Rezolva problemele cu durata de viata a bateriei pe iPhone si iPad in iOS 7.1 urmand 5 sfaturi utile

iPhone baterie

Spre bucuria tuturor utilizatorilor de iPhone, iPad si iPod touch, mai ales a acelora care au instalat iOS 7, compania Apple a lansat in cursul acestei saptamani, in sfarsit, iOS 7.1 dupa o perioada lunga de testare. La fel ca si orice alta actualizare importanta, iOS 7.1 corecteaza numeroase probleme aduce diferite imbunatatiri, dar are un anumit impact asupra duratei de viata a bateriei pe dispozitivele utilizatorilor. Problema poate fi cauzata in primul rand de schimbarea modului de utilizare a dispozitivelor, de o restaurare si instalarea unui backup in care exista o eroare sau poate de modificarea modului in care functioneaza anumite caracteristici ale sistemului de operare.

Saptamana aceasta a aparut, de asemenea, un tabel pe internet impreuna cu un articol in care se spuneau cateva detalii despre durata de viata a bateriei in iOS 7.1. Articolul respectiv a fost, desigur, copiat preluat de bloguri convinse ca iOS 7.1 este un dezastru pe partea de consum al energiei. In realitate cei care au facut comparatia se refereau la diferentele dintre iOS 7 si iOS 6. In cazul iOS 7.1 durata de viata a bateriei a scazut in cazul anumitor modele de dispozitive, dar a crescut in cazul altora.

Retineti ca nimeni nu poate sa spuna daca durata de viata a bateriei a crescut sau a scazut in conditiile in care nimeni nu foloseste dispozitivul la fel de la o zi la alta si cu siguranta nimeni nu foloseste dispozitivul la fel ca si dvs. Eu am remarcat ca pe iPhone 5 (si modelele anterioare) durata de viata a bateriei a crescut – lucru sesizabil in cursul noptii cand dispozitivul nu mai consuma nici pe departe atata energie ca si in trecut. In schimb, pe iPad 2, de exemplu, autonomia bateriei a scazut, nu foarte mult, dar sesizabil. iOS 7.1 face o schimbare importanta permitand aplicatiilor sa utilizeze in permanenta serviciile de localizare, spre deosebire de iOS 7 care oprea accesul aplicatiilor la serviciile de localizare in momentul in care le inchideam din fundal.

Fie ca durata de viata a bateriei a crescut sau, dimpotriva, a scazut considerabil, mai jos aveti 5 sfaturi utile pe care le puteti urma pentru a creste durata de viata a bateriei in iOS 7.1:

1. Testeaza durata de viata a bateriei in repaus (lasa dispozitivul de-o parte)

Atunci cand instalezi o versiune noua a iOS – sau iti achizitionezi un iPhone, iPad ori iPod touch nou – este inevitabil sa nu folosesti dispozitivul mai mult timp decat de obicei. Este natural sa descoperi tot ce are nou sau ce poate acum. Noua versiune a iOS sau un nou dispozitiv sunt noi jucarii care vin cu multe functii pe care trebuie sa le testezi, cu care trebuie sa te obisnuiesti sau sa le descoperi utilitatea. Vorbind de iOS 7.1, poate ca ati fost curios sa vedeti daca performantele iPhone 4 au fost intr-adevar imbunatatite. Sau poate ca ati testat imbunatatirile legate de Touch ID. Sau poate ati dorit sa vedeti daca mai sunt prezente intreruperile subite ale functionarii ecranului principal. Sau, de ce nu, ati dorit sa vedeti toate modificarile pe partea de design si sa descoperiti noile functii.

Practic este aproape imposibil sa apreciati o schimbare in ceea ce priveste durata de viata a bateriei daca dvs. v-ati schimbat, de asemenea, modul in care utilizati dispozitivul. In alta ordine de idei, daca bateria terminalului dvs. pare sa aiba o autonomie pe jumatate fata de versiunea iOS anterioara, primul pas pe care trebuie sa faceti, daca doriti sa depanati problema, este sa incercati sa utilizati dispozitivul aproape la fel cum il utilizati inainte de a face actualizarea, macar pana cand veti putea trage niste concluzii corecte cu privire la autonomia bateriei.

