Iata cat de simplu pot colecta serverele NSA datele personale trimise pe iPhone

1
1497

nsa-direct-access

NSA sau Agentia Nationala de Securitate trece prin perioade destul de grele dupa ce tacticile ilegale practicate de personalul ei au inceput sa iasa la suprafata si sa consterneze zeci de milioane de oameni. Agentia guvernamentala a Statelor Unite spioneaza pe oricine si oricand, in urma cu cateva saptamani iesind la suprafata un document intern din care reiesea ca un anumit program software, odata instalat pe un dispozitiv cu iOS, permitea accesul nerestrictionat la toate datele utilizatorilor. Apple a negat in repetate randuri orice fel de colaborare cu aceasta agentie, promitand de fiecare data ca va imbunatati mereu sistemul de securitate din iOS astfel incat nimeni sa nu mai poata obtine acces benevol la datele utilizatorilor.

Saptamana aceasta a izbucnit un nou scandal in jurul Agentiei Nationale de Securitate dupa ce a iesit la suprafata un nou document secret in care NSA sustinea cautarea, in mod special, a datelor trimise prin aplicatiile pentru mobil, pentru interceptarea semnalului si stocarea unor date personale. Descoperirea este extrem de grava, deoarece documentele descriu o modalitate prin care agentia guvernamentala putea intercepta orice data transferata pe internet, cautand in mod special datele trimise prin aplicatii pentru telefoane inteligente, cum ar fi celebra Harti Google sau chiar Angry Birds. In ceea ce priveste aplicatia Harti a celor de la Google, agentii guvernamentali puteau si probabil ca pot intercepta cautarile efectuate in aplicatie pentru a localiza pozitia utilizatorului cu o acuratete de cativa metri. In cazul altor aplicatii terte precum cel mai poupular joc de pe planeta, Angry Birds, agentiile puteau obtine informatii despre varsta, sexul si locatia utilizatorului prin intermediul reclamelor vizate. Cel mai probabil acest lucru era posibil in versiunile iOS anterioare iOS 6, intrucat in cazul versiunii iOS lansate in urma cu aproape 2 ani, Apple a introdus identificatorul publicitar, un numar unic, ales aleatoriu, nepersonal si nepermanent care permite agentiilor de publicitare (si, iata, agentiilor guvernamentale) sa inregistreze informatii despre tabieturile utilizatorilor pentru a afisa continut pe placul lor. Inaintea iOS 6, agentiile de publicitate si nu numai aveau acces la UDID-ul dispozitivelor, iar de acolo va puteti imagina cate date puteau fi accesate despre utilizator si cat de simpla era urmarirea.nsa-golden-nuggets-02

Mergand mai departe descoperirea facuta despre practicile NSA, aflam ca aplicatii precum Facebook, Instagram ori Twitter, deci aplicatii pe care aproape toti utilizatorii de iPhone le folosesc, suporta trimiterea unei cantitati de date despre locatie si alte informatii, oferind astfel agentiilor guvernamentale posibilitatea de a intercepta date personale ale unor utilizatori vizati, in timp real, fara a avea nevoie macar de acces la telefoanele lor.

Din pacate, marea problema in toata ecuatia nu este nicidecum la Apple, ci la dezvoltatorii de aplicatii care folosesc conexiuni nesecurizate pentru a transmite prin internet date cu caracter personal, agentiile guvernamentale putand astfel intercepta datele fara a depune un efort extraordinar.

Tim Cook, Director Executiv al Apple, precum si compania pe care o conduce, au exprimat mereu dezacordul fata de anumite metode ale NSA, intalnindu-se chiar cu Barak Obama, presedintele SUA, pentru a discuta supravegherea NSA si limitarea spionajului. De asemenea, Cook a mai declarat intr-un interviu recent acordat ABC News ca, pentru ca NSA sa obtina acces la serverele Apple, va trebui sa „ii inchida”.

Legat de acuzatiile privind iconicul joc, Rovio, creatorii Angry Birds, s-au simtit nevoiti astazi sa dea un raspuns cu privire la colaborarea dintre ei si NSA. Desigur, finlandezii neaga vehement colaborarea cu aceasta agentie de securitate, dar nu cred ca multi s-au gandit neaparat la o colaborare. Din pacate Rovio nu a avut grija sa transmita date securizate si consider ca nu este singurul dezvoltator de aplicatii care nu a facut acest lucru, intrebarea legitima fiind daca a asigurat cineva un minim de securitate transferului de date cu caracter confidential.

Dezvaluirile despre NSA sunt intr-adevar uimitoare, consider ca acesta este numai inceputul unui val si ma mare, iar acuzatiile sunt cu atat mai grave cu cat Agentia Nationala de Securitate SUA spioneaza mai ales, conform declaratiilor oficialilor, straini.

- Reclamă -