Apple lanseaza iOS 7 – noua versiune a iOS iti va face iPhone-ul, iPad-ul si iPod touch-ul sa arate complet diferit

- Publicitate -

iOS 7 iPhone iPad

Inca de la lansarea primului iPhone din 2007, Apple a pastrat aproape intacta interfata intregului sistem de operare pentru iDevice-uri. Din moment ce hardware-ul a fost imbunatatit in fiecare an si device-urile a devenit mai puternice, era momentul ca Apple sa faca mutarea cea mare si sa schimbe interfata utilizator a iOS. De cand a venit Jony Ive in fruntea departamentului care se ocupa cu design-ul iOS, am stiut ca sistemul de operare pentru iPhone, iPad si iPod touch va suferi modificari importante.

Aseara la conferinta principala WWDC 2013 ne-au fost confirmate marea parte a zvonurilor pe care le aveam despre noul iOS 7 si totul s-a intamplat in sens pozitiv. iOS 7 a fost de departe vedeta serii, noua versiune a sisitemului de operare pentru iPhone, iPad si iPod touch fiind mult mai plata, cu un look mai stilizat, Jony Ive concepand totul mult mai stralucitor si mai simplu, exact ca si design-ul iPhone, iPad si iPod touch. In iOS 7 foarte multe parti ale interfetei au devenit mai transparente, pierzandu-si opacitatea din versiunile anterioare.

O noutate importanta este ca atat ecranul principal cat si unele aplicatii au devenit tridimensionale, astfel ca atunci cand miscam terminalul in sus, pictogramele, de exemplu, se vor ridica usor ca si cum ar fi reale. Prin aceasta noutate, ecranul principal isi pierde din rigiditate si ne da impresia ca iconitele sunt reale. Chiar daca noile pictograme ale iOS nu sunt cea mai buna rezolvare, unele arata putin mai bine acum decat inainte, in timp ce altele aratau ceva bine in iOS 6.

iOS 7 include mai multe tweak-uri mici dar importante: fonturile au devenit mai subtiri (este posibil ca Apple sa fi ales Helvetica Neue Ultra Light), a fost implementata o noua versiune a clasicei functii slide-to-unlock, care este acum in tema cu toate modificarile, si a fost adaugat un nou panou de control pe care il putem trage din partea de jos a ecranului pentru a avea acces rapid la cele mai utile configurari. iOS 7 vine cu mult mai multe gesturi touch care pun accentul pe glisari si pe pinch-uri. Folderele au fost si ele modificate, acum putand adauga cate aplicatii dorim in ele si naviga printre ele prin simple glisari – inainte eram limitati sa adaugam 12 sau 16 aplicatii intr-un folder.

Fiecare noutate importanta a noului iOS 7 este detaliata mai jos:

Un nou multitaskingMultitasking

Multitasking-ul a fost implementat de catre Apple in iOS 4 (iPhone OS 4) pentru a ne oferi o mai buna interactiune cu iOS device-ul nostru si pentru a putea rula aplicatiile in background. Din pacate acesta nu a mai suferit modificari de atunci si pana acum. In iOS 7, multitasking-ul nu mai este o simpla lista cu patru iconite printre care putem derula pentru a vedea aplicatiile deschise. Acum la dubla apasare a butonului Home vom activa o pagina care ne afiseaza interfata fiecarei aplicatii deschise si pictograma ei, fiind astfel mult mai usor sa vedem unde am deschis ultima data o anumita aplicatie. Acum noul multitasking are la baza gesturi, simplele glisari orizontale permitandu-ne sa vedem toate aplicatiile deschise in background, in timp ce o glisare verticala pe o aplicatie o va inchide.

Noul sistem multitasking din iOS 7 merge si mai departe: acum stiind cand utilizam cel mai adesea terminalul pentru a actualiza continutul din fiecare aplicatie chiar inainte sa o deschidem (de exemplu, in Mail vom avea toata lista cu email-uri actualizata chiar inainte de a deschide aplicatia, iar pe Facebook feed-ul va fi actualizat si gata de a fi vizualizat).

In vechiul multitasking existau cateva butoane de control pentru muzica redata si pentru volum, toate acestea fiind mutate in iOS 7 in Control Center.

