WhatsApp a făcut un anunț important săptămâna aceasta, introducând în cea mai populară aplicație de mesagerie din lume un sistem de criptare integrală a conversațiilor, de la un capăt la altul, pentru ca utilizatorii să poată comunica fără grija că pe fir ar putea intra un terț.

Serviciul achiziționat de Facebook oferă un sistem de criptare de la un capăt la altul încă din anul 2014 pentru toate mesajele standard din conversații (dar nu și pentru poze, video, etc.), însă de acum absolut tot conținutul transmis prin intermediul WhatsApp Messenger este criptat și nu poate fi interceptat. Prin urmare, numai utilizatorii care comunică într-o conversație (simplă sau în grup) vor putea vedea mesajele, videoclipurile, pozele, fișierele, înregistrările audio trimise/primite și vor asculta apelurile audio efectuate între ei, criptarea integrală de la un capăt la celălalt fiind prestabilită.

Cofondatorii WhatsApp descriu în felul următor noul sistem de criptare:

Ideea este simplă: atunci când trimiți un mesaj, singura persoană care îl va putea citi este acea persoană sau grup de persoane căreia/cărora l-ai trimis. Nimeni nu va putea vedea ce este în interiorul acelui mesaj. Nici infractorii cibernetici. Nici hackerii. Nici regimurile totalitare. Nici măcar noi. Criptarea integrală de la un capăt la altul face conversațiile prin WhatsApp private – oarecum, ca și o conversație față în față.

Mai mult, WhatsApp se laudă că, deși foarte multe dintre aplicațiile de comunicare și mesagerie criptează mesajele între ele și utilizator, criptarea integrală oferită de WhatsApp Messenger garantează că numai emițătorul și receptorul vor putea citi mesajele trimise între ei și nimeni altcineva nu va putea face acest lucru, nici măcar WhatsApp. Acest lucru se datorează, potrivit lor, faptului că mesajele tuturor utilizatorilor sunt securizate cu ajutorul unui proces de blocare pentru care numai cei care participă la o conversație dispun de cheia necesară pentru deblocare și citire a mesajelor. Mai mult, procesul de blocare este unul unic pentru fiecare mesaj, iar WhatsApp nu stochează pe serverele sale mesajele utilizatorilor.

Instalează ultima versiune de WhatsApp pentru a comunica fără griji!

Pentru a te bucura de noul sistem de criptare integrală, de la un capăt la celălalt, va trebui ca atât tu, cât și destinatarul/destinatarii (în cazul conversațiilor în grup) să aveți instalată pe iPhone (sau un alt dispozitiv mobil) cea mai recentă versiune de WhatsApp Messenger. În cazul iOS, aceasta este 2.16.1 și poate fi instalată pe orice iPhone cu iOS 6 sau mai recent.

Utilizatorii au la dispoziție inclusiv o modalitate de a verifica dacă toate apelurile și conversațiile sunt criptate integral. În pagina cu Detalii contact din fiecare conversație apare un indicator (lacăt blocat) cu mențiunea Criptare: Mesajele pe care le trimiteți în această conversație, precum și apelurile, sunt securizate prin criptare integrală. Atingând această secțiune, se va deschide o pagină unde vei putea verifica, codul de securitate scanându-l (în cadrul acestui proces, vei avea nevoie de codul destinatarului, iar acesta de codul tău). În cazul în care tu sau destinatarul/destinatarii nu aveți cea mai recentă versiune de WhatsApp Messenger, aplicația va menționa în secțiunea Detalii contact că acea conversație și apelurile nu sunt criptate integral

Decizia celor de la WhatsApp de a cripta integral, de la un capăt la celălalt, toate mesajele utilizatorilor vine în contextul disputei dintre Apple și FBI cu privire la deblocarea unui dispozitiv iPhone aparținând teroristului de la San Bernardino. Multe companii, printre care și WhatsApp, s-au arătat de partea companiei din Cupertino, susținând protejarea intimității utilizatorilor. Recursul la procesul în care FBI îi cerea Apple să deblocheze iPhone-ul nu a mai avut însă loc, deoarece Departamentul de Justiție al SUA a găsit o modalitate alternativă de a debloca acel iPhone, dar momentan nu se știe dacă datele găsite pe el au avut sau nu vreo importanță la anchetă.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.