MacBook Air este cel mai accesibil laptop al companiei Apple, dar si cel mai portabil. In anul 2010 compania americana a lansat primul model de iPad, precum si iPhone 4, doua dispozitive care au eclipsat un nou model de MacBook Air complet redesenat. Desi de atunci au trecut mai bine de 3 ani, iar in cadrul Worldwide Developers Conference 2013 (WWDC) intreaga lume se astepta sa vada un nou model de MacBook Air, cu mult-asteptatul ecran Retina, compania Apple a prezentat o simpla actualizare a acestui produs. Cu toate acestea, simpla actualizare aduce o mare noutate.
Una dintre caracteristicile care a facut fiecare model de iPad de pana acum un produs atat de popular si iubit este celebra autonomie a bateriei de 10 ore. Cine nu si-ar dori aceasta autonomie si intr-un laptop? Oricine stie ca poate cea mai mare problema a oricarui computer portabil este durata de viata a bateriei. Atunci cand decizi sa iti achizitionezi un laptop, principalele interese sunt durata de viata a bateriei si, desigur, portabilitatea. Daca principalul obiectiv al Apple atunci cand a construit MacBook Air a fost acela de a oferi o portabilitate cat mai mare, bateria nu oferea o autonomie tocmai grozava.
Incepand cu MacBook Air 2013, compania Apple a rezolvat si aceasta problema, oferind posibilitatea de a lucra o zi intreaga fara a avea grija unei prize sau a unui cablu de alimentare. Modelul de 13 inch de MacBook Air nu are o autonomie de 10 ore, ci de 12 ore, conform Apple. Cu toate acestea, autonomia reala din testele noastre este si mai mare. Chiar daca MacBook Air 2013 este identic pe dinafara cu modelul de anul trecut sau cu cel de-acum doi ani sau chiar cu cel de-acum trei ani si nici nu are ecranul Retina la care ne asteptam cu totii, ceea ce este inauntru il difera de toate celelalte modele si il face sa fie computerul perfect pentru utilizarea de zi cu zi. Autonomia imbunatatita, performantele grafice remarcabile, noua stocare flash PCIe, noul cip Wi-Fi imbunatatit si, mai important, un pret mai mic sunt, pe scurt, lucrurile grozave pe care le aduce noul MacBook Air. Cu alte cuvinte, Apple a reusit cu MacBook Air 2013 sa ofere unul dintre cele mai bune laptopuri de pe piata si sa rezolve o problema care macina pe orice producator de computere portabile.
La fel cum a fost dintotdeauna
Designul exterior al MacBook Air este acelasi din 2010, deci nu sunt prea multe lucruri noi de spus la exterior. Ideea de baza a acestui model de MacBook Air, care venea sa atace deopotriva piata notebookurilor si cea a netbookurilor, a fost preluata de majoritatea producatorilor de PC-uri din industrie. Cu toate acestea, MacBook Air ramane inca liderul segmentului asa cum a fost dintotdeauna.
[quote_right]Perfect finisat[/quote_right]
Carcasa MacBook Air este una unibody de aluminiu, fiind extrem de robusta, compacta si bine finisata. Daca ati mai detinut un produs Apple si, mai ales un Mac, atunci stiti ca accentul este pus pe calitatea executiei si pe satisfactia utilizatorului. MacBook Air 13 inch nu face nicio exceptie de la regula. Orice MacBook arata inconfundabil (desi pe piata exista numeroase laptopuri izbitor de asemanatoare lui) si se va face remarcat oriunde, chiar daca nu asta va fi intentia posesorului. MacBook Air 13 inch nu doar ca da impresia de produs premium, este unul. Atunci cand atingi carcasa computerului te vei indragosti de el si nu il vei putea lasa o clipa deoparte, mai ales daca nu ai mai detinut un Mac pana atunci.
