Browser-ul Safari implineste 10 ani

0
1229

Logo Safari Mac

Astazi se implinesc 10 ani de cand Steve Jobs a lansat, in cadrul unei conferinte, un browser cu totul nou, dezvoltat de compania Apple, a carei denumire este Safari. Acest browser a devenit extrem de popular mai ales dupa ce compania din Cupertino a lansat iPhone-ul si mai apoi iPad-ul care il au ca si browser pre-instalat, iar numarul tot mai mare de posesori ai acestor device-uri l-au facut sa devina cel mai utilizat browser pentru terminalele mobile. Safari a devenit, in tot acest timp, un nume care te duce automat cu gandul la compania Apple, la produsele sale si chiar daca versiunea pentru computer a Safari nu este cea mai rapida, utilizatorii o prefera pentru buna sincronizare cu device-urile lor datorata iCloud, dar si pentru unele functii cu care vine exclusiv, cum ar fi Reader. La inceput, Apple a lansat chiar si o versiune pentru PC a Safari, pe care a sustinut-o destul de mult timp, dar incepand de anul trecut, datorita slabei popularitati a acesteia, compania americana a incetat sa mai sustina Safari in aceasta versiune, concentrandu-si atentia doar pe versiunea pentru Mac si iOS care functioneaza foarte bine si care este actualizata in mod constant.

Browser-ul Safari a fost un secret bine pazit in interiorul companiei, dezvoltarea acestuia incepand la sfarsitul anilor ’90. La inceput noul browser avea sa fie deghizat intr-o versiune a Internet Explorer pentru Mac, iar mai apoi intr-una a Firefox si folosea identificatorii altor browsere pentru ca nimeni sa nu stie ce avea sa apara pe piata. Tot inainte de a fi lansat pe piata, Safari a avut diverse denumiri, pe care cei de la Apple le-au testat, printre care si denumirea „Alexander” care a venit odata cu primele versiuni beta ale browser-ului, dar care a fost modificata ulterior in Safari. Browser-ul companiei Apple a aparut prima data pe un terminal mobil in anul 2007, odata cu lansarea primei generatii de iPhone.

Safari a devenit unul dintre cele mai importante web browsere din lume, popularitatea, dar si performantele sale cresc an de an, Apple incercand sa faca versiunea pentru Mac a acestuia un competitor serios pentru Google Chrome sau Mozilla Firefox, in timp ce Safari pentru iOS ramane cel mai important browser pentru terminalele mobile. Ramane de vazut, insa, cum va arata in viitor Safari, ce noutati ii vor mai fi adaugate si cat de performant va fii.

 

- Reclamă -