24 ianuarie nu reprezinta doar ziua in care romanii sarbatoresc unirea principatelor de la 1859, ci si ziua in care, in anul 1984, Steve Jobs introducea lumii intregi revolutionarul Macintosh. Dat fiind faptul ca ziua de astazi reprezinta cea de-a 30-a aniversare a Mac-ului, compania din Cupertino a ales sa sarbatoreasca evenimentul extrem de important si sa adauge un microsite prin care sa ne prezinte pe scurt istoria Macintosh si sa sondeze utilizatorii cu privire la primul Mac pe care l-au detinut. Mai mult decat atat, oficiali ai companiei Apple au acordat interviuri unor publicatii in cadrul carora au vorbit despre ceea ce a insemnat, ce inseamna si ce va insemna Mac-ul pentru utilizatori, precum si despre planurile companiei pe viitor. Publicatia Macworld a reusit sa ii intervevieze pe Phil Schiller, Craig Federighi si pe Bud Tribble si sa obtina cateva informatii pretioase despre viitorul produselor Apple. Intr-o era dominata de iPhone si iPad, computerele, cu atat mai putin Mac-urile, nu reusesc sa mai atinga vanzari record, cu toate ca dispozitivele companiei Apple sunt singurele care reusesc sa adune cresteri in vanzari, spre deosebire de celelalte PC-uri care inregistreaza numai scaderi.
Oficialii companiei au inceput prin a ne aminti de impactul pe care l-a avut Mac-ul pe piata PC-urilor in 1984, precum si despre importanta istorica pe care a avut-o produsul pentru compania din Cupertino. Cu totii sunt constienti de faptul ca dispozitivele cu iOS au un succes mai mare decat Mac-urile, dar considera ca Mac-ul va avea mereu un loc asigurat in linia hardware a Apple. Phil Schiller, Vicepresedinte Executiv al Apple pentru Marketing, a mers pana intr-acolo incat ne-a promis ca Mac-ul va continua sa existe mereu in linia de prodise a Apple, deoarece diferentele intre computere si iOS dispozitive sunt pretioase. Continuand ideile privind strategiile Apple legate de Mac, colegul lui Schiller, Craig Federighi, Vicepresedinte Executiv al Apple pentru Software, care se ocupa inclusiv de dezvoltarea iOS si OS X, a declarat ca cele doua platforme vor fi mereu diferite una fata de cealalta. Federighi considera ca OS X nu are o interfata diferita fata de iOS pentru ca este mai vechi in comparatie cu sistemul de operare pentru iPhone si iPad, ci pentru ca operarea cu acest sistem se face prin maus si tastatura, care pur si simplu nu sunt ca si degetele noastre, iar compania Apple a investit multi ani de perfectionare pana cand Mac-urile au avut un software optim pentru cele doua componente indispensabile computerelor.
Trecand la posibilitatea ca Apple sa lanseze un computer ca ecran tactil in viitorul apropriat, Federighi respinge din capul locului aceasta idee adoptata cu atata bucurie si nadejde de alti producatori de computere, intrucat laptopurile si desktopurile cu ecrane tactile nu ofera, in opinia celor de la Apple, o experienta de utilizare buna. Aceasta nu este prima data cand Apple respinge ideea lansarii unui computer cu ecran tactil, ei sustinand, in 2010, odata cu lansarea noului model de MacBook Air, ca in urma a multor teste efectuate au descoperit ca utilizatorii nu beneficiaza de o satisfactie prea mare si ca este dificil sa petreci cateva minute cu mainile in aer apasand pe un ecran orizontal, motiv pentru care au lansat un trackpad-ul.
Trecand mai departe, Schiller discuta despre necesitatea tabletelor, a telefoanelor inteligente si a computerelor, in cazul carora nu considera ca exista un “sau”. Vicepresedintele Apple ne spune ca traim intr-o lume in care trebuie sa ai un telefon,o tableta si un computer, neefistand alegeri dupa preferinte sau concesii. In mod evident, oficialii companiei incearca sa ne convinga un lucru evident, anume ca trebuie sa ai un iPhone, un iPad si un Mac pentru a te bucura pe deplin de ecosistemul Apple. De asemenea, asa cum poate ca stiti cu totii, nu se poate pune semnul de egalitate intre un computer si o tableta, asa cum nu se poate pune semnul de egalitate nici intre o tableta si un telefon, fie el inteligent sau nu.
In ceea ce priveste unificarea designului OS X cu cel al iOS, Federighi ne spune, pe de-o parte ca nimeni nu si-ar dori ca un Mac sa fie mai putin bun pentru ca cineva a incercat sa il transforme intr-un dispozitiv cu iOS si ca, pe de alta parte, nimeni nu doreste sa vada ca iOS a fost gandit de o companie, iar Mac-ul a fost gandit de o alta companie. Cu alte cuvinte, vicepresedintele Apple ne spune ca dispozitivele cu iOS si cele cu OS X trebuie sa aiba puncte comune si sa ofere aceeasi experienta – buna – de utilizare, dar, in acelasi timp, trebuie sa fie diferite acolo unde este de-a dreptul necesar.
In continuare, Tribble, un Vicepresedinte Apple pentru Tehnologiile Software, care a lucrat in proiectul primului Mac, descrie prezenta principiilor comune dintre modelul de Mac din 1984 si cele din prezent, in timp ce Schiller discuta despre succesul iPhone si iPad care ii incurajeaza pe cei de la Apple sa duca Mac-ul si mai departe.
In esenta, Mac-ul nu va “muri” prea curand, fiind un produs cu ajutorul caruia Apple s-a facut cunoscuta in intreaga lume si care le-a deschis noi oportunitati, precum si singura alternativa viabila la computerele cu Windows OS, oferind o experienta de utilizare incomparabila (in bine) cu cea a sistemului de operare pe care cei mai multi oameni il folosesc. De asemenea, Apple nu va lansa prea curand, posibil, niciodata, un computer cu ecran tactil, cele existente pe piata fiind cele mai bune exemple in ceea ce priveste esecul reprezentat de o tehnologie ce pur si simplu nu are ce sa caute pe computere. In ceea ce priveste unificarea iOS cu OS X, aceasta nu se va intampla prea curand din considerente logice, pe care vicepresedintii companiei le-au enuntat in interviul acordat publicatiei americane si pe care le-am enuntat in cadrul acestui articol.
Cititi interviul complet pe Macworld