Jony Ive vorbeste despre procesul de design la Apple si imitatori

0
109

Creatorul designului Apple Watch, iPhone, iPod si a unor modele de Mac si una dintre cele mai respectate persoane din cadrul companiei Apple in momentul de fata – Jony Ive – a oferit intr-un interviu recent acordat Vanity Fair cateva detalii din interior foarte rare despre procesul de design la Apple si cateva dintre alegerile facute de compania americana in ceea ce priveste designul iPhone 6.

Potrivit faimosului designer britanic, el are o echipa de designeri destul de mica, fiind compusa numai din 16 sau 17 angajati. In timpul unei zile obisnuite, Ive sustine ca designerii sai stau la mese asemanatoare celor din Apple Store pentru a desena, echipa intrunindu-se de 3 sau 4 ori pe saptamana.

Aceasta echipa este una destul de veche , potrivit designerului, iar acest lucru ofera avantajul dezvoltarii unui proces de design pe care sa il cunoasca fiecare membru. Ideile, potrivit lui Ive, nu au progresat pana in momentul in care echipa de design nu a creat un obiect fizic din desenele lor.

Intrebat daca a gasit in intelnirile cu echipa pe care o conduce vreun moment „eureka” (evrika!), Ive a spus ca este un „moment special” in momentul in care produsul la care s-a lucrat in multe schite devine un obiect pe care il poti atinge. El sustine ca de fiecare data cand poate veda cate un model noi este surprins si emotionat. Vorbind aici despre iPhone 6 si colturile sale rotunjite (care, apropo, fac terminalul sa se simta grozav in mana), Ive a spus ca Apple a optat sa se intoarca la acest model deoarece el face terminalul sa se simta mai putin lat in mana si ca in urma cu multi ani au fost create prototipuri cu ecrane mai mari, insa ele erau „stangacesti”.

[pull_quote_center]Focalizarea inseamna sa spui „nu” la ceva despre care fiecare os din tine crede ca este o idee fenomenala[/pull_quote_center]

Cum niciun interviu cu un angajat al Apple nu poate sa se incheie fara a avea macar o intrebare despre Steve Jobs, Ive s-a vazut nevoit sa ofere si acum cateva detalii despre omul care a schimbat lumea. Potrivit designerului, Steve a fost „cea mai focalizata persoana” pe care a intalnit-o in viata sa. Ive crede ca aceasta focalizare l-a ajutat pe Jobs sa realizeze tot ceea ce si-a propus, iar despre acest cuvant el spune ca „focalizarea inseamna sa spui <<nu>> la ceva despre care fiecare os din tine crede ca este o idee fenomenala. Si sa te trezesti gandindu-te la ea, dar sa ii spui <<nu>> pentru ca este focalizat pe altceva.”

La final, in cadrul intrebarilor primute de la public, Ive a oferit cateva ganduri despre cei care copiaza Apple. El ii considera un pericol si nu vede nimic flatant in ceea ce fac, ci pur si simplu ii considera talhari. Apple are numeroase companii care nu fac nimic altceva decat sa ii copieze produsele cu sau fara perdea, iar una dintre companiile la care s-ar fi putut referi Ive este Xiaomi ce are ca si vicepresedinte un fost director al… Google.

Cei de la BusinessInsider au parafrazat intregul interviu pe care il puteti citi aici pentru mai multe detalii despre motivul pentru care acesta a ales sa fie designer industrial, ce credea el ca si copil ca inseamna un design bun, cum a ajuns sa munceasca la Apple si gandurile sale despre Steve Jobs.

Actualizare 20 octombrie: Intregul interviu a lui Jony Ive a fost publicat de catre Vanity Fair si il puteti urmari mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.