iPad mini 3 review

- Publicitate -

Adevărul ultimilor ani în lumea tehnologiei este unul rece: dacă vrei să ai cel mai bun lucru dintr-o anumită categorie, de regulă trebuie să optezi pentru ce este mai mare. În afară de Apple, toți producătorii de telefoane, tablete și nu doar obligă consumatorii să cumpere produsele care sunt cele mai mari (implicit, și mai scumpe), pentru că cele mici și cu dimensiuni rezonabile sunt de cele mai multe ori… dezamăgitoare.

Apple, în schimb, a fost diferită, rezistând cu greu unui trend în care a fost împinsă toată lumea. Până în 2014, iPhone a fost mai mic decât dispozitivele competiției, la fel și iPad, într-o oarecare măsură. Iar asta nu a însemnat că aceste dispozitive au fost în vreun fel mai slabe decât celelalte de pe piață. Ba dimpotrivă. 2014 a fost un an ce ne-a adus o companie Apple care cu greu și-a călcat peste principiile care nu o lăsau să aducă lumii ceea ce vroia. Așa au apărut iPhone 6 și iPhone 6 Plus, două telefoane care sunt mai mari decât dispozitivele competitoare cu ecrane de aceeași dimensiune. Dar mai important: sunt (mult) mai mari decât orice iPhone de până acum, mai inteligente și mai performante.

Același an a adus și o actualizare în gama iPad literalmente impresionantă, chiar dacă nu este vorba despre lansarea unui model nou cu ecran de 12,2 sau 12,9 inchi, despre care am auzit atâtea lucruri în ultimele luni. Dar doar ”o actualizare”, deși gama iPad include de câțiva ani două modele… Modelul mai mic de iPad a fost parcă dat uitării în 2014 și asta după ce anul 2013 ne aducea un iPad mini cu ecran Retina ce era ”în fiecare inch un iPad”. Pentru prima dată de la lansarea din 2012, iPad mini a fost adus la nivelul modelului mai mare, reprezentând un adevărat upgrade de la primul model (să ne amintim: un prim model cu specificații de anul 2011) care trebuia să pună mari probleme iPad-ului de 9,7 inchi și în același timp să respecte dorința directorului Apple, Tim Cook. iPad mini a fost unul dintre primele produse noi la care Apple a lucrat sub conducerea succesorului lui Steve Jobs și care nu ar fi ajuns dacă acesta nu s-ar fi aflat în funcția din care să solicite crearea unui iPad mai mic și mai accesibil.

iPad mini 3 a fost lansat pe 16 octombrie de către Apple, dar reprezintă din punctul meu de vedere o mare dezamăgire în raport cu iPad Air 2. Nu are ecran laminat cu o pleiculă antireflectorizantă și nici un cip Apple A8X remarcabil prin performanțele pe care le oferă. La interior, iPad mini 3 este fără doar și poate un iPad mini 2. La exterior, cam la fel. Singura diferență este că iPad mini 3 are Touch ID, acces la Apple Pay, culoarea aurie și este mai accesibil în versiunile de 64 GB și 128 GB. Dar și mai scump cu peste 400 de lei decât un iPad mini 2…

De ce ți-ai lua un iPad mini 3 în 2014 sau 2015? Habar n-am. Dar haideți să vedem totuși ce aduce această tabletă și cât de utilă ar putea fi pentru cineva care are sau poate să aleagă un iPhone 6 Plus sau un iPad Air 2.

ipad mini 3 review #itutorial.ro (11)

[quote_center]Design – aceeași Mărie, cu altă pălărie[/quote_center]

În sfârșit expresia populară de mai sus poate fi folosită corect pentru a descrie un produs nou al Apple. iPad mini 3 arată aproape identic cu iPad mini 2, care arăta aproape identic cu primul iPad mini (ați prins ideea?). Singurele diferențe între acest model nou de iPad mini și unul anterior se găsesc la exterior și sunt în număr de două. În primul rând, iPad mini 3 are un buton principal diferit în sensul că acum include și un senzor de identificare a amprentelor ”Touch ID” – așadar, în sfârșit, iPad mini nu mai are acel învechit cu pătrat în mijloc care nu făcea nimic să te aducă la ecranul principal, să deschidă Siri și comutatorul de aplicații. În al doilea rând, iPad mini 3 este disponibil pe auriu, respectându-se dorința multora de a primi un iPad în această culoare ”premium”. La fel ca și iPhone 5s, și mai nou, iPad Air 2, iPad mini 3 este disponibil în gri stelar (negru), argintiu (alb) și auriu. Nuanțele sunt aceleași ca și cele folosite începând cu noile dispozitive iPhone 6 (mai ales în ceea ce privește auriul), iar culoarea mea preferată rămâne argintiul pentru iPad, deși nici griul stelar pe care l-am testat nu îmi displace.

Atât și nimic mai mult.

În rest, iPad mini 3 este același lucru cu iPad mini 2, iar dacă nu știai până acum ce poate oferi modelul anterior de iPad mini, atunci în cele ce urmează vom vorbi mai detaliat despre fiecare aspect. În primul rând, la fel ca și celelalte dispozitive din gamă, iPad mini 3 are un ecran de 7,9 inchi potrivit într-o carcasă lungă de 200 mm, lată de 134,7 mm și groasă de 7,5 mm. De asemenea, tableta cântărește 331 g în versiunea Wi-Fi Only sau 341 g în versiunea Wi-Fi + Cellular. Aceste specificații sunt, evident, identice cu cele ale iPad mini 2, iar asta nu este deloc bine deoarece Apple nu a reușit în 12 luni să revină măcar la grosimea și greutatea primului model de iPad mini. Nu aș putea spune că iPad mini este o tabletă groasă și nici măcar că este grea, însă dacă ne raportăm la iPad Air 2, atunci nu prea impresionează. Dar atunci când Apple a definit ce este aceea o tabletă ușoară și subțire cu iPad Air 2, este greu să mai rămâi în vreun fel impresionat de un model cu 1,4 mm mai gros și destul de greu dacă ne raportăm la dimensiuni.

