
Apple si Google ridica, in mod aparent surprinzator, steagurile albe. Dupa zeci de procese intentate una alteia, cei doi giganti din Sillicon Valley au decis sa puna capat litigiilor in materie de brevete care le-au adus in instanta, de o parte sau de alta, constant in ultimii ani. Potrivit unei descoperiri facute de Reuters intr-un document depus in instanta, Apple si Motorola Mobility (care apartine Google) au incheiat o parte din razboiul purtat in instanta ani de zile.
In documentatia depusa, cele doua companii mentioneaza ca acest acord nu ofera niciuneia posibilitatea de a licentia tehnologiile celeilalte companii, promitand totusi sa isi indrepte greselile privind incalcarea de brevete lucrand impreuna in acest sens.
Inainte de a ne intrista sau bucura de faptul ca Apple incheie “razboiul termonuclear” cu Google pornit de Steve Jobs, trebuie sa stim un singur lucru: “armistitiul” incheiat acum intre compania din Mountain View si cea din Cupertino se refera doar la brevetele detinute de Motorola. Apple a inceput disputa pe brevete cu Motorola inca din 2010, cele doua companii acuzandu-se reciproc de furt de tehnologii si primind diferite solutii favorabile in anumite procese. Google a intrat in instanta de partea Motorola in 2011 cand, strategic, a achizitionat marele producator de telefoane pentru o suma record. Dupa ce au cumparat Motorola, cei de la Google si-au pastrat brevetele detinute de aceasta companie, iar ulterior, la inceputul acestui an, au decis sa vanda compania, aparent in pierdere firmei Lenovo. Avand brevetele Motorola, Google se putea lupta de pe alte pozitii cu Apple, iar in lume existau in prezent peste 12 procese diferite intentate de cele doua companii. Noul document va achita toate procesele ramase pe baza carora se luptau Google (avand tehnologiile Motorola)si Apple.
Incheierea pacii cu divizia Motorola a Google, nu inseamna si incheierea razboiului cu firma din Mountain View, iar Apple duce de ceva timp o lupta intensa cu cativa producatori de terminale Android privind incalcarea de brevete si tehnologii. Asadar, bataliile dintre Samsung si Apple sunt departe de a se incheia, precum si cele dintre Apple si Google purtate mai ales indirect.
Cel mai recent, Apple a obtinut despagubiri de peste 119 milioane de dolari intr-un mare proces cu Samsung, unde tinta ar fi fost Google. Pentru ca Apple a cerut peste 2 miliarde de dolari despagubiri, un jurat le-a indicat sa atace direct Google pentru a-si apara tehnologiile software si nu producatorii de dispozitive cu Android care le folosesc.