Oricine a folosit – si probabil ca multi inca folosim – standardul USB (Magistrala Seriala Universala) pentru a conecta la computere diferite periferice, unele fiind chiar indispensabile. Ceea ce putini dintre noi stim este ca acest standard USB are o grava problema de securitate, devenind o adevarata amenintare pentru orice utilizator de Mac sau PC care il foloseste.

Potrivit cercetatorilor Karsten Nohl si Jakob Lell orice conector USB are o vulnerabilitate grava care permite unui atacator cibernetic sa fure datele de pe orice dispozitiv la care este conectat, fie el Mac sau PC. Din descrierea lor reiese ca aceasta vulnerabilitate a magistralei seriale universale sta chiar la baza modului in care ea a fost gandita sa functioneze, astfel ca o solutie de indepartare a ei nu poate exista.

Se pare ca marea problema este a cipului de control al USB care permite unui accesoriu USB sa comunice cu un computer, deoarece firmware-ul sau poate fi schimbat in asa fel incat tu nici sa nu poti sesiza acest lucru. Din moment ce un infractor cibernetic nu trebuie sa stocheze fisiere pe USB-ul tau, astfel incat stergerea lor sa inlature pur si simplu datele “rele”, este nu doar imposibil de detectat, ci si imposibil de inlaturat problema de catre un utilizator obisnuit. Partea si mai grava este ca absolut orice dispozitiv USB poate fi compromis, de la banalul maus, la tastatura, imprimanta, memoriile (USB) si orice alt accesoriu care se conecteaza la computer prin acest standard. Oricare poate permite unui infractor sa fure orice date doreste de pe computerul tau.

Software-ul rau intentionat poate fi adaugat pe USB-ul tau, fara ca tu sa stii, in momentul in care il vei insera intr-un computer ce il poate instala automat ori il vei oferi cuiva sa il foloseasca. Cum nu exista nicio metoda de detectare a ei, singura solutie este sa folosesti un acesoriu USB nou, pe care doar tu l-ai folosit, si sa nu il partajezi cu cineva ori introduci intr-un alt computer. Cea mai buna solutie este ca acesti conectori sa fie inlocuiti cu accesorii care permit conectarea la computer prin wireless ori un alt standard mai sigur.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.