Vorbind despre caracteristicile de la exterior, iPad mini 3 include în partea superioară un buton de Adormire/Trezire, un microfon și jackul de 3,5 mm pentru căști. În partea laterală dreaptă găsim butoanele pentru controlul volumului și comutatorul pentru modul Silențios/blocarea orientării ecranului. În schimb, în partea laterală stângă nu există nimic. În partea inferioară a carcasei întâlnim portul Lightning și cele două difuzoare (identice celor de pe modelul de anul trecut și puțin mai slabe decât cele de pe iPad Air 2 – dar măcar nu fac carcasa să vibreze la volum ridicat). În fine, pe panoul frontal găsim camera principală, senzorul de lumină ambientală, butonul principal cu Touch ID, iar pe spate camera principală și încă un microfon. O mică diferență pe care s-ar putea nici măcar să nu o sesizezi este că noul iPad mini 3, spre deosebire de modelul de anul trecut, nu mai are acel inel metalic în jurul camerei (al cărui rol presupun că era pur decorativ). Ceea ce mi se pare interesant în legătură cu designul actual al iPad mini 3 este că păstrează în continuare acel comutator pentru modul Silențios – care a fost eliminat de pe iPad Air 2 -, iar acesta este un lucru bun. ipad mini 3 review #itutorial.ro (12)De asemenea, poziția microfoanelor a rămas neschimbată (în zona centrală), chiar dacă la cel mai nou iPad au fost mutate în partea stângă – unul lângă cameră și celălalt în locul comutatorului). În schimb, mă încurcă poziționarea butoanelor pentru volum și nu pentru că ele nu ar fi fost, la iPad, dintotdeauna în dreapta, ci pentru că la iPhone – dispozitivul cu care sunt mai obișnuit – sunt în partea srângă. Nici poziționarea butonului de Adormire/Trezire parcă nu îmi mai convine după ce pe iPhone 6 Plus el a fost mutat în partea dreaptă a dispozitivului. Ciudat este însă că la iPad Air 2 nu am considerat o problemă locul în care este poziționat acest buton. Poate pentru că iPad Air 2 nu este chiar atât de apropriat la dimensiuni de un iPhone 6 Plus. Și poate pentru că nu prea este posibil să ții iPad Air 2 într-o singură mână.

La fel ca și orice alt iPad, iPad mini 3 este o tabletă premium. Și din acest punct de vedere, puțini sunt acei competitori care să se ridice la standardul de calitate stabilit de Apple și să nu încearce să păcălească piața cu tot felul de traoce deghizate în iPad. Construcția iPad mini 3 este rigidă, dintr-un aluminiu de foarte bună calitate, foarte atent finisat, care face plăcută ținerea în mână a tabletei pentru perioade mai lungi de timp. ipad mini 3 și iphone 6 plus #itutorial.ro (3)Separat de construcția foarte bună, la linia iPad îmi place că și-a păstrat identitatea și nu s-au împrumutat prea multe elemente de la iPhone. Astfel, chiar dacă rama este rotunjită, nu este la fel de rotunjită ca și la iPhone 6 sau iPhone 6 Plus și nici ecranul nu este curbat ca și la dispozitivele menționate. Iar acesta este un lucru bun, ținând cont totuși de dimensiunile mai mari ale tabletei prin comparație cu cele mai recente modele de iPhone, dar și de faptul că acestea se dovedesc a fi foarte alunecoase dacă sunt folosite fără carcasă. Aspetul exterior este și el unul plăcut, însă cei trei ani consecutivi în care Apple a folosit același design pentru iPad mini încep să se vadă și parcă să ceară o câteva schimbări. Desigur, nu putem critica designul iPad mini 3 și asta deoarece nu a împrumutat niciunul dintre elementele mai mult sau mai puțin inestetice de laipad mini 3 și iphone 6 plus #itutorial.ro (4) iPhone 6/6 Plus – cele două linii din plastic care adăpostesc antena sau chiar camera ieșită în relief – însă putem spune companiei Apple că a venit timpul să facă o schimbare și în cazul iPad mini, așa cum a făcut anul trecut în cazul modelului cu ecran mai mare prin lansarea iPad Air.

Un element care trebuie punctat în legătură cu iPad mini 3 este portabilitatea, deoarece, trebuie să vă mărturisesc, m-a uimit la acest capitol. iPad mini 3, la fel ca și iPad mini 2 sau iPad mini 1, este surprinzător de portabil mai ales pentru unul ca și mine care folosește de ceva vreme un iPhone 6 Plus și s-a obișnuit cu telefoanele mari. De fapt, iPad mini 3 nu este cu mult mai mare decât iPhone 6 Plus, totuși este mai mare, iar asta se simte (este mai lat cu 55,6 mm și mai lung cu 41,9 mm). În pofida acestui aspect, iPad mini 3 încape în buzunar. Și nu în orice fel de buzunar, ci chiar și în cel de la pantaloni. Am descoperit cu surprindere că tableta de 7,9 inchi mi-a intrat fără probleme în buzunarul din față de la o pereche de blugi, dar și în buzunarele de la mai multe jachete.ipad mini 3 review #itutorial.ro (16) Chiar dacă încape în buzunar, fără să iasă vreun pic afară, nu este prea comod să ții acolo tableta – cu atât mai puțin în buzunarele de la pantaloni. Cât despre așezarea pe un scaun cu iPad-ul în buzunarul de la pantaloni, ei bine, nu am fost curios să încerc acest lucru deoarece rezultatul era unul previzibil.

Cât despre utilizarea cu o singură mână, da ea este posibilă, însă așa cum vă închipuiți, este nevoie și de cea de-a doua mână pentru a opera cu tableta. Am găsit că iPhone 6 Plus este aproape imposibil de folosit cu o singură mână – în sensul că nu poți atinge colțul opus al ecranului cu degetul mare –  iar de la iPad mini nu aveam așteptări prea mari în această privință. Spre deosebire însă de un iPad Air, de exemplu, cu o singură mână poți acoperi mai mult din ecranul iPad mini și ar fi fost și mai bine dacă modul Accesare ușoară ar fi fost implementat și în cazul acestei tablete (nu de puține ori am efectuat o dublă atingere pe butonul principal pentru a-mi veni toate elementele din prima jumătate a ecranului în partea inferioară, ca și la iPhone 6/6 Plus).ipad mini 3 review #itutorial.ro (21)

[quote_center]Ecranul Retina[/quote_center]

2012 a fost anul în care Apple introducea ecranul Retina și pe iPad, uimind lumea întreagă cu calitatea ecranului iPad 3 și, la câteva luni după, iPad 4. iPad mini a fost lansat exact în acel an și a fost o dezamăgire totală în condițiile în care venea cu un ecran non Retina, deci cu aceeași rezoluție precum ecranul unui iPad 1 sau iPad 2. Deși densitatea pixelilor per inch era mai mare și deci teoretic ecranul mai bun decât la iPad 2, nu se ridica la nivelul unui ecran Retina, iar acesta a fost un bun motiv de a critica noua tabletă a companiei Apple.

