple au argumentat in fata instantei de ce compania Samsung trebuie sa plateasca 2,2 miliarde de dolari despagubiri pentru incalcarea celor cinci patente diferite legate de dispozitivele iPhone. Avocatii Samsung au pledat si ei in fata instantei, sustinand motivele pe baza carora cer despagubiri de 6,2 milioane de dolari. In cadrul procesului ambele companii si-au adus proprii experti care au argumentat de ce firmele pe care le reprezinta trebuie sa plateasca sau nu sumele cerute. Expertii Apple au sustinut in fata instantei ca cele 2 miliarde de dolari sunt calculate adunand profitului pierdut si o estimare a unei bonificatii rezonabile. Expertii Samsung au luat in derizoriu valoarea patentelor Apple, sustinand in fata instantei ca Samsung ar trebui sa plateasca firmei americane doar 40 de milioane de dolari sau 1,75$ pe dispozitiv.

Intr-un raspuns oferit site-ului Re/code, un purtator de cuvant a spus ca respecta si sunt incantati de decizia luata de instanta. Mail mult decat atat, se bucura sa auda o reiterare a faptului ca Samsung copiaza dinadins ideile si produsele Apple, acest lucru fiind demonstrat si de alte instante din jurul lumii. Apple promite sa se lupte sa apere munca intensa depusa in dezvoltarea produselor grozave.

[quote_box_center]We are grateful to the jury and the court for their service,” a declarat Apple pentru Re/code. “Today’s ruling reinforces what courts around the world have already found: that Samsung willfully stole our ideas and copied our products. We are fighting to defend the hard work that goes into beloved products like the iPhone, which our employees devote their lives to designing and delivering for our customers.”[/quote_box_center]

Partea interesanta a acestui proces au fost numeroasele dovezi din interiorul Apple ce au fost prezentate in fata instantei. Astfel, am vazut ca echipa de marketing a Apple s-a temut de campaniile de publicitate ale Samsung si cautau disperate noi moduri de a-si promova produsele. De asemenea, am vazut un e-mail trimis de Steve Jobs unor angajati prin care arata produsele viitoare pe care Apple trebuia sa le pregateasca pentru anii 2011 si 2012. O parte din procesul de dezvoltare a primului iPhone a fost si el descris de persoanele din interiorul Apple care auprimut aprobarea sa prezinte instantei modul in care au fost create si dezvoltate tehnologiile implicate in noul proces.

Chiar daca suma pe care Samsung trebuie sa o plateasca Apple este mult mai mica decat cea ceruta initial, ea nu poate sa nu fie luata in calcul sau sa nu aduca atingere bugetului unei firme (fie ca vorbim despre Samsung, Apple, sau orice alta companie). Sigur, unii vor vedea din asta ca brevetele Apple sunt lipsite de importanta, un lucru neadevarat, deoarece in acest proces au fost implicate numai cinci dintre multe alte brevete pe care Apple o acuza pe Samsung de violare. In primul proces, in care o prima instanta a decis ca Samsung trebuie sa plateasca despagubiri de 1 miliard de dolari, compania coreeana a primit o decizie definitiva in urma careia era obligata sa plateasca firmei americane 890 de milioane de dolari. Google este si ea vinovata de incalcarea acestor brevete, intrucat ele au fost integrate in sistemul lor de operare (Android), astfel ca firma din Mountain View a acceptat sa ajute compania Samsung in plata despagubirilor.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

iOS 9 beta 2 a fost lansat de către Apple pentru dezvoltatori

La puțin peste două săptămâni după ce a lansat iOS 9 beta 1 pentru dezvoltatorii de aplicații, compania...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.