Încă de la conferința de prezentare a iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone XR și Apple Watch Series 4, Apple a făcut un anunț important pentru utilizatorii de iOS. Știind că foarte mulți dintre cei care posedă un iPhone, iPad sau iPod touch ard de nerăbdare să facă actualizarea la iOS 12, compania americană a dezvăluit că lansarea noii versiuni majore a sistemului de operare va avea loc pe data de 17 septembrie.

Momentul lansării nu a fost (ca de obicei) comunicat de către Apple, însă bazându-ne pe istoria ultimilor ani, și pe ultimele actualizări primite de iOS, putem să spunem cu o oarecare certitudine că iOS 12 va putea fi descărcat luni, 17 septembrie, undeva în intervalul orar 19:45-20:10. Asta înseamnă că dacă ai așteptat o vară întreagă să poți instala versiunea finală a iOS 12 pe dispozitivul iPhone, iPad și / sau iPod pe care il deții, atunci trebuie ca până la momentul lansării să fii foarte bine pregătit.

Buna pregătire nu constă doar în cunoașterea din prealabil a procesului de actualizare la noua versiune de iOS, ci și, mai ales, în cunoașterea eventualelor probleme ce ar putea apărea după actualizare și luarea unor măsuri de precauție. Drept urmare, în acest articol vă vom prezenta câteva dintre aspectele de care trebuie să țineți cont înainte de a face actualizarea la iOS 12.

Pregatire iPhone, iPad și iPod touch pentru actualizarea la iOS 12

Înainte de a începe

Verifică dacă dispozitivul tău este compatibil cu iOS 12

După cum am aflat încă din vară, iOS 12 este una dintre versiunile de iOS „generoase” atunci când vine vorba despre compatibilitatea cu iPhone-urile și iPad-urile mai vechi. Conform companiei Apple, chiar și modelele de iPhone și iPad vechi de 5 ani (iPhone 5s, iPad Air și iPad mini 2) sunt compatibile cu cea mai recentă versiune de iOS și vor continua să primească actualizări în anul ce urmează. Implicit, aceasta înseamnă că orice model mai nou de iPhone ai avea, acesta va putea fi actualizat fără probleme la iOS 12.

  • iPhone: iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X.
  • iPad: iPad generația a 5-a, iPad generația a 6-a, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro (9,7 inchi, 10,5 inchi și 12,5 inchi – toate modelele)
  • iPod touch: iPod touch generația a 6-a.

Notă: Noile iPhone Xs, iPhone Xs Max și iPhone XR vor veni cu iOS 12 preinstalat.

Așadar, dacă ai unul dintre dispozitivele menționate mai sus, indiferent de model, culoare, versiune, spațiu de stocare, vei putea face actualizarea la iOS 12! Este, însă, bine de știut că nu toate caracteristicile noi ale iOS 12 vor fi și compatibile cu modelele de iPhone, iPad și iPod mai vechi ce pot face actualizarea.

iOS 12 – caracteristici noi și îmbunătățiri pentru dispozitivele mai vechi 

Prezentată la începutul lunii iunie, iOS 12 este o actualizare care aduce schimbări majore în sistemul de operare iOS, compania Apple lucrând din greu pentru a le aduce posesorilor de iPhone, iPad și iPod touch nu doar funcționalități noi, ci și îmbunătățiri semnificative în privința performanțelor dispozitivelor (mai ales în cazul celor de generație anterioară).

La capitolul noutăți, iOS 12 introduce pe iPhone X un set de caractere Animoji complet noi, precum și „Memoji” – niște Animoji pe care utilizatorii le pot crea și modifica după bunul plac, urmând ca mai apoi să le poată utiliza în iMessage și FaceTime. Și pentru că tot veni vorba despre aceste două servicii ale Apple, atât Mesaje, cât și FaceTime au primit în noua versiune de iOS o serie de efecte de cameră amuzante, iar FaceTime va accepta conversații în grup cu până la 32 de persoane (într-o versiune ulterioară a iOS 12).