Chiar daca nu s-a schimbat nimic pe partea de design in trei ani, desenul MacBook Air arata la fel de actual acum, cum era si in 2010, fiind ridicol de subtire pentru performantele pe care le ofera. MacBook Air are o grosime cuprinsa intre 0,3 cm si 1,7 cm, partea superioara fiind cea mai groasa. Inclinarea carcasei ofera un bun suport pentru palme in momentul tiparirii pe excelenta tastatura gandita de Apple. Lungimea MacBook Air 13 inch este de 32,5 cm, in timp ce latimea este de 22,7 cm. Partea cea mai buna este ca modelul despre care va vorbesc cantareste numai 1,35 kg, fiind atat de usor incat nici nu il vei simti intr-un rucsac sau o geanta. Poate ca pe piata mai exista computere mai usoare sau mai subtiri, dar toate ruleaza Windows si nu ofera performantele acestui computer Apple.
Un alt aspect bun al MacBook Air sunt gurile de ventilare pozitionate excelent. La majoritatea laptopurilor acestea sunt pozitionate sub computer, ceea ce inseamna ca nu il vei putea tine decat pe birou sau pe un suport special. La MacBook Air gurile de ventilatie sunt situate in partea superioara a carcasei si indreptate in sus, ceea ce inseamna ca nu veti sufoca MacBook-ul daca il veti tine in pat sau pe alte suprafete “nepotrivite”.
Ceea ce face orice MacBook sa fie unic este tastatura luminata care este deopotriva robusta si extrem de comfortabila la scris, cu tastele pozitionate la o distanta perfecta. Trackpadul multitouch de sticla creat de Apple este genial, permitand efectuarea gesturilor pentru a naviga prin interiorul sistemului de operare. Cu alte cuvinte, trackpadul este “ecranul tactil” al oricarui MacBook, Apple stiind de la bun inceput ca ideea de laptop cu ecran tactil, preluata de majoritatea producatorilor din industrie, este una gresita din temelii. Daca ati testat vreodata un laptop cu ecran tactil, ati observat poate ca, in pofida satisfactiei resimtite la inceput de a pune degetul pe ecranul computerului pentru a deschide ferestre sau naviga, acest tip de ecrane este unul obositor pentru mana. Trackpadul Apple este fara doar si poate cea mai buna solutie de pe piata.
Laptopurile Sony VAIO, care nu vor mai fi fabricate incepand cu acest an, sunt un bun competitor al MacBook, intrucat sunt subtiri si usoare, dar dimensiunile MacBook Air, greutatea, calitatea specifica Apple, trackpadul, robustetea si durabilitatea il fac sa fie in continuare standardul la care ne raportam.
[quote_center]O singura modificare de design pe care nu o vei observa prea usor[/quote_center]
Chiar daca la o prima aruncatura de ochi, nu vei observa nicio diferenta intre MacBook Air 13 inch 2013 si unul dintre predecesorii sai, la o privire mai atenta s-ar putea sa identifici singura modificare la nivelul carcasei. Pe partea stanga se afla acum doua microfoane si nu unul singur, asa cum era pana acum. Apple a introdus cele doua microfoane in majoritatea dispozitivelor cu iOS si a Mac-urilor, sustinand ca ele permit anularea zgomotelor de fundal in timpul apelurilor si detectarea adaptiva a vocii atunci cand este utilizat sistemul de dictare. Pentru ca nu am putut testa si un model anterior de MacBook Air, nu pot sa va spun decat ca inregistrarile audio sunt de o calitate buna, iar in cazul apelurilor voce va veti putea intelege bine cu interlocutorul.
In rest, la exterior avem pe partea stanga un port USB 2/USB 3 (MacBook-urile sunt printre putinele laptopuri a caror porturi suporta ambele tehnologii). De asemenea, in partea stanga se gaseste un jack pentru casti si intrarea pentru cablul de alimentare MegaSafe 2. Pentru ca tot a venit vorba de MegaSafe 2, acesta a fost inclus pe toate modelele de MacBook incepand cu anul 2012 si ofera, pe langa, reversibilitate, timpi semnificativ mai redusi pentru alimentare, despre care vom discuta putin mai tarziu. Prin MegaSafe 2 Apple ne obliga sa achizitionam cabluri de alimentare numai originale pentru computerele noastre, un lucru la care te poti astepta atunci cand vine vorba de un computer scump. Una dintre marile calitati ale MegaSafe 2 este contactul magnetic, care ne asigura ca atunci cand cineva se impiedica de cablul de alimentare conectat la laptop, nu il va trage pe jos si distruge.
