Într-un moment destul de neașteptat, Apple a introdus marți după-amiază generația 2023 de MacBook Pro. Noile MacBook-uri cu afișaje de 14 inch și 16 inch păstrează elementele de design ale modelelor din 2021, dar vin cu mai multe îmbunătățiri „sub capotă”, unde vom găsi, în funcție de configurație, chipset-uri M2 Pro sau M2 Max, până la 96 GB de RAM, un port HDMI 2.1 care suportă o rezoluție de până la 8K pe monitoarele externe, Wi-Fi 6E și multe altele.
Poate cel mai important upgrade făcut de către Apple în noile modele de MacBook Pro este la nivelul chipset-urilor, despre care gigantul californian ne vorbește chiar într-un comunicat de presă dedicat. Chipset-ul de „bază” al gamei actuale este M2 Pro, care vine cu un CPU pe 10 sau pe 12 nuclee, oferind performanțe îmbunătățite cu până la 20% față de M1 Pro. GPU-ul acestui chipset este cu până la 19 nuclee și furnizează performanțe grafice cu până la 30% mai bune decât chipset-ul echivalent de pe modelul anterior, în timp ce Neural Engine este cu 40% mai rapid.
Cel mai puternic cip de pe MacBook Pro 2023 este M2 Max, care include un CPU pe 12 nuclee îmbunătățit, ce oferă până la opt nuclee de înaltă performanță și patru nuclee de înaltă eficiență, precum și un GPU cu până la 38 de nuclee. Astfel, un MacBook Pro echipat cu M2 Max va fi mai rapid cu până la 20% decât un model similar echipat cu M1 Max, iar față de un MacBook Pro cu procesor Intel va fi cu până la de 6 ori mai rapid.
Important de specificat este faptul că, în ceea ce privește autonomia bateriei, MacBook Pro 2023 vine cu o autonomie mai mare cu o oră decât modelele precedente, astfel că un MacBook Pro de 14 inchi va avea acum o autonomie de aproximativ 18 ore, în timp ce unul de 16 inchi va avea o autonomie de până la 22 de ore, aceasta fiind cea mai mare autonomie avută vreodată de un MacBook.
Ambele modele de MacBook Pro vor putea fi configurate cu o memorie unificată de 96 de GB, însă doar dacă sunt mai întâi configurate cu M2 Max. Prin comparație, modelele precedente acceptau până la 64 GB de RAM. Lățimea de bandă este nemodificată, fiind de până la 200 GB/s pentru modelele cu M2 Pro sau de până la 400 GB/s pentru cele cu M2 Max.
Iar dacă la capitolul stocare nu remarcăm noutăți, ambele modele putând fi în continuare configurate cu până la 8 TB de stocare, la nivel de conectivitate noile MacBook Pro se laudă cu compatibilitate pentru Wi-Fi 6E, care oferă conectivitate wireless mai rapidă și o latență mai scăzută în banda de 6GHz.
Criticat în urmă cu un an și jumătate pe modelele lansate atunci, portul HDMI al noilor MacBook Pro a primit o îmbunătățire semnificativă. Acesta este HDMI 2.1 pe ambele modele, ceea ce înseamnă că utilizatorii vor putea obține o rezoluție maximă 8K pe un monitor extern, la 60Hz sau o rezoluție 4K, la 240Hz.
În rest, noile modele de MacBook Pro rămân neschimbate față de cele introduse la finele anului 2021, având în continuare afișaje Liquid Retina XDR cu „breton”, trei porturi Thunderbolt 4, slot pentru carduri SD, un jack pentru căști, MagSafe 3 pentru încărcare (care, acum, la modelul gri stelar va veni în culoarea carcasei laptopului), o cameră FaceTime HD 1080p și un sistem de sunet cu 6 boxe.
MacBook Pro 2023 sunt deja disponibile la precomandă în mai multe țări, urmând a se lansa marțea viitoare, pe 24 ianuarie. Prețul de pornire al modelului de 14 inchi este de 2.399€, în timp ce prețul de pornire al modelului de 16 inchi este de 2.999€.