Tic-tac. A venit timpul pentru noi modele de iPhone „S”! Deși asta nu mai prea surprinde sau contează pentru nimeni în 2015.

Tot ce contează acum este că telefoanele cu ecrane mari au câștigat.

review iphone 6 plus
iPhone 6 Plus

În ultimii trei ani, cea mai importantă schimbare adusă iPhone a fost reprezentată de creșterea dimensiunii ecranului. După ani în care refuza să accepte realitatea și se încăpățâna să vină pe piață cu aceleași telefoane mici cu care ne obișuise atâta vreme, în momentul în care cota de piață a telefoanelor Android de dimensiuni tot mai mari și succesul lor începeau să o usture, Apple a venit cu o primă creștere a ecranului iPhone de la 3,5 inchi, la 4 inchi. Ea ajungea cam târziu, în 2012, pe când populare erau deja telefoanele cu ecrane de peste 4,5 inchi, iar cele de peste 5 inchi începeau să atragă atenția tot mai multor utilizatori. Și chiar dacă iPhone 5 și 5s s-au bucurat de un succes mare (și încă se mai bucură, din moment ce Apple a vândut în 2015 peste 30 de milioane de iPhone-uri cu afișaje de 4 inchi, iar acum a lansat iPhone SE), Apple trebuia să facă marele pas spre piața phableturilor. Și l-a făcut în 2014, când a lansat primele iPhone-uri cu ecrane mari și cu adevărat mari – iPhone 6 de 4,7 inchi și iPhone 6 Plus de 5,5 inchi.

Ecranele mari sunt cam tot ceea ce își doresc tot mai mulți utilizatori în ziua de astăzi de la un telefon inteligent. Nu au primit asta de la Apple? Nu-i nicio problemă, mulți au trecut la Samsung. Dar când piața a primit ecranele dorite, așa cum era de așteptat, Apple a avut de câștigat extrem de mult, iPhone 6 și iPhone 6 Plus vânzându-se ca pâinea caldă în multe piețe de pe glob și confirmându-i companiei din Cupertino că în această perioadă în care ne aflăm trendul sunt telefoanele mari, care la o adică pot înlocui tabletele mai mici și care ne fac să le folosim mai mult decât foloseam înainte un dispozitiv de 3,5 inchi sau 4 inchi.

Așadar, la finele lui 2014 am primit nu unul, ci două modele de iPhone ultra-performante, cu ecrane mari, care s-a bucurat deci de vânzări extraordinar de bune. Un motiv evident pentru care să îți dorești să le îmbunătățești, nu prea exista nici măcar în a doua parte a anului 2015, în condițiile în care fiecare dintre competitorii importanți ai Apple lansaseră deja telefoanele de top menite să concureze cu iPhone pe un segment de piață unde până în septembrie 2014 nu aveau concurență. Problema cea mare era că niciunul dintre aceste dispozitive nu a reprezentat o alternativă mai bună la a 8-a generație de iPhone, nici măcar la un an de disponibilitate a ei pe piață.

Și care a fost totuși decizia Apple?iPhone 6s Plus iPhone 6 fata

De a lansa încă două iPhone-uri mari. Mai bune, mai rezistente și mai complexe. Dar fără schimbări în privința ecranelor. Asta dacă excludem faptul că ele sunt mai… adânci.

Unul dintre aceste două modele de iPhone lansate în 2015 este 6s Plus. Și ca orice iPhone S, el are aspect și dimensiuni (aproape) identice cu iPhone 6 Plus, dar componente interne noi, care îl fac chiar mult mai rapid. Pare imposibil, dar chiar așa este.

iPhone S a reprezentat mereu varianta finisată și retușată a unui model nou. O variantă care în general a adresat toate problemele versiunii pe care o înlocuiește și care a rezistat pe piață mai mult timp și s-a bucurat de vânzări mai bune. Cam așa este și cu iPhone 6s (Plus), mai puțin în privința vânzărilor, dacă ținem cont inclusiv de estimările Apple.

Mie iPhone 6s Plus mi-a oferit suficiente motive încât să fac upgrade-ul de la iPhone 6 Plus și nu am regretat niciun moment acest pas. În niciuna dintre cele șase luni de când folosesc zi de zi acest dispozitiv. De ce? Vă invit să vedem împreună în cadrul acestei recenzii.

iPhone 6s Plus Design

Este un iPhone S, deci păstrează designul versiunii anterioare. Formă dreptunghiulară rotunjită, muchii curbate, „dungi” pentru antene, butoane alungite și cameră iSight protuberantă. La fel. La fel. La fel. Totuși, anumite lucruri s-au schimbat chiar și la exterior. Iar acestea nu sunt deloc neglijabile.

O parte dintre schimbări pot fi măsurate cu șublerul. iPhone 6s Plus este cu 0,1 mm mai înalt, cu 0,1 mm mai lat, cu 0,2 mm mai gros și cu 20 de grame mai greu decât iPhone 6 Plus. Creșterea dimensiunilor nu se datorează unor schimbări ce țin de aspect sau de un ecran mai mare, ci de noile materiale folosite pentru carcasă și de noua tehnologie a ecranului.

La fel cum s-a întâmplat atunci când a introdus afișaje Retina pe iPad și iPad mini, Apple a acceptat compromisul de a crește ușor dimensiunile iPhone-urilor – în ciuda luptei de a le reduce de la o generație la alta – pentru a putea implementa tehnologiile noi în care crede cu adevărat.

Metal și sticlă

iPhone 6s Plus are o carcasă din aluminiu Seria 7000. La fel ca și în Apple Watch Sport, compania americană folosește o compoziție personalizată de aluminiu, dar ea este similară celei folosite deja în industria aeronautică. Vorbim despre un aliaj de aluminiu și zinc, care face carcasa iPhone mai rezistentă decât oricând.iPhone 6s Plus sus stânga

Introducerea noului aliaj reprezintă mai mult sau mai puțin o reacție directă a Apple în fața controversei „bendgate” ce a izbucnit anul trecut, imediat după lansarea iPhone 6 (Plus), și vine în favoarea consumatorilor. El face iPhone 6s Plus mult mai dificil de deformat, atât în cazul în care presiunea la care este supusă carcasa sa ar fi una nedorită/neintenționată (de exemplu, în buzunar), cât și în cazul în care ea ar fi intenționată (să nu uităm totuși că iPhone 6 Plus se îndoia, în general, doar dacă era apăsat cu intenție).

Un alt lucru important de menționat în legătură cu iPhone 6s este că are un finisaj ușor diferit de modelul anterior. Carcasa sa are o un grad de fricțiune îmbunătățit, care va face dispozitivul mai ușor de apucat și ținut în mână. În cazul iPhone 6 Plus, spre exemplu, am avut unele probleme din cauza marginilor rotunjite, care îl făceau, atunci când îl țineam fără carcasă, să alunece din mână (din fericire pentru mine, nu l-am scăpat de prea multe ori din mână). Această problemă a fost aparent adresată de Apple prin finisajul diferit al carcasei iPhone 6s Plus, în condițiile în care în cele șase luni de utilizare nu am întâmpinat aceleași probleme cu alunecarea la prinderea dispozitivului sau la ținerea în mână (de fapt, nu îmi pot aminti ca terminalul să îmi fi alunecat din mână și să fie aproape de a cădea, așa cum pățeam la 6 Plus).

Mai mulți ioni mai mari = mai multă tensiune = mai multă duritate

Iar dacă vă gândeați că Apple s-a oprit numai la întărirea carcasei iPhone 6s Plus, ei bine vă înșelați. Noul dispozitiv are o rezistență mai bună comparativ cu generațiile anterioare. iPhone a utilizat sticlă întârită chimic – Gorilla Glass – de când Steve Jobs a zgâriat afișajul de plastic al unui prototip. Procesul de întârire chimică implică afundarea sticlei într-o baie cu temperatură ridicată unde ionii de sodiu sunt schimbați cu ioni de potasiu. Numărul mare al ionilor de potasiu creează o tensiune care face sticla mai dură. Odată cu iPhone 6s, Apple folosește un proces nou de schimb dublu al ionilor, despre care spune că ajută chiar la o mai bună întârire a sticlei. Totuși, compania nu a vorbit despre noul proces, însă Corning a studiat acest proces timp de câteva zeci de ani, iar el implică, potrivit descrierii lor, schimbarea întâi a ionilor de litiu cu ioni de sodiu, apoi schimbarea celor din urmă cu ioni de potasiu. Mai mulți ioni mai mari = mai multă tensiune = mai multă duritate; cam așa s-ar explica, pe scurt, rolul noii sticle de protecție a ecranului iPhone 6s (Plus).iPhone 6s Plus dreapta

Separat de detaliile tehnice care s-ar putea să vă intereseze mai mult sau mai puțin, vă pot spune că în cele șase luni de utilizare nu am avut probleme cu afișajul iPhone. Desigur, nu sunt o persoană care să își scape telefonul pe jos din 2 în 2 minute (până acum nu am reușit să sparg niciun iPhone – dar timpul nu-i pierdut), dar nici care să pună folii de protecție sau să își păstreze dispozitivul în toc (deși trebuie să vă mărturisesc că vreo două luni l-am ținut într-un toc de silicon Apple). Cu toate acestea, am scăpat de vreo două ori iPhone-ul pe jos – ultima dată chiar zilele trecute de la aproximativ 1 metru – și nu a pățit absolut nimic. De asemenea, s-a mai întâmplat să mă așez pe scaun cu telefonul în buzunarul de la spate. Vreo urmă de îndoire? Nicidecum. Dispozitivul arată ca în prima zi.

Totuși, ceva mă deranjează la iPhone de ani de zile, iar acel ceva nu a fost adresat nici acum. Cu tot cu noul său ecran întărit cu ioni de sodiu, acesta se zgârie foarte ușor, accidental, de la unghii, chiar și în situația în care le ai scurte – ca să nu mai vorbim de dispozitivele folosite de doamne și domnișoare… Ușor se zgârie și metalul lucios din care este produs logoul Apple de pe spatele iPhone, dar acest lucru deranjează și interesează mai puțin decât ecranul.

Roz auriu

iPhone 6s Plus este disponibil pe aceleași culori ca și versiunea de anul trecut: gri stelar cu ecran negru, argintiu și auriu cu ecrane albe. În plus, Apple a mai găsit o culoare: rozul auriu, care vine, de asemenea, cu ecran alb.iPhone 6s iPhone 6s Plus spate

În urmă cu doi ani și jumătate, Apple introducea auriul anodizat – mai degrabă culoarea șampaniei, decât cea a aurului – pe iPhone 5s. Unii au luat în batjocură această decizie a companiei americane, mai ales înainte ca noul dispozitiv să fie prezentat. Dar și-au pierdut mințile imediat după lansare, când au văzut că nu-l pot cumpăra, deoarece stocurile s-au epuizat. Apple a găsit o modalitate de a face ca o culoare nouă să fie la fel de atractivă precum un design schimbat. De aceea, a apelat la acest atu și atunci când a gândit iPhone 6s. Rozul auriu anodizat este o culoare care s-a bucurat de o atenție sporită din partea utilizatorilor, deoarece este o combinație fericită între un roz pal și aramă.

Fără dubiu, multă lume ar prefera un iPhone cu carcasă pe auriu sau roz auriu și un ecran negru. Și nu aș fi șocat dacă Apple va veni la un moment dat cu această combinație. Acum însă, Apple ne oferă trei versiuni de iPhone care să aibă ecranele în tonul deschis și luminos al versiunilor de iOS. Asta înseamnă că în cazul vizionării de filme sau videoclipuri, rama ecranului poate fi deranjantă. Însă pentru restul acțiunilor – interfețe standard, navigare pe Internet și nu numai – ea se îmbină perfect cu terminalul.

Rozul auriu este mai cald decât auriul, așa cum auriul este mai cald decât argintiul și griul stelar. Nu este nici roșul sângeriu și nici rozul de pe carcasa iPod touch, așa cum nu este prea apropriat nicii de rozul auriu al Apple Watch Edition de 18 carate. Se potrivește cu rozul auriu al carcasei Apple Watch Sport și iPad Pro de 9,7 inchi și este o culoare pe care cu siguranță mulți o îndrăgesc deja.

La fel ca și auriul, în funcție de lumină, rozul auriu poate părea că este argintiu, auriu, arămiu sau chiar un roz pal. La rândul său, și auriul poate părea argintiu sau chiar roz, în funcție de lumină și de cum îl ții în mână. Ambele culori nu sunt pentru toată lumea, fiind preferate fie de cei ce vor ceva diferit, fie de cei care doresc să arate că și-au schimbat iPhone-ul 6 Plus.

