Actualizare: Apple a trimis un comunicat de presa prin care sustine ca a trimis medici specializati din Statele Unite si Canada pentru a investiga cauza mortii tanarului in varsta de 15 ani. Acestia nu au reusit sa gaseasca vreun indiciu care sa dovedeasca faptul ca decesul sau a fost provocat de conditiile de munca oferite de fabrica Pegatron. Chiar daca cei de la Apple doresc sa linisteasca intr-un oarecare fel pe cei apropriati tanarului, acestia nu comenteaza faptul ca muncitorul a folosit documentul de identitate al varului sau in varsta de 21 de ani pentru a se angaja.
Last month we sent independent medical experts from the U.S. and China to conduct an investigation of the (Pegatron) factory. While they have found no evidence of any link to working conditions there, we realize that is of little comfort to the families who have lost their loved ones.
Apple has a long-standing commitment to providing a safe and healthy workplace for every worker in our supply chain, and we have a team working with Pegatron at their facility to ensure that conditions meet our high standards.
Stirea initiala:
Majoritatea companiilor aleg sa isi confectioneze ori asambleze produsele in China, deoarece mana de lucru este foarte ieftina. Din pacate, oamenii angajati in toate aceste fabrici lucreaza mult prea mult, de multe ori nu respecta conditiile de varsta impuse de lege si sunt supusi unui stres care ii conduce spre depresii sau, in cele mai grave situatii, catre moarte. Apple isi asambleaza majoritatea produselor in China, compania fiind acuzata de presa internationala in repetate randuri de faptul ca partenerii sai nu ofera niste conditii de lucru decente angajatilor. Cel mai recent scandal a izbucnit zilele acestea cand compania taiwaneza Pegatron, unul dintre principalii parteneri ai Apple pe partea de asamblare, nu a reusit sa explice decesele a 5 tineri angajati la o fabrica a companiei in care se asamblau terminale iPhone 5c. Mai grav de atat, printre cei 5 tineri se afla un copil cu varsta de 15 ani care, conform legislatiei chineze, nu avea voie sa munceasca ori sa fie angajat.
Tanarul Shi Zhaokun in varsta de numai 15 ani ar fi decedat din cauza unei boli la plamani cauzate, cel mai probabil, de munca extrem de solicitanta din fabrica Pegatron. Se pare ca tanarul a decedat dupa numai o luna de munca la fabrica din Shanghai, surse apropriate anchetei sustinand ca acesta ar fi lucrat in total 280 de ore, ceea ce inseamna peste 12 ore pe zi, 6 zile pe saptamana. Oficialii companiei se apara spunand ca tanarul le-ar fi prezentat un document de identitate, aparent fals, din care reiesea ca acesta are varsta de 21 de ani.
Ancheta este in plina desfasurare, pe langa tragicul eveniment cu acest copil, alti 4 tineri angajati ai Pegatron decedand in ultima perioada de timp. Apple isi verifica mereu partenerii in privinta conditiilor pe care le ofera angajatilor, contractele incheiate cu ei fiind extrem de stricte si oarecum in favoarea angajatilor. Spre exemplu, compania din Cupertino le impune acestor fabrici ca angajatii lor sa nu lucreze mai mult de 60 de ore pe zi, dintr-un audit al companiei americane reiesind ca, in medie, oamenii lucreaza la produse Apple in jur de 46 de ore pe saptamana. Din pacate angajatorii nu prea respecta majoritatea clauzelor privitoare la angajati si, avand in vedere numarul mare de oameni care lucreaza in astfel de fabrici, este destul de greu sa faci un control riguros.
Pegatorn a mai avut anul acesta probleme destul de mari, fiind acuzata in luna iunie ca retine documentele de identitate ale angajatiilor, ca ofera conditii mizerabile de cazare angajatiilor, ca obliga oamenii sa depaseasca orele de lucru stabilite in contractele de munca si ca nu ofera echipament de protectie adecvat muncitorilor. Este grav ca multi copii ajung sa fie angajati in fabrici in care munca este extrem de solicitanta pentru oricine si, mai ales, ca in astfel de fabrici mor oameni.
Sursa: The New York Times