Apple se bucura de lansarea Office pentru iPad. Compania retine 30% din valoarea abonamentelor Office 365

0
261

In cursul noptii trecute compania Microsoft a lansat in sfarsit, dupa ani de asteptari, programele suite Office: Word, Excel si PowerPoint in versiunea pentru iPad. Chiar daca multi utilizatori au criticat compania din Redmond pentru ca solicita plata unui abonament astfel incat aplicatiile sa permita crearea si editarea documentelor, platforma iOS nu este prima pe care se practica aceasta taxa si nu ar trebui sa surprinda pe nimeni ca pentru a utiliza Office trebuie sa plateasca un abonament de aproximativ 100$ pe an.

Captură de ecran din 2014.03.28 la 06.36.28

Indiferent de ceea ce cred unii utilizatori, cei de la Apple s-au bucurat de lansarea celor trei programe celebre in versiunea pentru iPad, promovandu-le asa cum se cuvine in App Store. Incepand de seara trecuta, App Store afiseaza pe pagina de pornire un card in care anunta ca Office este disponibil pentru iPad si ne trimite catre o pagina in care sunt listate cele trei noi aplicatii, plus titlul OneNote, care a fost actualizat tot ieri pentru a se alinia cu noile lansari. Compania Microsoft permite descarcarea gratuita a tuturor celor patru aplicatii, iar utilizatorii care nu vor dori sa plateasca un abonament anual Office 365 prin intermediul unei cumparaturi din aplicatii sau care nu il platesc deja, vor putea doar sa vizualizeze documente, un lucru posibil pe multe alte aplicatii din App Store.

Chiar daca Apple se bucura de lansarea Office in versiunea pentru iPad, compania din Cupertino percepe aceleasi taxe si pentru compania din Redmond la fel ca si pentru orice alt dezvoltator individual din App Store. Conform unei stiri de pe Re/Code, Microsoft trebuie sa plateasca 30% din valoarea incasata pentru fiecare abonament Office 365 inregistrat prin intermediul unei cumparaturi dintr-o aplicate Office, acelasi procent fiind platit de orice alt dezvoltator catre compania Apple. Acesta pare sa fi fost unul dintre motivele importante pentru care Microsoft nu a dorit sa porteze suita pe tabletele iPad, dar in cele din urma pare sa se fi impacat cu ideea ca din abonamentele Office 365 in valoare de 100$ incheiate din aplicatiile pentru iPad, ei vor ramane numai cu 70$ dupa ce vor plati taxele catre Apple.

Captură de ecran din 2014.03.28 la 06.35.50

Merita mentionat ca Tim Cook, Presedintele Consiliului de Administratie al Apple, a salutat decizia companiei din Redmond de a aduce in sfarsit pe iPad suita Office, totul fiind facut printr-un tweet. De asemenea, presedintele Apple i-a urat bun venit si noului presedinte al Consiliului de Administratie Microsoft, Satya Nadella, a carui prima aparitie publica in calitate de presedinte al firmei americane a fost in conferinta de ieri cand au fost prezentate si noile versiuni ale programelor pentru iPad. Satya Nadella i-a multumit imediat lui Tim Cook si a declarat ca se bucura sa aduca „magicul” Office clientlor de iPad.

Captură de ecran din 2014.03.28 la 06.36.01

Reactia lui Tim Cook nu este una fara precedent, deoarece Apple de sub conducerea lui Steve Jobs lua decizii asemanatoare atunci cand aparea ceva nou si important, mai ales din partea Microsoft. In primii ani de dupa revenirea lui Jobs la conducerea Apple, acesta a laudat frecvent parteneriatul cu firma din Redmond si toate programele sale portate pe Mac, reactiile datorandu-se in principal salvarii de la faliment. Merita mentionat ca Apple a mai facut si glume pe seama unor adversari care au intarziat sa lanseze produse, iar aici includem fostul IMB a carui venire pe piata a fost ironizata de compania din Cupertino prin scrisoarea de mai jos.

Captură de ecran din 2014.03.27 la 22.42.36

Lansarea programelor Office pentru iPad reprezinta un pas important facut de Microsoft pentru trecerea pe dispozitivele tactile, dar si pentru iPad, deoarece in acest fel va putea atrage mult mai multi clienti, exact cum a facut-o si cu Mac ani la randul.

- Reclamă -