Apple Watch GPS + Cellular va putea fi folosit și în Romania în curând

- Publicitate -

Actualizare 6 decembrie 2019, ora 10:00: Apple Watch Series 3 și Apple Watch Series 5 GPS + Cellular sunt disponibile la precomandă în România la Orange și mai mulți retaileri. Mai multe detalii și prețurile aici.


Au trecut mai bine de doi ani de când Apple Watch este disponibil și cu conectivitate celulară, iar Romania este la numai câteva zile distanță de momentul în care Apple Watch GPS + Cellular va fi disponibil și va putea fi folosit la capacitate maximă.

În postările de pe Facebook și Twitter de la finele acestei săptămâni, Orange România își anunță clienții că Apple Watch Series 5 GPS + Cellular va fi disponibil pentru precomandă din 6 decembrie. Acest model este diferit de modelul GPS de Apple Watch Series 5 pe care operatorul de telefonie mobilă îl comercializează în România de aproximativ două luni prin faptul că oferă conectivitate celulară. Or, da, până la jumătatea lunii decembrie (cel mai probabil, o dată oficială nu a fost comunicată încă), modelele de Apple Watch Series 5 cu conectivitate celulară vor putea fi folosite și în România independent de dispozitivele iPhone la care sunt conectate.

Concluzia de mai sus nu rezultă numai din faptul că Apple nu ar permite comercializarea de către un magazin autorizat a unui produs care nu este destinat pieței respective (iar Apple Watch cu conectivitate celulară nu a fost până acum), ci și din faptul că însăși Orange România a anunțat că noul ceas va avea acces la eSIM și Number Share. Cele două tehnologii sunt necesare pentru ca Apple Watch GPS + Cellular să poată accesa o rețea celulară de date independent de iPhone, întrucât acesta nu vine cu suport pentru o cartelă SIM fizică.

Despre eSIM sau embeded SIM (/SIM integrat) – tehnologia prin intermediul căreia utilizatorii de telefoane compatibile se pot conecta la rețele de telefonie mobilă fără a mai fi nevoiți să folosească o cartelă SIM fizică – știm că este disponibilă în România încă din primăvară și poate fi folosită pe iPhone Xs (Max) / XR (și modelele ulterioare) de către clienții abonați ai Orange care nu doresc să folosească un SIM fizic sau care doresc să folosească două numere de telefon în concomitent, pe același iPhone.

Number Share, pe de altă parte, este o tehnologie care permite folosirea aceluiași număr de telefon pe smartphone și pe ceasul inteligent. Orange a lansat serviciul Number Share abia luna aceasta, împreună cu un ceas de la Samsung, iar în curând va extinde disponibilitatea lui și la Apple Watch și iPhone, permițând utilizatorilor să efectueze și să primească apeluri, precum și să trimită / primească SMS atât pe iPhone, cât și pe Apple Watch, chiar dacă acesta din urmă nu este conectat la iPhone și nici chiar la Wi-Fi. Ori, datorită acestui serviciu, atunci când vei efectua un apel telefonic ori vei trimite un SMS de pe ceas, destinatarului îi va fi afișat numărul tău de telefon principal, indiferent dacă telefonul este sau nu în apropriere. Un aspect important referitor la Number Share este că, spre deosebire de eSIM, Orange va permite clienților să testeze acest serviciu gratuit, timp de 3 luni, după care îi va taxa 2€ / lună pentru fiecare ceas asociat. Mai mult decât atât, serviciul Number Share este disponibil la Orange numai pentru clienții persoane fizice, care au abonament.

Așadar, începând cu luna decembrie, Apple Watch Series 5 GPS + Cellular nu doar că va fi comercializat în România de către Orange (și alți retaileri autorizați, iStyle anunțând, de asemenea, că acest model de ceas va fi disponibil la precomandă în oferta proprie), dar va putea fi folosit la capacitate maximă, permițând efectuarea de apeluri, trimiterea de mesaje, recepționarea notificărilor, difuzarea în flux pe Apple Music și nu numai, chiar și atunci când nu este conectat la iPhone.

Acum, cei care posedă un Apple Watch Series 3 / 4 / 5 GPS + Cellular importat (sau achiziționat din România, dar pe căi neoficiale) se vor întreba dacă vor putea folosi conectivitatea celulară a ceasurilor lor, atât timp cât îndeplinesc condițiile impuse de către Orange. Ei bine, un răspuns oficial la această întrebare nu avem până la această oră, însă presupunem că toate modelele A2156 / A2157 (Series 5), A2007/A2008 (Series 4) și A1889 / A1891 (Series 3) vor funcționa și la noi întrucât au benzile LTE folosite în țara noastră. Vorbim despre modele comercializate în majoritatea țărilor în care Apple Watch cu conectivitate celulară este disponibil (exceptând SUA, Canada, Mexic, Puerto Rico și China). Desigur, atunci când vom avea un răspuns oficial, vom actualiza acest articol.

