Sticla de safir este o componenta pe care Apple a introdus-o in dispozitivele sale inca din anul 2012, odata cu lansarea iPhone 5 a carui lentila pentru camera foto era protejata de o astfel de sticla. Anul trecut Apple lansa iPhone 5s impreuna cu un cititor de amprente Touch ID implementat in butonul principal al dispozitivului, care este protejat, in acest caz, tot de o sticla de safir. Motivul pentru care este ales acest tip de sticla este unul simplu, rezistenta la zgarieturi si socuri, ceasurile de lux avand, de regula, o astfel de sticla pentru protejarea cadranului. Costurile de fabricare ridicate ar fi impiedicat-o pe Apple pana acum sa nu introduca un ecran de safir in iPhone, dar se pare ca viitoarea generatie de iPhone va beneficia de ecranul asteptat de toti utilizatorii.
Conform unor documente obtinute de blogul american 9to5Mac, Apple grabeste punerea in functiune a fabricii situate in Mesa, Arizona pentru dezvoltarea unei noi sub-componente. Documentele au fost trimise zilele trecute de un oficial Apple autoritatilor statului american, prin care le solicita grabirea procesului de acordare a autorizatiei de functionare pentru noua fabrica, Apple dorindu-si sa deschida si inceapa activitatea fabricii in luna februarie. Un director adjunct al companiei Apple, James J. Patton, cere aprobarea cat mai rapida a doua cereri depuse de Apple, pentru ca firma americana sa poata satisface timpul scurt pe care il are la dispozitie pentru a finaliza un anumit proiect important.
Documentele relva faptul ca fabrica de productie a ecranelor de safir va fi utilizata de Apple, in viitorul apropriat, pentru a crea o noua sub-componenta extrem de importanta pentru viitoarele produse electronice. Din moment ce Apple produce deja sticla de safir pe care o foloseste pentru lentilele camerelor foto iSight si pentru butonul principal din iPhone 5s, este putin probabil ca deschiderea fabricii sa fie atat de urgenta si sa necesite astfel de documente pentru a fabrica numai cele doua componente. Consider ca documentul solicita acordul urgent de functionare pentru ca Apple sa produca o componenta noua, care nu este prezenta pe niciun produs al ei, iar singura componenta la care s-ar gandi oricine este ecranul iPhone. Anumite zvonuri aparute in ultimul timp sugerau faptul ca Apple testeaza iPhone 6 cu ecrane de safir, dand drept sigura lansarea unui astfel de iPhone in 2014. Din moment ce Apple urgenteaza deschiderea fabricii pana in luna februarie, este probabil ca sub-componenta, la care se refera oficialul companiei, sa fie inclusa intr-un produs lansat la sfarsitul acestui an.
Raportul blogului american mai include informatii despre alte materiale care ar fi utilizate in viitoarea fabrica, cum ar fi fire de taiere din diamant, folosite in prezent in procesul de finisare a carcaselor de aluminiu ale iPhone si iPad.
Compania Apple impreuna cu partenerul GT Advanced Technologies, cu care va conlucra in noua fabrica din Arizona, au recrutat oameni cu potential care ar putea ajuta la dezvoltarea noului ecran din safir. In cazul in care va include un astfel de ecran in iPhone, Apple va inlocui panourile de protectie Gorilla Glass utilizate in prezent. De teama ca partenerii vor opta in curand pentru ecranele de safir, compania Corning anunta anul trecut ca Gorilla Glass 3 este mai rezistenta, la un pret mai mic, decat safirul, un lucru pe care Apple il ignora, avand, probabil, motive temeinice.
Cu toate ca iPhone 6 este dat drept fiind viitorul produs Apple care va folosi un ecran de safir, pe viitor exista poosibilitatea ca si alte produse ale companiei sa aiba astfel de ecrane rezistente.
Sursa: 9to5Mac