La WWDC 2013 primul anunt important a fost cea de-a zecea versiune majora a OS X, OS X 10.9 “Mavericks”. Apple a decis ca este cazul sa treaca de la feline la denumiri celebre de locatii din California – statul in care isi are compania sediul – alegand “Mavericks” pentru OS X 10.9. Mavericks este una din cele mai celebre locatii de surfing din California si este data dupa numele pe care il purta cainele detinut de unul din cei trei surferi care au descoperit in 1961 celebra locatie. Noua versiune a OS X aduce noutatile preconizate de zvonurile aparute in presa pana acum, dar si alte cateva in plus. Chiar daca noua versiune a OS X nu a primit foarte multe noutati pe partea de design si de interfata, trebuie remarcat faptul ca Apple a inceput sa modifice unele aplicatii si sa le faca mai asemanatoare cu cele plate din iOS 7. Mai devreme sau mai tarziu vom vedea si pe Mac o aplatizare a design-ului si eliminarea skeumorphism-ului.
Citeste si: Cum sa faceti actualizarea la OS X 10.9 Mavericks – Ghid complet
OS X Mavericks contine 200 de noutati, dar noi le vom puncta pe cele mai importante 10. Asadar:
iBooks
Pentru prima data pe OS X, Apple ne ofera cunoscuta platforma iBooks prin care ne ofera posibilitatea de a citi peste 1.8 milioane de carti din cateva zeci de limbi, printre care si romana. In mare, iBooks pe OS X aduce cam tot ce aduce si aplicatia de pe iOS, diferenta majora intre cele doua fiind lipsa texturilor si a design-ului inspirat de carti in aplicatia pentru Mac. Oricum trebuie sa ne asteptam in toamna la o noua versiune a iBooks pentru iPhone si iPad. iBooks de pe OS X Mavericks ne permite sa accesam iBookstore-ul, sincronizeaza cartile cu iCloud astfel incat sa putem incepe sa citim o carte pe Mac si sa o continuam pe iPhone, de exemplu, si ne aduce manualele scolare prezente pe iPad.
Maps
O alta aplicatie care isi face debutul si pe Mac este Maps. Chiar daca au fost (si sunt) extrem de criticate de utilizatori, datorita slabei calitati si a acoperirii putinor zone de pe glob, hartile sunt in continuare promovate de catre Apple care incearca din greu sa le aduca la standardul Google Maps. In OS X Mavericks avem posibilitatea de a vedea hartile cu care ne-am obisnuit pe iPhone la o dimensiune mult mai mare, putem vizualiza locatii in modul Flyover pentru a ne bucura de o experienta 3D realistica. Notabil este ca daca am gasit o locatie inspre care dorim sa ne indreptam, putem trimite datele automat pe iPhone sau iPad prin intermediul butonului partajare. Totodata, OS X Mavericks are aplicatia Harti integrata in Mail, Contacte si Calendare, putand astfel sa vedem locatiile mentionate intr-un email sau in calendar direct in aplicatiile lor.
Calendar
Aplicatia Calendar se bucura si ea de cateva noutati in OS X Mavericks. Pentru inceput aplicatia Calendar isi pierde textura de piele din versiunile anterioare ale OS X, devenind mai plata si mai asemanatoare aplicatiei Calendar din iOS 7. Noua versiune a Calendar aduce posibilitatea de a derula continuu printre saptamani si luni pentru a avea acces mai rapid la evenimente si programari, aduce un nou inspector pentru evenimente care face mai simpla adaugarea si editarea unei programari. Pe langa acestea, noul inspector afiseaza locatia pe harta, calculeaza automat timpul pana la destinatie si afiseaza vremea la data la care este programat evenimentul.