In partea dreapta se mai gaseste inca un port USB 2/USB 3, precum si un port Thunderbolt si un cititor de carduri SDXC, care permite extinderea memoriei computerului cu cativa GB, precum si descarcarea rapida a imaginilor sau clipurilor video inregistrate pe un aparat de fotografiat sau filmat. Pe aceasta parte laterala a carcasei computerului, teritoriul este unul familiar pentru utilizatorii obisnuiti cu MacBook Air. Cu toate acestea, multi utilizatori prefera inca sa foloseasca un cablu Ethernet si de iesire monitor impreuna cu acest computer, pentru care exista accesorii speciale in magazinele Apple si ale resellerilor.
Non-Retina de o calitate remarcabila
Cu toate ca sunt un fan al dispozitivelor cu ecran Retina si mai ales al MacBook-urilor Pro de ultima generatie, nu pot sa nu remarc calitatea ecranului MacBook Air. La fel ca si designul pastrat din 2010 si pana in prezent, ecranul modelului de 13 inch a ramas de aceeasi calitate. Rezolutia ecranului LCD al acestui model de MacBook Air este de 1.440 x 900 pixeli, ceea ce inseamna ca are o densitate a pixelilor de 127 pixeli per inch. Desigur, pana la cei 226 de pixeli per inch ai MacBook-ului Pro de 13 inch mai este un drum lung pe hartie. In practica, diferenta inseamna foarte putin si nu veti simti prea des nevoia unui ecran cu mai multi pixeli.
[quote_right]Nu vei simti prea des nevoie de Retina[/quote_right]
Ceea ce face ecranul MacBook Air grozav este reproducerea buna a culorilor si luminozitatea incredibil de mare pentru un ecran atat de subtire. De asemenea, odata cu lansarea modelului 2012 al MacBook Air, compania Apple a reusit sa reduca din reflexia ecranului, ceea ce este un lucru foarte bun. Spre deosebire de MacBook Pro a carui ecran are sticla din margine pana in margine, MacBook Air are o rama de aluminiu in jurul ecranului, care, desi nu este la fel de aspectuoasa, in anumite situatii se dovedeste a fi mai buna. In cazul in care o lumina puternica se va reflecta in ecranul MacBook Air, rama de aluminiu va atenua stralucirea.
Din pacate, unghiul de vizualizare al MacBook Air este mai degraba dezamagitor, observand de fiecare data cand nu inclini suficient de mult ecranul sau cand il privesti din unghi ca nu mai intelegi atat de bine continutul afisat (mai ales in cazul filmelor sau a imaginilor).
Testand in trecut MacBook Pro cu ecran Retina va pot spune cu certitudine ca imaginile nu sunt la fel de splendid si realist redate pe MacBook Air. Daca editezi fotografii sau filme, consider ca MacBook Pro cu ecran Retina ar fi o alegere mai potrivita. In cazul in care nu esti un editor de imagini, atunci diferenta intre ecranele celor doua computere s-ar putea sa nu conteze la fel de mult ca si portabilitatea, capitol la care MacBook Air este categoric castigator.
Munceste toata ziua
Cel mai impresionant aspect al MacBook Air 2013 este durata de viata a bateriei. Conform Apple, modelul de 11 inch ar trebui sa ofere o autonomie de 9 ore, in timp ce modelul de 13 inch ne-ar putea permite sa il utilizam 12 ore fara probleme. Daca la acest capitol majoritatea producatorilor incearca sa impinga cifrele spre ireal, Apple nu o face si as putea spune onest ca americanii au fost chiar modesti cand au oferit aceste cifre.