După numeroase cirtici și solicitări venite din partea pieței, compania Apple a implementat un an mai târziu un ecran Retina și în iPad mini 2, acesta având aceeași rezoluție precum ecranul oricărui iPad cu ecran Retina, deci 2048×1536, dar o densitate a pixelilor per inch mai mare – 326 ppi. A fost un fel de miracol anul trecut că Apple a reușit în cele din urmă să introducă atât de mulți pixeli în carcasa mică a unui iPad mini; chiar dacă avea o gamă mai restrânsă de culori și deci nu aceeași calitate precum ecranul unui iPad obișnuit… Dar era Retina. Și asta conta.

Anul acesta lucrurile nu mai stau chiar așa. După 12 luni, toată lumea se așteaptă ca Apple să îmbunătățească anumite elemente; mai ales pe acelea unde problemele rezolvabile sunt evidente. Dar nu, Apple nu s-a chinuit să schimbe nimic la ecranul iPad mini 3. Iar acest lucru este un minus, deoarece calitatea lui este mai comparabilă cu calitatea primelor ecrane Retina introduse de către Apple în 2010 – pe iPhone 4 sau iPod touch generația a 4-a – decât cu calitatea unui ecran precum cel al iPhone 6/6 Plus sau chiar iPad Air 2, unde s-a făcut un salt uriaș în 2014. ipad mini 3 și iphone 6 plus #itutorial.ro (6)iPad mini 3 nu are nici aceeași gamă largă de culori, nici un ecran laminat și nici o peliculă anti-reflectorizantă (chiar dacă aceasta din urmă nu m-a impresionat la iPad Air 2). Iar dacă până acum ecranul iPad mini era cam cu un pas înaintea celui de pe modelele mai mari, cu lansarea iPad Air 2 este cu câțiva pași importanți în spate.

Desigur, diferențele legate de ecranul iPad mini 3 și ecranul iPad Air 2, de exemplu, se vor observa mai ales atunci când pui cele două tablete una lângă cealaltă. Și vor conta pentru fotografi, cameramani, ilustratori, desigeri și pasionații de jocuri. Pentru restul lumii, diferența nu va conta diferența dintre calitatea ecranului iPad mini și ecranul iPad Air sau iPhone 6. Un ochi neantrenat nu va putea observa că nuanțele de roșu sau verde, de exemplu, nu sunt chiar atât de saturate și se va putea obișnui cu faptul că ecranul nu mai oferă o vizibilitate atât de bună când bate lumina pe el. Ceea ce contează este că iPad mini 3 are un ecran Retina, deci este în mod cert mult mai bun decât unul standard, făcând textele să pară tipărite pe hârtie fină, iar culorile ceva mai vii. Dar asta nu înseamnă că Apple nu trebuie să îl îmbunătățească…

ipad mini 3 review #itutorial.ro (8)

[quote_center]Hardware[/quote_center]

Similitudinile între iPad mini 3 și iPad mini 2 nu se termină doar la extreior sau la nivelul ecranului; ele există și la interior. Dacă iPad Air 2 impresionează de-a dreptul și datorită performanțelor CPU și GPU atinse de noul cip Apple A8X ce are un procesor cu trei nuclee și 2 GB de RAM, iPad mini 3 nu mai poate impresiona cu nimic. Și nu pentru că ar avea același procesor ca și iPad Air 2, ci pentru că are exact același procesor de pe generația anterioară. Vorbim despre cipul Apple A7 cu două nuclee și un singur GB de RAM ale cărui performanțe erau impresionante în 2013, dar care nu mai poate fi primit cu urale și în 2014, mai ales după lansarea cipurilor de generație nouă – Apple A8 și Apple A8X.

Cipul Apple A7 a reprezentat un upgrade major pe iPad mini în condițiile în care prima generație folosea un cip Apple A5 într-o perioadă în care începuseră să apară cipuri și mai performante de atât – inclusiv Apple avea cipurile Apple A6 și Apple A6X. Acesta era prima generație a system-on-a-chip-ului creat de către Apple care era construită pe arhitectura de 64 de biți și care venea cu un coprocesor de mișcare M7, al cărui rol este de a prelua informațiile despre mișcare venite de la accelerometru, giroscop și compas pentru a reduce consumul de energie și eficientiza anumite procese. În 2014, cipul Apple A7 rămâne unul performant – mai ales dacă ne raportăm la cipul Apple A8 ale cărui performanțe sunt foarte similare – însă nu este cel mai bun.

ipad mini 3 review #itutorial.ro (20)

Testele de performanță rulate de mine confirmă că iPad mini 3 nu are un procesor la fel de rapid precum iPad Air 2, iPhone 6 sau iPhone 6 Plus și nici măcar precum primul model de iPad Air (diferența față de acesta din urmă este însă foarte mică). Rulând iOS 8.1.2, iPad-ul mini 3 pe care l-am testat o obținut un scor în Geekbench 3.0 de 1375 puncte în testul pe un singur nucleu și 2472 puncte în testul pe multi-nuclee (același scor – cu o diferență nesemnificativă de câteva puncte – este obținut și de iPad mini 2). Evident, rezultatele nu se compară cu cele obținute de iPad Air 2 care, în același test, a obținut un scor de 1767 puncte pe un singur nucleu și 4474 puncte pe mai multe nuclee. iPad mini 3 și iPad Air 2 joacă în ligi diferite și atunci când vine vorba de partea grafică, deoarece obține un scor de 8,9 cadre pe secundă în testul Manhattan din GFXBench, față de scorul de 24,6 cadre pe secundă înregistrat de iPad Air, și un scor de 22,7 cadre pe secundă în testul T-Rex, față de cele 52 de cadre pe secundă înregistrate de cel mai nou iPad Air. În ceea ce privește testul SunSpider, iPad mini 3 a reușit să completeze sarcina în 439 ms, în timp ce iPad Air 2 a realizat această sarcină în doar 303 ms (scorul mai mic este, evident, mai bun în cazul acestui test).

