La aproape patru ani de când a primit toate aprobările și a început construcția campusului denumit generic „Apple Campus 2”, compania Apple i-a anunțat miercuri seară denumirea oficială, data la care va începe să se mute în el și alte lucruri interesante.

Potrivit unui comunicat de presă emis de compania americană, noul și impresionantul campus întins pe o suprafață de 70 de hectare va purta denumirea oficială de „Apple Park” (Parc Apple) și va fi inaugurat în cursul lunii aprilie, atunci când se vor muta acolo primii angajați. Apple estimează că procesul de mutare al celor peste 12.000 de angajați va dura peste șase luni de zile, timp în care vor mai continua lucrările la câteva dintre clădirile și locurile de parcare ce nu au fost finalizate încă.

Noul campus al Apple a fost gândit de către Steve Jobs, iar varianta finală a lui va respecta, potrivit companiei americane, viziunea regretatului cofondator de a crea un centru pentru creativitate și colaborare, transformând kilometri întregi de asfalt în spații verzi largi chiar în inima Santei Clara.

Undeva în mijlocul acestui campus este amplasată clădirea principală, imaginată, de asemenea, de fostul director general Apple. Pereții acesteia sunt îmbrăcați în totalitate din cele mai mari panouri de sticlă curbată din lume, iar forma ei inelară și suprafața totală de peste 260.000 m2 dau impresia unei adevărate navete spațiale aterizate în mijlocul campusului.

Și pentru că vineri, pe 24 februarie, Steve ar fi împlinit 62 de ani, Apple a decis să îl comemoreze pentru influența mare avută asupra companiei și a întregii lumi, așa că a numit sala de spectacole din Apple Park „Steve Jobs Theatre”. Intrarea către auditoriul subteran cu 1.000 de locuri este formată dintr-un cilindru înalt de 6m, cu diametrul de 50m, care susține un acoperiș din fibră de carbon. Potrivit Apple, Steve Jobs Theatre este poziționat în vârful unui deal artificial – unul dintre cele mai înalte puncte ale Apple Park -, având astfel vedere spre toate pajiștile și clădirea principală.

Viziunea lui Steve pentru Apple s-a întins mult peste timpul petrecut de el cu noi. El a intenționat ca Apple Park să fie casa inovației pentru generațiile ce vor urma. Spațiile de lucru și grădinile sunt proiectate pentru a inspira echipa noastră precum și pentru a beneficia de mediu. Am creat una dintre cele mai eficiente clădiri din punct de vedere energetic din lume, iar campusul va funcționa complet din energie regenerabilă – Tim Cook, director general Apple.

Văduva lui Steve Jobs, Laurene Powell Jobs, a afirmat:

Steve a fost bine dispus și inspirat de peisajul Californiei, de lumina și expansivitatea ei. A fost locul său favorit pentru gândire. Apple Park capturează spiritul lui nefiresc de bine. Ar fi fost, la fel cum oamenii de la Apple vor fi cu siguranță, în culmea fericirii de campusul proiectat strălucitor.

Apple Park va include, alături de cele două clădiri mai sus menționate, un centru pentru vizitatori care va conține un magazin Apple și o cafenea accesibile publicului, un centru de fitness cu suprafața de peste 9.000 de m2 pentru angajații Apple, precum și centre de cercetare și dezvoltare. În grădină vor fi trei kilometri de alei și piste de alergare, precum și o livadă, o pajiște și un lac în interiorul clădirii cu formă inelară.

Steve a investit atât de mult din energia lui creând și sprijinind medii creative, vitale. Am abordat proiectul, ingineria și crearea noului campus cu același entuziasm și principii de design care caracterizează produsele noastre. Conectând clădiri extraordinar de avansate cu o grădină creează un mediu nemaipomenit de deschis pentru oameni ca să creeze, colaboreze și lucreze împreună. Am fost extrem de norocoși să putem lucra îndeaproape, pe parcursul multor ani, cu arhitecții de la Foster + Partners – Jony Ive, șeful departamentului de design al Apple.

După cum reiese și din declarația lui Jony Ive de mai sus, Apple Park a fost creat în colaborare cu Foster + Partners și înlocuiește 464 de mii de metri pătrați de asfalt și piatră cu spații verzi și peste 9.000 de pomi aclimatizați. Având panouri solare de 17 megawați instalate pe acoperișurile clădirilor, Apple Park va fi alimentat în integralitate cu energie solară, fiind una dintre cele mai mari instalații solare din lume. De asemenea, campusul va găzdui și una dintre cele mai mari clădiri din lume ventilate natural, care nu va avea nevoie deci de încălzire sau aer condiționat 9 luni pe an.

Construcția Apple Campus 2 a început în 2013 și a avut ca termen de finalizare inițial sfârșitul anului 2016, însă repetate amânări fac ca finalizarea lucrărilor să întârzie cu câteva luni. Pe parcursul anilor de construcții am fost lunar la curent cu evoluția lucrărilor grație filmărilor din dronă publicate pe YouTube. Cea mai recentă filmare din dronă poate fi urmărită aici.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.