iOS 16.1 beta 5 și iPadOS 16.1 beta 6 au fost lansate pentru iPhone și iPad

- Publicitate -

Apple a lansat marți seară iOS 16.1 beta 5 și iPadOS 16.1 beta 6 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noile versiuni de prelansare sosesc la o săptămână distanță de cele care le-au precedat.

Interesant este că, deși perioada de testare a iOS 16.1 a început pe 14 septembrie, pentru iPadOS 16.1 s-a lansat deja cea de-a treia versiune beta, prima versiune fiind disponibilă încă de la finele lunii august. Decalajul dintre perioadele de testare a celor două actualizări se datorează faptului că iPadOS 16 nu va fi, potrivit Apple, disponibil până luna viitoare pentru publicul larg (iar iPadOS 16.1 va fi prima versiune disponibilă publicului larg), gigantul californian luându-și o perioadă mai mare pentru a pregăti această actualizare majoră a sistemului de operare pentru iPad.

Având în vedere numărul de versiune, iOS 16.1 și iPadOS 16.1 sunt primele actualizări majore pentru iOS 16 / iPadOS 16 și urmează să aducă o serie de caracteristici noi pentru iPhone și iPad.

În prima versiune de iPadOS 16.1, Apple a realizat o serie de îmbunătățiri pentru felul în care controversata caracteristică Manager scenăfuncționează, modificând felul în care utilizatorii pot interacționa cu bara laterală atunci când sunt în modul ecran complet.

iOS 16.1 introduce pe iPhone compatibilitate pentru Activități live, o caracteristică ce îți va oferi actualizări în timp real pentru anumite activități aflate în desfășurare la un anumit moment (de exemplu, un meci de fotbal, distanța șoferului Uber până la tine etc.). Aceste Activități vor fi afișate atât pe ecranul de blocare, cât și (doar în cazul iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max) pe Insula dinamică.

Noua actualizare mai introduce și funcționalitatea de Alimentare cu energie curată în Statele Unite ale Americii. Anunțată odată cu gama iPhone 14, aceasta a fost proiectată pentru a încărca telefoanele atunci când este disponibilă electricitate produsă cu un nivel mai scăzut de emisii de carbon. În plus, iOS 16.1 mai vine și cu unele actualizări privind aspectul indicatorului nivelului bateriei atunci când este activată funcționalitatea de indicare a procentajului bateriei.

Noile actualizări introduc și compatibilitate pentru Matter, un nou standard pentru locuințe inteligente care va permite comunicarea între accesoriile inteligente de la diferiți producători. În plus, iOS 16.1 mai permite ștergerea de pe iPhone a aplicației Portofel, modifică interfața pentru personalizarea ecranului de blocare și nu numai.

Pe iPad, iPadOS 16.1 va introduce, după cum s-a anunțat încă din iunie, și Manager scenă. Un element de noutate anunțat de curând este acela că noua funcționalitate va fi disponibilă și pe generațiile 3 și 4 de iPad Pro (toate modelele lansate în 2018 și 2020, care au chipset-uri A12X și A12Z). Inițial, Apple anunțase că Manager scenă va fi disponibil numai pe iPad-urile Pro și Air cu chipset M1 (adică cele mai noi modele), fiind aspru criticată pentru acest motiv. Un aspect important de menționat este acela că iPadOS 16.1 nu va include compatibilitate pentru Manager scenă pe monitoare externe, Apple anunțând că această funcționalitate va fi introdusă abia într-o versiune ulterioară de iPadOS, dar și că ea va fi accesibilă numai de pe modelele cu M1.

Actualizările iOS 16.1 și iPadOS 16.1 mai includ și alte corecturi de erori și îmbunătățiri în privința stabilității și a performanțelor sistemelor de operare.

iOS 16.1 beta 5 și iPadOS 16.1 beta 6 pot fi descărcate de pe Apple Developer Center sau cu ajutorul sistemului de actualizare al iOS, de către toți dezvoltatorii de aplicații care și-au descărcat pe dispozitivele lor profilul pentru iOS 16/iPadOS 16.

Deocamdată, iOS 16.1 public beta 5 / iPadOS 16.1 public beta 6 nu sunt disponibile pentru utilizatori, însă ne așteptăm ca ele să fie publicate pe parcursul săptămânii curente. Nici data lansării versiunilor finale ale iOS/iPadOS 16.1 nu este cunoscută, însă este cert că ele nu vor fi disponibile pe parcursul acestei luni.

iOS 16.1 succede iOS 16.0, care reprezintă cea mai recentă versiune majoră a iOS, aducând o multitudine de noutăți pe iPhone.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

iOS / iPadOS 15.7.3 și iOS 12.5.7 au fost lansate pentru iPhone și iPad

iOS 15.7.3, iPadOS 15.7.3 și iOS 12.5.7 au fost lansate luni seară de către Apple și sunt disponibile, așadar,...

Apple a lansat HomePod 2 – iată ce trebuie să știi despre noua boxă

Apple a anunțat miercuri după-amiază lansarea celei de-a doua generații a boxei inteligente HomePod, care va avea...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
361UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

tvOS 16.3 a fost lansat pentru utilizatorii de Apple TV HD și 4K

Apple a lansat marți seară versiunea finală a tvOS 16.3 pentru toți utilizatorii de Apple TV generațiile 4, 5, 6 și 7 („HD” și...

Apple a lansat actualizarea 16.3 pentru HomePod

La o zi distanță de lansarea iOS 16.3 / iPadOS 16.3, watchOS 9.3 și a macOS Ventura 13.2 , actualizări majore care introduc o lungă listă...

Apple a lansat macOS Monterey 12.6.3 și macOS Big Sur 11.7.3

macOS Monterey 12.6.3 a fost lansat marți seară pentru utilizatorii de Mac. Noua versiune de Monterey este însoțită de o actualizare adusă de către Apple...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.