Uniunea Europeana acuza Irlanda pentru ca a oferit companiei Apple ajutor fiscal

0
125

Nefiind nici prima si, probabil, nici ultima companie care apeleaza la asa-numitele paradisuri fiscale pentru a-si stoca o buna parte din rezerva monetara, Apple este din nou acuzata de faptul ca ea si guvernul irlandez au semnat acorduri fiscale preferentiale, ilegale. Comisia Europeana a anuntat in cursul zilei de astazi rezultatele unei investigatii formale facuta pentru a determina legalitatea acordurilor dintre Apple si statul irlandez, acuzand compania americana ca a primit ajutoare ilegale din partea tarii vest-europene.

Autoritatile europene sustin ca intre Apple si Irlanda au fost semnate doua acorduri in 1997 si in 2007 in virtutea carora autoritatile irlandeze au putut sa ofere companiei americane reduceri si chiar scutiri de taxe. Reprezentantii Comisiei Europene adauga in raportul lor ca exista o discrepanta vizibila intre activitatile economice reale desfasurate de compania americana in Irlanda si veniturile declarate de americani in ultimii ani. Cu toate acestea, insa, Apple a putut transfera veniturile obtinute in alte regiuni in Irlanda prin intermediul unor artificii fiscale recunoscute a fi legale pentru a beneficia de acest tratament fiscal, ajungand la un moment dat in situatia ca jumatate dintre veniturile globale ale companiei sa fie inregistrate in tara insulara.

Ajutoarele primite de compania Apple sunt considerate a fi ilegale de catre europeni, la fel si faptul ca gigantul american isi transfera prin artificii fiscale veniturile catre subsidiare din Irlanda.

Atat Apple, cat si Guvernul irlandez au la dispozitie 30 de zile pentru a raspunde acestor descoperiri raportate de comisarii europeni, pentru ca Uniunea Europeana sa se pornunte dupa aproximativ 18 luni de la acea data. Alte situatii similare ce au intrat in vizorul Comisiei privesc companiile Starbucks si Fiat care ar fi facut intelegeri asemanatoare cu Olanda si respectiv Luxemburg.

In cazul in care Comisia Europeana va decide ca s-a comis o ilegalitate, statele care au facut intelegeri avantajoase pentru unele companii s-ar putea fi vazute nevoite sa plateasca despagubiri de ordinul a miliarde de dolari. Trebuie specificat ca Apple sau alte companii beneficiare unor astfel de acorduri nu au facut nimic gresit intrucat s-au bazat in totalitate pe legile tarilor respective, iar acestea din urma au acceptat totul pentru a-si atrage investitori mari in zona.

Anul trecut compania americana a fost acuzata de Senatul american pentru aceleasi practici fiscale cu Irlanda, insa in cele din urma acestia nu au putut sa le faca nimic decat sa le arate obrazul si sa le spuna ca este imoral ca isi transfera castigurile intr-un paradis fiscal si nu isi tin banii in SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.