Cum sa dezactivati auto-corectarea pe Mac in OS X Mavericks – Tutorial

2
2056

Una dintre cele mai deranjante functii, in opinia mea, care vine activata implicit pe orice dispozitiv cu iOS si OS X este auto-corectarea. In cazul in care esti o persoana care nu scrie tocmai corect din cauza ca, poate, nu te-ai acomodat cu tastatura, instrumentul gandit de Apple poate fi extrem de util si ajuta la salvarea timpului in care stai sa corectezi greselile de ortografie facute in documente, mesaje sau e-mailuri.

Cu toate acestea, multi utilizatori considera auto-corectarea mai degraba enervanta. In cazul in care scrii repede la tastatura si nu ai timp sa fi mereu cu ochii pe ecran pentru a vedea ce corecturi lipsite de sens a mai facut computerul, atunci probabil ca iti doresti sa dezactivezi cat mai repede functia. Desigur, scriind repede exista riscul de a face numeroase greseli de ortografie, iar sistemul de operare le va detecta pe baza dictionarului integrat si va inlocui cuvantul scris gresit cu cel pe care il considera a fi corect. Daca uneori cuvantul inlocuit este corect, de cele mai multe ori, OS X (ca si iOS) schimba cuvinte bune cu unele eronate, modificand si sensul ideii sau facand cititorul sa nu inteleaga ce ti-ai dorit sa exprimi. Merita stiut ca in OS X nu exista, in mod implicit, dictionarul ortografic roman, acesta trebuind descarcat de pe internet. Asadar, in cazul in care scrii aproape numai in limba romana, nu prea vad motive ca OS X sa iti schimbe, in anumite cazuri, cuvintele romanesti cu unele din limba engleza sau alta limba.

In cazul in care consideri, ca si mine, sistemul de auto-corectie lipsit de sens in ceea ce te priveste, atunci il poti dezactiva oricand urmand pasii de mai jos. Merita mentionat ca si dupa dezactivarea acestui sistem, anumite cuvinte considerate a fi eronate vor fi evidentiate, iar Mac-ul va oferi sugestii de corectare (computerul nu va folosi sugestii pentru limba romana).

  1. Deschideti fereastra Preferinte sistem fie din dock ori Launchpad, fie din meniul Apple;Preferinte sistem Mac
  2. Faceti clic pe butonul Tastatura;Preferinte sistem Mac
  3. In panoul deschis, selectati meniul Text din bara de navigare situata in partea de sus a ferestrei;Preferinte sistem tastatura
  4. Pe coloana din dreapta, faceti clic pe casuta situata in partea stanga a optiunii Corecteaza ortografia automat.Text Tastatura OS X

Acum sistemul de auto-corectare va fi dezactivat complet pentru toate aplicatiile care utilizeaza sistemul de auto-corectare oferit de OS X. In cazul in care utilizati proceasoare de cuvinte, cum ar fi Pages sau Word, de exemplu, s-ar putea sa trebuiasca sa dezactivati auto-corectarea din panoul Configurari al acelor aplicatii.

 

Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti sa propuneti un tutorial, lasati un comentariu mai jos in aceasta pagina.

- Reclamă -