Apple continua dezvoltarea unui nou tip de ecrane tactile

0
429

Apple tehnologie ftir

Ecranul tactil este una dintre cele mai indispensabile componente ale fiecarui iPhone, iPad ori iPod touch, controlarea completa a sistemului de operare nefiind posibila fara a atinge ecranul. Apple stie ca si in cazul tehnologiei ecranului tactil, la fel ca si in cazul oricarei alte tehnologii, exista loc de mai bine, zvonindu-se de cativa ani ca firma americana intentioneaza sa implementeze in viitoarele sale dispozitive un ecran tactil care sa determine forta presiunii cu care este atins astfel incat sa raspunda diferit actiunilor. In acest sens avem numeroase confirmari venite chiar din partea firmei americane careia i-au fost inregistrate in ultimii ani multe brevete legate de aceasta tehnologie. Cel mai nou brevet legat de ecranele capabile sa determine sensibilitatea presiunii la care sunt supuse i-a fost inregistrat companiei din Cupertino recent la Oficiul pentru Brevete si Marci al Statelor Unite, scrie AppleInsider.

Apple descrie o metoda de determinare a fortei atingerilor facute de un utilizator pe un ecran capacitiv care foloseste raze infrarosii venite de la transmitatoarele si receptoarele pozitionate sub rama sticlei de protectie a ecranului. Ecranul capacitiv impreuna cu lumina razelor ar putea determina atat pozitia degetului cat si distinge atingerile fine de cele puternice. Asta inseamna ca Apple ar putea implementa mult mai multe gesturi pentru controlul sistemului de operare, care ar putea fi recunoscute in functie de forta cu care este atins ecranul capacitiv.

Utilizarea luminii infrarorsii pentru a determina locul in care utilizatorul atinge ecranul este o metoda cunoscuta sub denumirea de Frustrated Total Internal Reflection sau FTIR. Aceasta tehnologie este practic o metoda de detectare a atingerilor multiple (multitouch) pe baza de lumina, care poate determina pozitia unei atingeri in functie de locul in care lumina se opreste din cauza atingerii. FTIR a fost folosita de Microsoft, asa cum mentioneaza si Apple in descrierea patentului, iar functionarea unor astfel de ecrane este demonstrata in clipul video de mai jos.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=58dsqozft3k]

Deocamdata Apple nu a introdus in dispozitivele sale nici macar ecranele tactile sensibile la presiune, dar asta nu inseamna ca in interiorul campusului din Cupertino nu se lucreaza la o metoda buna de a crea ecrane tactile ce pot detecta forta cu care un utilizator atinge ecranul. Cand va lansa Apple un dispozitiv cu un astfel de ecran inteligent? Numai timpul ne poate spune.

- Reclamă -