Uitându-ne strict la performanțe (și nu doar) vom observa că între iPad mini 3 și iPad Air 2 există diferențele dintre două tablete din generații diferite. Poate pentru că așa este având în vedere că iPad mini 3 este un iPad mini 2 deghizat într-o carcasă aurie și cu Touch ID. Iar acesta nu este neapărat un lucru nou în condițiile în care nu prea sunt aplicații care să pună în valoare performanțele iPad Air 2 și nici măcar iOS nu o face. Da, cea mai nouă tabletă cu ecran de 9,7 inchi deschide totul mai rapid și completează fiecare sarcină impresionant de repede, dar nici iPad mini 3 nu se desccurcă prea rău. În privința performanțelor, iPhone 6 Plus ar putea fi un bun punct la care să ne raportăm, deoarece experiența de utilizare este una similară.ipad mini 3 review #itutorial.ro (17) Asta înseamnă că atât iPad mini 3, cât și iPhone 6 Plus sunt rapide, dar nu sunt lipsite de mici întârzieri care mai apar din când în când și nici nu rulează totul impresionant de rapid, precum un iPad Air 2. Iar pentru un utilizator obișnuit căruia îi plac și jocurile ceva mai solicitante pentru CPU și GPU, iPad mini 3 este o alegere bună. Nu la fel de bună va fi pentru cineva care lucrează mult cu programe de editare foto sau video ori cu un alt tip de aplicații ce solicită intens tableta.

Sincer să fiu, mi-ar fi plăcut ca iPad mini 3 să fi fost la fel de rapid precum iPad Air 2. Sau măcar pe aproape… La fel cum mi-ar fi plăcut, după ce am testat iPad Air 2, ca iPhone 6 să fi fost aproximativ la fel de rapid precum cea mai recentă tabletă Apple cu ecran de 9,7 inchi. Din păcate pentru mine, va trebui să aștept până la lansarea iPhone 6s sau a iPad mini 4 (dacă va mai exista) pentru a vedea un iPhone sau iPad mini la fel de rapide precum iPad Air 2, dar și un iPad Air 3 mai rapid de atât…

[quote_center]Conectivitate[/quote_center]

Probabil că ați prins deja ideea: iPad mini 3 este ca și iPad mini 2 la interior. De aceea nu cred că vă mai miră faptul că nici pe partea de conectivitate nu sunt diferențe între cele două tablete. iPad mini 3 rămâne la același standard Wi-Fi 802.11n și folosește aceeași tehnologie MIMO pentru a obține viteze de descărcare de până la 300 Mbps în cazul unei conexiuni Wi-Fi. Iar aceste viteze nu sunt deloc mici, însă nu la fel de rapide precum cele atinse de iPad Air 2 sau chiar iPhone 6 (până la 866 Mbps), care folosesc standardul 802.11ac.

Schimbări nu sunt nici pe partea de conectivitate celulară, iPad mini 3 având același cip 4G LTE care poate atinge viteze de descărcare de până la 100 Mbps. Prin comparație, iPhone 6 Plus și modelele Cellular de iPad Air 2 au primit cipuri LTE-Advanced ce pot atinge viteze maxime de 150 Mbps.

O noutate pe partea de conectivitate și adresată doar modelelor de iPad mini Wi-Fi + Cellular și utilizatorilor din SUA și Marea Britanie este Apple SIM. Această nouă cartelă va veni preinstalată în iPad-urile mini 3 comercializate în cele două state, permițând utilizatorilor să schimbe mult mai simplu și rapid rețeaua în care să se conecteze, în funcție de ofertă sau de acoperire. Apple SIM este de asemenea util pentru cei care călătoresc, însă momentan pentru noi nu este deloc util.

ipad mini 3 review #itutorial.ro (19)

[quote_left]Autonomia bateriei[/quote_left]

Schimbările de design aduse iPad Air 2 și implementarea unor cipuri mai performante au venit totuși cu un compromis – autonomia bateriei. Chiar dacă nu a scăzut foarte mult, ea este mai mică decât pe iPad-ul Air din 2013. Din fericire, acesastă situație nu se întâmplă și la iPad mini 3, iar capitolul baterie este cel care mă face să fiu mulțumit de faptul că Apple nu a făcut modificări în interiorul acestei tablete. iPad mini 3 are o autonomie atât de mare încât mi-a dat impresia că am un dispozitiv ce nu trebuie încărcat. În cele șapte zile în care am folosit acest iPad, l-am încărcat doar de două ori, ceea ce mi se pare realmente extraordinar.

În al doilea test al autonomiei, deoarece în primul tableta nu a măsurat nimic fiind la prima alimentare, am obținut nu mai puțin de 15:00 ore de utilizare și peste 3 zile de repaus (perioada de repaus nici nu avea cum să fie alta mai ales că am folosit tableta în paralel cu un iPhone 6 Plus…). Cu alte cuvinte, aproape 4 zile am putut folosi iPad-ul fără al conecta la priză măcar o dată și nu vă gândiți că am încercat diferite trucuri pentru a îmbunătăți rezultatele. Ba dimpotrivă. Ca de obicei – pentru că nu consider relevante testele de autonomie în care se reduce totul la minim pentru a se obține rezultate cât mai bune – am ținut Bluetooth, Wi-Fi și alte funcționalități pornite pe toată perioada testului. Trebuie însă să recunosc că tableta nu a avut o conexiune la Internet permanentă pe toată durata testului (ținând cont că am avut modelul Doar Wi-Fi), dar cea mai mare parte din timp a fost conectată fie la rețeaua mea Wi-Fi, fie la hotspotul dispozitivului iPhone. Legat de aplicațiile folosite în timpul testului, am alternat jocurile, cu anumite aplicații offline și cu cele care folosesc conexiuni la Internet (cum ar fi cele sociale, Safari și nu doar), ponderea cea mai mare având-o cele din urmă.