Centrul de control

Centru de control

Una din cele mai importante noutati ale iOS 7 este Control Center. Daca in versiunile anterioare ale iOS trebuia sa intram in aplicatia Configurari unde trebuia sa accesam multiple meniuri care sa ne duca in cele din urma la dezactivarea/activarea unei functii, in iOS 7 acest lucru apartine de domeniul trecutului. In orice ecran (ecranul de pornire si chiar ecranul de blocare) sau in orice aplicatie ne-am afla, printr-o glisare de jos in sus vom deschide Control Center. Aici vom putea sa : trecem in Modul Avion, sa pornim/oprim Wi-Fi-ul, sa activam/dezactivam modul Nu deranjati sa ajustam luminozitatea si chiar sa activam flash-ul (pe iPhone) pentru a avea o lanterna utila. Totodata, putem controla muzica, volumul si deschide rapid aplicatii utile precum Calculator sau Camera.

Aceasta noutate a fost indelung ceruta de utilizatorii iOS. Chiar daca multi se asteptau la comutatoare, Apple a implementat simple butoane care activate isi modifica nuantele. Control Center-ul este translucid, permitandu-ne sa vedem ce se afla in spatele sau (aplicatia, pictogramele, s.a.). Aici sunt disponibile toate functiile de control care erau in versiunile anterioare in multitasking (volum, orientarea ecranului, muzica, AirPlay).

 

Un nou Centru de notificariCentru notificari

Centrul de modificari a fost introdus in iOS 5 ca si functie cheie a iOS, deoarece ne afiseaza toate notificarile primite de la aplicatii intr-un singur loc. In iOS 7 au fost implementate unele noutati foarte necesare pentru toti utilizatorii, dar care lipseau in versiunile anterioare. Acum, avem posibilitatea de accesa Centrul de notificari din ecranul de blocare al iOS device-ului nostru si notificarile se sincronizeaza intre device-uri pentru a nu mai fi nevoie sa le indepartam in cazul in care le-am citit pe unul dintre device-uri. In partea de sus a Centrului de notificari se afla trei tab-uri: “today”, “all” si “missed”. Prima dintre ele afiseaza lucrurile planificate pentru ziua in care suntem: evenimentele din calendar, vremea, notificarile, zilele de nastere, informatii despre bursa si altele. Tab-ul all ne afiseaza toate notificarile, iar cel missed lucrurile pe care le-am piredut: apeluri telefonice, mesaje, etc. Desigur, Centrului de notificari i-au fost aplicate modificarile de design ale iOS 7, astfel ca acum fundalul este translucid, putand vedea aplicatia din spate dar cu un mic efect de blur. Totodata, noul Centru de notificari include noi fonturi si gesturi pe care le vedem peste tot in iOS 7.

Trebuie sa mentionam ca au disparut widget-urile complet din iOS, cei din Cupertino eliminandu-le chiar si din Centrul de notificari. Acum informatiile utile sunt afisate simplu si elegant, iar toate noutatile legate de noua versiune a Centrului de notificari sunt de laudat.

AirDrop

AirDrop

AirDrop este sistemul de partajare a fisierelor de la un utilizator la altii prin intermediul Wi-Fi. Acesta a fost lansat in urma cu doi ani, in OS X Lion si toti utilizatorii l-au primit cu bratele deschise, deoarece partajarea de la un utilizator la altul se face foarte rapid, fara fir sau aproprierea terminalelor. Ei bine, in iOS 7 acesta a fost in sfarsit implementat pe iOS permitandu-ne sa partajam poze, videoclipuri, contacte si orice altceva din aplicatiile terte prin butonul Partajare. Partea importanta este ca totul se face gratuit, fara conexiune la internet, doar prin intermediul Wi-Fi sau Bluetooth. Transferurile sunt criptate, deci nu ar trebui sa existe probleme de securitate. Per total aceasta este o functie utila care ne scuteste de trimiterea mesajelor sau a email-urilor atunci cand destinatarul este in aproprierea noastra.

Din pacate, AirDrop este disponibil numai pe iPhone 5, iPad 4, iPad mini si iPod touch 5.