Siri a fost și ea un punct de interes în iOS 12, astfel că utilizatorii vor primi Scurtături – o caracteristică bazată pe asistentul virtual personal ce le va permite să creeze automatizări personalizate bazate pe aplicații preinstalate sau de la terți. Acestea vor putea fi activate atât prin comenzi vocale adresate lui Siri, cât și din diferite locuri ale sistemului de operare. În plus, aceeași inteligență artificială din iOS i-a permis companiei Apple să introducă în noua versiune a sistemului de operare și Timp pe ecran – o funcționalitate care oferă un set extins de instrumente de monitorizare și gestionare a timpului petrecut pe iPhone și iPad.

Alături de cele mai sus menționate, iOS 12 introduce și câteva opțiuni noi pentru Nu deranjați (acum este mai simplu ca oricând să oprești notificările și alertele, inclusiv pentru atunci când dormi), precum și Notificări în grup – o caracteristică ce face mai simplă găsirea notificărilor în funcție de aplicația care le-a trimis.

Aplicații precum Bursa, iBooks și Reportofon se bucură și ele de noutăți în iOS 12. Astfel, prima are o interfață complet nouă și este disponibilă și pe iPad, cea de-a doua a fost redenumită în Cărți și vine cu o interfață complet modificată, iar cea din urmă este disponibilă și pe iPad și le oferă utilizatorilor posibilitatea de a-și sincroniza înregistrările vocale. În plus, Apple a creat și o aplicație Măsurare care este bazată pe ARKit.

Vorbind despre ARKit, trebuie să menționăm că iOS 12 aduce ce-a de-a doua versiune a acestui SDK, oferind noi posibilități, precum experiențe partajate – o funcție ce permite unui grup de persoane să vadă același mediu de realitate augmentată pe dispozitive separate – și persistență – o caracteristică ce permite salvarea experiențelor AR pentru mai multe sesiuni.

Pentru fiecare caracteristică nouă a iOS 12 există mai multe explicații pe care le puteți găsi în articolul mai sus menționat. Alături de aceste funcționalități noi și importante, pe parcursul perioadei de testare ce s-a întins pe durata a trei luni au mai fost introduse o mulțime de alte caracteristici noi în iOS 12, iar despre acestea am vorbit în diferite articole pe care le veți găsi aici.

Ai un model de iPhone sau iPad mai vechi?

Problema cu actualizările la versiunile majore ale iOS au fost modelele anterioare de iPhone și iPad. În cazul de față: iPhone 5s, iPad mini 2/3 și iPad Air (primul model).

Deși inclusiv în iOS 11.4.1 (care se presupune că este ultima și cea mai bună versiune de iOS 11) toate aceste modele de iPhone și iPad (dar și cele mai noi) au dat semne de oboseală, în iOS 12 lucrurile ar trebui să stea puțin altfel.

Ca să fiu foarte direct, iOS 11 a fost o actualizare proastă din punctul de vedere al performanțelor. Apple a reușit cumva să strice lucrurile bune din iOS 10, astfel că până și iPhone-urile lansate în toamna trecută dădeau semne de „oboseală” și uneori nu se comportau așa cum, pe bună dreptate, ar fi așteptat utilizatorii de la dispozitive pe care au cheltuit peste 3.000 sau chiar 5.000 de lei (cum a fost cazul iPhone X).

Ei bine, am spus puțin mai sus că lucrurile în iOS 12 ar trebui să stea puțin altfel. Și nu vorbim despre vreo înrăutățire a situației din iOS 11. Dimpotrivă. Performanțele dispozitivelor iPhone și iPad (și cu precădere a modelelor de generație anterioară) au reprezentat un punct de interes în ultima actualizare de iOS. Conform Apple, în iOS 12 aplicația Cameră se va deschide cu până la 70% mai rapid pe dispozitivele mai vechi, tastatura va apărea cu până la 50% mai repede, iar tipărirea va fi mai sensibilă. Și, mai mult decât atât, Apple susține că aplicațiile se vor deschide cu până la de două ori mai rapid atunci când sistemele sunt supuse stresului.

Testând iOS 12 pe o gamă variată de modele de iPhone, iPad și chiar pe iPod touch generația a 6-a, vă pot spune că afirmațiile Apple nu sunt niște simple vorbe de marketing. Chiar și din versiunile beta mai recente, iOS 12 a început să se comporte mai bine decât iOS 11.4.1 în utilizarea de zi cu zi. Erorile sunt mai puține, blocările la fel, iar per total sarcinile sunt îndeplinite mult mai prompt, indiferent că vorbim despre iPhone X sau iPod touch generația a 6-a (un dispozitiv care are componente interne de iPhone 6).