Actualizare: Conform Apple, într-adevăr, cu rețeaua Orange sunt compatibile modelele de Apple Watch mai sus amintite, respectiv A2156 / A2157 (Series 5), A2007/A2008 (Series 4) și A1889 / A1891 (Series 3). De fapt, acestea sunt și cele comercializate la noi în țară atât de către operatorul de telefonie mobilă, cât și de retailerii autorizați Apple.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

6 COMENTARII

  1. Va implementa si Vodafone serviciul de Number share? de ESim stiu ca l-au bagat de curand.
    Ok dpdv al conexiunii la retea (sms uri si telefoane), dar se va asigura si conexiunea la internet? spre exemplu aplicatii precum apple music sau whatsapp (sau cele echivalente cu whatsapp) vor functiona pe Apple Watch Cellular fara conexiune la Iphone? Spotify stiu ca nu functioneaza, sau mai bine zis nu accepta streaming muzical daca nu e conectat la iphone.
    Multumesc

    • Deocamdată nu au anunțat nimic în acest sens. De fapt, ei, spre deosebire de Orange, nici măcar nu comercializează Apple Watch (Orange comercializa Apple Watch, modelul fără conexiune celulară, încă dinainte de a lansa Number Share). Desigur, dacă o vor face, modelele de Apple Watch GPS + Cellular vor putea fi folosite atât pentru apelare / SMS, cât și pentru accesarea serviciilor ori a aplicațiilor care depind de o conexiune la Internet, chiar dacă nu sunt conectate la iPhone / Wi-Fi. Aplicațiile care depind de conectarea la iPhone au fost proiectate astfel; nu este vina operatorului că nu pot fi accesate.

  2. “Vorbim despre modele comercializate în majoritatea țărilor în care Apple Watch cu conectivitate celulară este disponibil (exceptând SUA, Canada, Mexic, Puerto Rico și China)” De ce spui sa excludem SUA? Chiar ma gandeam sa rog pe cineva sa imi aduca de acolo dar nu stiam daca va fi functional si in Romania…la inceput se zicea ca trebuie achizitionat din tara unde va fi folosit pentru ca sunt optimizate pentru retelele de acolo…

  3. Buna seara ,
    Aveți cumva idee cărui motiv i se datorează faptul că serviciul Number Share se adresează doar persoanelor fizice? Nicăieri nu mai exista aceasta limitare doar la persoanele fizice. Ca să nu mai spun că nici dpdv economic nu mi se pare inspirat dat fiind faptul că in general potențialii clienți de Apple watch sunt oameni cu disponibilități financiare destul de mari din care cea mai mare parte au abonamentele la Orange pe persoană juridică. Nemaivorbind că este vorba de o discriminare fata de clienții legați de contracte deja existente pe persoană juridică și care în acest fel sunt privați de posibilitatea de a se folosi de acest serviciu , oricum întârziat 3 ani in Romania.

    • Din păcate, operatorul nu oferă clarificări cu privire la decizia de a oferi, cel puțin pentru o perioadă, Number Share numai clienților persoane fizice posesori de abonamente (excluzându-i totodată și pe cei care au cartele preplătite). Nu am idee de ce au luat această decizie și nici nu consider că este o idee prea inspirată, negăsind vreo logică în decizia de a limita accesul la persoanele fizice, în condițiile în care oricum vorbim despre un serviciu oferit cu titlu oneros (spre deosebire de eSIM, care este gratuit și oferit pentru toate tipurile de abonamente). Or, și dacă ar fi existat considerente / temeri din punct de vedere economic, consider că acestea puteau fi adresate, spre exemplu, printr-o taxare a clienților PJ cu un tarif mai mare și cu sancțiuni mai stricte la eventuale încălcări contractuale de către aceștia (presupunând că ei ar putea folosi acest serviciu în mod abuziv pentru anumite scopuri, fapt ce ar aduce eventuale prejudicii operatorului).

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

Cum sa reporniti sau sa resetati un iPhone, iPad sau iPod touch – Tutorial

Chiar daca iOS este un sistem de operare foarte stabil ce, spre deosebire de sistemele de operare...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.