 

Pozele organizate in momente

Poze ani colectii

Aplicatia Poze a fost complet regandita de catre Apple in iOS 7, acum pozele fiind organizate in “momente”. Aceasta organizare are la baza niste algoritmi care ne afiseaza imaginile in functie de locul in care am facut pozele si de data in care le-am capturat. Aplicatia Poze contine acum grupurile Colectii, Momente si Ani – in fiecare dintre ele pozele sunt afisate diferit. Daca in Ani sunt afisate toate pozele dintr-un an intr-un spatiu mic (asemanator cu o coperta), in Colectii ne sunt afisate pozele dintr-un anumit loc geografic, iar in Momente ne sunt afisate pozele in functie de zona in care le-am captat.

Apple aduce imbunatatiri si Fluxului foto, acesta sincronizand inclusiv videoclipurile. Totodata, in Fluxuri foto partajate putem posta poze si videoclipuri in fluxurile altor prieteni pentru a putea sa le comentam.

 

Camera

Apple a regandit complet si aplicatia Camera in iOS 7, acum putand naviga rapid printre formatele de inregistrare – poze, video, panorama si noul square care ne permite sa inregistram poze gata decupate intr-un format patrat. Cu noua versiune a aplicatiei Camera avem un acces mult mai rapid la modurile de inregistrare datorita implementarii suportului pentru gesturi.

O noutate care ii va multumi pe multi dintre noi este posibilitatea de a aplica filtre pozelor pe care le inregistram si de a vedea cum se potrivesc pe imagine inainte de a o capta. Asadar, nu vom mai avea nevoie de aplicatii terte pentru a aplica simple filtre imaginilor.

 

Siri este si mai inteligentaSiri

In iOS 7 asistentul personal Siri are parte de cateva modificari importante. Pentru inceput are un timbru vocal ceva mai uman si este disponibila pe doua voci, barbat si femeie,dar numai in unele limbi din cele prezente – romana mai are de asteptat. Interfata a fost modificata complet, acum totul fiind translucid cu efect de blur si cu o noua animatie in timpul dictarii. Totodata, Siri este capabila sa modifice unele configurari si sa execute mai multe comenzi prin simple comenzi vocale. Siri are mai multe surse din care ne ofera raspunsuri, acum intrebarile fiind verificate si pe Wikipedia sau Twitter, iar motorul de cautare nu mai este Google, ci Bing (datorita luptei dintre Apple si Google). Interesant este ca acum rezultatele cautarilor web nu mai sunt afisate in Safari, ci direct in Siri.

 

Safari

Safari

Browser-ul web dezvoltat de catre Apple a suferit modificari importante atat in versiunea pentru iOS , cat si in cea pentru OS X. Pe iOS modificarile sunt intr-un sens foarte bun, deoarece spatiul pe ecran in care ne este afisata o pagina web este mult mai extins, iar comenzile sunt mai usor de accesat. Noul Safari are unificat campul pentru cautarea URL cu cel pentru cautarea pe un motor de cautare. Totodata, in nou Safari au fost implementate gesturi pentru navigarea pe web, acum putand sa glisam spre dreapta pentru a merge in pagina anterioara.

Safari de pe iOS 7 vine si cu un nou mod de a vizualiza tab-urile deschise – care acum nu mai au limita -, Apple preferand un mod de derulare in carusel. Putem vizualiza link-urile partajate de prietenii nostri pe Twitter, iar Reading list-ul a primit noi gesturi care ne faciliteaza navigarea printre articolele salvate.

iCloud Keychain (Portchei iCloud) este una dintre noutatile importante ale Safari de pe iOS 7 si OS X 10.9. Prin intermediul acestei functii toate numele de conturi, parolele si numerele cardurilor de credit ale  noastre sunt salvate in iCloud si sunt introduse automat pe website-urile care le solicita scutindu-ne de memorarea sau notarea datelor confidentiale in diverse locuri. Partea cea mai buna este ca iCloud Keychain se bucura de o criptare foarte buna a datelor (AES 256 biti), deci nu ar trebui sa avem grija infractorilor cibernetici. Ramanand pe aceasi directie a parolelor, noul Safari ne poate genera automat parole greu de ghicit si de spart pe care le va salva automat cu iCloud Keychain.

