App Store – si orice alt magazin de aplicatii – este vulnerabil in fata unor escroci care se folosesc boturi (acele software-uri autonome care opereaza ca si agenti pentru anumite programe sau simuleaza activitati umane) pentru a obtine popularitate si implicit multi bani. De-a lungul timpului foarte multe aplicatii au fost suspectate ca beneficiind de pe urma acestui sistem de escrocare, iar astazi TechCrunch aduce la lumina lumea escrocilor App Store, folosind exemplul unui joc bazat pe un sablon cumparat cu 10$, care a ajuns sa produca 10.000$ pe zi.
Jocul despre care ni se vorbeste este Red Bouncing Balls Spikes, un titlu platit care a cunoscut, la fel ca si Flappy Bird, un succes fulminant. In cazul acestui titlu, dezvoltatorul s-a folosit de acele boturi pentru a-si descarca de pe 20.000 de ID-uri Apple false aplicatia proprie in ideea de a-i creste popularitatea in App Store, pentru a fi afisata cat mai sus in topuri. Investitia a fost de aproximativ 20.000 de dolari, dar dezvoltatorul a reusit sa isi scoata suma investita de cateva ori, intrucat a ajuns sa obtina 10.000$ zilnic pe baza popularitatii ei.
Orice dezvoltator de aplicatii stie cat de multa munca este sa creezi de la 0 o aplicatie si cat de greu este ca aceasta sa ajunga in top 100 App Store. Escrocii, spre deosebire de dezvoltatori, nici macar nu creeaza de la 0 aplicatia, ci folosesc sabloane (template-uri) care stau la baza aplicatiei/jocului pe care il vor publica in App Store. Sabloanele acestea costa cativa dolari, iar exemplul dezvoltatorului Red Bouncing este cat se poate de concludent, intrucat ele au reprezentat inceputul povestii “de succes” a unui joc simplu, disponibil la pret minim in App Store.
Partea cea mai interesanta este ca jocul a fost publicat in App Store inca din luna decembrie a anului 2012, si a cunoscut o adevarata explozie in numarul de descarcari abia la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, dupa ce a fost publicata o actualizare. Practic, orice dezvoltator care are un capital banesc relativ ridicat si cateva cunostinte in folosirea boturilor va putea sa isi faca aplicatia sa fie descarcata de mii de ori, stiind ca isi va recupera in scurt timp toti banii. Chiar daca dezvoltatorul prezentat acum a platit in jur de 20.000$ in urma descarcarii aplicatiei sale folosind ID-uri Apple false, acesta si-a recuperat o buna parte din bani, adica aproximativ 14.000$, dupa ce Apple a retinut cele 30 de procente din vanzari.
Consider ca Apple ar trebui sa fie din ce in ce mai preocupata de starpirea acestor escroci, intrucat ei ii impiedica pe cei onesti, a caror aplicatii au fost dezvoltate dupa multa munca, sa se bucure de succesul meritat. Orice aplicatie ajunge in topurile App Store, mai ales daca este gratuita, se bucura de multe descarcari si, tocmai de aceea, compania din Cupertino ar trebui sa fie cu ochii pe cele care inregistreaza cresteri fulminante intr-un timp de cateva zile.
Sursa: TechCrunch