Totuși, dacă ai un model mai vechi de iPhone și nu ai făcut încă upgrade nici măcar la iOS 11, ai câteva opțiuni.

  1. Amânarea actualizării: Nu actualiza dispozitivul la iOS 12.0, ci așteaptă până la lansarea iOS 12.0.x sau chiar a iOS 12.1. În aceste actualizări Apple va mai adresa din erorile descoperite pe parcurs și va îmbunătăți și mai mult performanțele inclusiv în cazul dispozitivelor mai vechi.
  2. Actualizarea temporară: Dacă iOS 11.4.1 încă mai este semnat de Apple (cel puțin în prima săptămână de disponibilitate a iOS 12 ar trebui să mai fie), atunci poți încerca să îți actualizezi dispozitivul la iOS 12 doar temporar. Astfel, vei avea ocazia de a încerca această actualizare pe iPhone-ul/iPad-ul tău, iar în cazul în care performanțele și autonomia bateriei sunt dezamăgitoare, vei putea reveni la iOS 11.4.1. Reține însă că această „strategie” este una riscantă, întrucât Apple poate să înceteze în orice moment semnarea actualizării.

Desigur, pe lângă performanțe, trebuie să ne gândim și la mulțimea de noutăți cu care vine iOS 12, precum și la îmbunătățirile în privința securității sistemului și a intimității utilizatorilor. Iar dacă ai un Apple Watch eligibil și vrei să îl actualizezi la watchOS 5 (o actualizare care va fi, de asemenea, lansată deseară), trebuie să știi că ai nevoie de iOS 12 pentru a face acest lucru.

Probleme cu iCloud? Atenție!

Orice dispozitiv iPhone, iPad sau iPod touch conectat la iCloud va cere, după actualizarea la iOS 12, logarea în cont.

Aceasta ar putea fi o problemă pentru utilizatorii care au uitat parola contului de iCloud (poți încerca mai întâi să o resetezi urmând pașii de aici), precum și pentru cei care folosesc un iPhone/iPad la mâna a doua despre care cred că s-ar putea să fie blocat în iCloud (există această incertitudine atât timp cât dispozitivul nu a fost restaurat înainte/după achiziție).

Totuși, atât timp cât ați făcut trecerea la iOS 12 prin actualizarea dispozitivului și nu prin restaurarea lui, veți putea sări peste logarea în contul de iCloud (cu excepția situației în care dispozitivul a avut bypass iCloud; posibil mai ales în iOS 7).

Dacă ai iPhone blocat într-o rețea de telefonie mobilă…

Imediat după actualizarea la o versiune majoră de iOS, orice iPhone va cere activarea folosind o cartelă SIM.

iOS 12 nu face excepție de la această regulă, așa că utilizatorii care folosesc un iPhone blocat în rețeaua unui operator dintr-o altă țară, fie că au sau nu o cartelă de decodare parțială (Gevey / R-SIM), trebuie să ia aminte de acest lucru.

Astfel, în cazul în care folosești iPhone-ul fără niciun SIM (ca pe un iPod, de exemplu), îți recomandăm să eviți să faci actualizarea, întrucât vei rămâne cu telefonul inutilizabil până în momentul în care îl vei debloca ori vei avea o cartelă din rețeaua în care este codat. De asemenea, și în situația în care folosești o cartelă de decodare îți recomandăm să eviți actualizarea la iOS 12 până în momentul în care ești 100% sigur de faptul că acea cartelă este compatibilă cu versiunea de iOS pe care urmează să o instalezi.

Activarea nu va reprezenta o problemă pentru tine, atât timp cât iPhone-ul tău este unul niciodată blocat (neverlocked), a fost deblocat definitiv (la operator ori folosind un serviciu terț de decodare) ori este blocat în rețeaua unui operator din țară și ai o cartelă de la acesta.

Pregătire iPhone, iPad și iPod touch pentru iOS 12

Curață-ți dispozitivul

După ce ai luat la cunoștință toate cele descrise mai sus și ai decis că raspunsul la întrebarea Vrei să faci actualizarea la iOS 12 pe terminalul tău iPhone / iPad / iPod? este afirmativ, atunci poți să începi procesul de pregătire.

