Apple trece în cursul acestei săptămâni printr-un proces care a fost intentat în urmă cu 10 ani de către posesorii de dispozitive iPod nemulțumiți pe motiv că dispozitivele lor sunt blocate în ecosistemul iTunes și nu pot fi folosite cu alte programe software. Chiar dacă acțiunea juridică în sine ar putea să nu intereseze pe prea multă lume (excluzând părțile direct implicate), ca probe aduse de acuzatori se numără și câteva conversații prin e-mail ale unor directori Apple, precum și o casetă video care conține o mărturie făcută de către Steve Jobs. Aceste dovezi au fost prezentate pentru prima dată în cursul zilei de astăzi la prima înfățișare în fața instanței a celor două părți, iar Reuters relatează cele mai importante detalii din dovezi.
Caseta video conține o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Steve Jobs care este concentrat pe a oferi un răspuns din partea Apple, RealNetworks și serviciului său de muzică, Harmony (unul dintre acuzatori). În 2004, RealNewtworks crea un serviciu de muzică rival cu iTunes care permitea utilizatorilor să descarce muzică și să o redea pe orice dispozitiv media, inclusiv pe iPod. Marea problemă este că Apple însăși a oprit compatibilitatea software-ului și a conținutului furnizat de RealNetworks cu iPod, invocând într-un comunicat de presă emis în urmă cu câțiva ani motivul că software-ul companiei rivale exploatează iPod-urile. Această strategie prin care Apple își propunea să elimine compatibilitatea cu un software popular a fost pusă la cale de câțiva oficiali ai companiei americane, după cum reiese dintr-o serie de e-mailuri trimise între Phil Schiller, șeful diviziei de marketing din cadrul Apple, și Steve Jobs, directorul general al companiei la acea vreme.
[pull_quote_center]”Cum vine asta? Suntem uimiți că Real adoptă etica și tactica unui infractor și sparge iPod” – scria Steve Jobs, iar Schiller îi răspundea: ”Îmi place să îi asemuiesc cu niște hackeri[/pull_quote_center]
Atunci când a fost întrebat dacă răspunsul dat RealNetworks a fost ”puternic și vehement”, Jobs a răspuns ”Nu mi-au părut prea nervoși după ce i-am anunțat”, adăugând că ”un răspuns prea puternic din partea Apple ar însemna un nou proces”.
Notă: Clipul de mai sus ne prezintă modul în care a reacționat Apple atunci când într-un interviu cu Phil Shciller s-a adus vorba despre practicile companiei legate de iTunes.
În cadrul mărturiei întregistrate video, Jobs ar fi fost foarte incisiv, răspunzând la o întrebare legată de RealNetoworks ”Încă mai există?” De asemenea, el s-a ferit să ofere răspunsuri la multe întrebări, folosind de 74 de ori unul dintre răspunsurile ”Nu-mi amintesc”, ”Nu știu” sau ”Nu-mi aduc aminte”. La întrebările la care a lăsat răspunsuri mai complete, Steve Jobs s-a referit de multe ori la Apple ca și la o companie ținută ostatică de către casele de discuri mari, care au cerut managementul drepturilor digitale pentru muzica din iTunes în cadrul contractelor încheiate. De acee, susține Jobs, Apple a fost nevoită să actualizeze în mod repetat iTunes după condițiile impuse de marii jucători din industria muzicală pentru a nu risca să piardă contractele.
Plângerile utilizatorilor se referă în mod special la modelele mai vechi de iPod care acceptau doar muzica achiziționată de pe iTunes Store și melodiile descărcate de pe CD-uri muzicale. Nemulțumiri sunt legate și de politica Apple de codare a melodiilor cumpărate care limitează redarea lor pe alte dispozitive MP3. Acești utilizatori susțin că Apple a violat legea antitrust limitând în mod intenționat compatibilitatea produselor sale cu software-urile sau dispozitivele furnizate de alți producători.
Dacă Apple va fi găsită vinovată de încălcarea legii, atunci va fi pusă la plata unor despăgubiri pentru părțile implicate în valoare totală de aproximativ jumătate de miliard de dolari.