[quote_right]13 ore si 49 de minute este tot ce conteaza la un laptop[/quote_right]Nu pot sa ofer un numar exact de ore, deoarece in viata reala modul in care utilizezi computerul poate diferi de la o zi la alta si de la o ora la alta, iar incercand sa utilizez computerul altfel decat as face-o in mod normal si sa dezactivez toate functiile doar pentru a va oferi cifre mai impresionante, mi se pare destul de absurd. Am testat durata de viata a bateriei facand aceleasi lucruri pe care le faceam pe iMac si avand setate exact aceleasi functii. Mai exact, am navigat pe internet, am scris o buna parte din articolele din ultimele zile de pe acest blog, am urmarit cateva clipuri video de pe YouTube, am accesat Twitter, aplicatii de productivitate precum Pages, am ascultat muzica din biblioteca iTunes la casti si am editat cateva fotografii prin Aperture. Luminozitatea ecranului a fost setata pe automat, iar fiindca am avut o lumina ambientala destul de puternica, dispozitivul a fost reglat in mare parte din timp la 75% luminozitate. In toate aceste conditii destul intense si complexe de lucru, in care poate pe multe dintre laptopurile de pe piata nu as fi obtinut o autonomie mai mare de doua ore, pe MacBook Air am obtinut 11 ore si 20 de minute. Reducand din sarcini si axandu-ma numai pe navigatul pe internet, verificarea e-mailului si a contului de Twitter, am obtinut 13 ore si 49 de minute. Daca am scos internetul din ecuatie si am utilizat numai aplicatia Pages avand o luminozitate mai scazuta de 50%, dispozitivul mi-a afisat, dupa cateva zeci de minute de utilizare o autonomie de peste 18 ore. Trebuie stiut ca timpii mentionati anterior sunt pentru utilizarea din viata de zi cu zi in care mai faci si scurte pauze, cum ar fi cele de masa, iar computerul este pus pe modul adormire. Cu toate acestea, in timpul testelor, pauzele pe care le-am facut nu au fost prea lungi, dar au depasit totusi o ora.
Timpul de incarcare este aproape la fel de surprinzator precum autonomia. Gratie tehnologiei MegaSafe 2, un MacBook Air 13 inch se va incarca, de la 0 procente si pana la 100% in aproximativ 2:50, in conditiile in care, in tot acest timp, utilizezi laptopul. Daca MacBook-ul este pus pe modul Adormire, atunci timpii de incarcare vor scadea cu cateva minute. Cert este ca, daca ai uitat sa iti incarci laptopul seara, atunci vei avea timp suficient in pauza de masa sa incarci bateria cam la 50% din capacitate.
Autonomia bateriei va diferi de la utilizator la utilizator si de la laptop la laptop. Nimeni nu iti poate garanta ca vei obtine aceeasi autonomie, pentru ca nimeni nu va folosi laptopul la fel ca si tine. Cu siguranta, in cazul in care editezi video, utilizezi Photoshop sau vizualizezi filme ori seriale de inalta definitie toata ziua, nu trebuie sa te astepti ca vei obtine, nici macar cu MacBook Air 13 inch, o autonomie de 10 ore. Am testat in acest fel durata de viata a bateriei pentru ca asa o vor face o mare parte dintre cei care isi vor cumpara un MacBook Air. In aceasta categorie nu se vor include prea multi profesionsiti sau gameri, deoarece pentru aceste activitati au fost create desktop-urile sau poate MacBook Pro-urile.
[quote_center]Schimbari hardware minore care dubleaza durata de viata a bateriei si unele performante[/quote_center]
La inceputul anului 2013 compania Intel prezenta a patra generatie a cipurilor Intel Core. Desi nu aduc un spor de performanta remarcabil fata de generatia anterioara, ele reduc semnificativ consumul de energie. In momentul in care Intel a facut anuntul, am fost aproape sigur ca MacBook-urile vor beneficia de pe urma noilor procesoare si nu m-am inselat deloc. O mare parte din meritul duratei de viata a bateriei noului MacBook Air 13 inch este datorata in mod sigur cipului Intel Haswell.
Pentru a realiza aceasta recenzie am utilizat modelul de baza al MacBook Air 13 inch. Specificatiile tehnice sunt: un procesor Intel i5 cu doua nuclee, 4GB de RAM, un SSD de 128 GB si placi grafice Intel HD 5.000. Daca am citi numai specificatiile tehnice, atunci am incadra MacBook-ul in categoria laptopurilor Windows cu un pret de cel mult 2.000 de lei. In realitate vorbim despre un cu totul altul sistem de operare, care in majoritatea cazurilor nu va avea nevoie de mai mult. Trebuie sa retinem ca MacBook Air a fost creat pentru a fi un laptop destinat domeniilor de afaceri si educationale, si pentru utilizarea de zi cu zi (adica pentru a naviga pe internet, citi casuta de e-mail, vizualiza filme, si pentru a folosi cateva aplicatii de productivitate).
