In anul 2012 compania Apple a decis ca trebuie sa faca tecerea de la cablul original de 30 de pini, la unul numit Lightning care este mai eficient si permitea reducerea in dimensiuni a dispozitivelor. iPhone 5, iPod nano generatia a 7-a si iPod touch generatia a 5-a sunt primele dispozitive care au avut implementate noile porturi impreuna cu noile cabluri Lightning. Din pacate, inca de la primele saptamani de disponibilitate pe piata, utilizatorii au criticat noul cablu al celor de la Apple din cauza durabilitatii sale reduse, fiind foarte predispus la rupere sau la distrugerea cauciucului din aproprierea adaptorului.
O alta problema importanta a cablului Lightning pare sa fie vulnerabilitatea la coroziune, conform unei stiri publicate pe ZDNet. Unul dintre editorii site-ului a remarcat ca o parte dintre contactele aurii ale cablului Lightning s-au corodat si asta dupa ce a sesizat ca iPhone-ul sau nu se mai incarca atunci cand il conecteaza la o sursa de curent prin intermediul acelui cablu. Conform forumurilor Apple, se pare ca problema nu este una izolata, alti utilizatori sesizand probleme similare inca din anul 2012.
Intreband oficiali ai companiei Apple, anumiti utilizatori sustin ca o cauza pentru coroziunea acelor contacti ar fi expunerea la umezeala a cablurilor sau cel putin asa sustin angajatii din magazinele autorizate. Cu toate acestea, unii utilizatori au intampinat probleme cu coroziunea cablurilor chiar daca ele nu au avut niciun contact cu lichidele inainte. Un utilizator al comunitatii Apple sustine ca procesul de coroziune apare pe pinul VBUS/V++/Power de pe cablul Lightning. Astfel, acesta ofera doua posibile explicatii:
[quote_box_center]1) two gold electrodes placed in an aqueous solution with a positive voltage on one wire and ground applied to the other will corrode the positive gold electrode away
2) electrical arcing causing the corrosion (originally I dismissed this as it is just USB – i.e. 5 V /2 A max)[/quote_box_center]
Cu toate acestea, Apple pare sa schimbe cablurile Lightning care sunt inutilizabile din cauza coroziunii, asa ca daca intampinati o astfel de situatie mergeti in cel mai apropriat service autorizat Apple (in Romania iStyle si Noumax) pentru a inlocui cablul.