Safari
Safari 7 a fost prezentat de catre Apple in cadrul conferintei principale de la WWDC 2013, noua versiune a web browser-ului Apple fiind mult, mult mai rapida decat cea precedenta. De fapt, Apple duce de cativa ani o batalie apriga cu cei de la Google si cu Firefox pe aceasta parte, dar de fiecare data au pierdut-o, utilizatorii preferand Google Chrome sau Mozilla celor de la Firefox. De data aceasta, Apple ne prezinta Safari ca fiind in medie de 1,4x mai rapid decat Google Chrome, avand o dimensiune de 1.28x mai mica si utilizand de 1.6x mai putina energie decat browser-ul celor de la Google. Performantele noului Safari 7 sunt remarcabile, in demonstratia de la WWDC vazandu-se clar ca noua versiune a Safari poate derula impecabil prin paginile web cu continut mult, un lucru pe care versiunea precedenta nu il reusea deloc.
Pe langa performantele remarcabile, noul Safari aduce un Sidebar nou in care putem vizualiza link-urile partajate de prietenii de pe Twitter sau LinkedIn, aduce imbunatatiri Reading List si Bookmark-urilor. Top Site-urile au fost si ele modificate de Apple, fiind mult mai usor sa ne organizam continutul in noul Safari 7. Conform celor de la Apple, in OS X Mavericks, Safari este cel mai bun mod de a naviga pe internet.
iCloud Keychain
O noutate importanta pentru foarte multi dintre noi si mai ales pentru aceia care au conturi pe zeci/sute de website-uri si nu reusesc sa memoreze toate parolele este iCloud Keychain. Noul sistem conceput de catre Apple este prezent in Safari atat pe iOS 7, cat si pe OS X Mavericks si ne permite sa ne salvam toate parolele, numele de utilizator si numerele card in iCloud pentru a nu mai fi nevoiti sa le introducem de fiecare data cand intram pe website-urile pe care le-am salvat. Toti utilizatorii se vor intreba: cat de sigura este solutia? Ei bine, aceasta ar trebui sa fie foarte sigura conform celor de la Apple intrucat cripteaza datele AES 256 biti si le pastreaza pe toate device-urile. Cu o astfel de masura de securitate nu ar trebui sa avem grija infractorilor cibernetici, cel putin teoretic.
O alta noutate a sistemului este generarea automata a unor parole foarte greu de ghicit (si de memorat) pe website-urile pe care ne cream conturi noi. Desigur, parolele generate automat sunt salvate in iCloud Keychain.
Multiple Displays
Un lucru cerut indelung de utilizatorii pro este posibilitatea de a lucra cu mai multe aplicatii in modul full screen pe mai multe monitoare. Daca pana acum, versiunile anterioare ale OS X ne afisau un ecran gri atunci cand pe monitorul principal rulam o aplicatie in modul full screen, acum fiecare monitor are bara de meniu si dock, putand astfel sa deschidem cate o aplicatie in mod full screen pe fiecare monitor conectat la Mac-ul principal. Partea si mai importanta este ca televizorul se transforma in monitor prin intermediul AirPlay si Apple TV, putand opera mai usor cu mai multe aplicatii in acelasi timp.
Notificari
Centrul de notificari primeste in OS X Mavericks cateva noutati extrem de importante si care trebuiau sa fie pe Mac inca de cand a fost lansat OS X Mountain Lion. Acum utilizatorii OS X 10.9 au posibilitatea de a interactiona cu notificarile direct in Centrul de notificari fara a mai fi nevoiti sa paraseasca aplicatia in care se afla. De exemplu, putem raspunde mesajelor, putem raspunde apelurilor FaceTime sau putem sterge un email direct din notificare. Pe langa acestea, ne putem loga pe website-urile favorite pentru a primi stiri de ultima ora, rezultate sportive, chiar daca Safari nu este pornit. Totodata, in cazul in care am pus Mac-ul pe modul Sleep, atunci cand il trezim vom vedea notificarile in ecranul de blocare pentru a nu rata nimic nou.
