iOS 7 aducea Portcheiul iCloud, o caracteristica extrem de utila pentru utilizatori, deoarece ofera posibilitatea de a stoca pe iCloud, intr-un mediu extrem de bine securizat, toate parolele de pe diferite site-uri web si chiar datele de pe cardurile de credit pentru ca ele sa poata fi auto-completate atunci cand vei dori sa te loghezi ori sa faci cumparaturi de pe web prin Safari, de pe oricare dintre dispozitivele conectate la acelasi cont iCloud. Inca de la inceput va spuneam ca ar fi grozav ca Apple sa ofere accesul la datele stocate pe portchei si din aplicatii, astfel incat sa nu mai fii nevoit sa tastezi manual numele de utilizator si parolele de fiecare data cand accesezi o aplicatie noua conectata la un serviciu accesibil si de pe web. iOS 8 ne aduce cu un pas mai aproape de realizarea acestui obiectiv, compania Apple facand mult mai simpla logarea si configurarea aplicatiilor datorita noilor API-uri legate de continuitate.
Dezvoltatorii de aplicatii vor avea la dispozitie in iOS 8 instrumentele necesare pentru a permite creatiilor lor sa acceseze numele de utilizator si parolele stocate pe Safari prin sistemul de auto-completare. Caracteristica a fost anuntata de catre Apple la una dintre sesiunile cu dezvoltatorii organizata in cadrul WWDC 2014 si ofera utilizatorilor posibilitatea de a se loga intr-un cont de pe o aplicatie ce este asociata unui site web pe care ei l-au mai vizitat si de pe care au salvat parola si numele de utilizator local, pe iPhone ori iPad. De exemplu, daca un utilizator a accesat profilul de Facebook din aplicatia Safari pentru iOS si a optat sa stocheze parola pe iPhone, iPad sau in portchei (daca a fost activat), parola respectiva impreuna cu numele de utilizator vor putea fi folosite pentru logarea in interiorul aplicatiei Facebook pentru iOS printr-o singura atingere. Partea si mai buna este ca daca ai mai multe date de logare pentru o singura platforma web (mai multe conturi pe un site web), vei putea alege pe care doresti sa il auto-completezi direct din aplicatie.
Compania Apple a facut prezentarea cu o aplicatie “Shiny” care a intrebat utilizatorul daca doreste sa foloseasca parola stocata de Safari pentru versiunea web a platformei, utilizatorului fiindu-i oferita posibilitatea de a selecta contul pe care doreste sa se conecteze sau de a refuza auto-completarea numelui de utilizator si a parolei. Desigur, orice dezvoltator, a carui aplicatie ofera utilizatorilor posibilitatea de a se conecta in conturile web, va putea implementa noua functionalitate, el trebuind sa specificce adresa site-ului web asociat aplicatiei. Mai mult decat atat, procesul de auto-completare va fi unul multidirectional. Asta inseamna ca si site-urile web pe care utilizatorii nu le-au mai accesat vor permite auto-completarea datelor de logare pe conturile create, de exemplu, pe o aplicatie instalata pe iPhone, totul gratie inteligentei Safari.
Intr-o lume in care platformele web ne solicita, la inregistrare, parole tot mai puternice, deci mai lungi si mai complexe, introducerea si retinerea lor a devenit o munca aproape imposibila. Aceasta noua caracteristica este utila si, mai ales, pentru utilizatorii care au ales sa foloseasca o parola generata automat si aleatoriu de Safari la crearea unui cont, aceea fiind extrem de dificil de ghicit de catre oricine, dar si de memorat de catre proprietarul contului. Asadar, in iOS 8 va fi mult mai simplu si rapid sa te loghezi pe orice aplicatie instalata pe iPhone sau iPad, fara a mai fi stresat de parole si nume de utilizator.