Publicată încă din 2011, singura biografie autorizată a lui Steve Jobs, scrisă de Walter Isaacson, a fost mult timp considerată una dintre cele mai bune surse de informații pentru cei care doreau să afle ceea ce a fost cu adevărat regretatul cofondator Apple și care au fost planurile sale legate de viitorul companiei din Cupertino, de exemplu. O carte care este programată să fie lansată pe 24 martie însă urmează să dezmintă o bună parte dintre informațiile prezentate de Isaacson și să ne prezinte o altă față a lui Steve – mai umană și apropriată de realitate. Cartea intitulată Becoming Steve Jobs a fost scrisă de către Brent Schlender, un reporter care l-a intervievat în repetate rânduri pe Steve de-a lungul vieții sale și i-a devenit astfel apropriat, și Rick Tetzeli, un editor executiv al Fast Company, și se bazează pe relatări ale unor persoane apropriate ale fostului director general Apple.
Fiindcă mai este încă o săptămână până când cartea va fi disponibilă în librării, autorii ei s-au gândit să facă așteptarea și mai grea, așa că au publicat pe Fast Company o serie de fragmente din Becoming Steve Jobs cu scopul de a ne arăta ceea ce ne va aștepta dacă o vom citi. Printre fragmentele extrase din carte se numără și câteva care ne prezintă unele detalii neștiute din viața lui Steve.
Succesorul lui Steve Jobs în funcția de director general Apple, Tim Cook, susține în cadrul interviurilor acordate autorilor cu scopul a-i ajuta să scrie cartea și să ofere cititorilor informații cât mai veridice despre Steve, că Walter Isaacson i-a făcut regretatului cofondator Apple „un colosal deserviciu” spunând despre el că a fost avar, egocentric și egoist. Cook a completat că deși Steve Jobs nu a fost în mod cert „un sfânt”, este complet mincinos să spui despre el că nu a fost o ființă umană grozavă. În plus, acesta a mai spus că în opinia sa pe Steve Jobs l-au interesat mult lucrurile, dar că pasiunea sa a fost uneori interpretată eronat ca și aroganță.
[pull_quote_center]Lui Steve i-a păsat…. El avea foarte multă grijă de lucruri.. Da, el era foarte pasionat de lucruri și își dorea ca ele să fie perfecte. Iar aceasta era una dintre virtuțiile sale. Mulți oameni percep greșit pasiunea lui ca fiind aroganță. El nu a fost un sfânt. Nu spun asta. Niciunul dintre noi nu este.[/pull_quote_center]
Trecând mai departe, același Tim Cook ne spune că deși boala i se agrava, Jobs a continuat să lucreze la compania Apple până în ultimele sale zile de viațo și și-a dorit ca cei din jurul său să nu îl menajeze. Cu toate acestea, fostul director general Apple și-a făcut un plan de retragere din fruntea companiei americane încă din anul 2004, petrecând mult timp lucrând cu Joe Podolny, un profesor pe care l-a angajat de la Școala de Management Yale la Universitatea Apple pentru a trabsmite metodologiile sale viitoarei generații de lideri Apple.
Alte fragmente prezentate de Fast Company astăzi ni-l prezintă pe Steve Jobs lucrând îndeaproape cu arhitecții Norman Foster la proiectarea Apple Campus 2, în Cupertino, California pe terenul unde la acel moment era un fost campus al HP. El a abordat designul viitorului sediu central al Apple cu aceleași principii pe care le-a aplicat și în cazul iPhone, iPad sau a celorlalte produse lansate de către Apple sub conducerea sa.
[pull_quote_center]Steve și-a dorit ca lumea să iubească Apple… Nu doar să lucreze pentru Apple, ci chiar să o iubească și să înțeleagă până la un nivel foarte profund ce înseamnă această companie și valorile ei. [/pull_quote_center]
Actualul director general al Apple a mai reflectat puțin și asupra zilei de 11 august a anului 2011, data la care Jobs l-a chemat la el acasă și i-a spus că a luat decizia de a-l numi director general al companiei Apple. Deși a mai fusese la cârmele companiei americane în 2004 și 2009 atunci când Steve a fost nevoit să își rezolve problemele de sănătate, Cook a fost inițial ezitant, însă apoi a decis că ar fi cel mai bine ca un om din interiorul Apple să preia conducerea companiei, pentru a înțelege cel mai bine cultura acesteia.
Dacă aș pleca de la Apple în această după-amiază, aș recomanda un canditat intern la funcția de director general, pentru că eu consider că nimeni din afară nu poate înțelege complexitatea a ceea ce facem și pricepe cultura într-un mod profund. Iar eu consider că Steve știa că el [n.r. candidatul] trebuie să fie unul care să creadă în conceptul Beatles. Companiei Apple nu i-ar fi fost de niciun folos un director general care să dorească sau să simtă că ea trebuie să îl înlocuiască [n.r. pe Steve Jobs].
Desigur, cele mai interesante dintre fragmentele prezentate acum reflectă modul în care Tim Cook, un prieten foarte apropriat a lui Steve Jobs, l-a privit pe acesta. Cartea întreagă însă va include și mărturisirile altor prieteni de-ai lui Steve, precum și ale membrilor familiei vizionarului.