Apple adera la un program de sporire a masurilor antifurt de pe telefoane

0
928

ios7_activation_lock

Furtul de telefoane inteligente este una dintre problemele cu care politia se confrunta zilnic, hotii profitand mai ales de masurile slabe de securitate ale telefoanelor, dar si de legile prea blande sau facute pe picior. Pentru ca in Statele Unite furtul acestor dispozitive atinge cote alarmante, Apple, impreuna cu Google, Motorola, HTC, Samsung, Microsoft, Nokia, dar si cinci operatori de telefonie mobila au anuntat incheierea unui acord voluntar care presupune introducerea unei tehnologii antifurt pe toate telefoanele inteligente comercializate incepand cu anul viitor.

Producatorii de dispozitive s-au angajat ca dispozitivele comercializate dupa luna iulie a anului 2015 sa aiba noi capacitati care sa impiedice utilizarea dispozitivelor furate, dar si accesarea datelor stocate in ele prin intermediul controlului de la distanta. Gigantilor din aceasta industrie li se cer sa dezvolte dispozitive care sa permita: stergerea datelor de la distanta, blocarea cu cod de la distanta, blocarea posibilitatii efectuarii unei restaurari in scopul de a trece peste codurile de blocare prin introducerea unui sistem care sa solicite parola si contul proprietarului de drept al dispozitivului, si posibilitatea de a restaura datele proprietarului pe dispozitiv dupa recuperarea lui.

Uitandu-ne peste cerintele care trebuiesc indeplinite de producatorii de telefoane mobile care au inchieat aceasta intelegere, vom observa ca Apple le indeplineste pe toate prin intermediul Gasire iPhone si al grozavului sistem din iOS 7Blocare activare„. In ceea ce priveste ceilalti producatori, ei nu au astfel de masuri, iar furtul dispozitivelor lor permite hotilor sa faca dispozitivele disparute pentru totdeauna.

Programul vine la propunerea unui senator american, iar aderarea la el este voluntara, deocamdata. Din pacate, legislatorii nu au impus, inca, prin lege dezvoltarea unor astfel de sisteme antifurt nici macar in Statele Unite. Astfel de legi sau programe ar trebui dezvoltate si in alte tari, deoarece ele au ca si scop principal descurajarea furtului. Daca ne uitam pe magazinele online, vom vedea sute sau mii de dispozitive Apple a caror activare a fost blocata si vom intelege cat de important este acest sistem mai ales ca dispozitivele acelea sunt inutilizabile si pot fi folosite doar ca obiecte de decorare a incaperii.

- Reclamă -