Chiar daca hartia cu specificatii tehnice ne dezamageste, in viata de zi cu zi performantele MacBook Air sunt remarcabile. SSD-ul computerului este PCIe, ceea ce inseamna ca nu vei intampina prea des incetiniri ale SATA, deci, pe scurt, vei beneficia de un spor de performanta. In comparatie cu generatia anterioara a MacBook Air, noua stocare flash este cu 45% mai rapida si cu pana la de noua ori mai rapida decat o unitate hard disc traditionala de 5400-rpm. Ce inseamna asta? Ecranul se va aprinde cat ai clipi (la fel de rapid precum un iPad sau iPhone), iar computerul se va porni in cateva secunde si va fi capabil sa deschida de indata orice fel de aplicatie. Utilizand benchmark-ul Blackmagic Design Speed Test, MacBook Air-ul pe care l-am testat a inregistrat viteze de scriere de peste 300MB/s si de citire de peste 700MB/s. Absolut remarcabile aceste viteze, precum si progresul inregistrat fata de generatia anterioare.
MacBook Air a obtinut scorul 6.081 in aplicatia GeekBench, nu cu foarte mult mai mult decat modelul anterior. In testul Cinebench a inregistrat 18,14 cadre pe secunda pe OpenGL si un scor CPU 223 cb. La final, in benchmark-ul UniGine Heaven, care este un simulator de gaming, MacBook Air a inregistrat 4.0 cadre pe secunda, iar in UniGine Valley 4,2 cadre pe secunda, depasind mult generatia anterioara si chiar precedentul model de MacBook Pro cu ecran Retina.
MacBook Air poate surclasa cu usurinta multe laptopuri de top de pe piata. Laptopul raspunde incredibil de rapid la orice sarcina, derularea chiar si pe site-urile web incarcate cu imagini si continut facandu-se lin si uniform. Intre MacBook Air si iMac-ul pe care il detin nu exista termen de comparatie in ceea ce priveste performantele, iar principalul dezavantaj al desktopului este discul hard si, poate, procesorul de generatie anterioara. Pentru atingerea rezultatelor absolut remarcabile contribuie nu doar procesorul Intel Haswell, ci si placile grafice Intel HD 5000, care sunt cu pana la 40% mai rapide decat cele de generatie anterioara.
Practic, pe MacBook Air nu vei avea prea mari probleme in a edita video folosind Final Cut Pro X (mai ales daca folosesti un ecran extern) si nici foto folosind Photoshop. Consider ca modelul de baza este absolut suficient pentru majoritatea utilizatorilor. Ceea ce totusi ma dezamageste atat la modelul de baza, cat si la cel de top (sunt numai doua modele in cazul fiecarei versiuni) este spatiul de stocare extrem de restrans. In era in care iPad are o memorie de 128 GB, MacBook Air 13 inch ofera exact aceeasi stocare, dar pentru un desktop este insuficienta. Modelul de 256 GB este cu aproximativ 1.000 de lei mai scump, si tot nu ofera stocarea necesara. Consider ca minim 512 GB stocare flash ar fi trebuit sa aiba standard MacBook Air (sau macar modelul de top). Apple ne ofera posibilitatea de a configura MacBook-ul la 512 GB stocare, dar pretul pe care il vom plati suplimentar ne va face sa alegem cu siguranta un MacBook Pro cu ecran Retina. Chiar daca nu am simtit nevoia de mai multa memorie, s-ar putea, in cazul in care folosesti aplicatii complexe sau jocuri sa ai nevoie de 8GB de RAM.
Atentie, toate configurarile trebuiesc facute inainte de a-ti achizitiona MacBook-ul Air, intrucat ulterior este imposibil sa mai faci upgrade vreunei componente interne.
