Aplicatia Gasire iPhone este inutila in Romania. Politia romana nu poate face nimic daca iti este furat un iPhone, iPad, Mac sau iPod

- Publicitate -

In cazul in care ati deschis televizorul ori accesat un site de stiri in ultimele 24 de ore este imposibil sa nu fi vazut jurnalisti consternati de faptul ca Politia Romana nu a fost capabila sa ii recupereze iPod-ul unui craiovean, dupa ce acesta l-a localizat folosind aplicatia “Gasire iPhone“.find-my-iphone

Am sa incep cu povestea. Un tanar din Craiova a descoperit in urma cu doua zile, atunci cand a ajuns acasa, ca locuinta ii este ravasita si ca, din toate dispozitivele electronice pe care le avea in casa, i-a disparut un iPod touch (nu iPad sau tableta, asa cum raporteaza unii jurnalisti ori bloggeri, care nu fac diferenta intre un iPod si o tableta). Din fericire, cetateanul avea activata aplicatia Gasire iPhone cu ajutorul careia a reusit sa localizeze dispozitivul, dupa cateva ore, gratie functiei de notificare la localizare a sistemului integrat in orice dispozitiv iOS si OS X (citeste mai multe despre cum functioneaza si cum sa folosesti Gasire iPhone). Initial, hotul s-a gandit sa modifice denumirea dispozitivului, ca poate nu-l va mai gasi proprietarul si l-a deconectat de la internet pentru cateva ore. Atunci cand s-a conectat, functia Gasire iPhone i-a trimis craioveanului un e-mail de atentionare, reusind astfel sa localizeze cu precizie locul in care se afla dispozitivul.

Dupa ce l-a localizat, romanul s-a dus la politia locala, unde a dat toate explicatiile si a oferit chiar locatia in care se afla dispozitivul furat. Ce a facut politia? Nimic.

“Acest document nu are valoare probatorie in instanta, nefiind obtinut cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate. Nu are valoare in instanta insa pot fi folosite pe parcursul investigatiilor“, a explicat Alin Apostol, purtator de cuvant IPJ Dolj.

Inainte de a da cu pietre in politistii romani sau in aceasta institutie, asa cum au facut, fara exceptie, toti jurnalistii ori bloggerii care au raportat evenimentul, ar trebui sa gandim putin. Exact cum ne spune purtatorul de cuvant al IPJ Dolj, Alin Apostol, aplicatia Gasire iPhone nu este omologata in Romania, ceea ce inseamna ca valoarea ei probatorie in instanta este egala cu 0. Stiu ca in alte tari civilizate, cum ar fi Statele Unite ale Americii, de exemplu, politia se foloseste de aceasta aplicatie pentru a gasi hotii de terminale cu iOS sau OS X, dar au suport juridic pentru a face acest lucru. In Romania, politistii nu se pot adresa Procuraturii pentru a obtine mandat de perchezitie la adresa transmisa prin Gasire iPhone de un dispozitiv furat sau pierdut, avand ca si baza numai aceste date, intrucat cererea le va fi respinsa.

Astfel, aplicatii precum Gasire iPhone, care sunt create special pentru a ajuta la gasirea hotilor, ar trebui si in Romania sa fie omologate sau macar sa se incerce omologarea lor. Desigur, la noi informatiile ajung mai tarziu decat in alte tari, si preferam sa operam dupa tehnici invechite, folosind aparaturi invechite. Da, mi se pare inadmisibil ca un cetatean care, dupa cum s-a doveit, are toata priceperea necesara si bunavointa de a colabora cu politistii intr-un astfel de caz, sa nu poata fi ajutat sa isi recupereze produsul care ii apartine.

Pe de alta parte, nu as vrea sa acuz politia pentru ca nu face si nu va face nimic in astfel de cazuri. Trebuie sa ne gandim ca, fara un mandat de perchezitie, politistii nu puteau descinde in casa in care a fost localizat dispozitivul. Find My iPhone are o acuratete destul de buna, in cazul in care conexiunea la internet este puternica, iar dispozitivul conectat la o retea Wi-Fi. De cele mai multe ori un dispozitiv este localizat intr-un cerc cu diametru de aproximativ 50 de metri. Testand aceasta functie acum, am constatat ca dispozitivul a fost localizat intr-un loc care se afla la aproximativ 30m distanta de casa mea. Cu alte cuvinte, Gasire iPhone nu iti localizeaza cu exactitate locul dispozitivului, precizia sistemului fiind mai mare atunci cand nu sunteti intr-o cladire (asa cum am fost eu cand am testat).

Cu alte cuvinte, politia nu poate obtine mandate judecatoresti pentru a intra intr-o casa punctata pe harta de Gasire iPhone, intrucat dispozitivul s-ar putea afla in casa vecina. Situatia este mai grava atunci cand hotul se afla intr-un bloc de locuinte in care este practic imposibila localizarea apartamentului. Intrebarea pentru cei foarte suparati este: v-ar conveni sa descinda politia la voi in casa, pentru ca vecinul de langa sau un vecin din bloc a furat un dispozitiv?

In cazul in care exista dovezi ca hotul nu se afla intr-o cladire, deci se deplaseaza, iar sistemul percepe acest lucru, identificarea lui poate fi mai usoara intrucat poate fi redat oricand, de la distanta, un sunet la volum maxim.

In alta ordine de idei, politia nu va actiona, din varii motive, in favoarea pagubitului. In urma cu cativa ani am patit-o pe pielea mea si stiu bine ca ceea ce spun este adevarat. Desi nu mi-a fost furat un dispozitiv, am fost inselat intr-o tranzactie cu telefoane de o anumita persoana, pe care am reusit sa o identific, cu toate datele necesare pentru gasirea ei. Ce a facut politia in cazul meu? Nimic. Nu a contat ca am avut martori, ca am gasit si alti oameni inselati de aceeasi entitate. Am ramas cu promisiuni si cu imaginea politistilor care ridicau din umeri.

In concluzie politia nu va face (pentru ca nu va putea, pentru ca nu va dori) nimic in acest caz si in niciun astfel de caz. Daca vi se fura un iPhone, iPad, Mac, iPod sau alt gadget din Romania, indiferent care este efortul depus de voi, nu se va intampla nimic pozitiv in acest sens. In cazul in care ati patit si voi astfel de nedreptati, simtiti-va liberi sa ne spuneti si poate, in urma mai multor astfel de stiri, se va schimba ceva in tara asta.

Nota: In astfel de situatii nu se poate face dreptate cu mana ta, intrucat fapta constituie o infractiune grava, deci risti sa platesti mai mult decat va plati hotul pentru ce a furat.

 

Sursa: ProTV
- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Cum sa faceti o restaurare (restore) unui iPhone, iPad sau iPod touch – Tutorial

Intampiati multe inchideri subite ale aplicatiilor preinstalate pe iPhone, iPad sau iPod touch, iOS-ul merge mai greu...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.