Desigur, sunt convins de faptul că dacă tableta ar fi folosită mai intens și mai ales cu aplicații care solicită mult partea grafică (în special jocuri sau apliucații de editare foto/video), atunci autonomia ar fi mai mică. O autonomie mai mică o vor avea și acele modele de iPad mini Wi-Fi+Cellular care sunt conectate în permanență la o rețea de date. Cu toate acestea, cele 10 ore de utilizare promose de către Apple vor fi obținute în medie, iar acesta este un lucru grozav.

Comparativ cu iPad mini 2 nu aș putea spune nici că iPad mini 3 are o autonomie mai bună, dar nici mai rea. Având ambele dispozitive baterii cu o capacitate de 6470 mAh și exact aceleași componente interne, ele ar trebui să ofere aceeași autonomie foarte bună. Aceeași ar trebui să fie și durata de alimentare în cazul celor două dispozitive. În testele mele, iPad mini 3 s-a încărcat complet, de la 0% la 100%, în aproximativ 3,5-4 ore. Legându-ne strict de acest aspect, am putea critica faptul că Apple nu a găsit soluții de alimentare mai rapidă obligându-și utilizatorii să țină tabletele la încărcat pe timpul nopții. Ceea ce este bine însă este faptul că iPad mini 3 nu va trebui alimentat în fiecare seară.

ipad mini 3 review #itutorial.ro (13)

[quote_right]Touch ID[/quote_right]

Cea mai importantă noutate adusă de iPad mini 3 comparativ cu modelul anterior este fără doar și poate Touch ID. Senzorul de identificare a amprentei este de fapt și elementul pentru care vei plăti peste 400 de lei în plus pentru a-ți lua cel mai recent model de iPad mini și nu pe cel din 2013.

Apărut pentru primadată în 2013 pe iPhone 5s, Touch ID a ajuns să înlocuiască butoanele principale tradiționale și pe iPad Air și iPad mini. Iar acesta este un lucru grozav, nu doar pentru că noi ne vom putea proteja datele stocate pe tablete mult mai bine și mai sigur, ci și pentru că nu vom mai întâmpina acele situații ciudate de a sta cu degetul pe butonul principal în așteptarea ca el să deblocheze ecranul (cel puțin eu de când am trecut la iPhone cu Touch ID am întâmpinat de foarte multe ori această situație).

Sistemul din spatele senzorului de identificare a amprentei al iPad este extrem de sofisticat și foarte interesant, dar mai ales imposibil de spart (posibil însă de păcălit, dar printr-o procedură la fel de complicată ca și sistemul din spatele Touch ID). Fiindcă nu este cu nimic diferit de senzorul iPhone, Touch ID pe iPad folosește un inel capacitiv care detectează prezența degetului și activează lentilele care vor citi amprenta degetului. După analizarea imaginii amprentei, ea este transformată în date matematice ce sunt comparate cu datele atribuite de senzor amprentelor înregistrate, iar imaginea amprentei este distrusă și eliminată din dispozitiv. Datele de amprentă sunt mereu stocate într-o enclavă securizată din cadrul procesorului Apple A7, aceasta fiind imposibil de spart, iar datele nesincronizate cu vreo aplicație sau un serviciu de cloud ori în backup.

Oricât de complex ar fi sistemul din spatele Touch ID, adevărul este că procesul de verificare a amprentei durează foarte puțin. Atât de puțin încât este aproape la fel de rapid ca și deblocarea tradițională, pe dispozitivele fără cod de acces. Nu am găsit senzorul de pe iPad mini a fi cu nimic diferit față de cel de pe iPhone 6 Plus sau iPad Air 2. Este la fel de rapid, la fel de acurat. Și dă la fel de puține erori. Touch ID pe iPad mi-a dat atât de puține erori încât le-aș putea număra pe degetele de la o singură mână, și nu am cum să nu fiu încântat de acest lucru. Pe scurt, Touch ID pur și simplu funcționează.

La ce este el util? Ei bine, pe lângă deblocarea dispozitivelor, Touch ID poate fi folosit pentru a autoriza cumpărăturile efectuate pe App Store/ iTunes Store / iBooks Store fără a mai introduce parola, poate fi folosit pentru securizarea datelor din anumite aplicații de la terți sau pentru a efectua plăți cu Apple Pay.

Chiar dacă este important că în iOS 8 Apple le permite dezvoltatorilor să implementeze funcționalitatea de blocare a accesului în aplicații ori anumite meniuri prin cod de acces și Touch ID, mai important este Apple Pay. Sistemul de plăți implementat și în iPhone 6 și iPhone 6 Plus își face acum apariția și pe iPad prin lansarea iPad Air 2 și a iPad mini 3. Chiar dacă au cipuri NFC, noile iPad-uri nu au și acele antene care sunt necesare pentru a permite efectuarea de plăți în magazine – ar fi fost totuși ciudat să mergi în magazin cu iPad-ul în loc de card de credit/debit. În schimb, acestea permit efectuarea de plăți prin Apple Pay în interiorul aplicațiilor compatibile listate pe App Store.

Da, Apple Pay este un serviciu grozav, dar pe noi nu ne încălzește cu nimic atât timp cât nu este disponibil decât în SUA. În schimb, Touch ID este util pentru orice utilizator din această lume și sunt foarte încântat de faptul că el și-a făcut apariția pe iPad, permițându-mi să activez și aici un cod de acces știind că nu fac niciun compromis pentru asta.

ipad mini 3 review #itutorial.ro (9)

[quote_center]Aceeași cameră din moși-strămoși[/quote_center]

ipad mini 3 review #itutorial.ro (18)Pentru prima dată după doi ani, Apple a actualizat în 2014 camera iPad implementând un senzor de 8 megapixeli și numeroase alte îmbunătățiri. Din păcate, această informație se referă doar la iPad Air 2, deoarece iPad mini 3 are aceeași cameră iSight ca și iPad mini 2, care la rândul său avea o cameră foarte similară celei de pe prima generație de iPad.