Cinci săptămâni am așteptat după un iPhone 6s Plus auriu! Și dacă îmi luam Dacie făcută pe comandă, probabil că îmi sosea mai repede!

În a doua categorie mă pot auto-include, deși am ajuns să îmi achiziționez un iPhone 6s Plus auriu nu pentru că asta a fost opțiunea mea, ci pentru că… importator. Același importator din cauza căruia am iPhone 6s Plus de 16 GB și pur și simplu urăsc capacitatea aceasta de stocare. După un an cu iPhone 6 Plus gri stelar, nu am mai vrut nici în ruptul capului să îmi iau un iPhone cu design identic pe aceeași culoare (am avut iPhone 4 și 4s pe negru ambele, și mi s-a părut că am avut același telefon doi ani la rândul). De aceea, am cerut un iPhone 6s Plus argintiu, acceptând compromisul legat de spațiul de stocare (pe care nu l-aș mai accepta niciodată!) – cum l-am luat de la operator, din câte mi s-a spus, versiunile de 64 și 128 GB nu sunt importate decât pe gri stelar (ceea ce mi se pare o idioțenie fără de margini). Iar după ce am așteptat trei săptămâni să îmi ajungă 6s Plusul argintiu, am fost anunțat că nu mai este pe stoc și că nici nu va mai fi adus. Pe punctul de a face accident cerebral, am cerut totuși, cu calm, o altă culoare decât griul stelar, și cu greu mi s-a găsit acest iPhone 6s Plus auriu de 16 GB, pe care am fost nevoit să îl accept și după care am mai așteptat încă două săptămâni. Cinci săptămâni în total! Și dacă îmi luam Dacie făcută pe comandă, probabil că îmi sosea mai repede!iPhone 6s Plus S carcasa

Despre auriul pe care nu credeam că o să mi-l achiziționez niciodată (iar în prezent am atât iPhone-ul, cât și iPad-ul aurii), vă pot spune că este o culoare elegantă și interesantă. Cu siguranță atrage mai multe priviri decât griul stelar și argintiul la un loc, dar poate totuși mai puține decât rozul (deși, din anumite unghiuri, poți confunda cele două culori). Rozul auriu în schimb mi se pare o culoare cam „trasă de păr” pentru a fi pe iPhone, însă atât timp cât există persoane (în special femei) care o plac, mă bucur că Apple a introdus-o în gama de telefoane. Ceea ce îmi displace atât la auriu, cât și la rozul auriu sunt dungile de pe spate, de culoare albă, care sunt mult mai evidente decât pe gri stelar și care, da, se pătează în timp. Cum țin iPhone-ul fără carcasă în buzunarul de la jeanși, acestea s-au albăstrit ușor în cele șase luni de utilizare, iar asta nu este tocmai plăcut și nici ceva de așteptat de la un produs al companiei Apple.

În rest, pe partea de design, iPhone 6s Plus este același lucru ca și iPhone 6 Plus. Nu există alte modificări de ordin estetic sau tehnic, la nivelul carcasei sau al geamului de sticlă, făcute de către Apple, cu excepția unui mic aspect. Pentru a marca diferența dintre un iPhone 6 și un iPhone 6s, Apple a adăugat, sub denumirea „iPhone” de pe carcasa celui din urmă, litera „S” încadrată într-un pătrat cu colțurile rotunjite. Este un detaliu mic, la care iPhone 6s Plus josmai ales cei neavizați ar trebui să se uite, atunci când își vor achiziționa, la mâna a doua, un iPhone 6s sau iPhone 6s Plus.

Faptul că iPhone 6s Plus moștenește de la iPhone 6 Plus cam tot ce ține de aspect și formă nu e un lucru tocmai rău. În ciuda acelor antene inestetice de pe spate și poate a camerei protuberante care nu-i permite terminalului să se așeze perfect pe o suprafață dură plană, designul celor mai noi modele de iPhone este unul plăcut. Îmi place în continuare că Apple a pus mult accent pe confortul utilizatorilor, iar iPhone 6s Plus este foarte plăcut de ținut în mână chiar și perioade mai îndelungate de timp, grație muchiilor rotunjite și a ecranului ușor curbat la colțuri. La fel de mult îmi place și că se simte ca un obiect premium, de cea mai bună calitate. Butoanele și ușurința de accesare a lor cu o singură mână reprezintă un alt plus al designului actual de iPhone, iar în privința porturilor singura obiecție pe care o am este la nivelul jackului care, în cazul dispozitivelor argintii, aurii și roz aurii, este alb și se zgârie de la conectorii căștilor (la mine s-a făcut aproape în întregime negru, deși am folosit numai căști EarPods și Beats).iPhone 6s Plus portabilitate

Portabilitatea iPhone 6s Plus este o problemă în continuare pentru mulți utilizatori, deoarece este un telefon nu mare, ci foarte mare. Cu siguranță, nu toți pantalonii pe care îi ai și nici, dacă este cazul, toate gențile pe care le folosești nu îți vor oferi suficient spațiu pentru acest dispozitiv cu afișaj de 5,5 inchi, motiv pentru care s-ar putea să fii nevoit să optezi pentru un iPhone 6s.

iPhone 6s Plus Afișaj

iPhone 6s Plus folosește aceeași tehnologie Retina HD în celulă ca și modelul din 2014 pe care îl înlocuiește. Afișajul său include standardul sRGB complet pentru acuratețea culorilor; un panou de comutare în plan cu domeniu dublu (DD-IPS) pentru unghiuri de vizualizare mai largi; o diodă emițătoare de lumină (LED) iluminată, aliniată fotografic; afișaj cu cristale lichide pentru claritate sporită; și un polarizor care îți permite să vezi mai bine conținutul atunci când ai ochelari de soare pe ochi.iPhone 6s Plus Afișaj

De asemenea, el are în continuare o diagonală de 5,5 inchi (aproape 14 centimetri) și un format de imagine 16:9. La interior, rezoluția rămâne de 2208 pe 1242 pixeli redusă la o dimensiune fizică a pixelilor de 1920 pe 1080 (1080p), cu o densitate de 401 ppi (pixeli per inch).

Și chiar dacă Apple nu a modificat specificațiile afișajului în niciun model de iPhone lansat acum, multă lume se întreba dacă va încerca măcar să facă loc unui afișaj fizic de 2208 pe 1242 pixeli în iPhone 6s Plus. Pe piață sunt foarte multe dispozitive cu afișaje cu 2560 pe 1440 pixeli – rezoluții de denumite uzual 2K sau Quad-HD – iar Sony încearcă să introducă un afișaj funcțional mereu de 3840 pe 2160 pixeli – denumit uzual 4K sau Ultra HD – într-un telefon.

Este discutabil dacă aceste densități extrem de mari oferă vreun beneficiu vizual pentru ochiul uman. Fără tăgăduială însă introducerea unui număr mai mare de pixeli vine cu un cost: eficiența energetică. Totuși, trecerea la 2208 pe 1242 pixeli fizici ar aduce utilizatorilor un afișaj mai clar, eliminând în același timp necesitatea de scalare.

O altă schimbare pe care lumea o așteaptă este la nivelul tehnologiei ecranului. Până acum, compania Apple a rămas blocată pe LCD, amânând în mod repetat trecerea la diodele organice emițătoare de lumină (OLED), pe care le-a folosit la Apple Watch pentru a reduce semnificativ consumul de energie. Asta înseamnă că utilizatorii de iPhone nu pot avea, de exemplu, afișaje mereu pornite, care să le ofere anumite informații utile, cum ar fi ora, nivelul bateriei, etc.

Mulți utilizatori trag speranța că o viitoare versiune de iPhone va veni totuși cu ecrane OLED. Dar nu este exclus nici ca Apple să sară peste această tehnologie pentru ecranul iPhone și să vină direct cu ceva mai nou și mai bun, cum ar fi punctele cuantice. Este deja cunoscut faptul că punctele cuantice pot îmbunătăți tehnologia LED, iar ținând cont de compromisurile ce trebuiesc făcute odată cu trecere la OLED, precum și de faptul că Apple folosește tehnologia LED pentru 3D Touch în această generație de iPhone, putem lua în calcul o posibilă trecere directă de la LCD la punctele cuantice într-o viitoare versiune a telefonului.

3D Touch

3D Touch este marea noutate a iPhone 6s Plus (și a versiunii mai mici, iPhone 6s). Reprezintă acea caracteristică definitorie a care a existat pe orice iPhone „S”. Dacă ne uităm în trecut, la iPhone 3Gs, aceasta era capacitatea de a filma, la iPhone 4s era Siri, iar la iPhone 5s era Touch ID. Ei bine, 3D Touch nu este mai prejos decât niciuna dintre acestea.iPhone 6s Plus 3d Touch

În ciuda faptului că ridică greutatea iPhone 6s Plus cu 20 de grame comparativ cu modelul precedent – lucru care poate nici nu mai contează -, 3D Touch face ca afișajul noului iPhone să fie, pentru prima dată în istoria iPhone, sensibil la presiune, adăugând literalmente un nou strat de interacțiuni și informații în iOS.

iPhone este cea de-a treia mare serie de produse Apple care poate să determine forța de apăsare, după Apple Watch și MacBook, dar de departe este cea mai de succes care integrează această caracteristică în interfața sistemului de operare.

Ce poți face cu 3D Touch? Surprinzător de multe

Ce putem face cu 3D Touch? Pe ecranul principal, pictogramele aplicațiilor pot afișa acțiuni rapide atunci când le apeși mai tare. În Calendar, poți apăsa cu o forță mai mare pe eveniment pentru a vedea mai multe informații despre el, în timp ce în Hărți, apăsând mai tare pe un țăruș de pe hartă, vei sări direct în interfața pentru itinerarii. În Mail, apăsând mai puternic pe un mesaj, vei deschide o previzualizare a acestuia, care îți va permite să efectuezi o glisare suplimentară pentru a-l șterge sau arhiva. Iar dacă vei aplica și mai multă forță, iOS îți va deschide mesajul pe întreg ecranul. Același lucru putem spune și în cazul aplicației Safari: apăsând puțin mai tare pe un link, vei deschide o previzualizare, iar apăsând mai ferm, vei deschide pagina către care face trimitere acea legătură.

Această dinamică de tip previzualizează și deschide – pe care Apple o numește „Peek” și „Pop” este de fapt cheia întregii tehnologii 3D Touch. Ea face mult mai mult decât să transforme pixelii în butoane – îi transformă în obiecte dinamice. Întregul sistem reprezintă cel mai mare pas făcut de Apple în direcția pe care o urmează de la iOS 7 încoace – de a rezuma interfața de utilizator la straturi abstracte de informații, și nu la simulări ale obiectelor fizice. Nu-i ceva demențial; Google face cam același lucru cu designul material (ce-i drept, i-a venit „inspirația” după ce Apple a prezentat iOS 7), iar Microsoft a început să arunce lucrurile peste tot pe ecran încă din momentul în care cineva a fost suficient de beat încât să aprobe denumirea „Windows Phone 7 Series”. Dar 3D Touch este de departe cel mai îndrăzneț și interesant pas făcut vreodată în această direcție.

Din punctul de vedere al tehnologiei, 3D Touch este compus în cea mai mare parte dintr-o rețea de senzori capacitivi, așezați sub ecran, care urmăresc schimbările de distanță dintre sticla protectoare și panoul de iluminat LED, în care sunt integrați. Această rețea de senzori combinată cu datele venite de la accelerometru, care știe cum se mișcă iPhone-ul tău în spațiu, cu datele venite de la senzorul Multi-Touch capacitiv, care știe unde este degetul pe ecran în funcție de planurile orizontale și verticale, și cu un algoritm de calcul al Apple vor furniza o urmărire precisă, lineară și continuă a apăsărilor pe care le aplici ecranului. Rezultatul este alăturarea, pe lângă axele X și Y ale senzorilor capacitivi tradiționali, a unor axe Z. Acestea adaugă o nouă dimensiune în sistemul de operare (adâncimea) și dau naștere unei noi generații de Multi-Touch, capabilă să „simtă” forța atingerilor.

