Incepand cu luna iulie din 2014, Uniunea Europeana va interzice taxarea suplimentara a abonatilor in roaming pe teritoriul statelor membre

0
1434
Poza: © Europen Parliament/P.Naj-Olearipietro
Poza: © Europen Parliament/P.Naj-Olearipietro

Uniunea Europeana incearca de foarte mult timp sa devina o adevarata „uniune” in care sa nu mai existe limite, bariere si diferente intre statele membre. In acest sens comisarii eurpoeni au votat recent o noua lege care va elimina barierele dintre state in ceea ce priveste operatorii de telefonie mobila si mai ales preturile exagerate pe roaming. Astfel ca, incepand cu iulie 2014 va fi interzisa prin lege aplicarea costurilor suplimentare la serviciile de telefonie mobila, SMS si internet pe mobil in cazul in care abonatul se deplaseaza dintr-o tara membra intr-o alta tara membra a Uniunii Europene.

Acest lucru este nemaipomenit pentru toti utilizatorii din cele 27 de tari membre (printre care si Romania), deoarece stim cu totii ce taxe exagerate sunt puse pe roaming in cazul tuturor operatorilor de telefonie mobila. In prezent se platesc in jur de 30 de eurocenti per minut in cazul apelurilor din roaming in tara si in jur de 70 eurocenti per MB consumat in roaming, cifre care sunt exagerat de mari si care, mai ales in cazul internetului, ne pot incarca factura cu cateva sute de Euro fara sa ne dam seama.

Anul trecut, tot in aceasi perioada a anului, iulie, au fost reduse tarifele pentru apeluri, SMS si internet in roaming pe teritoriul Uniunii Europene. Din fericire, anul acesta Comisia Europeana a decis sa scoata complet taxarea suplimentara in roaming, un lucru care va fi primit cu bratele deschise de populatia din tarile membre. Practic, incepand cu iulie 2014 vom putea sa vorbim, sa trimitem mesaje si sa intram pe internet in oricare din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene si sa fim taxati cu acelasi pret cu care suntem taxati si in tara (sau sa consumam numai unitatile de pe abonament/cartela).

Privind partea buna taxele pe roaming se vor elimina si vom putea comunica linistiti oriunde in Europa, dar daca ne gandim la operatori? Exista posibilitatea mare ca operatorii de telefonie mobila sa actioneze in stilul caracteristic si sa mareasca preturile la abonamente si cartele pentru a isi acoperi pierderile. Uniunea Europeana a estimat ca pierderile operatorilor de telefonie mobila vor fi de 2% din castiguri, dar ca acestea se vor diminua odata cu trecerea timpului, deoarece utilizatorii vor folosi mai mult terminalele atunci cand se afla plecati in alte tari.

 

Sursa: The Telegraph
- Reclamă -