Vorbim despre o cameră de 5 megapixeli, cu senzor BSI, cinci elemente, filtru IR hibrid, diafragmă f/2,4, focalizare automată și detecție facială. În principiu, camera iPad mini 3 face poze de o calitate similară celor produse cu ajutorul camerei iPad mini 2 sau iPad Air și puțin mai bune decât iPad 3, iPad 4, iPad mini sau iPhone 4. De ce puțin mai bune? Pentru că odată cu iPad mini 2, Apple a introdus cipul A7 ce are un procesor de semnal imagine (ISP) – o tehnologie care vine cu o balanță automată de alb, focalizare, expunere, detecție facială și nu numai, mai inteligente.

ipad mini 3 review - camera test #itutorial.ro (9)

Pozele înregistrate folosind camera iPad mini 3 nu sunt spectaculoase, dar sunt decente pentru o tabletă. Chiar dacă procesorul de semnal imagine se descurcă mai bine la fotografierea în condiții de luminozitate scăzută, rezultatele nu pot fi comparate cu cele obținute de camera unui iPad Air 2 sau iPhone 5s (ca să nu mai vorbim despre iPhone 6). În principiu, camera iPad mini este una pe care ar fi recomandat să o folosești mai ales în condiții de luminozitate optimă, deci afară, pe zi (și soare, dacă se poate), deoarece doar așa imaginile vor fi satisfăcătoare. Dar dacă ai la îndemână și un iPhone 4s sau orice model mai recent, atunci folosește acest dispozitiv în locul iPad-ului pentru a captura imaginile dorite.

Pe partea de video, calitatea imaginilor la filmarea Full HD este bună, dar nu la fel de bună precum în cazul camerei unui iPhone capabil să filmeze Full HD. Din cauza numărului mai redus de megapixeli, camera nu este capabilă să surprindă atât de multe detalii, iar alte tehnologii prezente pe modelele mai noi de iPhone își fac simțită lipsa. Din nou, calitatea filmărilor este bună mai ales dacă ele sunt înregistrate pe timp de zi, în condiții de luminozitate optimă. Vorbind despre partea audio, aici calitatea este destul de bună grație celor două microfoane ale tabletei.

Hardware-ul mai învechit al camerei iPad mini 3 face ca tableta să rămână puțin în urma celorlalte produse ale companiei Apple lansate în ultimii doi ani. De notat este faptul că nu doar calitatea imaginilor este afectată, ci și anumite funcții de pe noile modele de iPhone și chiar de pe iPad Air. De exemplu, iPad mini 3 nu poate filma la ralanti (120 de cadre pe secundă) și nici nu poate să înregistreze fotografii la modul Rafală. În schimb, poate înregistra fotografii sau filmări la modurile clasice, precum și panorame sau filmări de tip Time Lapse.

ipad mini 3 review #itutorial.ro (15)

[quote_left]FaceTime![/quote_left]

Spre deosebire de dispozitivele iPhone și de iPad Air, care au primit în 2014 camere frontale – FaceTime – îmbunătățite, iPad mini 3 nu se poate lăuda cu așa ceva. Tableta rămâne cu camera FaceTime specifică modelelor de iPad lansate în anul 2013, deci vorbim despre o cameră de 1,2 megapixeli, o diafragmă f/2,4, senzori de 1,9 microni și BSI. Această cameră este capabilă să filmeze în format HD, 720p.

Calitatea imaginilor înregistrate cu camera frontală lasă de dorit dacă ne raportăm la cele mai recente dispozitive Apple, însă este decentă dacă ne raportăm la modelele mai vechi. Locurile în care ar fi putut exista îmbunătățiri sunt la imaginile înregistrate în condiții de luminozitate scăzută, unde zgomotul este destul de mare, iar detaliile prea puține.

ipad mini 3 și iphone 6 plus #itutorial.ro (7)

[quote_center]iOS 8 și iPad mini 3[/quote_center]

iPad mini 3, la fel ca și fratele său mai mare, vin cu iOS 8.1 (sau o versiune ulterioară) preinstalată. iOS 8.1 reprezintă prima actualizare majoră primită de iOS 8. Pe lângă compatibilitatea cu hardware-ul noilor tablete, această actualizae aduce câteva noutăți pentru aplicațiile Mesaje și Poze, făcând disponibilă funcționalitatea de redirecționare a SMS-urilor, dar și Biblioteca foto iCloud în beta, și oferă numeroase corecturi de probleme și îmbunătățiri. Ceea ce este mai important însă sunt noutățile din spatele iOS 8.1 sau mai precis cele implementate odată cu iOS 8.

Considerată a fi una dintre cele mai importante actualizări aduse iOS în ultimii ani, iOS 8 vine cu o serie de caracteristici noi și importante, cum ar fi sistemul de Partajare familială pentru conținutul din iTunes Store și App Store, sistemul de stocare online a documentelor, iCloud Drive și funcționalitatea Continuitate care face iPhone, iPad și Mac să comunice mai bine ca oricând împreună prin opțiuni precum Handoff, redirecționarea apelurilor telefonice ori a SMS-urilor pe iPad și Mac, și chiar prin funcționalitatea Hotspot Instantaneu. De asemenea, iOS 8 vine cu schimbări destul de importante în aplicațiile Poze, Camera și Mesaje, dar nu putem uita și de cele efectuate în Safari sau în Mail. Alături de noutățile implementate de către Apple pentru utilizatori,compania americnaă s-a gândit și la dezvoltatori cărora le oferă peste 4000 de noi API-uri pentru a îmbunătăți funcționalitatea aplicațiilor lor. Vorbim despre noutăți precum Extensiile, care permit dezvoltatorilor să creeze noi opțiuni în meniul de partajare, widgeturi pentru centrul de notificări și chiar să extindă funcționalitatea unor aplicații preinstalate, cum ar fi Poze. De asemenea, dezvoltatorii pot crea tastaturi terțe pe care utilizatorii să le instaleze și să le folosească în locul celei implicite a iOS. Ca să nu mai punem că pe partea de jocuri, Apple a venit cu tehnologii precum SpriteKit, SceneKit și, cel mai important, Metal. Sau cu API-uri pentru folosirea Touch ID cu scopul securizării aplicațiilor. Sau că a implementat platformele HomeKit și HealthKit pentru automatizarea locuințelor, respectiv pentru sănătate.

Așa cum iOS 7 a fost o actualizare imensă în privința designului, iOS 8 este o actualizare imensă în privința funcționalităților noi aduse pe iPhone, iPad și iPod touch.