Atunci când apeși pe ecran, distanța dintre panoul de iluminat și sticla protectoare se modifică, iar dispozitivul tău va putea, mulțumită sistemului de operare, să realizeze acțiuni diferite în funcție de cât de tare apeși, oferindu-ți inclusiv o retroacțiune haptică precisă, grație noului Motor Haptic capabil să producă vibrații. Apple nu va spune prea curând numărul exact de nivele de presiune ce pot fi percepute cu ajutorul actualului sistem, dar cu siguranță sunt suficient de multe încât el să se simtă analogic, ca și cum interfața reacționează în timp real la presiunea fizică – ecranul principal, spre exemplu, se încețoșează mai încet sau mai tare, în funcție de cât de tare apeși o pictogramă de aplicație. Impresionant este și că 3D Touch are integrată accesibilitatea – poate fi activat prin AssistiveTouch, astfel încât utilizatorilor orbi sau cu grave probleme de vedere să le poată fi citite de către VoiceOver toate previzualizările și meniurile de acțiuni rapide, și poate fi reglat pe trei nivele: ușor, mediu și ferm, în funcție de cât de tare preferă (și poate) fiecare să apese pe ecran. Acesta este un exemplu de integrare strânsă a hardware-ului cu software-ul; integrare pe care Apple o poate face într-atât de bine, încât rezultatul este unul impresionant nu doar pe hârtie, ci și, mai ales, în practică.

În utilizarea zilnică, însă, va fi foarte ușor să uiți complet de existența 3D Touch, poate și din cauză că în cea mai mare parte doar aplicațiile Apple și aplicațiile mari (inclusiv Facebook) o au integrată, chiar și acum, la 6 luni de disponibilitate. Sau poate din cauză că nu este încă ceva la fel de necesar precum atingerea, atunci când vine vorba de interacționarea cu sistemul de operare. De aceea, putem compara 3D Touch cu clicul dreapta în OS X – interfața a fost gândită pentru a funcționa fără el, dar odată ce realizezi că există, este incredibil de folositor și ți-ai dori ca fiecare aplicație să beneficieze de existența lui și să îl integreze cât mai bine. În aceste condiții, 3D Touch nu va fi într-atât de util sau revoluționar, până când terții nu vor găsi o modalitate bună de integrare a lui.

iPhone 6s Plus 3D Touch MailMomentan, 3D Touch este o caracteristică eficientă în principal pentru utilizatorii care își folosesc intensiv dispozitivele, în condițiile în care aplicațiile și serviciile Apple pot fi cea mai slabă parte a unui iPhone pentru ei – Google Inbox și Microsoft Outlook sunt cu câțiva ani în fața aplicației Mail din iOS, Sunrise și Fantastical sunt mult superioare Calendar, iar Hărți Google încă șterge pe jos cu Hărți Apple. Ei bine, noua tehnologie din ecranul iPhone 6s Plus are capacitatea de a da inclusiv aplicațiilor Apple o mai mare productivitate, reducând în esență numărul de atingeri necesare pentru îndeplinirea diferitor sarcini – în Mail, spre exemplu, este util să ai 3D Touch pentru a previzualiza mesajele și a le marca sau șterge, fără să fii nevoit să ridici de câteva ori degetul de pe ecran.

În aplicațiile de la terți este interesant de urmărit modul în care dezvoltatorii se joacă cu noua tehnologie, încercând să găsească o modalitate utilă de integrare a ei. Apple nu le impune prea multe reguli, în afară de API-urile pentru Peek și Pop și pentru acțiunile rapide. Este un model nou de interfață cu care te poți juca pentru a crea un nou limbaj comun (așa cum a fost și prima generație de Multi-Touch).

Până în prezent, aplicațiile de pe App Store folosesc 3D Touch pentru a le oferi utilizatorilor previzualizări, acțiuni de pe pictogramă și, mai rar, combină gestul 3D Touch cu acțiuni rapide. O mai mică parte dintre aplicații au început să folosească 3D Touch pentru a permite creșterea sau reducerea grosimii tușelor în funcție de cât de tare apeși pe ecran. Dar cea mai interesantă implementare actuală a 3D Touch este în jocuri, unde o mică parte dintre dezvoltatori au început să beneficieze de nenumăratele posibilități introduse de această caracteristică, în principal pentru a reduce numărul de butoane pe care este necesar să le atingi pentru efectuarea diferitor acțiuni.

În rest, Apple a mai găsit câteva întrebuințări pentru 3D Touch în iOS. Iar aici vorbim folosirea sistemului pentru a face multitaskingul mai rapid. O apăsare puternică în colțul din stânga al ecranului, urmată de o glisare rapidă spre dreapta, va permite revenirea la aplicația anterioară, în timp ce o apăsare puternică, urmată de una și mai puternică în această zonă a ecranului va deschide comutatorul de sarcini. De asemenea, în ceea ce privește tastatura, o apăsare mai puternică pe bara de spațiu îți va oferi posibilitatea de a muta rapid cursorul, iar gesturile îți vor permite să faci diferite selecții de text mult mai rapid decât înainte. Dintre toate, cea mai promovată întrebuințare a 3D Touch în iOS, după Peek și Pop este la Live Photos, însă mai multe detalii despre aceasta vă voi oferi în secțiunea dedicată ei.

Desigur, sunt și alte mai mici scurtături bazate pe 3D Touch pe care s-ar putea sau nu să le descoperi și folosești. În ceea ce mă privește, nu pot spune că am folosit într-atât de mult 3D Touch în lunile de utilizare ale iPhone-ului 6s Plus. De cele mai multe ori pentru că am uitat că 3D Touch este acolo sau pur și simplu mi s-a părut că o atingere pentru a deschide un e-mail sau o pagină web este mai rapidă decât previzualizarea urmată de deschidere (același lucru l-am întâmpinat și în OS X). Cel mai mult folosesc acțiunile rapide din pictogramele aplicațiilor și în special cele oferite de aplicația Telefon – deoarece îmi permit mult mai repede să sar la acțiunea pe care intenționam să o efectuez decât să ating în mod repetat ecranul pentru a o efectua (la Telefon, de exemplu, pot apela mult mai rapid trei dintre contactele favorite). În rest, nu pot spune că 3D Touch a schimbat modul în care îmi folosesc iPhone-ul. Nicidecum. Încearcă să îl îmbunătățească? Categoric da. Dar mai este mult drum de bătut până când voi putea spune că 3D Touch este nu doar intuitiv, ci și atât de folositor, încât nu aș mai reveni la un iPhone fără un astfel de ecran.

Apreciez faptul că 3D Touch are capacitatea de a te teleporta în locul în care dorești, fără a părăsi ecranul curent, ducând poate la nivelul următor extensiile și widgeturile introduse în iOS 8 de către Apple, ce erau menite să reducă timpul necesar pentru îndeplinirea unor sarcini. De asemenea, apreciez potențialul pe care îl are această caracteristică și sunt conștient că șase luni nu sunt suficiente pentru ca dezvoltatorii să vină cu ceva mai mult decât ce a fost exemplificat de Apple în aplicațiile sale. Iar Motorul Taptic este o adiție importantă la iPhone, care îmbunătățește inclusiv experiența 3D Touch, făcându-te să simți că ai apăsat un buton sau ai activat o anumită acțiune cu simpla atingere a degetului.

Este evident că numai Apple putea veni cu o tehnologie nouă a cărei utilitate să fie capabilă să o demonstreze din prima clipă. În cazul în care venea Samsung, de exemplu, cu ceva asemănător înaintea Apple, sunt convins că era o păcăleală de doi bani promovată pentru a vinde un produs ce nu face nimic folositor (iar istoria nu este de partea Samsung, în privința caracteristicilor noi introduse în telefoane și nu doar). 3D Touch are o fundație solidă și un viitor anticipat de către Apple, iar când va fi folosit la potențialul maxim, atunci va fi ceva fără de care utilizatorii nu ar mai putea să înțeleagă telefonul – așa cum în prezent îți este greu să folosești un telefon fără ecran tactil.

iPhone 6s Plus Camere

iPhone 6s Plus face unul dintre cele mai mari salturi de până acum în privința camerelor. Da, în privința camerelor. În momentul de față, iPhone-urile sunt la fel de mult camere foto, cum sunt și telefoane – poate chiar mai mult camere foto/video decât telefoane -, iar Apple nu este doar una dintre cele mai mari companii de telefoane din lume, ci și una dintre cele mai mari companii de camere foto.

SONY DSC
SONY DSC

O mare parte din puterea de imagine a iPhone vine de la procesorul de semnal imagine (ISP) personalizat ce a fost inclus în chipsetul Apple A9 despre care am discutat mai jos. Este cel care îi permite iPhone să focalizeze, să ofere balanță de alb, expunere, detecție facială, ajustări dinamice și alte caracteristici care să asigure înregistrarea automată a celor mai bune imagini posibile (prea multe instrumente de control manual nu sunt incluse nici acum în aplicația Cameră, dar rămân disponibile într-o mulțime de aplicații de la terți). Dar anul acesta Apple nu a lucrat numai la îmbunătățirea acestui procesor, ci și la creșterea substanțială a numărului de pixeli.

Cameră iSight de 12 megapixeli

A fost odată ca niciodată un război al pixelilor. Producătorii de camere făceau pixeli tot mai mici și mai mici pentru a adăuga tot mai mulți și mai mulți în senzor, astfel încât să se laude cu specificațiile aparatelor în conferințe, pe cutii și în tabelele cu specificații tehnice. Rezultatul a fost unul anticipat: prea puțină lumină și prea multă gălăgie. Fotografiile au devenit mai mari, nu și mai bune. Iar în momentul în care industria s-a deșteptat, numărul de megapixeli a început să nu mai conteze. Până când au venit producătorii de telefoane inteligente. Care au făcut ca istoria să se repete.

foto iPhone 6s PlusApple a fost una dintre prea puținele companii care, în ciuda criticilor, a urmat direcția corectă. Ani la rândul (patru, mai precis), ei au refuzat să includă mai mult de 8 megapixeli în senzorul iPhone. În schimb, au decis să crească dimensiunea pixelilor la 1,5µ, să introducă un sistem de cinci lentile, să mărească diafragma la f2.2 și, odată cu iPhone 6 Plus, să introducă un stabilizator optic de imagine. Rezultatul a fost unul care îi enerva mereu pe ceilalți producători de telefoane și pe așa-zișii lor fani: iPhone a avut mereu cea mai bună cameră la timpul său.

Dar vremurile se schimbă, iar tehnologia evoluează. Dacă Apple putea crește numărul de megapixeli și să păstreze calitatea foarte bună a imaginilor, ar fi fost foarte bine, ținând cont de avantaje. Imaginile ar fi fost mai mari și mai flexibile – la efectuarea de zoom digital, decupare și nu numai.

Totuși, păstrarea dimensiunii pixelilor și adăugarea unui număr mai mare nu doar că va crește dimensiunea imaginilor, ci și dimensiunea camerei. Poți pune un senzor uriaș pe spatele unui telefon, dar cei mai mulți nu își doresc asta pentru că țin la aspectul aparatului. Cea mai mare parte dintre utilizatori – inclusiv cei care țin la designul industrial – nu suportă nici măcar faptul că iPhone 6 avea o cameră protuberantă pe care, iată, iPhone 6s (Plus) o moștenește.

Așadar, dacă vrei să crești numărul de pixeli, dar nu poți crește dimensiunea fizică a obiectivului, va trebui să accepți compromosiul. Și asta a făcut Apple cu iPhone 6s Plus. A acceptat să sacrifice dimensiunea pixelilor. Creșterea numărului de megapixeli de la 8 la 12 a determinat-o pe compania americană să reducă dimensiunea lor de la 1,5µ la 1,22µ. Beneficiile sunt mai multe decât pierderile întrucât Apple nu a redus dimensiunea pixelilor și atât, ei i-au aliniat mai aproape unii de ceilalți.

Pentru a preveni apariția artefactelor și a intermodulației – unde coloarea unui subpixel difuzează peste o altă culoare – Apple a umplut spațiul dintre elementele roșii, albastre și verzi cu un material opac pentru a produce o „izolație de canal adâncă”. De asemenea, compania americană a retrogadat filtrul de culoare, așa încât să stea fix deasupra diodelor foto. Numărul de pixeli folosiți pentru auto-focalizarea cu detecție pe faze a fost și el crescut cu 50 de procente, fiind adăugat inclusiv un sistem de reducere temporală a zgomotelor pe grupuri multiple și îmbunătățită reprezentarea tonurilor locale.

Toate acestea lucrează laolaltă pentru a îmbunătăți acuratețea culorilor, menținând claritatea și detaliile la niveluri de lumină reduse și medii, redând în același timp cu acurateție texturile și muchiile pe lumină puternică. Cu alte cuvinte, noua cameră maximizează avantajele oferite de numărul mai mare de pixeli, încercând în același timp să reducă impactul pe care îl are scăderea în dimensiune a pixelilor.

