Documente secrete arată de ce NU este bine să faci jailbreak pe iPhone și iPad

0
1494

În cazul în care urmărești iTutorial.ro de ceva vreme, ai observat că noi nu prea vorbim despre jailbreak și nu încurajăm pe nimeni să își instaleze un astfel de software pe propriul/propriile dispozitive iOS. Unul dintre motive (și cel mai important) este securitatea terminalelor și a datelor, deoarece jailbreak-ul o compromite în mare măsură. Iar dacă vă numărați printre aceia care consideră că terminalele voastre sunt sigure și după efectuarea jailbreak-ului, atunci nu veți mai fi după ce citiți acest articol.

O breșă în baza de date a companiei de securitate cibernetică „Hacking Team” a permis unor infractori cibernetici să le fure 400 GB de documente, pe care le-au publicat ulterior pe internet. O mică parte dintre aceste documente confirmă capacitatea Hacking Team de a se infiltra și de a monitoriza dispozitivele iPhone și iPad cu jailbreak în numele unor servicii secrete, cum ar fi NSA în SUA (dar nu numai), scrie Macworld.

Software-ul Hacking Team poate, în primul rând, să fie instalat numai pe dispozitivele iPhone și iPad cu jailbreak, compania dezvoltând și o modalitate prin care poate să infecteze un iPhone cu software-ul său prin intermediul unui computer de încredere infestat, la care telefonul este conectat. „Spargerea” unui dispozitiv iOS cu jailbreak nu este însă deloc ieftină. Din lista de prețuri a companiei [citește PDF] reiese că spargerea unui terminal iOS costă 50.000 €, însă odată realizată permite accesarea unor date din aplicații precum Skype, WhatsApp Messenger, Viber, date despre localizare, contacte și listele cu apeluri. Pentru serviciile secrete nu este însă o problemă așa de mare costul.

Hacking Team folosește certificate autentice cu semnături Apple pentru întreprinderi, acestea fiind adresate și folosite de corporații pentru a crea software care să poată fi instalat cu ușurință pe terminalele angajațiilor. Ele, împreună cu jailbreak-ul, vor permite firmei să treacă peste sistemele de protecție ale iOS. În plus, compania a mai dezvoltat opțiunea de a crea o aplicație „Publicații” otrăvită care să poată înregistra ceea ce tastezi și accesezi, dar și să instaleze software de monitorizare.

Așadar, jailbreak-ul facilitează instalarea de software otrăvit pe dispozitivele noastre, fără ca noi să fim vreun moment conștienți de acest lucru, iar faptul că intimitatea îți poate fi oricând compromisă ar trebui să te facă să te gândești de două ori înainte de a face jailbreak. În același timp, Apple ar trebui să continue lupta împotriva jailbreak-ului și să trateze mai serios breșele ce permit instalarea acestui software, mai ales că și cea mai recentă versiune de iOS – 8.4 – permite efectuarea de jailbreak.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.