Din păcate, nu prea multe dintre caracteristicile noi ale iOS 8 se adresează în exclusivitate dispozitivelor iPad, iar în cazul iPad Air 2 am criticat destul de aspru acest lucru. La iPad mini nu mai pot să critic lipsa adăugării unor funcționalități noi și exclusive pentru iPad, care să pună în valoare ecranul mai mare. Și asta pentru că am observat că pe ecranul de 7,9 inchi al tabletei iOS este suficient de bine optimizat încât să nu ofere atât de multe spații libere. La fel de mulțumit am fost de iOS și în cazul iPhone 6 Plus, spre deosebire de iOS pe iPhone 6. Dacă în cazul iPhone 6 Plus îmi plăcea foarte mult că funcționalitățile de pe iPad erau aduse pe iPhone, transformând dispozitivul într-un mini iPad mini la rotirea în orientarea vedere, în cazul iPad mini îmi place versiunea de iOS deoarece totul este foarte bine organizat, ușor de accesat și deloc complicat. Ecranul de 7,9 inchi nu este unul foarte mare și tocmai de aceea nu ai ce așteptări să ai de la el, iar faptul că arată precum iOS pe iPad-ul de 9,7 inchi este un lucru bun pentru acest dispozitiv, dar mai puțin bun pentru acela din urmă. Un lucru mai puțin plăcut la iPad mini este faptul că elementele, pentru a încăpea în același număr pe ecran, sunt cam mici și uneori cam înghesuite, iar asta va fi o problemă pentru cei care au probleme cu vederea.

Ceea ce mi-aș fi dorit și la iPad mini ar fi fost acel sistem de divizare a ecranului care să îmi permită rularea simultană a două aplicații pe un singur ecran. Chiar dacă nu are cel mai potent procesor dintre cele disponibile, iPad mini 3 ar putea să ruleze în paralel două aplicații, spațiul de pe ecran fiind suficient pentru acest lucru. Dar nu-mi fac iluzii atât timp cât sistemul nu există nici pe iPad Air 2 – care întrunește toate condițiile necesare…

Ca și o concluzie, iOS 8.1 pe iPad mini 3 este un plus în privința modului în care rulează chiar și pe dispozitivele cu cipuri Apple A7, dar și a funcționalităților noi pe care le aduce. Ele nu sunt exclusive doar pe acest model de iPad mini, fiind disponibile și pe iPad mini 2 și, cu mici excepții, pe iPad mini 1. Nu știu însă cât de bine se va comporta iPad mini 3 atunci când va primi iOS 9 (mai ales având în vedere faptul că noul mini are hardware din 2013, iar iOS 9 va fi optimizat pentru a scoate totul din hardware-ul produselor din 2015).

ipad mini 3 review #itutorial.ro (1)

[quote_center]Disponibilitate și preț[/quote_center]

iPad mini 3, la fel ca și iPad Air 2, este disponibil în România și alte țări încă din luna octombrie a anului 2014. Păstrând prețul de bază al iPad mini – destul de mare – introdus odată cu lansarea celei de-a doua generații, iPad mini 3 aduce și o schimbare, în bine, pe partea prețului, atunci când vorbim despre versiunile cu capacitate de stocare superioară. Marele minus este însă acela că și noul iPad mini pleacă tot de la o variantă de bază de 16 GB, la fel ca și versiunile anterioare.

Pe piață sunt disponibile două modele și trei versiuni de iPad mini 3, fiecare oferind o capacitate de stocare diferită. Cele două modele de iPad mini 3 sunt: Wi-Fi Only și Wi-Fi + Cellular. Spre deosebire de primul model, cel Wi-Fi + Cellular oferă posibilitatea de a introduce o cartelă cu trafic de date pentru a te putea conecta la Internet de oriunde și oricând. În plus, acest model include și un GPS. Fiecare dintre aceste două modele de iPad mini 3 sunt, la rândul lor, disponibile în câte trei versiuni. Prima versiune este cea de bază, ce oferă o capacitate de stocare de 16 GB. Cea de-a doua este cea de 64 GB, iar ultima este versiunea de 128 GB. Observăm, așadar, că spre deosebire de anul trecut, Apple nu mai comercializează patru versiuni de iPad mini, ci trei, iar ultimele două sunt mai ieftine cu 100 €, fiecare, decât până acum, deoarece substituie versiunile de 32 GB, respectiv 64 GB. Toate cele trei versiuni de iPad mini 3 sunt disponibile în culorile: gri stelar, argintiu și auriu (având același preț indiferent de culoare…). Prețul fiecărui model și versiuni de iPad mini 3 este listat în tabelul de mai jos:

comparativ preturi ipad mini 3 #itutorial.ro

Notă: În România, iPad Air 2 mai este disponibil, la prețuri similare, și la următoarele magazine: evoMAGF64 și Cel.ro.

Eu am avut ocazia de a testa, mulțumită QuickMobile, iPad mini 3 Wi-Fi Only de 64 GB, versiunea gri stelar, care poate fi comandată de aici. Și sunt foarte mulțumit de această variantă. În primul rând, 64 GB îi consider suficienți pentru nevoile mele, deocamdată, însă dacă aș avea posibilitatea să aleg, aș alege versiunea de 128 GB (mai ales că un iPad îl ții mai mult timp, aplicațiile vor avea dimensiuni tot mai mari, iar noi vom vrea să stocăm tot mai mult pe ele). Nu recomand sub nicio formă versiunea de 16 GB a iPad mini, deoarece este insuficientă pentru majoritatea utilizatorilor (mai puțin pentru cei care folosesc tabletele doar pentru Facebook și alte aplicații similare sau care lucrează cu aplicații de productivitate și stochează în cloud fișierele). În ceea ce privește modelul pe care să îl alegi, sincer să fiu nu știu ce să recomand, după trei ani în care am folosit doar iPad-uri Wi-Fi + Cellular. Nu pentru că nu ar fi bine să ai internet și pe iPad, ci pentru că funcționalitatea Hotspot Instantaneu din iOS 8 merge atât de bine încât dacă ai un iPhone și un plan cu mult trafic de date, atunci nu te va deranja cu nimic să te conectezi la el.

Review iPad mini 3 – o dorință și nu o necesitate

ipad mini 3 review #itutorial.ro (14)

iPad mini 3 este cu certitudine cea mai minoră actualizare pe care compania Apple o adus-o până acum vreunui produs din gama iOS. Iar acesta nu este un lucru cu care poți chiar să te lauzi, mai ales într-un moment în care acest model de iPad a ajuns să concureze cu iPhone.