În primul și în primul rand, ceea ce trebuie făcut înainte de a face actualizarea la o versiune nouă a iOS, cu atât mai mult la una majoră, este să îți cureți dispozitivul. Și nu, nu de praf sau alte reziduuri, ci de aplicațiile vechi pe care nu le mai folosești.

De asemenea, dacă ai un dispozitiv iPhone sau iPad cu spațiu mic de stocare și nu mai ai loc pe el pentru a instala iOS 12, poți urma recomandările de mai jos:

  • Șterge aplicațiile pe care nu le folosești, de care nu ai nevoie sau care ocupă prea mult spațiu de stocare. De asemenea, până la instalarea actualizării iOS 12, șterge anumite aplicații, cum ar fi cele ale unor rețele de socializare (de exemplu Facebook), întrucât, după o perioadă de utilizare, ele pot ocupa un spațiu considerabil din cauza cache-ului.
  • Șterge pozele de care nu mai ai nevoie și importă-le pe un computer sau într-o aplicație de stocare în cloud pe cele pe care nu dorești să le revezi atât de des.

Tutorialele menționate mai jos te vor ajuta să realizezi aceste lucruri:

Eliberarea spațiului de stocare este importantă în special pentru cei care dețin modele de iPhone/iPad/iPod touch cu 16 GB spațiu de stocare și vor să facă actualizarea wireless, deoarece iOS 12 are nevoie de ceva spațiu liber pentru a fi instalată prin această metodă – în jur de 3 GB (probabil câteva sute de MB în plus sau în minus, în funcție de dispozitiv). Așa că nu te încrede doar în cei 1-1,5 GB pe care îi va arăta dispozitivul că îi ocupă actualizarea iOS 12, pentru că aceia nu sunt toți, ci doar dimensiunea actualizării ce urmează a fi descărcate.

Notă: Dacă nu poți elibera atât de mult spațiu de stocare va trebui să apelezi la un computer cu iTunes pentru a face actualizarea la iOS 12, întrucât prin această metodă este nevoie de aproximativ jumătate din spațiul de stocare necesar pentru actualizarea wireless.

Nota 2: În cazul în care ai șters cam totul și tot nu ai spațiu pentru actualizare (fie ea și prin iTunes), atunci s-ar putea să fii nevoit să îți restaurezi iPhone-ul sau iPad-ul. Mai multe detalii aici.

Nota 3: Spațiul de stocare de care aveai nevoie pentru a face actualizarea va fi eliberat de pe dispozitivul tău imediat după instalarea iOS 12. Ba chiar mai mult decât atât, se prea poate să descoperi că după actualizare ai puțin mai mult spațiu de stocare liber decât înainte (de regulă, actualizările majore de iOS eliberează cache-ul aplicațiilor și alte date nenecesare).

Efectuează un backup

Deși actualizările la noile versiuni de iOS decurg, de regulă, fără problemă, nu se știe niciodată când ceva nu va funcționa conform planului, iar restaurarea dispozitivului va rămâne singura soluție

De aceea, înainte de a apăsa pe „Descărcați și instalați / Instalați” pentru a actualiza iPhone-ul / iPad-ul sau iPod-ul touch la o nouă versiune de iOS, fie ea majoră sau nu, noi le recomandăm cititorilor noștri să facă un backup dispozitivelor lor.

Backupul creează o copie de siguranță a tuturor datelor de pe un iPhone, iPad sau iPod touch, oferind astfel utilizatorilor o soluție rapidă și sigură pentru recuperarea, în caz de nevoie, a tuturor lucrurilor stocate pe dispozitivele lor. Și când spunem „recuperarea tuturor lucrurilor,” ne referim la absolut tot – de la aranjamentul aplicațiilor pe ecranul principal și fundaluri la datele din aplicații, pozele tale, mesajele șamd.

Backupul unui dispozitiv cu iOS poate fi făcut prin două metode: iCloud și iTunes. Prima metodă este și cea mai simplă și mai convenabilă deoarece funcționează doar cu o conexiune la o rețea Wi-Fi, iar la nevoie îți va pune la dispoziție backupul oriunde te-ai afla.