Creșterea numărului de megapixeli înseamnă implicit și fotografii panoramice mai mari și mai bune. Acestea au până la 68 de megapixeli, în funcție de decupaj și vor arăta mai bine decât pe iPhone 6 Plus, de exemplu, cu toate că diferențele nu vor fi chiar atât de spectaculoase.

pano

Vorbind puțin despre experiența mea cu noua cameră iSight a iPhone 6s Plus, trebuie să vă mărturisesc că în ciuda creșterii numărului de megapixeli cu 50 de procente, calitatea pozelor nu a crescut direct proporțional. Fotografiile înregistrate cu iPhone 6s Plus nu sunt nicidecum mult mai bune decât cele înregistrate cu un iPhone 6 Plus – sunt mai bune, dar nu într-atât de bune încât să observi o diferență majoră atunci când le partajezi pe Facebook sau Instagram. Am observat o performanță ușor îmbunătățită la înregistrarea de poze macro și un ușor mai bun bokeh în câteva capturi.

Dar loc de mult mai bine nu este, în condițiile în care Apple demonstrase deja de ce poate fi în stare camera iPhone 6 (Plus), afișând fotografii înregistrate cu aceasta pe tot felul de panouri publicitare. Așa că haideți să o luăm altfel: iPhone 6s Plus este cea mai bună cameră pe care majoritatea oamenilor au deținut-o vreodată, dar nu va pune pe gânduri pe niciunul dintre cei care au deja un DSLR bun sau chiar un mirrorless, atunci când va trebui să înregistreze câteva poze.

Apple nu a avut niciodată cele mai impresionante specificații ale camerei pe hârtie. În schimb, inginerii săi au venit de multe ori cu compromisuri inteligente care să ajute utilizatorii. Același lucru se întâmplă și cu iPhone 6s Plus. Numărul de megapixeli, dimensiunea pixelilor, diafragma – toate componentele – sunt foarte bine balansate, scopul fiind acela de a-ți oferi ție posibilitatea de a înregistra cele mai bune poze de zi cu zi posibile, indiferent de condițiile de lumină ale mediului în care te afli.

Or, Apple nu doar că a făcut camera iSight mai mare, dar a făcut-o din nou ceva mai bună. Iar asta e tot ce contează.

Video 4K

Video 4K (2160p), denumit generic UHD (definiție ultra înaltă), este disponibil deja de câțiva ani, dar rata sa de adopție este în continuare una scăzută. Acest lucru se schimbă treptat, pe măsură ce oamenii își schimbă televizoarele și monitoarele cu unele ce au rezoluția 4K – care au ajuns să fie tot mai accesibile în ultima vreme. Cu toate acestea, Apple a decis că a venit vremea să introducă 4K în iPhone, teoretic, nu doar pentru a arăta lumii că și telefonul lor este capabil să facă așa ceva. Chiar acum, astăzi, există unele beneficii tangibile ale acestui standard. Dar nu pentru toată lumea.iPhone 6s Plus 4k

Atunci când camerele video 4K „accesibile” au început să apară pe piață în urmă cu câțiva ani, ele nu doar că puteau filma cu mai mulți pixeli, dar îți permiteau să faci mai multe cu acești pixeli. Odată ce ai o captură 4K, nu doar că o poți reduce la 1080p, dar ea îți va permite să faci zoom pe un detaliu, să o decupezi și să o miști în procesul de producție, păstrând totodată calitatea HD.

Același lucru se întâmplă și cu iPhone 6s Plus. El nu doar că îți permite să înregistrezi video în 4K, la 30 de cadre pe secundă. Dar îți permite să adaugi captura în iMovie și să o editezi direct de pe telefon. Mai mult, grație procesorului extrem de potent, vei putea edita până la două fluxuri 4K simultan, apoi le vei putea încărca pe YouTube sau face orice altceva îți dorești tu cu ele. Iar asta este de-a dreptul impresionant, dacă stăm să ne gândim că în urmă cu nu foarte mult timp aveai nevoie de echipament video profesional, de computere puternice și mult timp pentru a produce un clip video 4K de calitate. Acum, tot echipamentul de care ai nevoie pentru a filma și edita clipuri 4K este la tine în buzunar, gata de a-l folosi oricând dorești.

Pe lângă capacitatea de a înregistra video 4K, grație noului senzor, iPhone 6s Plus poate înregistra video 1080p la ralanti cu 120 de cadre pe secundă. Saltul este unul binevenit, în condițiile în care iPhone 6 Plus nu putea filma la ralanti la o rezoluție mai bună decât cea HD, 720p. Totuși, în cazul în care vei dori să înregistrezi video la ralanti în care să surprinzi momente și mai spectaculoase, atunci va trebui să apelezi la filmarea cu 240 de cadre pe secundă, care este posibilă și acum doar în format HD, 720p.

Pentru 4K (precum și înregistrarea video în format HD sau Full HD, posibile în continuare la 30 sau 60 cps), ralanti și time-lapse, Apple a introdus în iPhone 6s Plus același stabilizator optic de imagine (OIS) pe care îl folosea anul trecut și iPhone 6 Plus. Pentru că lentilele „plutesc”, stabilizatorul poate să corecteze nu doar tremurul mâinii, dar și mișcările provocate de deplasare, pe care le întâmpini atunci când înregistrezi video. Iar el face o treabă extraordinară.

Apple nici măcar nu a activat în mod implicit filmarea 4K pe iPhone și nici nu a inclus o opțiune de a o face direct din Cameră.

În privința capacității iPhone 6s Plus de a înregistra video 4K nu vă pot spune că am rămas surprins. Da, nu este pentru nimeni o surpriză că un clip înregistrat la o astfel de rezoluție arată mult mai bine decât unul înregistrat în format Full HD, mai ales dacă îl urmărești de pe un TV 4K, iMac 5K sau chiar un MacBook cu afișaj Retina. Dar multă lume nu are în casă un ecran 4K pe care să urmărească un clip video la această rezoluție. Nici măcar ecranul iPhone 6s Plus nu îl va reda la rezoluție completă. Și chiar dacă ai avea un TV sau un monitor UHD, s-ar putea să nu vrei să folosești această caracteristică prea des. De ce? Pentru că un singur minut de înregistrare video 4K va ocupa 375MB pe iPhone. Din această cauză, Apple nici măcar nu a activat în mod implicit filmarea 4K pe iPhone și nici nu a inclus o opțiune de a o face direct din Cameră. În schimb, ea obligă utilizatorii să meargă într-un meniu ascuns din Configurări pentru a o face atunci când vor să o testeze (pentru că nimeni nu cred că va folosi filmarea 4K la toate videoclipurile). Ca să nu mai spunem cât este de jenant să ai filmare 4K pe un telefon care vine standard cu 16 GB de stocare. 16 GB de stocare nu-s nici măcar suficienți pentru a instala câteva aplicații și a stoca toate datele pe care un utilizator obișnuit dorește să le aibă pe telefon. Nu-s suficienți pentru nimic. Darămite pentru a-ți permite luxul de a stoca măcar un clip video 4K de 4-5 minute. Nici vorbă!

iPhone 6s Plus vine cu această capacitate într-un moment în care toate telefoanele inteligente de top pot filma 4K. Și mi se pare că o face mai mult de gura lumii, care nu știa cum să se mai plângă de iPhone și să justifice faptul că nu au așa ceva sau nu au făcut upgrade-ul de la iPhone 4s încă. Atunci când marea parte a utilizatorilor nu doar că nu are nevoie de așa ceva, dar nici măcar nu va folosi o astfel de caractersitică mai mult decât maximum într-un test/două – al căror rezultat oricum se prea poate să nu aibă cum să îl urmărească la rezoluția nativă (nici măcar Apple TV 4 nu are ieșire 4K) – putem spune că video 4K a fost introdus în iPhone 6s Plus doar pentru marketing. Eu unul, în cele 6 luni de utilizare ale iPhone 6s Plus nu am filmat niciodată 4K până acum, ca să încărc un exemplu pe YouTube. Și sunt aproape sigur că nu o voi face nici de-acum încolo. Nu pentru că nu am pe ce urmări videoclipurile la rezoluția completă – har Domnului, chiar am mai mult decât suficiente afișaje 4K în casă -, ci pentru că pur și simplu un video Full HD arată suficient de bine pentru mine, și ocupă de 3 ori mai puțin spațiu. Atunci când iPhone va veni standard cu 128 GB de stocare, iar 4K se va găsi în casele tuturor – așa cum se găsesc acum afișajele HD sau Full HD -, mai discutăm despre utilitatea video 4K pentru un utilizator casnic și nu doar pentru pasionații de video sau cei ce trăiesc din asta.

FaceTime la 5 megapixeli

iPhone 6s Plus a primit o demult – de mult prea mult timp – așteptată actualizare pentru camera frontală, denumită „FaceTime”. Ea a făcut un salt uriaș de la 1,2 megapixeli, cât avea camera iPhone 6 (Plus) și nu numai, la 5 megapixeli. Și a primit bliț Retina.

iPhone 6s Plus Selife

Când vorbim despre bliț, nu vă așteptați să vedeți prea curând un bliț LED hidos pe panoul frontal atât de curat al iPhone, așa cum vedem la tot felul de chinezării. Și cu atât mai puțin un penibil modul de cameră pe balama, care are rol și de cameră principală și de cameră frontală. În niciun caz! Apple a găsit o rezolvare elegantă pentru modul în care arată selfie-urile pe condiții de lumină slabă, inspirată oarecum de aplicațiile de la terți. O parte din aceste aplicații (cum ar fi, de exemplu, Snapchat) le oferă de ceva vreme utilizatorilor de iPhone posibilitatea de a folosi un bliț pentru pozele efectuate cu camera frontală, acesta fiind bazat exclusiv pe luminozitatea ecranului. Apple s-a gândit că această idee poate fi exploatată mai bine, și cum doar ea poate lucra la hardware-ul iPhone, a inclus în 6s tehnologia necesară pentru a-i permite ecranului să lumineze suficient de puternic încât pozele să arate foarte bine, chiar și în condiții de lumină slabă sau foarte slabă.

Un cip special îi va permite ecranului să lumineze de trei ori mai puternic decât în mod normal, iar tehnologia True Tone, pe care o găsim și la blițul LED de pe spate, va face ca lumina oferită de ecran să arate cât mai natural posibil, analizând temperatura culorilor.

Efectul? Niște poze cu o calitate așa cum nu am mai văzut până acum pe iPhone, mai ales atunci când sunt înregistrate în condiții de lumină slabă. Și cum în general majoritatea selfie-urilor sunt înregistrate în încăperi, pe întuneric sau lumină scăzută, diferența față de modelele mai vechi de iPhone este remarcabilă.

Permiteți-mi să fiu foarte sincer: saltul de la 1,2 megapixeli la 5 megapixeli pentru camera frontală și blițul Retina sunt cele mai importante noutăți aduse de iPhone 6s Plus la capitolul cameră. Selfie-urile, Snapchat-urile și conversațiile video fac parte din viața noastră, din comunicarea modernă, iar Apple ajunsese să fie puțin în urmă la acest capitol. Îmbunătățirea adusă de iPhone 6s comparativ cu iPhone 6 doar în privința calității pozelor capturate cu camera frontală este una colosală; este capabil să înregistreze fotografii realiste și utilizabile, nu doar niște aproximări pixelate ale momentelor din trecut. Ca să nu mai punem la socoteală saltul de calitate în privința imaginilor capturate pe lumină slabă – acum chiar poți vedea cine se află în poză, nu doar ceva negru pe un fundal tenebros.

Live Photos

Ambele camere ale iPhone 6s Plus pot înregistra Live Photos, care deși sunt distractive, au un nume stupid și pot fi mai degrabă încadrate în categoria: stratageme folosite de Apple pentru promovarea celor mai noi telefoane.iPhone 6s Plus Live Photos

Nokia sau HTC au avut idei similare în trecut, dar implementarea Apple este mai unitară: atunci când atingi declanșatorul de imagine, vei vedea că apare un mic indicator Live pe ecran, acesta anunțându-te că terminalul tău a înregistrat 1,5 secunde de dinaintea atingerii declanșatorului și 1,5 secunde de după. Ulterior, în Rolă film, vei putea folosi 3D Touch pentru a reda sunetul și imaginea scurtului filmuleț generat – capturile sunt animate ușor în timp ce navighezi prin album pentru a-ți indica faptul că sunt live photos (mi-aș fi dorit ca Apple să includă indicatorul Live din meniul de partajare și în pictogramele pozelor și chiar să genereze un album Live Photos, pentru a putea găsi mai rapid aceste capturi).