Asadar, inainte de a face vreo mutare drastica, care va afecta experienta de utilizare, puneti de-o parte dispozitivul pentru cateva zeci de minute, iar apoi verificati cat de mult a disparut din procentajul bateriei. Daca niciun procent din baterie nu a disparut in acea perioada sau au disparut numai cateva procente (depinde de perioada in care l-ati lasat), atunci situatia nu este grava, iar autonomia bateriei va reveni la normal dupa ce modul de utilizare a terminalului va reveini la normal (dupa ce sunt descoperite toate noutatile). In cazul in care bateria dispozitivului s-a consumat anormal de mult si de repede, chiar daca nu l-ati utilizat, atunci este o problema si va trebui sa faceti cateva modificari.

2.  Opriti ceea ce nu folositi

In cazul in care durata de viata a bateriei este mai degraba nesatisfacatoare decat ar reprezenta o problema grava ce trebuie rezolvata de indata, puteti lua cateva masuri mai putin radicale, dar extrem de utile. In primul rand, conectati dispozitivul la o sursa de curent ori de cate ori aveti ocazia. Acasa, la serviciu, in masina, la prieteni, sunt o multime de oportunitati in care va puteti incarca bateria dispozitivului, daca aveti nevoie de cateva ore de autonomie in plus. Trebuie mentionat ca masura afecteaza foarte putin spre deloc longivitatea bateriei -conform Apple -, iar perioada de incarcare completa a dispozitivelor Apple (mai ales a celor de ultima generatie) este foarte scurta.

Trebuie stiut ca orice aplicatie sau functie ruleaza pe iPhone, iPad sau iPod touch va consuma intr-o anumita masura bateria dispozitivului. Astfel ca, in cazul in care ati incercat toate lucrurile expuse anterior, iar bateria dispozitivului continua sa se goleasca vazand cu ochii, atunci ar trebui sa incepeti sa faceti niste alegeri grele pentru oricine. Dat fiind faptul ca exista anumite functii atractive pe iPhone, iPad sau iPod touch care consuma bateria intr-un mod nedorit, ar trebui sa incepeti sa le dezactivati pe cele pe care nu le utilizati tot timpul, lasand loc celor care vi se par “vitale”. In lista de mai jos va vom spune care sunt functiile cele mai mari consumatoare de baterie, iar dvs. cu cat veti dezactiva mai multe dintre ele, cu atat durata de viata a a batriei va creste mai mult.