Cea de-a doua metodă este aproape la fel de simplă ca și prima, dar nu este la fel de convenabilă (presupune conectarea dispozitivului cu iOS la un computer pe care este instalată aplicația iTunes și nu îți permite să restaurezi iPhone-ul din backup decât dacă îl conectezi la computerul pe care este stocat acel backup). Chiar și așa, ea este preferată de utilizatorii care nu au acces la o rețea Wi-Fi (stabilă), precum și de cei care nu au suficient spațiu de stocare liber pe iCloud ori nu folosesc deloc iCloud.

Așadar, indiferent de metoda care se potrivește mai bine pentru tine, urmează unul dintrte tutorialele de mai jos pentru a vedea cum să faci backup dispozitivului tău:

Notă: În cazul backupului iTunes, îți recomandăm să îl arhivezi pentru a preîntâmpina o eventuală suprascriere a lui (detalii în tutorialul de mai sus).


Recomandare: Ar fi bine de știut că cel mai bun mod de a face actualizarea la o versiune majoă a sistemului de operare iOS este „pe curat.” Ea presupune restaurarea dispozitivului și configurarea lui ca nou, înlăturând toate problemele de natură software ce ar putea să îți facă probleme, eliberând spațiu de stocare și chiar ajutând la creșterea ușoară a autonomiei bateriei. Din păcate, această metodă duce automat la pierderea tuturor datelor tale, cu excepția celora ce fuseseră sincronizate cu iCloud (de exemplu, contacte, notițe, calendare, favorite, poze din Biblioteca foto iCloud etc. + datele din aplicațiile ce sunt sincronizate cu iCloud ori sunt bazate pe cloud) sau cu iTunes, la reconectarea în toate conturile tale, reconfigurarea dispozitivului șamd.

Totuși, în cazul în care nu ai vrea să apelezi la o metodă atât de radicală, poți să încerci următorul „truc”: fă actualizarea la iOS 12 prin metoda tradițională, iar dacă nu ești multumit de performanțele dispozitivului tău, restaurează-l și configurează-l ca și iPhone / iPad / iPod nou.

Câteva linkuri utile pentru sincronizarea datelor:


Efectuează toate actualizările disponibile

Da, înainte de a face actualizarea la iOS 12 este cât se poate de recomandat să faci toate actualizările disponibile pentru iPhone-ul, iPad-ul sau iPod-ul tău.

Asta înseamnă, în primul rând, să actualizezi dispozitivul la iOS 11.4.1 atât cât mai ai vreme, întrucât această actualizare de iOS include toate optimizările pentru ca procesul de upgrade să decurgă fără probleme, iar datele tale să nu fie pierdute.

În al doilea rând, intră pe App Store și verifică dacă sunt aplicații care trebuiesc actualizate. Nu de alta, dar multe dintre aplicațiile pentru iOS sunt actualizate în această perioadă pentru a include compatibilitate cu iOS 12.

Verificarea actualizărilor de aplicații disponibile se face din App Store > Actualizări (în cazul în care ai actualizări disponibile, atinge butonul „Actualizați tot”).

Bonus: Fii cu un pas înaintea tuturor

Luni, pe 17 septembrie, te așteptăm pe iTutorial.ro pentru a afla primul când a fost lansat iOS 12. Pentru asta, nu uita să ne urmărești pe Facebook, Twitter, Google+ și/sau Tumblr, să te abonezi la notificările noastre web și/sau să descarci aplicația iTutorial pentru iPhone și Android.

De asemenea, dacă dorești să fii printre primii care au descărcat și instalat iOS 12, atunci asigură-te că iPhone-ul, iPad-ul, iPod touch-ul tău este suficient de încărcat (are minimum 50% baterie), este conectat la o rețea Wi-Fi și are câțiva GB spațiu de stocare liber. Alternativ, dacă vrei să faci actualizarea via iTunes, asigură-te că ai computerul conectat la Internet și versiunea 12.9 a programului instalată.

Actualizarea la iOS 12 se va face din Configurări > General > Actualizare software, de pe iPhone, iPad și iPod touch sau accesând butonul Caută o actualizare în iTunes. Mai multe detalii în tutorialul de mai jos:

Notă: În primele ore de după lansarea iOS 12 trebuie să fii înarmat cu multă răbdare, întrucât, la fel ca în fiecare an, (zeci de) milioane de utilizatori de iPhone, iPad și iPod touch vor încerca simultan să descarce actualizarea, iar descărcările ar putea decurge mai greu decât de obicei.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.