Directorul general al Apple, Tim Cook, a declarat că, în opinia lui, Live Photos vor fi „o nouă formă” de a captura și revedea momente. Pentru a ajunge acolo însă va trebui ca mult mai multă lume să le poată vedea. Momentan, Live Photos pot fi vizionate, așa cum au fost înregistrate, pe dispozitivele cu iOS 9, watchOS 2, OS X 10.11 El Capitan și tvOS 9.2 (și versiunile ulterioare). În rest, cei ce vor primi un Live Photo vor vedea o banală fotografie statică.

Din păcate, deși a oferit API-ul dezvoltatorilor pentru a-l integra în aplicațiile lor și pe web, nu foarte multă lume s-a înghesuit să includă compatibilitate cu noul tip de imagini pe care le pot înregistra iPhone 6s – este important că măcar Facebook și Instagram au integrat noul API în aplicațiile lor. Dar nici nu ard de nerăbdare ca și mai mulți să o facă. Pentru că dacă vreau să înregistrez clipuri video scurte, am deja Instagram sau Vine, care funcționează extrem de bine și care pot fi văzută de un număr semnificativ mai mare de persoane decât aceste Live Photos.

Un alt aspect important de menționat în legătură cu Live Photos este că ele pot ocupa de două ori mai mult spațiu decât fotografiile obișnuite, așa că includerea unui scurt video în fiecare fotografie pe care o înregistrezi mi se pare nejustificată. Și din dorința foarte mare de a promova aceste fotografii, Apple nu a mai căutat o modalitate potrivită de a avertiza utilizatorii că înregistrează Live Photos și nu fotografii statice. Așa că s-ar putea să te trezești în galerie cu zeci de fotografii Live de care nu ai nevoie, întrucât tu îți doreai să surprinzi un moment și nu câteva zeci, atunci când ai atins declanșatorul. (Ar fi extraordinar dacă iPhone ar fi capabil să activeze în mod inteligent Live Photos atunci când detectează o față în cadru și să dezactiveze caracteristica atunci când nu este niciun om sau animal în fața camerei. iPhone 6s Plus Live PhotoNu de alta, dar am găsit prea multe Live Photos cu hârtii, peisaje și obiecte statice, de care nu aveam nevoie.)

Nu mă pot declara un mare fan al acestor Live Photos, pentru că ele nu sunt neapărat ceva într-atât de „uau” (mă surprinde chiar că Apple le promovează atât de intens, ca și cum ar fi o mare scofală). Cel mai mult îmi place la ele că pot fi configurate ca și imagini de fundal pe ecranul de blocare, și redate printr-o apăsare mai puternică pe acesta. Și cam atât. Foarte rar am găsit o utilitate lor și de cele mai multe ori am verificat cu atenție ca ele să fie dezactivate atunci când vroiam să fac o poză.

Într-adevăr, Live Photos ar putea fi ceva util dacă ai un copil mic sau un animal de companie, pentru că vor păstra mult mai multe momente decât o imagine statică. Ele umplu golul dintre fotografia statică și video. Un gol pe care nu știu câți l-au sesizat sau câți aveau nevoie să fie umplut.

iPhone 6s Plus Performanță

A fost odată când Apple prezenta noile SoC-uri pe iPad, apoi le includeau în iPhone. De câțiva ani încoace, însă, iPhone-urile sunt cele care primesc primele aceste chipseturi. Și le primesc într-un ritm care, sincer să fiu, face restul industriei să pară buimăcită, nepregătită sau ambele.iPhone 6s Plus iPhone 6 fata

În inima iPhone 6s Plus se găsește SoC-ul (system-on-a-chip) Apple A9.

Apple A9

Cipul Apple A9 include cea de-a treia generație de unitate centrală de procesare (CPU) Apple pe 64 de biți, denumită Twister/Uragan. Aceasta succede A7 Cyclone/Ciclon și A8 Typhoon/Taifun. Modul de numire a noilor chipseturi este mai mult decât un indiciu al puterii pe care acestea o au.

iPhone 6s Plus Geekbench 3A9 Twister este un cip dual-core tactat la 1,85 GHz, bazat pe setul de instrucțiuni ARM v8 și reprezintă o îmbunătățire anuală mai mult decât majoră a generației precedente. Potrivit companiei Apple, acest cip este cu 70% mai rapid decât A8 din iPhone 6 Plus.

Pentru unitatea grafică de procesare (GPU), iPhone 6s Plus folosește, potrivit persoanelor care au desfăcut dispozitivul, un PowerVR GT7600 pe șase nuclee de la Imagination. Conform companiei Apple, saltul anual la acest capitol este și mai mare, iar 6s Plus ar trebui să fie mai rapid cu 90% decât 6 Plus.

Scorul obținut de iPhone 6s Plus în Geekbench 3 este 2469, pe un singur nucleu, și 4223, pe multi-nuclee, el fiind depășit, în gama Apple, momentan numai de cipul Apple A9X din iPad Pro. Prin comparație, iPhone 6 Plus înregistra în Geekbench un scor de 1605 pe nucleu și 2883 pe multi-nuclee. AntutuÎn AnTuTu, iPhone-ul meu a obținut un total de 133154 puncte, după acumularea unui total de 39629 puncte în testul 3D, 43321 în testul UX, 41139 în testul CPU și 9065 în testul RAM.

A9 a obțiunut scoruri semnificativ mai mari decât A8 în toate testele efectuate de noi, fiind surprinzător de aproape de chipsetul Intel Broadwell-Y din actualul MacBook cu ecran Retina de 12 inchi și nu foarte departe – în testul pe un nucleu – de Intel Haswell Core i5 din MacBook Air, modelul 2014. Comparativ cu alte telefoane, ei bine, este aproape de două ori mai rapid decât Samsung Galaxy S6 și Samsung Galaxy Note 5 (terminalele din aceeași generație cu iPhone 6s Plus; Galaxy S7 îl vom compara cu iPhone 7, pentru a fi cinstiți până la capăt) în testul pe un nucleu și aproape la egalitate cu acestea în testul pe multi-nuclee. Iar dacă ne gândim că iPhone 6s Plus și cipul său A9 sunt dual-core, iar dispozitivele Samsung Galaxy sunt octa-core, atunci nu putem spune decât că este puțin cam rușinos pentru Samsung (și nu numai).

Apple a reușit să scoată acest nivel impresionant de performanță dintr-un cip de câțiva mm din mai multe motive. Au pus laolaltă o echipă de ingineri extrem de talentați în crearea de cipuri. Nu vând cipuri, așa că nu sunt nevoiți să lase pe raft o generație de chipset cât mai mult timp posibil, doar pentru a obține cât mai mult profit. Lucrează să susțină o singură platformă, așa că pot optimiza cipurile cât mai bine pentru dispozitivele în care vor fi incluse. Și, desigur, fiind o cultură, Apple nu este mulțumită cu simplul fapt că este lideră, așa că își pune echipa la treabă să aducă în fiecare an cele mai performante chipseturi.

Cu alte cuvinte, compania Apple nu doar că se poate gândi cum să creeze cele mai rapide posibil cipuri pentru dispozitivele sale, ci le și include în iPhone și iPad, impresionând piața în fiecare an. iPhone 6s Plus este incredibil, aproape ridicol, de rapid. Poți simți asta cu fiecare deschidere de aplicație și cu fiecare tranziție. Poți atinge sau glisa ceva și instantaneu ajungi unde îți doreai, iar telefonul este gata de a-ți satisface următoarea sarcină, la fel de rapid, indiferent care ar fi ea.

O parte din rapiditatea noului iPhone 6s Plus se datorează și creșterii eficienței iOS, dar cea mai bună parte este puterea brută a siliciului. O putere care crește aproape exponențial de la un an la altul.

Memorie

Da, iPhone 6s Plus are 2 GB de RAM. În sfârșit! Dar pentru că iPhone 6s Plus nu oferă, din păcate, posibilitatea de a folosi simultan două aplicații, așa cum ne permit cele mai noi iPad-uri, avantajul de a avea mai mult RAM nu este chiar atât de ușor vizibil. Dar cu siguranță se simte.

Ani la rândul iPhone a avut 1 GB de RAM, dintr-un motiv foarte simplu. Apple nu are de ce să se îngrijoreze în legătură cu suprasarcina unui sistem de operare terț, neoptimizat, interpretat și plin de mizerii, ceea ce înseamnă că iOS poate face mai mult cu mult mai puțin.

Dar odată cu trecerea anilor, iOS a devenit mai complex. Iar iPhone 6 Plus, din cauza cipului pe 64 de biți și a rezoluției interne de 2208 pe 1242 pixeli, părea că rulează pe marginea prăpastiei. Or, Apple a primit suficiente motive încât să facă saltul, așa că în 2015  a decis că a venit vremea să dubleze cantitatea de RAM din iPhone.

Cu 2 GB de memorie, de exemplu, filele din Safari nu se mai reîncarcă de fiecare dată când revii la ele, după ce ai făcut altceva. La fel nici aplicațiile mari nu se mai simt atât de fragile acum. Iar atunci când revii la o aplicație accesată mai demult, sunt șanse foarte mari ca ea să nu fie reîncărcată (comparativ, la iPhone 6 Plus reîncărca uneori tot conținutul până și al antepenultimei aplicații accesate).

Așadar, cu memoria suplimentară, iPhone 6s Plus pur și simplu se simte în largul său și nu pare să mai aibă nevoie de 1, 2, 3, 6 GB de RAM suplimentari. Desigur, lucrurile se vor schimba în momentul în care caracteristicile sale de la interior vor fi îmbunătățite, iar iOS va evolua. Până atunci, 6s Plus va rămâne dispozitivul ultra-rapid care te va impresiona de fiecare dată.

Coprocesorul Apple M9

M9 reprezintă cea de-a treia generație a centrului de fuziune a senzorilor creat de către Apple, centru care a fost introdus prima dată în iPhone 5s. Iar spre deosebire de M7 și M8, care erau cipuri separate ce aveau sarcina de a colecta datele de la accelerometru, busolă, giroscop și, mai recent, de la barometru, A9 este integrat în SoC-ul A9. Astfel, el poate colecta nu doar datele de la senzorii mai sus amintiți, ci poate măsura tempoul și permite oricând activarea vocală a Siri prin comanda „Hey Siri”.iPhone 6s Plus Siri Hey

Integrarea crește eficiența din punct de vedere energetic, permițând M9 să fie pornit, să înregistreze mișcarea și să „asculte” pentru comenzi Siri perioade de timp mult mai îndelungate, fără a consuma în mod excesiv bateria.

Dar cum Siri ascultă mereu, iar noi trăim într-o lume în care alte iPhone-uri, iPad-uri, Apple Watch-uri și Apple TV-uri din jurul nostru au Siri ce ascultă mereu, Apple a decis să mai introducă ceva în iOS – un fel de ID Voce.

Atunci când vei configura pentru prima dată un iPhone 6s Plus, dacă vei dori să folosești comanda Hey Siri, va trebui să citești câteva fraze afișate pe ecran, astfel încât dispozitivul să îți poată identifica vocea ta. Acest lucru va face ca nimeni să nu îți poată activa asistentul și nici ca tu să îl poți activa pe dispozitivele altor persoane printr-o simplă comandă vocală.

Sistemul Hey Siri nu este însă perfect, deocamdată. Nu de puține ori am pățit ca prin comanda vocală să activez accidental și iPad-ul, un alt iPhone aflat la încărcat sau Apple Watch-ul, în condițiile în care eu doream să vorbesc cu Siri de pe iPhone-ul meu 6s (poate Continuitatea ar putea ajuta în viitor). Nici în privința securității nu putem spune că Hey Siri este impenetrabil, întrucât dacă cineva îți va înregistra vocea și o va reda, va putea să activeze asistentul (evident, dacă securitatea este cea mai importantă pentru tine, atunci vei putea dezactiva Siri pe ecranul de blocare și Hey Siri din Configurări).

Hey Siri, la fel ca și Live Photos, a fost promovat intensiv de către Apple. Dar eu îl consider mult mai util decât caracteristica ce îți va face pozele să „trăiască”. Cu toate că Siri nu este nici acum disponibilă în limba română, folosesc destul de mult asistentul, mai ales în mașină, unde schimb melodiile redate sau efectuez apeluri telefonice prin comanda Hey Siri. Și pot spune că vocea îmi este recunoscută în 90% din timp, chiar dacă pentru unele comenzi trebuie să repet de 2-3 ori până când înțelege (mai ales în mașină și în zonele unde este gălăgie).