 • Dezactivati Reimprospatarea in fundal a aplicatiilor. Nu irositi energia bateriei descarcand lucruri atunci cand nu le doriti neaparat. Accesand Configurari, General, Reimprospatare in fundal, veti avea posibilitatea de a dezactiva reimprospatarea in fundal pentru toate acele aplicatii pentru care nu doriti sa aveti continut proaspat atunci cand le accesati si pentru care puteti sa asteptati cateva secunde sa se incarce continutul nou in momentul in care le accesati. Puteti dezactiva reimprospatarea pentru toate aplicatiile sau numai pentru acelea pe care le accesati mai rar. (Citeste mai multe despre cum poti dezactiva reimprospatarea in fundal)
 • Dezactivati descarcarea automata a aplicatiilor si a continutului. O functie care va irosi cu siguranta anumite procente din baterie, este descarcarea automata a continutului. In cazul in care nu aveti mai multe dispozitive, nu obisnuiti sa descarcati aplicatii din iTunes sau preferati sa faceti actualizarile aplicatiilor manual (cel mai recomandat pentru cei care doresc o autonomie a bateriei mai buna), atunci inseamna ca nu aveti nevoie ca descarcarile noi sa fie instalate pe dispozitiv. Pentru a dezactiva descarcarea automata a aplicatiilor si a continutului, va trebui sa accesati Configurari, App Store si sa comutati butoanele din dreptul fiecaror optiuni din sectiunea Descarcari automate pe O (gri).
 • Dezactivati functia Ridicare pentru vorbire a Siri. Accesati Configurari, General, Siri si comutati pe O (gri) butonul din dreptul Ridicare pentru vorbire. Exista cazuri in care aceasta mutare ajuta la imbunatatirea duratei de viata a bateriei. Daca nu sunteti un mare utilizator al Siri, atunci nu ezitati sa dezactivati functia care nu face nimic altceva decat sa activeze Siri atunci cand duci dispozitivul la ureche.
 • Dezactivati serviciile de localizare. Accesati Configurari, Intimitate, ramura Servicii de localizare si comutati pe O (gri) butoanele din dreptul tuturor aplicatiilor care nu doriti sa va “urmareasca” sau sa utilizeze locatia dvs. Atentie, nu dezactivati pentru aplicatiile de tip “harti”, deoarece nu vor mai putea fi utilizate corect. Nu uitati sa dezactivati functia “Locuri frecvente” (mai multe detalii in: Cum sa dezactivati urmarirea si inregistrarea locurilor frecventate de dvs. pentru a creste confidentialitatea pe iPhone in iOS 7 – Tutorial)
 • Dezactivati notificarile push. Accesati Configurari, Notificari si dezactivati notificarile pentru aplicatiile care nu doriti sa va alerteze (mai multe in tutorialul: Cum sa dezactivati bannerele, alertele pop-up, insignele si sunetele in Centrul de notificari de pe iPhone si iPad – Tutorial)
 • Dezactivati informatiile pentru vreme si pe cele bursiere din Centrul de notificari. De asemenea, activarea informatiilor bursiere si, mai ales, a celor meteo in Centrul de notificari, vor duce la consumarea unei importante cantitati din bateria terminalului dvs., deoarece vor cauta mereu sa actualizeze informatiile pentru a le oferi pe cele mai proaspete. Vremea in Centrul de notificari dauneaza si mai mult decat bursa, deoarece va cauta informatii si in functie de locatia in care va aflati, activand o alta functie a terminalului, ceea ce inseamna ca abuzul de baterie va fi unul foarte mare. Citeste mai multe despre cum poti personaliza sectiunea Azi din Centrul de notificari)
 • Dezactivati indexarea Spotlight. In cazul in care nu utilizati prea mult functia Cautare Spotlight a terminalului sau nu doriti ca aceasta sa indexeze informatiile pentru anumite aplicatii, atunci ar fi recomandat sa dezactivati indexarea Spotlight pentru toate optiunile mentionate acolo sau, dupa caz, pentru optiunile care nu va intereseaza. Accesati Configurari, General, Cautare Spotlight si apasati pe optiunile pe care doriti sa le dezactivati.

Atunci cand chiar doriti sa aveti mai multa baterie decat de obicei, exista o serie de trucuri care va ajuta sa imbunatatiti autonomia:

 • Setati auto-blocarea la 1 minut
 • Dezactivati toate soneriile extram cum ar fi clicul pentru tastatura
 • Dezactivati EQ iPod
 • Utilizati castile pentru urechi in locul difuzorului daca doriti sa ascultati muzica
 • Dezactivati Bluetooth-ul atunci cand nu il utilizati
 • Dezactivati Wi-Fi atunci cand nu il utilizati (cand calatoriti, mai ales)
 • Setati toate conturile de e-mail, calendar si contactele pe preluare sau manual (dezactivati push-ul)

iOS 7 include o functie extrem de utila numita “Centru de control“, care va permite sa dezactivati mult mai rapid si simplu o parte dintre functiile mentionate anterior.

3. Verificati problemele software

In cazul in care durata de viata a bateriei este in continuare exagerat de mica, iar dvs. nu faceti nimic altceva decat sa priviti cum indicatorul bateriei se scurge in fata ochilor, mai jos aveti cateva lucruri pe care le puteti incerca afisate in ordinea usurintei cu care pot fi indeplinite.