Wi-Fi ultrarapid
Noul MacBook Air include si noua generatie de conectivitate wireless gratie cipului Qualcom 802.11ac. Tehnologia ofera viteze de descarcare de pana la 1,3 Gbps si o performanta generala mai stabila. Din moment ce MacBook Air nu ofera port ethernet (Apple vinde accesoriu separat), Wi-Fi va fi pentru cei mai multi modul de conectare la internet. Din pacate nu am putut testa vitezele maxime ale cipului Wi-Fi, desi am un abonament Gigabite. Limitarea este desigur a statiei de baza AirPort Extreme pe care o utilizez si care este de generatie anterioara. Apple ofera in acest moment la vanzare doua modele de routere 802.11ac, AirPort Extreme si Time Capsule, preturile incepand de la 1.000 de lei.
Concluzii
MacBook Air nu este cu certitudine inlocuitorul unui desktop (consider ca niciun laptop nu poate inlocui un desktop). MacBook Air nu este nici macar cel mai recomandat laptop Apple pentru editorii foto sau video. Si, cu certitudine, MacBook Air nu este un laptop pentru gameri (Apple nu face computere pentru jocuri, pentru simplul fapt ca exista console). Un MacBook Air va fi preferat mereu de utilizatorii care au nevoie de portabilitate, performanta si autonomie buna. MacBook Air este laptopul ideal in domeniul afacerilor, educational si pentru uzul de zi cu zi. Daca sunteti in cautarea performantei, atunci MacBook Pro este alegerea potrivita, modelul cu ecran Retina de 15 inch fiind perfect pentru cei care au nevoie de activitati mai complexe.
De ce MacBook? Inca exista multa lume care priveste cu reticenta Mac-urile si OS X. Nu, OS X nu mai este sistemul de operare care sa aiba aplicatii optimizate cat sa le poti numara pe degete. Un MacBook este singurul computer din lume care poate rula in acelasi timp, fara probleme, Windows, OS X si Linux. Ca sa fiu sincer, inca din prima zi de cand mi-am achizitionat Mac (si a trecut ceva timp de atunci) nu am mai simtit nevoia Windows, chiar dimpotriva. Pe Mac nu ai grija virusilor, ai aplicatiile grozave de pe iOS si parte de tehnologii avansate si actualizari majore gratuite in fiecare an. Si asta nu e tot. Nu, Mac-ul nu va putea rula toate programele pentru Windows, dar tot mai multi dezvoltatori isi optimizeaza titlurile pentru OS X, deoarece numarul utilizatorilor este in crestere.
MacBook Air 2013 vine, in acest moment, cu OS X 10.9.x Mavericks preinstalat, o versiune care ofera in primul rand tehnologii avansate pentru scaderea consumului de energie, ofera iBooks si Harti, noi versiuni ale Safari (care a ajuns sa fie chiar mai rapid decat Google Chrome) si Calendar, noi functii pentru iCloud, Finder tabs, taguri, suport pentru extinderea desktopului si nu numai.
Pretul MacBook Air a fost redus in cazul modelului de 13 inch. In Romania un MacBook Air 11 inch are un pret de pornire de aproape 5.000 de lei si depaseste 6.300 de lei in cazul modelului de top cu ecran de 13 inch. Modelul pe care vi l-am prezentat costa in jur de 5.400 lei. Nu dau pretul exact, deoarece difera de la magazin la magazin si de la o promotie la alta. Oricum, va voi lasa mai jos cateva linkuri catre o serie de magazine care comercializeaza MacBook Air in tara noastra: [vc_button title=”eMAG” target=”_self” color=”red” size=”size_small” href=”http://profitshare.ro/l/551872″], [vc_button title=”Altex” target=”_self” color=”yellow” size=”size_small” href=”http://ads.tradeads.eu/Link/Click?adsx=QRC9OmLNAIw5miC/jSloYQ==&rd=http%3a%2f%2fwww.altex.ro%2fcatalogsearch%2fresult%2f%3fq%3dmacbook%2bair%26cat%3d”], [vc_button title=”Flanco” target=”_self” color=”default” size=”size_small” href=”http://www.flanco.ro/computere-periferice/laptop-ultrabook/laptop-notebook.html?brand=Apple”], [vc_button title=”iStyle” target=”_self” color=”default” size=”size_small” href=”http://www.istyle.eu/ro/mac/macbook-air.html”], [vc_button title=”Noumax” target=”_self” color=”default” size=”size_small” href=”http://www.noumax.ro/macbookair”].