Touch ID

Touch ID este denumirea dată de către Apple cititorului de amprentă de pe dispozitivele cu iOS. Tehnologia a fost introdusă pe iPhone 5s, a fost îmbunătățită ușor pe iPhone 6 (Plus), iar acum, odată cu iPhone 6s (Plus) a ajuns la generația a doua. Și este de două ori mai rapidă, potrivit companiei Apple.iPhone 6s Plus Touch ID

Creșterea vitezei se datorează unui nou senzor capacitiv care detectează amprentele mult, mult mai rapid. Dacă pe dispozitivele iPhone anterioare atingeai butonul principal, așteptai o secundă, iar iPhone-ul se debloca, acum iPhone 6s Plus este deblocat de îndată ce i-ai atins butonul principal.

Umezeala este în continuare o mare problemă a Touch ID, deși se simte că Apple a lucrat la adresarea ei. Astfel, chiar dacă un deget umed nu va debloca ecranul, unul ușor umezit va fi recunoscut destul de rapid. Problema este că dacă îți transpiră mâinile destul de des (cazul meu), atunci vei primi eroare mai mareu la scanarea amprentelor – uneori chiar dacă degetele sunt uscate în momentul scanării, Touch ID nu recunoaște amprenta, din cauza grăsimii de pe butonul principal (situație în care trebuie să ștergi ușor butonul principal, după care amprenta îți va fi scanată instantaneu).

Atunci când îți recunoaște amprenta (mereu, dacă nu îți transpiră palmele sau ai degetele tot timpul uscate când le scanezi), iPhone 6s Plus o face rapid. Foarte rapid. Extraordinar de rapid. Poate prea rapid. De această dată, Apple ne-a arătat că scanarea prea rapidă a amprentelor este problematică. De ce? Pentru că dacă vrei să citești notificările de pe ecranul de blocare, va trebui să folosești un alt deget, a cărui amprentă nu este recunoscută de Touch ID, sau să apeși butonul de adormire/trezire. În caz contrar, nici nu vei apuca bine să vezi ceasul de pe ecranul de blocare, că iPhone-ul va fi și deblocat. Și nu puține au fost dățile când iPhone-ul meu a scanat amprenta atât de rapid, încât a trebuit să îmi citesc notificările în centrul de notificări.

Într-adevăr, este mult loc de mai bine în Touch ID, mai ales în privința scanării degetelor umede. Cu toate acestea, este cel mai rapid cititor de amprente de pe piață și pot spune, ca utilizator care a dezactivat Touch ID pe iPhone 6 Plus din cauză că îmi dădea mereu eroare, că pe iPhone 6s Plus îl folosesc și acum, la 6 luni, deși primesc eroarea Reîncercați de suficiente ori încât să fiu nevoit uneori să mai introduc și codul de acces.

Stocare

Marea parte a utilizatorilor așteapta în 2015, mai mult ca oricând, un iPhone cu capacitate de stocare mai mare de 16 GB în varianta de bază. Ce le-a oferit Apple? Două noi modele de iPhone, 6s și 6s Plus, cu versiuni începând de la 16 GB! Și ca să nu primească atâtea critici, a apelat la abureli, promovând intensiv folosirea iCloud și noile caracteristici ale iOS 9, care reduc dimensiunea actualizărilor, dimensiunea sistemului de operare și le permit dezvoltatorilor să reducă dimensiunea aplicațiilor lor (deși nu prea mulți au apelat la această noutate, din păcate).

iPhone 6s Plus vine așadar cu aceleași capacități de stocare ca și iPhone 6 Plus: 16 GB, 64 GB și 128 GB. Iar aici Apple mă enervează. Nu doar pe mine, ci și pe alte multe persoane din industria tehnologiei și utilizatori. Este inadmisibil ca o companie să comercializeze în 2016 un telefon de top cu 16 GB de stocare. Punct. Orice scuză pentru asta va fi încadrată în categoria „penibil” și nu va face decât să enerveze lumea și mai mult.

Probabil că celor care au un iPhone de 128 GB și care n-au încercat de ceva vreme un model de 16 GB le va fi foarte simplu să zică din vârful buzelor că 16 GB sunt „OK”, iar 32 GB ar fi „suficienți. Dar nu este așa! Și pot fi de acord că varianta de 16 GB este potrivită pentru o (foarte) mică parte dintre utilizatori (cum ar fi prietena mea sau mama mea, pentru care și un iPhone de 8 GB a fost suficient). Dar atunci când cea mai mare parte a utilizatorilor îți spune că nu le ajung 16 GB, trebuie să faci o schimbare în această privință, mai ales că această capacitate de stocare este pe versiunea de bază a iPhone din 2009, când a fost lansat iPhone 3Gs.iPhone 6s Plus lateral dreapta

Să ne înțelegem puțin. După un an de iPhone 6 Plus de 64 GB, folosesc de 6 luni un iPhone 6s Plus de 16 GB din cauza unui magazin – Vodafone – căruia, chipurile, importatorul nu îi aduce variante de 64 GB și 128 GB pe alte culori decât gri stelar, și din cauza dorinței mele, stupide, poate, de a nu avea două iPhone-uri cu aspect identic, pe aceeași culoare. Și a fost cea mai proastă alegere posibilă pe care am făcut-o vreodată când mi-am luat iPhone (mai proastă decât aceea de a-mi lua un iPhone 4s pe negru, după ce am folosit un an iPhone 4 pe aceeași culoare). Nu am mai avut iPhone de 16 GB de la iPhone 4. Și-au trecut mai bine de cinci ani de atunci!

Un iPhone de 16 GB este cea mai proastă alegere pe care o poți face

Am constatat că este insuficient spațiul de stocare pe iPhone-ul meu din a doua zi de utilizare. Și da, este insuficient spațiul, chiar dacă plătesc stocare pe iCloud și-mi salvez tot ce se poate salva și stoca acolo, inclusiv pozele, prin Biblioteca foto iCloud, și muzica, via Apple Music. Și chiar dacă singura aplicație de pe iPhone-ul meu care depășește 1 GB este… Poze (pentru că Biblioteca foto iCloud a fost prost gândită și-ți descarcă pozele local, ca să le poți vedea). Și chiar dacă nu am nici măcar un joc instalat. Și niciun film salvat.

Da, am 51 de aplicații instalate, iar acestea nu sunt toate de care am nevoie, ci strictul necesar (îmi permit luxul, pentru că pe restul le am pe iPad, tableta cu spațiu mare de stocare fiind și motivul pentru care m-am gândit că 16 GB îmi vor ajunge). Iar în marea lor parte, fiecare are dimensiunea de până în 100 MB. Dar după un timp de utilizare fiecare începe să salveze date (cum ar fi cele de navigare), care nu sunt necesare, de care nu ai nevoie și pe care nu le poți curăța decât prin ștergerea aplicațiilor – Facebook, de exemplu, ajunge să consume vreo 4-500 MB pe iPhone-ul meu după două-trei săptămâni de utilizare. Într-o lună/o lună și jumătate, în general stocarea ajunge să se umple, mai ales dacă mai ai și câteva mii de poze salvate (eu unul am peste 4.000, dar toate sunt stocate în Biblioteca iCloud și doar vreo 1.500 au fost deschise și deci descărcate pe iPhone). Din acel moment vei vedea mesajul „Stocare aproape plină” mai des decât tâmpenile postările lui Tony Poptămaș pe Facebook.

Problema și mai mare este că atunci când iPhone-ul tău are stocarea plină sau aproape plină, va deveni mai lent. Poate chiar mult mai lent. Iar ultra-rapidul tău iPhone 6s s-ar putea mișca la fel de repede ca un iPhone 5s de doi ani și jumătate, cu iOS 9.3 proaspăt instalat. De ce? Pentru că el va încerca în permanență să golească datele nenecesare stocate în anumite aplicații (despre care vă vorbeam mai sus) și să îți facă puțin loc.

Atunci când îți apare eroarea cu stocare aproape plină, iar dispozitivul devine mai lent, te vei vedea ștergând aplicații, poze și alte date mai mult sau mai puțin necesare. Și vei face curățenie până când nu vei mai rămâne cu mai nimic. Și tot vei primi mesajul de eroare. Iar soluția va fi să îți restaurezi iPhone-ul din backup. Restaurându-l, vei observa imediat după că, având toate datele pe care le aveai înainte, iPhone-ul tău va avea poate și 5 GB liberi. Dar până când vei termina să te bucuri, stocarea se va umple și din nou te vei trezi cu erorile, erori care te vor face să apelezi la ultima soluție: restaurarea iPhone-ului fără backup. Aceasta presupune să îți instalezi din nou toate aplicațiile și să aștepți sincronizarea datelor venite de pe iCloud cu acestea.

În lunile de utilizare, mi-am restaurat iPhone-ul din backup de 3 ori și numai o dată, zilele trecute, l-am restaurat la starea de iPhone nou. Nu este plăcut, dar nu ai încotro.

Cam asta înseamnă să trăiești cu un iPhone de 16 GB, dacă, desigur, ești un utilizator care folosește dispozitivul mai mult decât doar pentru a intra pe Facebook, Instagram, Safari și, în weekend, pentru a-ți face câteva selfie-uri. Din punctul meu de vedere, singurul spațiu de stocare minim acceptat pentru un telefon în 2015/2016 este 64 GB. 32 GB sunt și ei insuficienți, ținând cont de aplicațiile pe care le avem și de posibilitățile pe care ți le oferă acum un iPhone și iOS. Așa că dacă cei mai mulți îi cer companiei Apple „măcar” 32 GB, eu i-aș cere 64 GB sau măcar să nu fie la fel de nesimțită cum a fost în cazul iPad Pro de 9,7 inchi, unde a mărit prețul variantei de bază, de 32 GB, atât de mult încât a ajuns la același preț ca și un iPad Air 2 de 64 GB.

De aceea, dacă intenționezi să îți achiziționezi un iPhone 6s (Plus), optează măcar pentru varianta de 64 GB. Va fi mai mult decât suficientă. Iar pe cele de 16 GB lasă-i-le la Apple să se spele Phil Schiller cu ele pe cap.

Nu pot însă încheia prezentarea capitolului stocare înainte de a prezenta încă ceva ce putea fi îmbunătățit, precum și ceva ce a fost îmbunătățit. În primul rând, conectorul Lightning, cu ale sale viteze similare USB 2.0 putea în mod cert să fie îmbunătățit. În anii anteriori, viteza de scriere/citire a NAND flash nu a fost suficient de mare încât o trecere la USB 3.0 să aibă sens, dar acum ar fi avut mai mult decât oricând, mai ales pentru transferul unor cantități mari de date via cablu (inclusiv a backupurilor și datelor media). Și, da, vorbesc despre transferul pe cablu într-o lume bazată tot mai mult pe wireless (iar iPhone 6s Plus atinge, așa cum vom vedea mai jos, viteze foarte mari prin rețelele Wi-Fi), dar multă lume încă folosește transferul datelor de pe computer prin cablu, iar restaurările încă necesită iTunes. Iar dacă iPhone folosește încă un cablu, de ce să nu țină pasul cu timpurile noastre?

Cu atât mai mult ce am spus mai sus este valabil cu cât, potrivit Anandtech, performanța I/O este mult mai bună la iPhone 6s Plus. Ei consideră că Apple folosește PCI-E și NVMe în special pentru a aduce echivalentul controlerului SSD de pe MacBook pe iPhone, și că acesta comandă unei organizări SLC/TLC NAND hibride, ideală pentru tipurile de utilizare întâlnite pe mobil.

Autonomia bateriei

Apple a trebuit să includă un motor haptic în iPhone 6s Plus odată cu adăugarea 3D Touch, ceea ce înseamnă că i-a rămas mai puțin spațiu pentru baterie. În consecință, iPhone 6s Plus are o baterie de 2.750 mAh, care este cu 165 mAh mai mică decât bateria iPhone 6 Plus. Totuși, în toate lunile de utilizare nu pot spune că am sesizat o reducere sau o îmbunătățire a autonomiei bateriei comparativ cu iPhone 6 Plus.

Primele 24/48 de ore pe orice iPhone, în special pe cele restaurate din backup, înseamnă o autonomie foarte, foarte slabă. În acest interval vei descărca foarte mult conținut, așa că radioreceptoarele dispozitivului tău vor fi pornite o perioadă mai lungă de timp, iar conținutul va fi reindexat, ceea ce înseamnă că procesorul va funcționa la o capacitate aproape maximă. De asemenea, tu te vei juca mai mult cu noul tău telefon, pentru a vedea tot ce știe să facă (nou). După această perioadă însă consumul de energie se reduce în mod considerabil, iar tu poți urmări mai bine durata de viață a bateriei.

