Apple modifică eticheta aplicațiilor gratuite de pe App Store din Gratuit în Obține

0
592

Captură de ecran din 2014.11.19 la 22.18.01Apple a făcut în cursul acestei zile o schimbare destul de interesantă în toate App Store-urile din întreaga lume. Compania americană a modificat titlul sub care sunt afișate etichetele aplicațiilor gratuite printr-o mutare care ar putea crea puțină confuzie în rândul vechilor posesori de iPhone și iPad.

Dacă vei accesa acum App Store, vei observa că toate butoanele denumite odată Free (Gratuit) se numesc Get (Obține). Cu alte cuvinte, etichetele butoanelor de descărcare pentru toate aplicațiile ce pot fi descărcate fără niciun cost nu mai reflectă prețul și deci nu mai fac atât de evident faptul că aplicațiile respective sunt gratuite.

Noua modificare nu afectează doar App Store pentru iOS, ci și Mac App Store. În ambele magazine virtuale de aplicații atât listele cu clasamentul celor mai populare aplicații gratuite, cât și paginile de căutare, recomandate sau chiar pagina fiecărei aplicații individuale care poate fi descărcată fără niciun cent afișează noul titlu pe butonul de descărcare.Captură de ecran din 2014.11.19 la 22.05.59

Momentan nu este deloc clar motivul pentru care Apple a fost determinată să facă o modificare care va naște numeroase controverse. Se presupune, însă, că această schimbare are legătură fie cu faptul că aplicațiile care oferă cumpărături suplimentare (deci majoritatea celor gratuite) nu sunt complet gratuite. Legat de acest lucru, Apple a fost acționată în judecată de utilizatori nemulțumiți sau diferite organizații, iar în Europa, de exemplu, compania americană a fost obligată printr-o decizie a Comisiei Europene să modifice eticheta Gratuit de pe pagina aplicațiilor care nu sunt complet gratuite.

Schimbarea este una bizară din punctul meu de vedere și ar fi îngrijorător să aflăm că ea vine ca urmare a solicitărilor Comisiei Europene sau a unei instanțe întrucât nimeni nu obligă utilizatorii să plătească ceva înainte, în timpul sau după descărcarea unei aplicații de pe App Store. Cumpărăturile sunt eventual promovate de către dezvoltatori, dar nimeni nu bagă mâna în buzunarul utilizatorului pentru a-l face să plătească ceva.

Cumpărăturile din aplicații au reprezentat pentru Apple o mare problemă, numeroase procese fiindu-i intentate în întreaga lume. Decizia mai multor instanțe sau comisii a determinat compania americană să facă numeroase modificări legate de cum sunt evidențiate aplicațiile care oferă cumpărături, iar schimbarea etichetei din Gratuit în Obține poate fi numai una dintre ele.

- Reclamă -