- Autonomia bateriei excelenta
- Portabiltate excelenta
- Cea mai buna tastatura si trackpad
- Mai accesibil decat oricand
- Numai 128 GB in configuratia de baza
- Lipsa ecranului Retina
- Imposibilitatea de a schimba componentele hardware
Galerie de imagini
Trebuie sa recunosc ca aceasta recenzie a venit poate cam tarziu fata de data lansarii acestui model de MacBook Air. Totusi, pana la disponibilitatea pe piata din tara noastra a viitorului model de MacBook Air ne mai despart mai bine de 4 luni (in conditiile in care Apple va prezenta acest produs in cadrul WWDC 2014), iar daca nu sunteti interesati de un ecran mai bun – nu se stie daca viitorul model va avea ecran Retina, un eventual design nou si performante hardware ceva mai bune, atunci merita sa va achizitionati acest model, mai ales ca in perioada urmatoare va face obiectul unor promotii.
Daca doriti mai multe detalii despre MacBook Air 2013 cu ecran de 13 inch, pe care nu le-am mentionat in aceasta recenzie, atunci va rog sa lasati un comentariu mai jos in acest articol.
Iti multumesc mult pentru promptitudinea raspunsului! Indraznesc totusi sa te mai deranjez cu o intrebare. Este normal sa se incalzeasca atunci cand il incarc si atunci cand downloadez? Se incalzeste moderat, insa se incalzeste, mai ales cand il incarc si downloadez in acelasi timp. Referitor la “speed test”, indicele rezultante ar fi urmatoarele: Download : 36,77 MB/S; PING: 3 ms; Upload: 44,41 MB/S. Furnizorul de internet este RDS. Multumesc mult!
Nu e niciun deranj ☺ Da, este perfect normal să se încălzească atunci când este solicitat – mai ales dacă îl încarci și folosești în același timp (inclusiv pentru a descărca, conținut sau pentru alte sarcini care îi solicită procesorul și/sau placa grafică). Referitor la vitezele de descărcare și încărcare, ele pot fi mai mici sau mai mari, în funcție de numărul dispozitivelor care accesează rețeaua, de furnizor și de pachetul pentru care ai optat.
Salut! Mi-am achizitionat acest macbook de o saptamana de la iStyle, din Bucuresti. Inainte de acest laptop, am avut un Asus N53 pe care l-am tinut vreo 5 ani, singura imbunatatire pe care i-am facut-o in acest timp fiind inlocuirea HDD-ul traditional cu un SSD. In fine, intrebarea mea e leagata de autonomia bateriei. Folosesc o aplicatie care se numeste Battery Monitor, luata de APP STORE si as vrea sa te intreb ce setari ar trebui sa fac pentru a avea o autonomie cat mai mare. Ca sa intelegi mai bine, pe mine m-a tinut bateria, aproximativ 8-9-10 ore in conditii de exploatare normala, cum ar fi Pages (60%), Navigare pe internet: facebook, youtube, mail. Nu am monitorizat exact ce pauze am luat si care au fost timpii efectivi in care laptopul s-a “odihnit”, insa personal n-am ajuns la performanta cu care se lauda producatorul, de 12 ore autonomie. Exista riscul sa fi calculat gresit, maine fiind sambata si avand mai mult timp urmeaza sa fac o verificare concreta. De asemenea, cum recomanzi sa fie exploatarea bateriei, pentru o “viata” mai indelungata a acesteia? E gresit daca-l tin in priza conectat in 80% din timp? Un alt lucru pe care l-am observat si mi s-a parut putin ciudat, e viteza de download. Cu celalalt laptop, de la acelasi provider de internet si prin acelasi router, downloadam cu utorrent cu aproximativ 6-7 mb/s. Cu macbook-ul downloadul maxim e de 5 mb/s. Daca poti si ai timp, da-mi te rog o parere la cele mentionate mai sus. Multumesc si mult succes in continuare!