 

iTunes Radio

iTunes Radio

Chiar daca serviciul de streaming audio al Apple nu se numeste iRadio, acestea face o mare parte din lucrurile pe care le-am mentionat in articolele precedente. iTunes Radio este in mare un concurent foarte important pentru Pandora mai ales datorita faptului ca este disponibil gratuit pentru toti utilizatorii. iTunes Radio ne permite sa trecem peste melodiile care nu ne plac, sa facem streaming list-uri pronind de la o melodia sau de la un artist si sa cumparam fiecare melodie direct din aplicatia Muzica. In iOS, Apple a gandit totul intr-o sectiune speciala din aplicatia Muzica, pe Mac si PC iTunes music este disponibil in iTunes, iar in Apple TV va fi diposnibil cel mai probabil in ecranul de pornire.

Asa cum s-a tot zvonit si cum am maentionat mai sus, serviciul este disponibil gratuit cu reclame si fara reclame in cazul abonamentelor iTunes Match. Momentan, singura tara in care este disponibil iTunes Music este SUA. In Romania va mai dura foarte mult timp pana cand vom avea acest serviciu, din pacate.

 

App Store

Toate magazinele virtuale ale Apple au fost redesenate complet in iOS 7, din nou. Notabil pentru noua versiune a App Store este sectiunea Near Me care ne prezinta aplicatii utile pentru zona in care ne aflam – daca suntem in Paris, probabil ca App Store-ul ne va sugera sa descarcam o harta a liniilor de metrou sau un ghid cu restaurante la care sa mergem. In noul App Store, Apple a inclus automatic-updates, functie utila care ne scuteste de grija actualizarilor pentru aplicatii. Acum, aplicatiile care primesc actualizari, vor fi descarcate automat in background atunci cand suntem conectati la Wi-Fi, iar noi nu va mai trebui sa verificam zilnic App Store-ul pentru a vedea noile versiuni ale aplicatiilor.

 

Lansare si compatibilitate

iOS 7 va fi lansat in toamna, la o data nespecificata, dar pana atunci va fi disponibil pentru dezvoltatorii de aplicatii inregistrati. Prima versiune beta a iOS 7 este disponibila deja in Developer Center numai pentru iPhone si o puteti descarca numai daca sunteti dezvoltator. Pentru iPad, vor mai dura cateva saptamani pana la lansarea iOS 7.

Noua versiune a iOS este compatibila cu:

iPhone

  • iPhone 4
  • iPhone 4S
  • iPhone 5

iPad

  • iPad 2
  • iPad 3
  • iPad 4
  • iPad mini

iPod touch generatia a cincea.

Va vom prezenta mai multe detalii despre iOS 7 in articolele urmatoare.

 

Update: Cum sa faceti update la iOS 7 prin OTA sau iTunes – Tutorial

Citeste si: iOS 7 – 17 lucruri grozave despre noua versiune a iOS

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

iOS / iPadOS 15.7.3 și iOS 12.5.7 au fost lansate pentru iPhone și iPad

iOS 15.7.3, iPadOS 15.7.3 și iOS 12.5.7 au fost lansate luni seară de către Apple și sunt disponibile, așadar,...

Apple a lansat HomePod 2 – iată ce trebuie să știi despre noua boxă

Apple a anunțat miercuri după-amiază lansarea celei de-a doua generații a boxei inteligente HomePod, care va avea...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
361UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

tvOS 16.3 a fost lansat pentru utilizatorii de Apple TV HD și 4K

Apple a lansat marți seară versiunea finală a tvOS 16.3 pentru toți utilizatorii de Apple TV generațiile 4, 5, 6 și 7 („HD” și...

Apple a lansat actualizarea 16.3 pentru HomePod

La o zi distanță de lansarea iOS 16.3 / iPadOS 16.3, watchOS 9.3 și a macOS Ventura 13.2 , actualizări majore care introduc o lungă listă...

Apple a lansat macOS Monterey 12.6.3 și macOS Big Sur 11.7.3

macOS Monterey 12.6.3 a fost lansat marți seară pentru utilizatorii de Mac. Noua versiune de Monterey este însoțită de o actualizare adusă de către Apple...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.