Pe iPhone 6 Plus, în mod normal, mai aveam câteva procente de energie la finele zilei. Uneori suficient de mult încât, dacă uitam să îl pun la încărcat noaptea, a doua zi mă mai ținea până pe la amiază. Totul, în condițiile în care foloseam telefonul moderat spre mult. Cu iPhone 6s Plus situația nu s-a schimbat foarte mult, nici din punctul de vedere al utilizării și nici din punctul de vedere al autonomiei.

În general, cu modul „Nu deranjați” activat, noaptea dispozitivul nu îmi consumă mai mult de 4-5 procente. Totuși, mai rar s-a întâmplat să îl las neîncărcat peste noapte. De obicei, seara, pe la ora 1800 îl pun la încărcat și cu tot cu utilizarea de după și cu cea de a doua zi, el nu se va descărca până peste aproximativ 24 de ore. În total, iPhone 6s Plus îmi oferă cam 8 ore de utilizare normală, ce înseamnă că nu fac niciun sacrificiu pentru a crește autonomia (luminozitatea este mereu configurată pe automat, urmăresc destul de mult video pe YouTube, navighez pe Safari, folosesc Twitter, Instagram și iBooks, trimit mesaje prin iMessage și WhatsApp Messenger și accesez Mail, iar seara îmi este activat automat Night Shift).

Când se întâmplă să îmi folosesc mai mult decât de obicei iPhone-ul, modul Consum redus din iOS 9 mă ajută să obțin încâ vreo câteva zeci de minute de utilizare intensivă și până la o oră de utilizare moderată.baterie iPhone 6s Plus

În privința alimentării, lucrurile nu stau atât de bine. Și nu mă plâng atât de mult după încărcarea wireless – deoarece actualele sisteme de alimenatre wireless mi se par inutile, în condițiile în care depinzi de așezarea dispozitivului pe o suprafață de încărcare (nu e cu mult mai greu să bagi în el un cablu). În schimb, mi-aș fi dorit ca și Apple să gândească un sistem de alimentare rapidă. La cei 2.750 mAh, bateria dispozitivului de 5,5 inchi se va alimenta în peste 2 ore – asta dacă folosești un adaptor de alimentare pentru iPad. Dacă folosești în schimb un adaptor de alimentare pentru iPhone (cel de 1A, inclus în cutia dispozitivului), atunci timpul de încărcare va crește cu mai bine de o oră, ceea ce înseamnă mult prea mult pentru un telefon din vremurile noastre.

Toate ca toate, nu aș putea spune că îmi doresc ca Apple să introducă în iPhone baterii cu capacitate mai mare (oricum, dintre toate telefoanele, iPhone 6s Plus oferă una dintre cele mai bune autonomii). Pentru că autonomia nu crește direct proporțional cu creșterea capacității bateriei. Optimizările efectuate în iOS au ajutat mereu foarte mult, iar în iOS 9 s-a făcut un pas destul de important din mai multe puncte de vedere. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că o grosime și o greutate mai mică sunt mai importante decât o hârtie cu specificații mai bune (mulți producători au încercat să vină pe piață cu telefoane groase – oricum majoritatea sunt mai groase decât iPhone – care să includă baterii mari, dar ele nu se vând). Așa că toate criticile în privința autonomiei la adresa iPhone sunt nefondate (cei care le fac, poate au rămas cu calendarul în 2012). Ceea ce trebuie criticată este alimentarea. Un sistem de alimentare rapidă este mai mult decât necesar și contează infinit mai mult decât o baterie cu capacitate mai mare (să îți poți încărca jumătate din baterie într-o jumătate de oră, așa cum am văzut la alți producători este mai mult decât satisfăcător).

iPhone 6s Plus Conectivitate

Atunci când am citit specificațiile wireless și celulare ale iPhone 6s Plus cred că am început să înțeleg cum este să conduci un Lamborghini pe străzile unui oraș dintr-o țară civilizată. Atâția cai… și nicio șansă de a le da drumul.iPhone 6s Plus auriu telefon conectivitate

iPhone 6s Plus poate atinge, prin LTE Advanced, viteze de până la 300 Mbps. Asta înseamnă că poate atinge viteze teoretice prin rețelele celulare de două ori mai mari decât iPhone 6 Plus. Cu alte cuvinte, dacă iPhone-ul anterior avea douăzeci de benzi deschise pentru el, 6s Plus poate avea de două ori pe atâtea.

În practică, la noi în țară nu prea vei avea unde să atingi viteze atât de mari. Într-adevăr, Orange, Vodafone, Telekom și, mai nou, DigiMobil oferă o acoperire 4G destul de bună sau chiar bună, dacă îl excludemiPhone 6s Plus Speedtest 4G pe ultimul operator, dar în afară de câteva zone din orașele mari, vitezele de 300 Mbps prin conexiunile celulare de date sunt în continuare un vis. Eu unul am reușit să ating viteze și de 150 Mbps cu iPhone 6s Plus în rețeaua Vodafone, iar acest rezultat este mai mult decât mulțumitor pentru orice utilizator, nu doar dacă navighează pe Internet prin Safari sau intră pe Facebook, YouTube și Instagram de n ori pe zi, ci și dacă descarcă aplicații, filme sau alte fișiere foarte mari de pe web, folosind conexiuni celulare – lucru posibil mai nou mulțumită actualelor pachetele de abonamente și cartele, ce includ, la prețuri avantajoase, Internet îndestulător chiar și pentru cei ca mine.

Totodată, iPhone 6s Plus face o treabă excepțională și pe rețelele Wi-Fi. El poate atinge viteze de până la 886 Mbps pe Wi-Fi cu multiple intrări și ieșiri (MIMO). Utilizatorii care au routere compatibile și beneficiază de Internet prin fibră optică de 1 Gbps ar putea atinge viteza specificată de Apple. Eu unul nu am reușit să ating viteze mai mari de 160 Mbps prin rețeaua Wi-Fi la care mă conectez cel mai adesea și cu toate acestea viteza este mai mult decât satisfăcătoare și arhisuficientă în majoritatea timpului.

Dar, la fel ca și cum ai conduce un Lamborghini pe o stradă din oraș, apreciez faptul că dispozitivul meu este capabil să atingă viteze atât de mari prin conexiunile celulare și wireless, și continui să efectuez teste de viteze cu speranța că, la un moment dat, voi atinge și limitele sale. Și sunt sigur că nu va fi foarte greu pentru ceilalți utilizatori români de iPhone 6s Plus, deoarece trăim într-o țară în care măcar cu atât de putem lăuda și noi.

iPhone 6s Plus Ecosistem

iPhone 6s Plus este un computer mobil excepțional, care include cele mai recente tehnologii. Iar dacă pe piață mai sunt destul de multe alte telefoane despre care am putea spune tot cam același lucru, există un capitol extrem, dar extrem de important la care niciunul dintre acestea nu excelează, ba dimpotrivă: ecosistemul. Orice iPhone face parte dintr-o mare familie de gadgeturi, software și servicii, așa cum nu am mai întâlnit altundeva.Ecosistem iPhone 6s Plus, MacBook Pro Retina iPad Air 2

Mulțumită Continuității, iPhone 6s Plus poate lucra simultan împreună cu Mac, iPad și Apple Watch. Prin AirPlay și Apple TV, el poate reda conținutul audio și video și își poate oglindi ecranul pe un televizor, fără fire. Mulțumită asocierii, notificările, activitatea, o parte din accesul pe el și nu numai vor putea fi controlate via Apple Watch. Și câte și mai câte.

De asemenea, numai pe iPhone și celelalte produse Apple există iTunes Store și App Store, o gamă foarte variată de accesorii, servicii digitale, cum ar fi iCloud și Apple Music, și servicii dedicate pentru clienți, cum ar fi asistența Apple (disponibilă parțial și în România, pentru vorbitorii de limbă engleză). Iar dacă preferi sau ești dependent de serviciile Microsoft ori Google, iPhone îți va oferi acces facil la ele.

iPhone este atât de popular încât cu greu vei găsi ceva să nu fie compatibil cu el. Sau ceva de care să duci lipsa.

Aplicații

iPhone 6s Plus are acces la mai multe aplicații decât orice iPhone lansat până acum. Iar aici nu includem numai pe cele peste 1,8 milioane de aplicații disponibile în momentul de față pe App Store – cu tot cu cele bune titluri de la Google și Microsoft – ci și un număr crescând de aplicații preinstalate.

Mulțumită iOS 9, pentru iPhone 6s Plus (și nu doar) sunt disponibile și câteva aplicații noi, destul de importante pentru unii dintre noi. Iar dacă titluri precum News sau Wallet nu sunt disponibile sau utile în România, altele precum iCloud Drive sunt chiar folositoare. Această aplicație din urmă le aduce în sfârșit utilizatorilor de iPhone și iPad acces la toate documentele, imaginile și celelalte date pe care le au stocate pe iCloud Drive, făcând posibilă vizualizarea și administrarea lor direct de pe mobil, fără a mai depinde de un Mac sau iCloud.com. Din păcate, nu este chiar managerul de fișiere pe care îl așteptam în iOS, dar e bine că a apărut.

Numărul mare de aplicații preinstalate reprezintă însă o problemă. O bună parte dintre utilizatorii de iPhone nu sunt prea încântați de numărul mare de astfel de aplicații întrucât nu le găsesc utilitatea la o bună parte, motiv pentru care le aruncă într-un dosar și așteaptă ca Apple să le permită ascunderea sau ștergerea lor de pe dispozitivele proprii. Eu unul admit că mi-aș dori să pot elimina pentru totdeauna de pe iPhone aplicația Sfaturi, care este de departe cea mai inutilă aplicație introdusă de Apple în iOS în ultimii ani – Game Center și Contacte sunt alți doi candidați pentru acest titlu. Dar nu voi putea face prea curând acest lucru, chiar dacă Apple se chinuie de câțiva ani să găsească o modalitate prin care să permită ascunderea aplicațiilor preinstalate și nu o prea găsește, întrucât unele sunt adânc integrate în iOS, iar ascunderea sau eliminarea lor va genera o avalanșă de probleme.iPhone 6s Plus aplicatii preinstalate

Totuși, în iOS 9 am văzut o primă încercare de a aduce așa ceva, cu aplicația iCloud Drive. Aceasta nu este activată în mod implicit pe niciun iPhone, utilizatorii care o doresc trebuind să o activeze manual din Configurări. Așa ar putea sta lucrurile și cu celelalte aplicații preinstalate, atunci când Apple va permite ascunderea lor. Și parcă văd atunci problemele cu utilizatorii care au uitat că le-au ascuns sau șters ori cu cei ce nu știu de unde să le activeze și se supără pe Apple. Dar pentru ei vor exista suficiente tutoriale. Iar pentru restul va fi o imensă bucurie.

Discutând puțin despre ce face, din punctul meu de vedere, gama de iPhone „Plus” mai atractivă, ei bine: capacitatea de divizare a aplicațiilor în orientarea vedere. A nu se confunda această divizare cu capacitatea iPad de a accesa două aplicații simultan, întrucât momentan iPhone 6 Plus și iPhone 6s Plus nu pot face mai mult decât să afișeze o aplicație pe două coloane (într-un mod similar iPad-urilor), atunci când sunt orientate în modul vedere. Cu alte cuvinte, poți să îți rotești iPhone-ul pentru a-l transforma într-o mică tabletă. Și o poți face în mai multe aplicații decât puteai în 2014, când a fost lansat iPhone 6 Plus.

Mi-ar fi plăcut ca Apple să lucreze mai mult la găsirea unei modalități de folosire a iPhone 6s Plus cu o singură mână (în continuare, rămânem doar cu acel mod de accesare ușoară, care coboară interfața de sus în jumătatea inferioară a ecranului la dubla atingere a butonului principal). Dar mai mult mi-ar fi plăcut ca Apple să ne ofere două caracteristici introduse pe iPad odată cu iOS 9: capacitatea de a folosi două aplicații simultan și cea de vizionare a unui clip video în timp ce folosești o altă aplicație (imagine în imagine), mai ales din moment ce iPhone 6s Plus are cam aceleași performanțe și specificații ca și un iPad Air 2. Măcar în orientarea vedere… Este prea mult, Apple?

Într-adevăr, aplicațiile optimizate pentru ecranul mare al iPhone 6s Plus (care sunt mai multe, dar nu foarte multe decât erau anul trecut) îl fac mai valoros transformându-l într-un mini-iPad mini la rotirea ecranului. Dar Apple poate mai mult decât atât. Iar cei 5,5 inchi ai ecranului celui mai nou iPhone vor fi cu adevărat valoroși atunci când vei putea folosi două aplicații simultan și modul imagine în imagine.

