apple watch cellular romania

Actualizare 6 decembrie 2019, ora 10:00: Apple Watch Series 3 și Apple Watch Series 5 GPS + Cellular sunt disponibile la precomandă în România la Orange și mai mulți retaileri. Mai multe detalii și prețurile aici.


Au trecut mai bine de doi ani de când Apple Watch este disponibil și cu conectivitate celulară, iar Romania este la numai câteva zile distanță de momentul în care Apple Watch GPS + Cellular va fi disponibil și va putea fi folosit la capacitate maximă.

În postările de pe Facebook și Twitter de la finele acestei săptămâni, Orange România își anunță clienții că Apple Watch Series 5 GPS + Cellular va fi disponibil pentru precomandă din 6 decembrie. Acest model este diferit de modelul GPS de Apple Watch Series 5 pe care operatorul de telefonie mobilă îl comercializează în România de aproximativ două luni prin faptul că oferă conectivitate celulară. Or, da, până la jumătatea lunii decembrie (cel mai probabil, o dată oficială nu a fost comunicată încă), modelele de Apple Watch Series 5 cu conectivitate celulară vor putea fi folosite și în România independent de dispozitivele iPhone la care sunt conectate.

Concluzia de mai sus nu rezultă numai din faptul că Apple nu ar permite comercializarea de către un magazin autorizat a unui produs care nu este destinat pieței respective (iar Apple Watch cu conectivitate celulară nu a fost până acum), ci și din faptul că însăși Orange România a anunțat că noul ceas va avea acces la eSIM și Number Share. Cele două tehnologii sunt necesare pentru ca Apple Watch GPS + Cellular să poată accesa o rețea celulară de date independent de iPhone, întrucât acesta nu vine cu suport pentru o cartelă SIM fizică.

Despre eSIM sau embeded SIM (/SIM integrat) – tehnologia prin intermediul căreia utilizatorii de telefoane compatibile se pot conecta la rețele de telefonie mobilă fără a mai fi nevoiți să folosească o cartelă SIM fizică – știm că este disponibilă în România încă din primăvară și poate fi folosită pe iPhone Xs (Max) / XR (și modelele ulterioare) de către clienții abonați ai Orange care nu doresc să folosească un SIM fizic sau care doresc să folosească două numere de telefon în concomitent, pe același iPhone.

Number Share, pe de altă parte, este o tehnologie care permite folosirea aceluiași număr de telefon pe smartphone și pe ceasul inteligent. Orange a lansat serviciul Number Share abia luna aceasta, împreună cu un ceas de la Samsung, iar în curând va extinde disponibilitatea lui și la Apple Watch și iPhone, permițând utilizatorilor să efectueze și să primească apeluri, precum și să trimită / primească SMS atât pe iPhone, cât și pe Apple Watch, chiar dacă acesta din urmă nu este conectat la iPhone și nici chiar la Wi-Fi. Ori, datorită acestui serviciu, atunci când vei efectua un apel telefonic ori vei trimite un SMS de pe ceas, destinatarului îi va fi afișat numărul tău de telefon principal, indiferent dacă telefonul este sau nu în apropriere. Un aspect important referitor la Number Share este că, spre deosebire de eSIM, Orange va permite clienților să testeze acest serviciu gratuit, timp de 3 luni, după care îi va taxa 2€ / lună pentru fiecare ceas asociat. Mai mult decât atât, serviciul Number Share este disponibil la Orange numai pentru clienții persoane fizice, care au abonament.

Așadar, începând cu luna decembrie, Apple Watch Series 5 GPS + Cellular nu doar că va fi comercializat în România de către Orange (și alți retaileri autorizați, iStyle anunțând, de asemenea, că acest model de ceas va fi disponibil la precomandă în oferta proprie), dar va putea fi folosit la capacitate maximă, permițând efectuarea de apeluri, trimiterea de mesaje, recepționarea notificărilor, difuzarea în flux pe Apple Music și nu numai, chiar și atunci când nu este conectat la iPhone.

Acum, cei care posedă un Apple Watch Series 3 / 4 / 5 GPS + Cellular importat (sau achiziționat din România, dar pe căi neoficiale) se vor întreba dacă vor putea folosi conectivitatea celulară a ceasurilor lor, atât timp cât îndeplinesc condițiile impuse de către Orange. Ei bine, un răspuns oficial la această întrebare nu avem până la această oră, însă presupunem că toate modelele A2156 / A2157 (Series 5), A2007/A2008 (Series 4) și A1889 / A1891 (Series 3) vor funcționa și la noi întrucât au benzile LTE folosite în țara noastră. Vorbim despre modele comercializate în majoritatea țărilor în care Apple Watch cu conectivitate celulară este disponibil (exceptând SUA, Canada, Mexic, Puerto Rico și China). Desigur, atunci când vom avea un răspuns oficial, vom actualiza acest articol.

- Reclamă -