Cum sa activati si sa utilizati VoiceOver pe iPhone si iPad – Tutorial

2
8931

VoiceOver optiuni iphone

Atat iPhone-ul, cat si iPad-ul au cateva functii pentru accesibilitate destinate persoanelor cu probleme de auz si de vedere, care fac utilizarea iOS mult mai placuita si mai putin frustranta. Pentru cei cu probleme de vedere, functia Voice Over de pe iPhone si iPad enunta articolele de pe ecran si adauga cateva gesturi pentru ca ei sa stie exact pe ce apasa inainte de a selecta.

Daca aveti probleme cu vederea sau cunoasteti un utilizator al iOS care are, urmati pasii de mai jos pentru a activa VoiceOver si pentru a invata cum sa il folositi.

Cum sa activati VoiceOver pe iPhone si iPad

 1. Deschideti aplicatia Configurari din ecranul de pornire al iOS device-ului dvs;Home screen iPhone 5 iOS 6 ecran pornire
 2. Apasati pe General;General Configurari iPhone
 3. Apasati pe Accesibilitate;General bottom
 4. Cautati butonul VoiceOver si apasati pe el;Accesibilitate iPhone
 5. Comutati butonul din dreptul VoiceOver pe ON/I;VoiceOver optiuni iphone
 6. Va apare pe ecran un mesaj care va cere sa confirmati ca doriti sa activati VoiceOver. Apasati de doua ori pe butonul OK.

Cum sa utilizati VoiceOver pe iPhone si iPad

VoiceOver schimba gesturile folosite in iOS pentru a ajuta persoanele cu probleme de vedere sa stie pe ce apasa inainte de a selecta un anumit buton de pe ecran. Mai jos aveti cateva actiuni pe care le puteti folosi numai in VoiceOver:

 • Apasati o singura data pe ecran si iPhone-ul sau iPad-ul dvs. va enunta articolul pe care ati apasat, fie ca vorbim despre aplicatii sau despre texte;
 • Apasati de doua ori pe un buton pentru a activa articolul selectat.
 • Pentru a derula o pagina, glisati cu trei degete. In mod normal pentru a derula trebuie sa folositi un singur deget, dar in VoiceOver va trebui sa folositi trei degete intrucat iPhone-ul sau iPad-ul dvs nu mai interpreta o atingere ca si derulare.
 • Pentru a activa sau dezactiva enuntarea in ecranul blocat, apasati de doua ori cu trei degete pe ecran.
 • O dubla apasare cu doua degete in timpul executiei unei actiuni, va incepe sau opri acea actiune. De exemplu, daca sunteti intr-un apel telefonic, apasand de doua ori pe ecran cu doua degete va opri apelul, sau daca sunteti in aplicatia Camera, veti face o poza.
 • In VoiceOver exista mai multe optiuni pentru a va personaliza aceasta functie. Puteti alege, spre exemplu, ca iOS device-ul dvs sa enunte notificarile primite.

Este recomandat, ca pentru a invata cum sa utilizati device-ul in VoiceOver, sa accesati Exersare Voice Over din meniul cu setari pentru VoiceOver. Acesta va permite sa apasati cum doriti pe ecran pentru ca iOS device-ul dvs. sa va enunte ce actiune va interpreta sistemul VoiceOver. Cu ajutorul acestei optiuni cel care utilizeaza VoiceOver va invata cum sa o faca si ce comanda declanseaza o anumita actiune.

 

Daca aveti intrebari sau neclaritati, lasati un comentariu sau accesati forumul.

- Reclamă -