Cum sa selectati limba romana ca limba a sistemului de operare Mac OS X (10.8 Mountain Lion) – Tutorial

- Publicitate -

Macbook pro macbook air iMac OS X Mavericks

Apple ne ofera posibilitatea de a rula OS X in foarte multe limbi, sistemul de operare pentru Mac-uri fiind tradus si in limba romana. Daca in cazul versiunilor anterioare trebuia sa descarcam diverse programe care traduceau o parte a aplicatiilor native din OS X, incepand cu OS X Lion 10.7.3, Apple ne ofera posibilitatea de a rula nativ limba romana pe Mac-uri. Astfel, daca, de exemplu, un prieten, parintii sau chiar dvs. nu va descurcati prea bine cu OS X in limba engleza, atunci puteti sa schimbati aceasta limba in limba natala pentru a intelege totul mai usor si pentru a va descurca mai bine, mai ales in situatia in care sunteti incepator pe acest sistem de operare. Daca schimbati limba sistemului intr-o alta limba (de exemplu romana) atunci toate aplicatiile native, menurile si mesajele vor fi afisate in limba selectata, fiind mai usoara operarea cu sistemul. Va recomandam sa folositi limba romana pe Mac-ul dvs., deoarece totul este tradus corect si este mai lesne de inteles. Urmati acest tutorial pentru a vedea cum puteti sa selectati limba romana ca limba a sistemului de operare Mac OS X 10.8 Mountain Lion (ultima versiune a OS X). Acest tutorial poate fi urmat si in cazul in care rulati OS X 10.7.3 Lion, existand posibilitatea de a fi mici diferente intre cele doua versiuni.

  1. Deschideti aplicatia System Preferences din dock, Launchpad sau din meniul Apple;System Preferences App preferinte sistem
  2. Faceti clic pe pictograma Language & Text;System Preferences Mac preferinte sistem os x
  3. Cautati in lista limba romana. In cazul in care nu apare in aceasta lista, faceti clic pe butonul Edit List… Va apare o noua lista cu mai multe limbi; cautati limba romana in stanga careia faceti clic pe casuta (va primi o bifa). Faceti clic pe butonul OK;Limbi OS X
  4. Acum faceti clic pe articolul Romana si trageti-l pana in partea de sus a acestei liste;Romana selectare Limba Mac
  5. Pentru a se aplica modificarile va trebui sa va delogati (din meniul Apple>Log Out Username) sau sa opriti si sa reporniti Mac-ul.

Cand Mac-ul dvs. s-a repornit veti vedea ca toate aplicatiile native ale OS X sunt afisate in limba romana, precum si meniurile, mesajele de alerta s.a. Ce parere aveti despre OS X in limba romana?

Nota: Lista Edit contine aproape toate limbile de pe glob, dar trebuie sa stiti ca nu toate vor schimba limba sistemului de operare. Din fericire, romana este una din limbile in care OS X a fost tradus.

 

Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti sa propuneti un tutorial, lasati un comentariu mai jos in aceasta pagina.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

8 COMENTARII

  1. Buna ziua. Am un telefon iPhone 6S cu sistem IOS 10.2, actualizat la zi. Nu știu ce s-a întâmplat, dar când mă suna o persoană din agendă îi rostea numele în română. Întrebarea mea este ce s-a întâmplat că acum vorbește în engleză?
    Cum pot activa din nou limba română?

    • Verifică în Configurări>General>Limbă și regiune dacă limba română este setată prima la „ordinea preferată a limbilor”. De asemenea, verifică în Configurări>General>Accesibilitate>Enunțare>Voci dacă vocea pentru limba română este descărcată.

  2. Treaba cu „Lista Edit”, nu apare în interiorul tutorialului ca să inducă pe cineva în eroare sau să arate că eu traduc ceva (probabil confunzi site-urile; păcat), ci într-o notă de subsol. Am scris așa deoarece se face referire la un sistem configurat inițial în limba engleză (unde acea listă se numește „Edit”, iar în notă se presupune că utilizatorul nu a schimbat deja limba); la fel de bine puteam zice „Lista Editare”, dacă sistemul era configurat în română. De ce în engleză? Tocmai pentru a realiza acest tutorial (doar nu puteam să arăt cum să îl configurezi în română avându-l deja configurat în română – cei care sunt interesați, vor accesa articolul tocmai pentru că au sistemul configurat într-o altă limbă; engleza fiind cel mai probabil aceea, nu pentru că îl au în română și nu au cum să piardă vremea). Or, eu nu am zis „Lista Editare”, deoarece unii dintre utilizatori puteau fi induși în eroare – chiar dacă nici mie nu îmi place romgleza, iar dacă vei citi vreo 3 articole pe site-ul ăsta vei observa asta.