 • Resetati-va dispozitivul. In cazul in care nu ati mai repornit dispozitivul de ceva vreme, ati putea incerca aceasta metoda. Exista posibilitatea ca ceva sa nu functioneze asa cum ar trebui, iar repornirea dispozitivului va face, de regula, ca toate procesele sa revina la normal. Pentru a reporni terminalul, va trebui sa urmati tutorialul: Cum sa reporniti sau sa resetati un iPhone, iPad sau iPod touch – Tutorial.
 • Ciclul de incarcare. Aproximativ o data pe luna si, mai ales, atunci cand intampinati orice fel de probleme, ar trebui sa lasati bateria iPhone-ului, iPad-ului sau a iPod-ului touch sa se descarce complet – adica pana cand se va inchide dispozitivul – si apoi sa il reincarcati complet. Procesul va ajuta la recalibrarea indicatorului bateriei, iar dvs. va veti putea face o idee mai buna asupra duratei de viata a bateriei.
 • Inchideti toate aplicatiile. Da, de foarte multe ori durata de viata a bateriei este afectata de aplicatii si mai ales de acelea care “mananca” foarte multa energie. Atentie, aplicatia ramane deschisa chiar daca ati iesit din ea folosind butonul principal. Pentru a inchide aplicatiile, apasati de doua ori pe butonul Home (butonul principal) pentru a deschide sistemul multitasking care va permite sa vizualizati si sa inchideti aplicatiile. Pentru a inchide aplicatiile folosind acest sistem va trebui sa apasati pe cardul (imaginea ecranului din care ati parasit ultima data aplicatia) si sa il trageti cu degetul in partea de sus a ecranului (vezi tutorialul: Cum sa inchideti sau sa fortati inchiderea aplicatiilor deschise pe iPhone si iPad in iOS 7 – Tutorial). Este recomandat sa inchideti toate aplicatiile macar o data pe zi si mai ales pe cele care sunt mari consumatoare de energie, cum ar fi cele de tip VoIP (Skype, Viber), mesagerie (WhatsApp, Facebook), streaming audio (Deezer) sau de navigare (cum ar fi Google Maps). Fiecare aplicatie care ruleaza in fundal va consuma energie, iar cu cat sunt mai multe care ruleaza intr-un anumit moment, cu atat autonomia bateriei va fi afectata mai mult. Apple a conceput sistemul de multitasking din iOS sa fie unul eficient in ceea ce priveste consumul de energie sustinand ca aplicatiile nu vor mai consuma bateria atunci cand se ruleaza in fundal. Din pacate, anumite aplicatii nu “adorm” atunci cand nu sunt utilizate. Astfel, in cazul in care inchiderea aplicatiei Facebook va imbunatati autonomia bateriei, atunci inchideti Facebook cat mai des (cazul meu). Este bine sa testati mai ales inainte de culcare aplicatiile care consuma energie atunci cand ruleaza in fundal inchizandu-le pe rand si vazand care dintre ele consumau cea mai multa energie (cum am mentionat mai sus, consuma cea mai multa energie aplicatiile pentru mesagerie, apeluri voce, etc.).
 • Verificati semnalul. In cazul in care locuiti intr-o zona in care semnalul este, de regula, unul slab, sau sunteti la capatul ariei de acoperire LTE sau 3G, atunci antenele iPhone-ului sau a iPad-ului dvs. vor cauta in permanenta un mod de a ramane conectate la cea mai puternica dintre retele sau vor schimba intre conexiuni, ceea ce inseamna ca durata de viata a bateriei va fi serios afectata. Un semnal LTE puternic este mult mai eficient din punctul de vedere al consumului de energie decat un semnal 3G puternic (din cauza ca antena se va porni, isi va face treaba – indeplini sarcina – si se va opri mult, mult mai rapid decat in cazul unei conexiuni inferioare de tip 3G, HSPA sau chiar GSM), dar un semnal LTE slab este cel putin la fel de rau precum un semnal slab 3G. Daca sunteti la capatul unei linii LTE, comutati pe 3G si veti vedea imbunatatirile. Daca sunteti intr-o zona in care stiti ca nu aveti semnal decat foarte rar, opriti conexiunea celulara pana cand veti avea nevoie de ea (caz in care durata de viata a bateriei va fi imbunatatita simtitor).
 • Mergeti la un service autorizat. Exista cazuri in care iPhone-ul sau iPad-ul au probleme pe care numai specialistii din service-uri le pot rezolva fie gasind o solutie la problema, fie schimbandu-va dispozitivul cu unul nou. In Romania, singurele service-uri autorizate de catre Apple sa efectueze reparatii dispozitivelor sale sunt: iStyle si Noumax.