O autonomie de 10 ore (utilizare) moderată este normală; în general, cele 12 ore sau mai mult sunt atinse fără prea multă navigare pe Internet (cu atât mai puțin urmărire de video online). Nu îți recomand (nici Apple nu recomandă) să îl ții la încărcat decât atât timp cât este nevoie – în cazul în care îl ții mereu, atunci bateria va fi afectată. Eu unul îmi pun MacBook-ul la încărcat peste noapte și îl deconectez de dimineață – cel puțin o dată pe lună este recomandat să îl lași să se descarce complet.
Pentru o autonomie mai bună, ar fi indicat să folosești valorile implicite în Economizor (Preferințe Sistem>Economizor>Restaurează valori implicite) și să eviți să îl ții în adormire cu aplicații care consumă energie (inclusiv unele navigatoare, cum ar fi Chrome).
În ceea ce privește viteză de descărcare, ea poate varia și în funcție de serverele de pe care se descarcă, conținutul. Eu îți recomand să faci un test de viteză folosind http://www.speedtest.net/?noflash=1 .
În fine, legat de baterie, aș dori să îți mai recomand să nu fi foarte stresat în legătură cu autonomia ei (așa am fost și eu la început, dar apoi am decis să-mi dezactivez până și afișarea procentajului din bara de stare). Este normal ca ea să fluctueze în funcție de cum folosești laptopul, iar conexiunile la Internet să o afecteze mai mult. Oricum, dacă îl încarci numai când trebuie (când este aproape descărcat), te vei bucura de o durată de viață a bateriei de până la 1.000 de cicluri de încărcare completă (maximul pentru modelul tău) – capacitatea ei va scădea însă la 80 de procente după vreo 500 de cicluri de încărcare.
Da, orice Mac poate fi conectat la imprimantă prin USB (există chiar și adaptoare pentru imprimantele cu, conector paralel) sau wireless (AirPrint). În general, majoritatea imprimantelor moderne sunt compatibile cu Mac-urile, producătorii oferind drivere și pentru OS X sau diferite soluții de folosire a modelelor pentru care nu există un driver specific. În ceea ce privește imprimantele ce acceptă conexiuni wireless, ele trebuie să accepte sistemul AirPrint. Poți căuta pe Internet modelul de imprimantă pe care îl folosești și vedea dacă are drivere pentru OS X și, eventual, dacă permite imprimarea wireless.
În ceea ce privește partea wireless, da, un Mac se poate conecta la orice rețea Wi-Fi 802.11 (a, b, ac, etc.). În fine, majoritatea stikurilor sunt compatibile cu OS X sau pot fi formatate direct de pe Mac pentru a funcționa pe OS X.
buna…pot sa mi conectez acest tip de calculator la orice fel de imprimanta?il pot conecta la orice fel de wireless?pot folosi stick ul cu acest calculator?multumesc !!!
Are ceva in care se pot edita/scrie documente? Gen PowerPoint sau celelalte aplicatii pe Windows?
Da, toate aplicațiile suitei Microsoft Office (inclusiv PowerPoint, Word și Excel) sunt disponibile și în variante pentru Mac. Apple oferă gratuit alternative pentru ele adresate posesorilor de Mac-uri noi (acestea sunt aplicațiile din suita iWork: Keynote, Pages și Numbers). De asemenea, pe Mac sunt multe alte aplicații disponibile și pe Windows pe care le poți descărca fie de pe App Store, fie de pe web,
exista vreo aplocatie de dictare in limba romana care sa ruleza pe macbook air? ceva similiar cu dragon dictate dar care ruleaza doar pe iphone si ipad?
Cum pot sa vad filme la tv cu sonor ?
Imi transfera doar imaginea fara sonor.
De pe Mac 13.
Am luat adaptor de hdmi.
merci.
rog pe mail..
***@gmail.com
Din ce an este Mac-ul tau? Nu toate modelele sunt compatibile cu iesirea audio prin MiniDisplay Port.