    Nu, nu am impresia că mă descurc în limba engleză mai bine decât în limba română, dar cu siguranță mă descurc în engleză mai bine decât te descurci tu în română. Legat de cine ar fi interesat să folosească, eu doar am exemplificat – întotdeauna am recomandat folosirea sistemelor de operare în limba română pentru că așa mi se pare firesc – nu văd de ce ai folosi în limba engleză sistemul de operare și știu că foarte mulți habar nu au că OS X a fost tradus în română; de aici vine și exemplul. Eu nu am zis că toți ăia care folosesc OS X în limba română (deci inclusiv eu, că văd că ai dubii) nu știu engleza sau ar face asta pentru că nu știu engleza – mi se pare o cretineală și nu aș putea gândi așa ceva. Era un exemplu, dacă poți înțelege această noțiune. La fel de bine puteam spune că „dacă, de exemplu, ești naționalist și vrei să vezi numai limba română în fața ochilor, atunci ar fi cazul să treci sistemul pe română”.

    La final, două chestiuni – pe cât sau pe ce pui pariu? Alege numai care dintre cele trei Mac-uri pe care le folosesc în mod activ crezi că sunt în engleză. După ce ai ales și ai pus pariul, accesează tu pagina asta: https://itutorial.ro/category/tutoriale/os-x-tutoriale/ și vezi tu acolo cam în câte tutoriale apar capturi de ecran cu OS X în limba engleză, apoi plânge-ți de milă. A doua chestiune, arată-mi și mie statsticile care „arată că sunt mai mult decât jumătate cei care folosesc OS X în română”, că m-ai făcut curios – doar nu debitezi cifre așa aiurea, nu?

    Mulțumesc pentru timpul acordat și apreciez încercarea de a mă ajuta sau a semnala anumite chestiuni, chiar și în maniera mai nefericită pe care ai ales-o. Succes!

    • dar tu chiar nu pricepi: butonul zice”edit list”, adică “editare listă” sau dacă vrei “modificare listă”, sau dacă vrei “editează lista”/”modifică lista” sau cum vrei tu. “Edit” e un verb (editare/a edita) nu un nume. Lista aceea nu se numește “Edit”. Deci “edit list”=”editare listă” nu “lista Edit”.

      Statisticile le poți obține și singur, instalând Google Analytics, creând un raport personalizat, în care să sortezi vizitatorii după sistem de operare și mai departe după limbă.

      • Dumnezeule mare… Chiar vrei să fac ore de limba engleză cu tine? Serios acum… Am și alte lucruri de făcut, nu să-ți explic de ce cerul e albastru, iar apa udă. În momentul în care articolul va fi actualizat, voi face în așa fel încât și nota aceea de subsol să fie mai limpede pentru toată lumea…

        Cât despre statistici, hai să nu dăm în penibil și să tot o întoarcem după cum ne dă nouă mai bine. Când ai zis de statistici ar fi trebuit să te referi la ceva public, nu la ceva ce măsoară fiecare site și depinde de audiență și alți factori. La mine, de exemplu, sunt de trei ori mai mulți cei cu Mac în engleză, decât cei cu Mac configurat în limba română. La altul poate să fie pe dos. La unul care scrie în chineză pot să fie majoritari cei cu Mac-uri în chineză și tot așa…

  3. “Lista edit”?! :)))))) Butonul acela spune “Editare listă…” (Edit list…) nu “Lista edit’. Si fac pariu că macul tău e în engleză pentru că tu chiar crezi că te descurci mai bine în engleză decât în română. Nu m-am putut abține să comentez după ce am văzut din articol că tu presupui că ar fi interesați să folosească mac în română doar cei care nu cunosc engleza. Ceea ce e o gândire de cretin. Puteai la fel de bine spune că “dacă nu vă descurcați bine cu spaniola” sau “dacă nu vă descurcați bine cu germana”; înțelegi numai ce stupid sună? Să știi că chiar sunt oameni care folosesc macul în română chiar dacă cunosc engleza, în realitatea statisticile arată cu sunt mai mult decât jumătate cei care folosesc os x în română.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.