4. Faceti o restaurare dispozitivului si configurati-l ca si iPhone, iPad sau iPod touch nou

Sunt probleme care pot fi rezolvate numai prin efectuarea unei restaurari (restore). Din pacate, in urma restaurarii problemele pot persista daca aceasta restaurare a fost facuta instaland un backup si nu setand dispozitivul ca unul nou. Daca faceti o restaurare, instalati un backup si sesizati ca problemele cu autonomia bateriei sunt chiar mai mari decat inaintea efectuarii acelei restaurari, atunci trebuie sa stiti ca acel backup este cauza. Uneori backupurile pot avea diferite erori sau chiar pastra niste probleme intalnite cu dispozitivul inainte de a efectua aceasta copie de rezerva a datelor. Astfel, setarea dispozitivului ca un iPhone, iPad sau iPod touch nou este cea mai buna rezolvare a oricarui fel de problema cu autonomia bateriei. Desigur, aceasta metoda este cea mai radicala, deoarece utilizatorul va fi nevoit sa seteze absolut toate lucrurile din nou si va pierde toate datele salvate, cum ar fi progresele in jocuri, anumite documente salvate in aplicatii care nu au optiuni de salvare in cloud. Rezolvarea problemelor cu autonomia bateriei are un pret scump, dar care in final trebuie platit.

Recomandarea mea este sa incercati intai sa faceti restaurarea si sa instalati un backup facut inainte. In cazul in care observati ca problemele cu autonomia bateriei continua sau chiar s-au agravat, atunci va trebui sa alegeti metoda radicala, anume sa faceti o noua restaurare si sa alegeti configurarea dispozitivului ca si nou. Pentru a face restaurarea va trebui sa urmati tutorialul mentionat mai jos:

 

5. Modul Avion

In cazul in care aveti nevoie disperata de baterie, puneti iPhone-ul sau iPad-ul in Modul Avion, in care bateria va fi conservata mai bine (activand aceasta optiune, nicio conexiune radio nu va mai functiona). In cazul in care chiar aveti nevoie disperata de baterie, puteti sa opriti complet dispozitivul si sa il porniti numai atunci cand veti avea nevoie de el (acesta va utiliza in continuare o cantitate mica de energie, dar mult, mult mai putina decat in cazul oricarei alte optiuni).

 

Mai multe tutoriale pentru iPhone, iPad si iPod touch

Nu uitati ca pe [vc_button title=”iTutorial.ro” target=”_self” color=”default” href=””] sunt mereu publicate tutoriale utile pentru iPhone, iPad si iPod touch. In cazul in care doriti sa aflati si alte lucruri utile, urmariti pagina mentionata mai jos:

 

La final va intreb ce parare aveti despre durata de viata a bateriei? Vi se para ca dupoa instalarea iOS 7.1 ati obtinut o imbunatatire sau o inrautatire fata de iOS 7.0.x?

 

Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti sa propuneti un tutorial, lasati un comentariu mai jos in aceasta pagina.

Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

Sugestii de articole

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

21,111FaniÎmi place
8,531CititoriConectați-vă
374CititoriConectați-vă
92AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente articole

Apple a lansat Actualizare de Securitate 2020-003 pentru macOS Mojave și High Sierra. Safari 13.1.1 și iCloud pentru Windows 11.2 sunt, de asemenea, disponibile

Lansarea macOS 10.15.5 Catalina din cursul nopții trecute este însoțită și de câteva actualizări adresate pe de-o parte utilizatorilor unor modele de Mac care...

macOS 10.15.5 a fost lansat pentru Mac. Iată tot ce aduce nou

Apple a lansat macOS 10.15.5 pentru toți utilizatorii de Mac. Noua versiune a sistemului de operare a fost testată cu dezvoltatorii și membrii Apple Software...

iOS 12.4.7 și watchOS 5.3.7 au fost lansate pentru utilizatori

Lansările iOS 13.5 și a watchOS 6.4.5 din această seară sunt însoțite și de câteva actualizări pentru posesorii modelelor de iPhone, iPad și Apple Watch ce nu...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.