În rest, iPhone 6s Plus beneficiază de aceleași caracteristici din iOS (9 și versiunile anterioare) ca și un orice alt iPhone. Și nu voi înșira aici ce aduce nou iOS 9, pentru că nu este nici locul și nici momentul.

iCloud

Apple oferă gratis 5 GB de stocare pe iCloud oricărui ID Apple. Serviciul de stocare în cloud al Apple le aduce utilizatorilor e-mail, backup, sincronizare a notițelor, contactelor, calendarelor, documentelor iCloud Drive și a multor alte date. Și, mai nou, el include Biblioteca foto iCloud și Biblioteca muzicală iCloud, care folosesc un sistem (prost) „nearline”. Acesta presupune păstrarea locală, pe dispozitiv, a fișierelor celor mai frecvent și recent utilizate, și stocarea pe serverele Apple, la doar o atingere distanță, a fișierelor mai vechi sau accesate mai rar. De ce prost? Pentru că te-ai aștepta ca ceea ce stochezi pe iCloud să nu îți ocupe spațiu de stocare pe telefon, mai ales dacă ai un iPhone de 16 GB.

Ținând cont de multitudinea de servicii pe care le oferă iCloud în momentul de față, trebuie să o criticăm pe Apple pentru că nu a crescut spațiul de stocare oferit gratis, cei 5 GB fiind insuficienți pentru majoritatea utilizatorilor. În schimb, compania a găsit o nouă modalitate de a face bani, vânzându-ți spațiu de stocare pe iCloud. Opțiunile actuale sunt: 50 GB pe iCloud pentru 0,99 € / lună, 200 GB pentru 2,99 € / lună și 1 TB (1.000 GB) pentru 9,99 € – lună. Nu e o avere să plătești 4,5 lei pe lună, dar nu e nici normal să oferi în 2016 același spațiu de stocare în cloud ca și în 2011.

Cei ce nu vor dori să folosească iCloud, au pe App Store numeroase alternative. Dropbox, Disc Google și OneDrive sunt numai câteva dintre opțiunile disponibile. Problema acestora este că nu sunt bine integrate în sistemul de operare al Apple și nu oferă servicii atât de complexe pentru utilizatorii de iPhone, iPad sau iPod touch.

Accesorii

iPhone 6s Plus este compatibil cu cele mai multe (dacă nu chiar toate) accesoriile pentru iPhone 6 Plus. Micile diferențe de greutate, grosime și lățime nu ar trebui să fie o problemă decât în situația în care un anumit toc are o toleranță foarte, foarte mică.iPhone 6s Plus carcasă apple silicon

Apple a creat noi versiuni ale tocurilor din piele și silicon, pentru a se potrivi perfect la noile dimensiuni ale iPhone 6s Plus (eu unul am folosit tocul de silicon pentru iPhone 6 Plus fără nici cea mai mică problemă). Acestea sunt disponibile pe culorile: alb, gri mangal, piatră, alb clasic, albastru miez de noapte, oranj, galben, caisă, roz deschis, liliachiu, albastru regal, mentă și roșu (Product)RED, în cazul tocurilor de silicon, și albastru miez de noapte, maro rădăcină, gri roz, maro, gălbenele, gri furtună, albastru marin și negru, în cazul celor din piele.

Dockul Lightning Apple, lansat anul trecut pentru gama de iPhone, se potrivește perfect cu noul iPhone 6s Plus, chiar dacă ar trebui specificat faptul că gigantul american a lansat o versiune actualizată a acestuia, în culori care se potrivesc cu aspectul celor mai noi modele de iPhone: gri stelar, argintiu, roz auriu și auriu.

Foliile de protecție pentru ecran nu afectează aparent funcționarea 3D Touch pe iPhone 6s Plus, producătorii anunțând deja acest lucru pe ambalajele lor. Totuși, ar fi indicat de verificat înainte de achiziție dacă producătorul are mențiuni de făcut în privința compatibilității foliei sale cu 3D Touch.

iPhone 6s Plus Preț

Fiindcă au trecut șase luni de la lansarea acestui model de iPhone, ceea ce înseamnă că nu ne mai despart decât încă pe atâtea până la introducerea unui model nou, prețul iPhone 6s Plus a înregistrat unele scăderi, chiar și la magazinele autorizate Apple de la noi din țară. Nu vă așteptați însă la cine știe ce.

iPhone 6s Plus moștenește de la predecesorul său prețul mai mare cu aproximativ 440 lei, comparativ cu un iPhone 6s. Și chiar dacă nu îți oferă prea multe lucruri în plus, va trebui să scoți acești bani din buzunar, în situația în care îți dorești o phabletă.

Tot de la iPhone 6 Plus, noul iPhone de 5,5 inchi moștenește și versiunile în care este disponibil: 16 GB, 64 GB și 128 GB. Din păcate! Chiar dacă versiunea de 64 GB are prețul pe care l-a avut odată cea de 32 GB, ea ar fi trebuit să fie acum cea de bază. O versiune de 16 GB nu are ce să caute pe listă din motivele enunțate mai sus. Și consider că nimeni nu ar trebui să o ia în calcul, dacă dorește să își achiziționeze un iPhone 6s Plus. Mai degrabă optezi pentru un iPhone 6s, care, în varianta de 64 GB, costă cât un iPhone 6s Plus de 16 GB.

În prezent, iPhone 6s Plus este comercializat de eMAG la prețurile:

Cel mai mare magazin din România are în oferta sa toate culorile de iPhone 6s Plus, diferențele stupide de preț între aceleași versiuni de iPhone bazate pe nimic altceva decât culoarea acestora, fiind în continuare prezente.

Separat de eMAG, iPhone 6s Plus mai este disponibil la , Flanco, QuickMobile și nu numai.

De menționat este că și cei mai mari operatori de la noi din țară – Orange, Vodafone și Telekom – comercializează iPhone 6s Plus din prima zi de disponibilitate a acestuia. Prețurile pornesc de la aproximativ 440 lei, pentru varianta de 16 GB, dacă este achiziționată cu un abonament de 89 €, la Vodafone, și ajung în jurul sumei de 2.000 lei, la achiziționarea terminalului alături de un abonament de peste 40 €, încheiat pe 2 ani.

iPhone 6s Plus Concluzii

După ce am folosit iPhone 6s Plus timp șase luni de zile, pot spune că sloganul „am schimbat doar totul” este corect numai dacă se adresează celor care au un iPhone mai vechi de iPhone 6. În caz contrar, nu poți spune nicidecum că s-a schimbat „doar totul”.

Este adevărat că Apple a reconstruit parțial unul dintre cele mai populare telefoane din istorie, într-o așa manieră încât acesta să fie mai rezistent, mai rapid, mai inteligent și mai adânc decât oricând. Asta se datorează considerării continue și trădează o foarte mare încredere în sine. O încredere pe care Apple o are pentru că știe cine îi sunt clienții. Și o știe atât de bine încât poate să le ofere numai două (sau, din acest an, probabil trei) modele noi de telefoane pe an. Și poate să își păstreze această linie an de an, concentrându-se nu pe crearea a ceva diferit de dragul de a fi diferit, ci de a face acel ceva mai bun, de dragul de a fi mai bun.

La 5,5 inchi, iPhone 6s Plus rămâne la fel de mult o mică tabletă, cât este și un telefon mare. Iar balanța se va înclina acolo unde va dori Apple și echipa sa de programatori. Pentru că phabletele au câștigat deja lupta. Și pentru că lucrurile nu se vor schimba radical prea curând. Deocamdată, totul stă în mâinile echipei iOS, care poate să îi dea o utilitate și mai bună spațiului suplimentar oferit de ecranul iPhone Plus. M-aș fi așteptat să o facă odată cu iOS 9 și iPhone 6s Plus. Dar nu a făcut-o.

iPhone 6s Plus nu are afișaj ultra HD, încărcare wireless și nici nu oferă compatibilitate cu Apple Pencil. Are, în schimb, 3D Touch, o tehnologie care ia una dintre cele mai mari inovații din istoria modernă a telefoanelor mobile, Multi-Touch-ul, și îi oferă o nouă dimensiune.

Precum ecranele capacitive, 3D Touch este unul dintre acele lucruri de care nu ai fi crezut că ai nevoie până când nu l-ai primit, moment în care, dintr-o dată, ai început să te întrebi cum ai putut să folosești un telefon care nu avea așa ceva. El are șanse mari să transforme aproape sau chiar la fel de mult interacțiunea noastră cu telefonul mobil, cum a transformat-o și ecranul capacitiv. Dacă o va face, nu știm și doar timpul ne va putea spune. Începutul este însă unul promițător, așa că rămâne să vedem pe modelele viitoare de iPhone și în viitoarele versiuni majore de iOS cât de mult va crește utilitatea tehnologiei.

Dacă ai orice iPhone anterior iPhone 6 sau iPhone 6 Plus, și îți dorești un ecran mai mare, fie pentru accesibilitate, creativitate sau productivitate, iPhone 6s Plus te va da pe spate. Este de departe cel mai bun iPhone construit vreodată și poate chiar cel mai bun telefon existent pe piață la ora actuală.

Dacă ai un telefon Android cu ecran mare, dar concentrarea Apple pe securitate și intimitate, iOS, ecosistemul extraordinar și tehnologiile de ultimă oră de pe iPhone te atrag, atunci, mulțumită noii aplicații Migrare la iOS, va fi mai simplu ca niciodată să faci pasul la iPhone. Și îți garantez că nu va fi un pas greșit!

Dacă ai un iPhone 6 sau iPhone 6 Plus, atunci depinde cât de mult te atrag noile camere iSight, 3D Touch și noile cipuri sau de ce ofertă prinzi. În general, nu merită upgrade-ul, deoarece schimbarea nu este chiar așa de mare precum o anunță Apple în sloganul noilor modele de iPhone. Vorbim despre un iPhone „S”, care este ca oricare altul lansat de Apple până acum: o versiune îmbunătățită a modelului introdus cu un an înainte. Nu are o baghetă magică sau ceva atât de „uau” încât să poată schimba ciclul de actualizare de 2 ani a telefonului mobil. Și nici nu îi poate împăca atât pe utilizatorii care preferă să aibă un model nou de iPhone, cu cei care preferă versiunea „S”, îmbunătățită a acestuia.

În ultimul an și jumătate am folosit numai iPhone 6 Plus și iPhone 6s Plus. Portabilitatea nu a fost niciodată o problemă, iar ocaziile în care a fost mai incomod decât un iPhone de 4,7 inchi nu a contat, ținând cont de autonomia mai bună și de productivitatea pe care ți le oferă.

iPhone 6s Plus a luat tot ce era mai bun la iPhone 6 Plus și a îmbunătățit. Acesta este motivul pentru care nu am regretat nicio clipă upgrade-ul. Pentru mine, iPhone 6s Plus nu este doar un telefon mare mai bun, ci un telefon mare mai plăcut de folosit. Iar asta este o realizare.

Cea mai mare problemă a lui este însă versiunea de 16 GB. Pur și simplu este prea mică pentru anul în care ne aflăm. Este jenant că există așa ceva pe un telefon atât de bun și nu îți recomand să te gândești deloc la ea, dacă te-am convins să faci upgrade la iPhone 6s Plus. Chiar dacă asta va însemna să dai, la liber, peste 4.000 de lei pe ceva ce până la urmă e telefon. Cam mult, dar nu vei regreta banii, pentru că este un telefon care nu îți va cere schimbare nici peste doi ani și poate nici peste trei ani.

Plusuri

  • 3D Touch este o caracteristică inteligentă și utilă
  • Performanță greu de egalat
  • Touch ID foarte rapid și destul de acurat
  • Camera iSight îmbunătățită
  • Blițul Retina
  • Autonomia bateriei
  • Carcasa mai rezistentă

Minusuri

  • Capacitatea de stocare de 16 GB a versiunii de bază
  • Live Photos
  • iOS, care nu este încă suficient de bine optimizat pentru ecranele mari

7 COMENTARII

  1. Foarte complex review-ul. Mi-a luat ceva să-l citesc =)). Vroiam să îmi iau un Plus, dar nu m-a convins când m-am jucat cu el la Apple Store . aștept 7-le, poate îl fac mai compact si mai ușor…

  2. Apple putea să se străduie mai mult. Live Photos și hey Siri sunt vrăjeli ieftine, iar la 3D touch nu-i văd rostul. Mi se pare ca iPhone 6S e praf în ochi!

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.