Finder Tabs
Implementarea tab-urilor in aplicatia Finder este un lucru cerut de majoritatea utilizatorilor si mai ales de cei profesionisti. Asa cum ne sugereaza si numele noii functii, Finder Tabs ne permite sa adaugam mai multe tab-uri intr-o singura fereastra Finder, totul fiind aidoma tab-urilor din Safari. Cu ajutorul noii functii putem deschide, de exemplu, un tab pentru dosarul Documente, unul pentru AirDrop si unul pentru Poze, toate intr-o singura fereastra Finder. Pentru a muta un fisier dintr-un tab intr-altul, trebuie doar sa il tragem si sa il punem pe tab-ul in care dorim sa il avem.
Tags
De cativa ani, Mac-urile au un motor de cautare in sistem foarte avansat numit Spotlight Search. Chiar si asa cautarea documentelor si sortarea lor nu este foarte bine dezvoltata. OS X Mavericks vine cu functia Tags care ne permite sa atasam diverse etichete (tag-uri) unor fisiere sau chiar documente din iCloud pentru a le gasi mult mai usor si pentru a le organiza mai bine. Astfel putem adauga unul sau mai multe cuvinte-cheie unui fisier cu ajutorul carora sa il gasim mai rapid. Totodata, daca introducem un cuvant-cheie in motorul de cautare al Finder, acesta ne va afisa toate fisierele la care am adaugat cuvantul-cheie respectiv. Acestor tag-uri le putem atasa diverse culori care sa ne ajute sa le remarcam vizual mult mai rapid.
Tehnologii avansate
OS X Mavericks vine cu cateva tehnologii care potenteaza puterea Mac-ului si cresc durata de viata a bateriei MacBook-urilor. Activitatea CPU este redusa cu pana la 72 de procente prin aducerea unor scurte perioade de inactivitate, care nu pot fi remarcate de noi (fiind extrem de scurte), dar care cresc durata de viata a bateriei. Apple a implementat in OS X Mavericks si App Nap care reduce activitatea aplicatiilor pe care nu le folosim si care nu fac nimic pret de mai multe secunde (nu descarca un fisier, nu redau muzica, s.a.m.d), dar care in mod normal consuma bateria. Un alt lucru important este Compressed Memory care elibereaza memoria atunci cand avem nevoie mai mare de ea, pentru a creste implicit performantele si viteza.
Pe MacBook-uri, Apple a implementat si un sistem care ne afiseaza aplicatiile ce utilizeaza o energie mare. Acesta ne atentioneaza in meniul care ne afiseaza procentul bateriei disponibile pe MacBook si ne permite sa accesam aplicatiile consumatoare de energie multa.
Disponibilitate si compatibilitate
Fiecare versiune noua a OS X vine cu o lista de Mac-uri compatibile cu ea, iar in fiecare an cerintele de performanta sunt mai mari. Anul acesta, Apple ne permite sa rulam OS X Mavericks chiar si pe Mac-uri de 6 ani vechime, cele mai vechi acceptate fiind iMac-ul din 2007 si MacBook-urile Pro din acelasi an. Intreaga lista cu Mac-uri compatibile cu OS X 10.9 este disponibila mai jos:
- iMac (Mid-2007 or later)
- MacBook (13-inch Aluminum, Late 2008), (13-inch, Early 2009 or later)
- MacBook Pro (13-inch, Mid-2009 or later), (15-inch, Mid/Late 2007 or later), (17-inch, Late 2007 or later)
- MacBook Air (Late 2008 or later)
- Mac Mini (Early 2009 or later)
- Mac Pro (Early 2008 or later)
- Xserve (Early 2009)
Chiar daca ultimele doua versiuni ale OS X, Lion si Mountain Lion, au fost disponibile in luna iulie, OS X Mavericks isi va face aparitia abia in aceasta toamna. Oricum, dezvoltatorii de aplicatii pentru Mac o pot descarca in versiune beta din Developer Center. Pretul update-ului la noua versiune a OS X nu a fost comunicat de Apple.