Apple ofera 2 ani garantie pentru produsele vandute in mai multe tari din Uniunea Europeana

0
1363

applecare+

In tarile membre Uniunii Europene magazinele care vand produse electronice sunt obligate sa ofere o garantie de doi ani pentru ele. Acest lucru nu se intampla si una dintre marile companii care vinde produse in Europa, Apple, incalca flagrant legislatia europeana oferind garantie un singur an si posibilitatea de a o extinde platind aproape 100 € pe AppleCare+. Datorita acestui lucru foarte multi utilizatori din tarile europene au actionat compania din Cupertino in judecata, primind castig de cauza in instanta. Lucrurile au mers atat de departe incat comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, a facut mai multe presiuni pe compania americana sa respecte legislatia din Europa, in cazul in care mai doreste sa vanda produse pe aceasta piata.

Pentru inceput, Apple a schimbat in urma cu cateva luni politica in Italia, oferind 2 ani de garantie pentru produsele vandute si asta dupa ce mai multe instante judecatoresti au dat castig de cauza celor care au intentat procese pe aceasta speta si au obligat compania sa faca mutarea inainte ca organele abilitate sa le interzica vanzarea produselor pe teritoriul Italiei. Astazi aflam dintr-un document publicat de catre Apple pe propriul website ca politica de oferire a garantiei a suferit modificari in mai multe tari din Europa. Astfel, in Belgia, Germania si Franta Apple ofera 2 ani garantie, gratuit, pentru orice produs. Ramane de vazut daca decizia se va aplica pentru toate tarile de pe teritoriul Uniunii Europene sau daca Apple asteapta sa fie amenintata de instantele de judecata din alte tari inainte sa faca un lucru in care indeplineste legea.

Romania este si ea tara membra a Uniunii Europene si una din tarile in care produsele Apple sunt disponibile la vanzare prin intermediul resellerilor autorizati. Desigur ca legislatia romana, la fel ca si cea europeana prevede ca produsele electronice vandute pe teritoriul tarii noastre sa beneficieze de 2 ani de garantie gratuita. Se intampla acest lucru? Raspunsul este evident nu in majoritatea cazurilor. Cei mai multi vand produsele Apple cu 12 luni de garantie si, eventual, inca 12 luni garantie de conformitate, care este oferita dupa cum vrea service-ul care constata neregula. Nu stim daca Apple ne va oferi si noua o garantie decanta de 24 de luni si in cat timp o va face. Intarzierile la noi sunt tot timpul foarte mari si este nevoie de o minune ca vanzatorii sa fie obligati sa ne ofere 24 de luni de garantie pentru toate produsele electronice, inclusiv pentru cele Apple.

 

Sursa: Apple, via 9to5Mac
- Reclamă -