Sursa foto London Fire Brigade

Un nou studiu realizat de o firmă specializată în siguranța consumatorilor relevă faptul că 99% dintre încărcătoarele Apple contrafăcute pe care le putem procura online (și nu doar) nu trec nici măcar de testele elementare de siguranță, relatează BBC.

Testele au fost comandate de Inspecția Comercială din Regatul Unit al Marii Britanii și realizate de către specialiștii în siguranța consumatorilor de la UL. Aceștia au achiziționat online 400 de adaptoare de alimentare contrafăcute din magazine localizate în opt țări diferite, testându-le rezistența de izolație prin aplicarea unor tensiuni electrice mari.

În urma testelor efectuate, specialiștii au descoperit că doar trei din cele 400 de încărcătoare contrafăcute sunt izolate suficient de bine încât să protejeze utiliatorii împotriva electrocutării. Leon Livermore, directorul Chartered Trading Standards Institute din Marea Britanie, a descris încărcătoarele contrafăcute comercializate online ca fiind „obiecte necunoscute” și îi îndeamnă pe consumatorii din întreaga lume să cumpere produse electrice doar de la producători de încredere.

[Produsele originale] ar putea să te coste câțiva lei în plus, dar produsele contrafăcute și cele la mâna a doua sunt obiecte necunoscute care pot să te coste prețul casei sau chiar al vieții tale ori a cuiva apropriat.

La începutul săptămânii trecute, Amazon a recunoscut agravarea problemei cu produse contrafăcute comercializate pe site-ul său și a afirmat că a unul dintre obiectivele sale de acum încolo este să se lupte cu cei care comercializează produse contrafăcute. Anunțul retailerului a venit după ce Apple a dat luna trecută în judecată o companie pe motiv că vindea adaptoare de alimentare și cabluri contrafăcute prin intermediul Amazon.com. Gigantul din Cupertino a anunțat că a realizat teste proprii care relevă faptul că 90% dintre așa-zisele produse și accesorii autentice Apple pe care le-a achiziționat de pe Amazon în ultimele luni erau de fapt contrafăcute.

Directorul Biroului de Informare a Cetățenilor din Regatul Unit al Marii Britanii, Gaillian Guy, a afirmat:

Produsele electrice contrafăcute sunt cel mai probabil de calitate slabă și în cele mai rele cazuri sunt nesigure. Fiți atenți la semnele de contrafacere cum ar fi greșelile în denumirile brandurilor sau sigle și căutați pe ștecăre marcajele de siguranță – toate produsele electrice autentice fabricate pentru Uniunea Europeană trebuie să aibă marcajul CE pe ele.

Inspecția Comercială mai vine și cu o serie de îndrumări care ar trebui să îi ajute pe toți consumatorii europeni să identifice un încărcător contrafăcut. Potrivit lor, trebuie verificată dimensiunea ștecărului, căutate marcajele de conformitate, atenționările și instrucțiunile. În plus, Biroul de Informare a Cetățenilor îi îndeamnă pe clienți să nu supraîncarce aparatele și niciodată să nu acopere dispozitivele (inclusiv iPhone și iPad) în timp ce încarcă sau folosesc un încărcător cu carcasă crăpată sau un cablu uzat.

Așadar, fiți foarte atenți atunci când achiziționați un încărcător pentru iPhone sau iPad (și nu doar), deoarece câțiva lei dați în plus ar putea face diferența între integritatea fizică a voastră și a celor din jur.

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.