Folosind în paralel un iPhone 6 Plus cu un iPad mini 3, foarte rar am găsit utilitatea în a avea și tableta alături de acest telefon. Desigur, cei 2,4 inchi diferență între ecranul iPad mini 3 și iPhone 6 Plus nu sunt deloc de lepădat, iar cele două produse încă mai rulează două versiuni ale iOS ce sunt diferite pe ici pe colo. Dar nu suficient de diferite încât să ofere și experiențe la fel de bune, dar deosebite. Și chiar dacă ar oferi, nu știu dacă software-ul ar fi suficient pentru a ascunde problema cea mai mare: dimensiunile similare.

În cazul în care ai un iPhone 4s, sau anterior, iPhone 5, 5s sau chiar un iPhone 6 (față de care iPad mini are totuși un ecran cu 3,2 inchi mai mare și un iOS pentru tablete), atunci iPad mini este încă un produs la care încă mai merită să te gândești. Dar dacă ai un iPhone 6 Plus, iPad mini va risca să rămână un bibelou de mult uitat pe birou sau pe noptieră.

Dacă te-ai hotărât că iPad mini este tableta pe care trebuie să o ai, atunci mai trebuie să ții cont de unele aspecte. Mai precis de modelul pe care să îl achiziționezi. Primul iPad mini a ajuns să aibă la unele magazine un preț mai mic de 1.000 de lei, iar iPad mini 2 are acum un preț de aproximativ 1.450 de lei. iPad mini 3, în schimb, după cum am văzut mai sus, are un preț de peste 1.900 de lei. Modelele către care însă trebuie să te orientezi sunt iPad mini 2 și iPad mini 3, primul model de iPad mini ieșind complet din calcul din cauza hardware-ului învechit.

[quote_right]500 de lei în plus pentru Touch ID și culoarea aurie?![/quote_right]Așadar, iPad mini 2 sau iPad mini 3? Merită să dai aproximativ 500 de lei în plus doar pentru Touch ID și culoarea aurie? Depinde de cât de importante sunt cele două sau măcar unul dintre cele două elemente pentru tine. Din punctul meu de vedere, nu prea merită. Chiar dacă sunt unul dintre aceia care consideră că lipsa Touch ID este un mare minus pentru iPad mini 2, nu aș putea să justific achiziționarea modelului mai nou doar pentru atât. Pur și simplu, nu cred că Touch ID valorează 500 de lei, oricât de mult ar ușura viața, mai ales dacă ai și un iPhone cu acest senzor. Și în loc să dau această sumă de bani doar pentru a avea un senzor de amprentă în plus, dar un spațiu de stocare insuficient, aș prefera să îi dau în plus și să am un iPad mini 2 cu 32 GB de stocare. Iar dacă ar fi și o altă variantă de stocare, atunci și pe aceea aș lua-o în calcul. Da, nici nu m-aș fi gândit să nu aleg iPad mini 3 în locul iPad mini 2 dacă avea un procesor diferit, o conectivitate îmbunătățită, un profil schimbat, o cameră mai bună. Încă ceva, orice…

Desigur, alegerea depinde de fiecare dintre noi, de modul în care privim lucrurile și mai ales Touch ID și spațiul de stocare. Eu oricât de bine aș privi Touch ID, nu m-ar putea determina să aleg un iPad mini 3 în locul unui iPad mini 2 doar pentru atâta lucru – chiar și știind că tableta nu mi-o iau pentru un an, ci poate chiar pentru doi sau trei. În schimb, oricât de accesibil mi s-ar părea iPad mini 2, nu aș alege acest model de iPad, fiindcă spațiul de stocare de 16 GB sau 32 GB este insuficient, din punctul meu de vedere, iar o altă versiune nu mai este disponibilă la vânzare. În această situație în care, pe de-o parte aș lua iPad mini 2 din cauza prețului mult mai mic și al unui hardware la fel de potent precum cel al iPad mini 3, dar pe de altă parte nu l-aș lua deoarece nu este disponibil și într-o variantă cu măcar 64 GB spațiu de stocare, alegerea mea ar fi să mai aștept câteva luni – până prin octombrie – când ar trebui să fie lansat iPad mini 4, un nou model la fel de scump precum este iPad mini 3 acum, dar cu un hardware, cel mai probabil, mult diferit. Dar repet, alegerea depinde de fiecare și nu îmi permit să condamn pe nimeni că a ales iPad mini 3 și nu iPad mini 2 sau viceversa.

ipad mini 3 și iphone 6 plus #itutorial.ro (2)Viitorul iPad mini nu este tocmai roz în situația în care Apple nu regândește puțin strategia adoptată în 2012 și nu face un rost acestui produs pe o masă, alături de un iPad Air și un iPhone 6 Plus. Da, iPad mini era o tabletă grozavă dacă ai un iPhone cu ecran de 3,5 inchi sau de 4 inchi, dar nu mai rămâne la fel dacă iPhone-ul tău este unul cu ecran de 5,5 inchi. În raport cu un iPad Air, iPad mini își justifică prezența alături de tableta mai mare dacă ai nevoie de un iPad personal și mai portabil, în condițiile în care pe cel de 9,7 inchi îl folosește toată familia, de exemplu.

În concluzie, iPad mini 3 este o dorință și nu o necesitate.

[vc_button title=”Plusuri” target=”_self” color=”default” size=”size_large”]

  • Autonomia bateriei foarte mare
  • O carcasă cu aspect plăcut și finisaje de calitate
  • Touch ID
  • Ecosistemul de aplicații pentru iPad



[vc_button title=”Minusuri” target=”_self” color=”default” size=”size_large”]

  • Același ecran precum cel al modelului anterior
  • Același procesor precum cel al modelului anterior
  • Aceeași cameră învechită de pe modelul anterior
  • Diferență de preț prea mare față de iPad mini 2 în raport cu noutățile pe care le aduce

Mulțumesc QuickMobile pentru că a făcut posibil acest review!

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum verifici gratuit dacă un iPhone este sau nu codat – Sfaturi și trucuri

Una dintre îngrijorările acelora care sunt pe punctul de a cumpăra un dispozitiv iPhone nou este dacă...

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.